Beräkna förmånsvärde för bil – regler 2023

Har du en bil från företaget som du får använda privat är det en förmånsbil. Du ska då betala skatt för bilens förmånsvärde. Men hur vet man vad förmånsvärdet är och vad jag som förare ska betala? I den här artikeln ger vi dig svaren. Vi gör en djupdykning i ämnet, berättar hur du räknar ut förmånsvärdet (det enkla sättet tar 60 sekunder) och förklarar hur reglerna för 2023 påverkar dig.

Om du har en tjänstebil som du får använda privat är det egentligen en förmånsbil. Detta enligt Skatteverkets definition, och eftersom det är de som bestämmer i den här frågan lyssnar vi på dem. Att det kallas förmånsbil är såklart självförklarande – det är en förmån.

Vill du lära dig om skillnaden på tjänstebil, förmånsbil och personalbil?
Klicka här för att komma till vår företagssida.

Men vad räknas egentligen som en förmån? Enligt Skatteverket (fortfarande de som bestämmer i de här frågorna) är en förmån: ersättning för arbete, som en arbetsgivare ger sina anställda, i annan form än pengar. Att få använda en tjänstebil privat är ett exempel, att ha fri kost eller friskvårdsbidrag två andra. Vissa förmåner är skattefria, exempelvis friskvårdsförmåner, medan andra är skattepliktiga. Förmånsbilar tillhör kategorin skattepliktiga förmåner.

Säljare som hjälper företagskund välja förmånsbil/tjänstebil på Bilbolaget
Känns det krångligt? Lugn bara, vi hjälper dig med förmånsbil, förmånsvärde och annat förmånligt.

Vad betyder förmånsvärde?

När en anställd tar del av en förmånsbil uppstår det alltså en beskattningsbar förmån. Det betyder att du är skyldig att betala inkomstskatt på det värde som bilen representerar, det vill säga dess förmånsvärde. Förmånsvärdet räknas ut schablonmässigt, alltså enligt en fast mall med förutbestämda belopp. Det hela är ordentligt krångligt, men mer om det längre ner.

Hur påverkar förmånsvärdet mina kostnader som förare?

Detta är åtminstone enkelt. Du betalar inkomstskatt på bilens förmånsvärde. Ju högre förmånsvärde, desto mer skatt dras från din lön. Inkomstskatten varierar från kommun till kommun (därför är den korrekta termen egentligen kommunalskatt). I avrundat genomsnitt är kommunalskatten 32 procent. Därför använder vi den siffran framgent.

För att räkna ut den ungefärliga kostnaden för en förmånsbil multiplicerar du bara förmånsvärdet med 0,32 (eller den exakta skattesats som du betalar i din kommun).

Exempel: Förmånsvärdet på din tjänstebil är 6000 kronor. 6000 kr x 0,32 är (*använder kalkylator) 1920 kronor. Din arbetsgivare kommer alltså dra cirka 1920 kronor extra från din lön i skatt.

Här ska det tilläggas att om du tjänar så pass mycket att du passerar brytpunkten för statlig skatt kan du betala upp till 55 procent i marginalskatt. Då kostar alltså förmånsbilen mer, eftersom du istället får multiplicera förmånsvärdet med 0,55.

Vill du lära dig mer om hur det fungerar att ha förmånsbil?
Besök vår sida Förmånsbil direkt.

Man som sitter vid en dator med en skeptisk min och ordentlig tankerynka i pannan
Att använda Skatteverkets tjänst för bilförmånsberäkning är enkelt. Att försöka förstå systemet bakom och räkna själv är raka motsatsen. Lite så här får det en att känna.

Hur räknar man ut förmånsvärdet?

Som tidigare nämnt är det ganska komplicerat att beräkna förmånsvärdet på en bil. Vi kommer förklara det utförligt nedan, men vi vill redan nu säga att det enklaste är att använda Skatteverkets egen bilförmånsberäkning.

Där väljer du bilmodell och tillverkningsår samt fyller i bland annat skatten och värdet på eventuell extrautrustning. Vips så räknas förmånsvärdet ut åt dig. Tar typ 60 sekunder. Enkelt, bara du vet vad skatten och värdet på eventuell extrautrustning är.

