Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Fylla på och byta bromsvätska – varför behövs det och hur ofta ska det göras?

För att bromsarna ska fungera ordentligt måste du regelbundet byta bromsvätska i bilen. Med tiden drar bromsvätskan nämligen åt sig fukt och det bildas luft i systemet, något som försämrar bromsförmågan och kan göra att systemet rostar sönder. Här berättar vi mer om vad bromsvätskan är bra för, hur du fyller på och varför du behöver byta ut all vätska och dränera systemet vartannat till vart tredje år.

För en novis är bromsvätska en ganska lustig term. Man kan tänka sig alla slags hitte-på förklaringar till hur bromsvätska fungerar och vad den används till. Ska den smörja bromsarna? Blöts bromsarna ner för att inte överhettas? Är det vätskan som bromsar, kopplat till tyngdlagen på något sätt?

Låt oss förklara (även om det var väldigt roligt att fundera på olika sätt bromsvätska kan missförstås på).

Bil med blänkande bromsskivor. Hoppas ägaren också håller koll på när det är dags att byta bromsvätska.
Det spelar ingen roll hur snyggt det ser ut och hur mycket bromsskivorna än blänker. Utan bromsvätska är bilens bromssystem odugligt.

Varför behövs bromsvätska?

Bromssystemet i personbilar drivs med hjälp av hydraulik. Det innebär att bromskraften från din nedtryckta pedal överförs via vätskor till bromssystemet. Bromsvätskan är alltså, enkelt förklarat, det som gör att bilen saktar ner när du trycker på bromsen. Utan bromsvätska, ingen bromsverkan.

Bromsarna består av flertalet komponenter. Allt från bromsbelägg och bromsskivor till slangar och rör du aldrig ser. Dessa fungerar inte utan bromsvätska. Det innebär att om det inte finns tillräckligt med vätska i systemet, eller om vätskan är i dåligt skick, kommer bromsarna inte att ta i ordentligt, något som kan få förödande konsekvenser.

Parkeringsbromsen, eller handbromsen som den kallas i dagligt tal, är för övrigt undantagen detta. Den är inte hydraulisk och behöver alltså ingen bromsvätska. Därför kan parkeringsbromsen fungera även när det övriga bromssystemet slutat fungera, något som räddat många actionhjältar (och vanliga, mindre coola människor) genom tiderna.

Bromsvätskan tjänar även ett annat syfte: den fungerar som smörjmedel för rörliga delar och förhindrar rost.

Varningslampa för bromssystemet

”Ja, fast det där behöver jag inte bry mig om. Det finns ju en varningslampa i bilen som larmar om det är för lite bromsvätska.”, kanske du nu tänker.

Visst är det så. Fast det är en sanning med modifikation, för det kan uppstå fler problem med bromsvätskan än bara att mängden är för liten. Dessa problem larmar inte bilen själv om. Mer om det längre ner.

Den varningslampa i bilen som indikerar att något är fel på bromsarna. En cirkel med ett utropstecken i, och två halvmånar på sidorna.
Varningslampa för bromsfel. Den indikerar att något är fel med bromsarna eller själva hydraulbromssystemet.

Det är alltså denna symbol eller varningslampa vi pratar om. Det är varningslampan för bilens bromssystem. Om lampan börjar lysa till och från kan man misstänka att bromsvätskenivån ligger precis på gränsen till för låg. Om lampan ihållande lyser kan det bero på att bromsvätskenivån är för låg eller att andra fel föreligger, till exempel att beläggen är slitna.

Oavsett bör du stanna och kontrollera felet omedelbart. En bil som inte har tillräcklig bromsverkan är direkt livsfarlig att färdas i, och då överdriver vi inte ens.

Varför minskar mängden bromsvätska?

Bilens bromssystem är slutet och bilen ska inte ”konsumera” bromsvätska. Nivån ska alltså inte sjunka och gör den det är det en indikation på att något är fel.

Om nivån i bromsvätskebehållaren sjunkit kan det i värsta fall bero på ett läckage. Det kan även bero på att bromsarna slitits så mycket att mer vätska behövs i bromsoken, och då sjunker nivån i behållaren.

Oavsett vilket bör problemet åtgärdas med mer än att du bara fyller på bromsvätska. Kontakta en verkstad om du är osäker och inte kan åtgärda felet själv.

Kontakta oss

Fylla på bromsvätska

Att fylla på bromsvätska är väldigt enkelt. Inuti motorutrymmet finns en behållare för bromsvätska. Exakt var behållaren är placerad kan däremot variera mellan olika bilmärken och modeller. Börja därför med att leta reda på behållaren, öppna locket och fyll på med bromsvätska upp till den heldragna linjen.

Observera att det finns flera olika typer av bromsvätska på marknaden. Använd den typ av bromsvätska som din biltillverkare rekommenderar.