Till bilförmånsberäknaren på Skatteverkets hemsida

Huvudregeln för att beräkna förmånsvärde

Förmånsvärdet på en bil ska motsvara kostnaden för att äga bilen privat. Vill du förstå hur Skatteverket räknar fram alla bilars förmånsvärde får du nu förbereda dig på en djupdykning i ämnet. Vi snackar konstiga ord, märkliga multiplikationsövningar och schablonavdrag som gör det dyra billigt. Visst låter det kul?!

Vi börjar med huvudregeln för att beräkna förmånsvärde. Huvudregeln säger nämligen att värdet av bilförmån beräknas med utgångspunkt från följande fyra delar:

  • prisbasbeloppet för beskattningsåret
  • ränterelaterat belopp – statslåneräntan
  • prisrelaterat belopp – bilens nybilspris
  • bilens fordonsskatt enligt vägtrafikskattelagen

Kändes det där mest som konstiga ord utan sammanhang? Vi förstår. Några stycken ner kommer en tabell med en exempeluträkning. Där förklaras begreppen och hur man räknar mer ingående.

Nybilspriset påverkar förmånsvärdet

Priset på bilen är alltså bara en del av beräkningen. Och med nybilspris avses inte den summa det står på företagets kvitto. Nej nej.

Så här säger Skatteverket:

”Bilens nybilspris är det pris som bilen hade när den som ny introducerades på den svenska marknaden. […] Nybilspriset för respektive bilmodell fastställs av Skatteverket och redovisas i s.k. billistor, som publiceras i form av föreskrifter.”

För att ta reda på en bils nybilspris får du helt enkelt konsultera Skatteverket och leta i deras listor över nybilspriser.

Förmånsvärdet påverkas bland annat av om bilen räknas som en miljöbil - exempelvis Volvo XC60 laddhybrid
Om bilen är en miljöbil, som denna Volvo XC60 laddhybrid, får du reducerat förmånsvärde i förhållande till bilens nypris.

Extrautrustning tillkommer, miljöbilar får avdrag

Utöver nybilspriset på bilen finns det andra delar som påverkar bilens förmånsvärde, nämligen följande:

• Extrautrustning som inte ingår i nybilspriset
Vid beräkningen av förmånsvärdet ska du alltid lägga till värdet av extrautrustning som inte ingår i nybilspriset enligt Skatteverkets listor. Exempel på extrautrustning kan vara automatisk växellåda, dragkrok, extraljus, läderklädsel, metalliclack och motorvärmare.

Läs mer om extrautrustning på Skatteverkets hemsida

• Om bilen är en miljöbil
Miljöbilar har oftast ett högre nybilspris än en jämförbar bil utan miljöteknik. Vid beräkningen av förmånsvärdet sätts nybilspriset ned med ett schablonbelopp. Mer om detta och räkneexempel för elbil kommer längre ner.

Reducerat förmånsvärde för dig som kör långt

Om du kommer köra mer än 3 000 mil i tjänsten under inkomståret kan arbetsgivaren minska ditt bilförmånsvärde med 25 procent. Då får du så kallat reducerat förmånsvärde.


Exempel: beräkning av förmånsvärdet

Håll i dig, nu ska vi räkna lite. I vårt exempel använder vi en Volvo V60 Cross Country diesel. En fossildriven bil med andra ord. Vill du se ett exempel med en miljöbil, till exempel en elbil, får du scrolla ner en bit till.

Vår Volvo V60 Cross Country har ett nybilspris på 480 000 kr. Bilen har extrautrustning värderad till 30 000 kr. Bilens fordonsskatt är 9 000 kr om året.