Bil i bilbolagets verkstad där man skruvas lös och hissat ner hela motorn
Hittar du inte behållaren för bromsvätska under motorhuven? Gör inte så här. Titta i bilens instruktionsbok, eller fråga en vän.

Byta bromsvätska

Nu kommer vi tillbaks till det vi skrev tidigare, att problem kan uppstå med bromsvätskan utan att bilen varnar för det. Det är nämligen så att bromsvätskan i en bil förhållandevis fort blir gammal och när det händer fungerar den sämre.

Eftersom det är ett slutet system räcker det inte att bara fylla på med ny bromsvätska, utan all bromsvätska behöver bytas ut. Det innebär att hela systemet i bilen behöver dräneras på gammal bromsvätska innan ny bromsvätska kan fyllas på.

Varför behöver man byta bromsvätska?

Bromsvätskan är fantastisk på många sätt men den har en klar svaghet – den drar åt sig vatten. Denna, icke önskvärda, egenskap kallas hygroskopi och innebär att bromsvätskan suger åt sig vatten från luften när den relativa luftfuktigheten överstiger ett visst värde.

Sådär, då var dagens NO-lektion avklarad. Kom ihåg detta nu, det känns som en potentiell Trivial Pursuit- eller Vem vill bli miljonär-fråga.

Med tiden drar bromsvätskan alltså åt sig alltmer fukt och vatten och på så sätt försämras dess egenskaper. Framför allt påverkas bromsvätskans kokpunkt, som då blir lägre.

På grund av detta kan bromsvätskan, till exempel vid upprepade inbromsningar på en slingrande landsväg, börja koka. Då bildas ånga och därmed luft i systemet. Luft kan dessutom ta sig in på en mängd andra sätt i systemet och det är inte heller bra.

Varken luft eller vatten kan stå emot samma tryck som bromsvätskan måste för att kunna göra sitt jobb ordentligt. Det kan därmed påverka bromsarnas förmåga att få stopp på bilen. Vattenutblandad bromsvätska kan dessutom orsaka rostskador och förstöra hydraulsystemet inifrån.

Bil som kört genom en husvägg, kanske på grund av dåliga bromsar eller gammal bromsvätska
Gammal bromsvätska som dragit åt sig fukt kan göra att bromsarna slutar fungera. Därför är det viktigt att regelbundet byta bromsvätska. Du vill ju inte att det slutar så här.

Hur ofta ska man byta bromsvätska?

De flesta biltillverkare rekommenderar byte vartannat eller vart tredje år, eller efter 3000 mil. Beroende på bilmärke kan byte av bromsvätska ingå vid service, annars är det ett så kallat servicetillägg.

Vi rekommenderar att du byter bromsvätska vartannat år. Även om du får betala extra för ett bromsvätskebyte vid service är det en nödvändig åtgärd som kan rädda livet på både dig och andra i trafiken.

Hos oss kan du lämna in bilen för att byta bromsvätska på Volvo, Ford, Renault och Dacia. I Timrå kan vi byta bromsvätska på alla olika bilmärken. Boka tid i verkstaden

Tekniker i Bilbolaget verkstad, glada för att de ska få hjälpa en kund att byta bromsvätska i bilen.
Så här roligt tycker vi att det är att byta bromsvätska, så vill eller kan du inte göra det själv är du varmt välkommen att lämna in din bil hos oss.

Byta bromsvätska själv

Du kan givetvis byta bromsvätska själv också. Det är inte komplicerat i sig att dränera hela systemet och byta bromsvätska men det tar tid, är smutsigt och kräver ett gäng lämpliga verktyg samt korrekt bromsvätska. Helst en medhjälpare också. Dessutom får du inte hälla ut den gamla bromsvätskan utan måste ta den till återvinning.

Notera att det krävs teknisk kunskap och rätt verktyg för att utföra detta säkert. Om du inte är erfaren rekommenderar vi att du tar hjälp av någon som kan eller lämnar in bilen på verkstad.

Slipp jobbet, låt oss byta bromsvätska i din bil. För att få kostnadsförslag, kontakta kundtjänst via chatten eller ring 020-50 02 50.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2024-01-11

Bilbolaget

2023-04-06

Relaterade artiklar Se alla

Expertens svar om bilservice – allt du behöver veta

Bilservice är viktigt, det vet vi alla. Men hur ofta ska man göra det, vad ingår och vad kostar det? Det berättar vi för dig.

Kallavfettning – behöver man avfetta bilen innan tvätt?

Kallavfettning är effektiv mot tuff smuts. Men hur ska det användas och behöver man avfetta bilen innan tvätt? Vi reder ut alla frågetecken.

Så löser du vinterns fem vanligaste bilproblem

Under vinterhalvåret är det vanligt att få problem med bilen. Vi tar upp fem av de vanligaste problemen och ger dig tips på hur du löser dem.

Regler för dimljus – då får du använda dem

Är du en av de som är osäker på hur dimljus får användas? Vi berättar vilka regler som gäller och visar hur symbolerna för dimljus ser ut.

Se alla