Grunduppgifter för vald bil
BilmodellVolvo V60 CC B4 AWD Diesel Core
Förmånsgrundande pris
Nybilspris480 000 kr
Extrautrustning30 000 kr
Summa510 000 kr
Förmånsvärde per år
Prisbasbeloppsdel15 225 kr
Räntedel12 025 kr
Prisdel66 300 kr
Fordonsskatt9 000 kr
Summa102 550 kr
Förmånsvärde8 545 kr/mån
  • Prisbasbeloppsdelen består av 29 procent av ett prisbasbelopp. Prisbasbeloppet 2023 är 52 500 kronor.
  • Räntedelen består av det förmånsgrundande priset multiplicerat med summan av 70 procent av statslåneräntan (förutsatt att den inte är lägre än golvnivån på 0,50 procent) och 1 procentenhet. För beskattningsåret 2023 ska det ränterelaterade beloppet beräknas med utgångspunkt i räntesatsen 2,358 procent.
  • Prisdelen består av 13 procent av det förmånsgrundande priset.
  • Källa: Skatteverkets bilförmånsberäkning, 2023-03-01
Elbilen Renault Megane E-tech 100% electric har ett lågt förmånsvärde
När man räknar ut förmånsvärdet på exempelvis elbilen Renault Megane E-Tech 100% electric får man göra ett schablonavdrag på nybilspriset. Detta eftersom det är en miljöbil.

Nya regler för förmånsvärde på miljöbilar

Regeringen beslutade 2022 att nedsättningen av förmånsvärdet för miljöanpassade bilar skulle ändras. De tidigare reglerna fick nämligen kritik för att vara krångliga och missvisande. De nya reglerna innebär vid beräkningen av förmånsvärdet att nybilspriset för miljöanpassade bilar sätts ned med ett fast schabloniserat belopp som utgår från bilens miljöteknik.

Med miljöanpassade bilar avses elbilar, laddhybrider, vätgasbilar och gasbilar. Elhybrider (det vill säga hybrider som inte laddas med sladd) och etanoldrivna fordon får inte någon nedsättning av nybilspriset vid bilförmånsberäkningen.

Nedsättningens storlek är 350 000 kronor för elbilar och vätgasbilar, 140 000 kronor för laddhybrider och 100 000 kronor för gasbilar. Nedsättningsbeloppets storlek får dock inte överstiga 50 procent av bilens nybilspris.


Exempel: beräkning av förmånsvärdet för en elbil

I vårt exempel använder vi en elbil med ett nybilspris på 720 000 kr. Bilen har extrautrustning värderad till 75 000 kr. Bilens fordonsskatt är 360 kr.

Bilens nybilspris ska sättas ned med 350 000 kr eftersom det är en elbil. Summan blir då 370 000 kr (720 000 – 350 000).

Till bilens nybilspris läggs anskaffningsutgiften för extrautrustning, vilket innebär att bilförmånen ska beräknas utifrån priset 445 000 kr (370 000 + 75 000).

Grunduppgifter för vald bil
BiltypElbil
Förmånsgrundande pris
Nybilspris720 000 kr
Schablonnedsättning-350 000 kr
Extrautrustning75 000 kr
Summa445 000 kr
Förmånsvärde per år
Prisbasbeloppsdel15 225 kr
Räntedel10 493 kr
Prisdel57 850 kr
Fordonsskatt360 kr
Summa83 928 kr
Förmånsvärde6 994 kr/mån
Blå Volvo C40 framifrån
Förmånsmässigt är det alltså billigare för dig att äga en elbil, till exempel en Volvo C40, än en fossildriven bil. Detta trots att elbilen egentligen är mycket dyrare i inköp.

Vill du lära dig mer eller få hjälp att välja förmånsbil?
Besök vår sida Förmånsbil eller kontakta våra tjänstebilssäljare idag.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2023-03-01

Bilbolaget

2022-02-09

Relaterade artiklar

Förmånsbil, tjänstebil eller personalbil – vi reder ut skillnaderna

Det är stora skillnader mellan tjänstebilar, förmånsbilar och personalbilar, framför allt i hur de får användas och vad de kostar för föraren och företaget.

TCO för tjänstebil – därför är kalkylen så viktig

TCO är ett sätt att beräkna alla kostnader för företagets bilinnehav. TCO-kalkylen hjälper dig välja den mest kostnadseffektiva tjänstebilen.

Tänk på detta när du väljer företagsbil

Att välja företagsbil kan vara svårt. Vi berättar vad du ska tänka på när du väljer bil till företaget och vilka fällor du ska undvika.

Volvo populäraste tjänstebilen – igen

När 2022 års fordonsdata summeras kan vi enkelt konstatera att Volvo är ohotade i toppen av listan över Sveriges populäraste tjänstebilar.