Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Köpa diesel- eller bensinbil 2024, vad är bäst?

Ska du köpa ny eller begagnad bil 2024 men känner dig osäker på om du ska välja diesel eller bensin? Vilken biltyp som passar dig beror på hur mycket du kör och vad du har för behov. Vi hjälper dig väga de olika motortypernas för- och nackdelar mot varandra så att du enklare kan bestämma dig för om du ska köpa en dieselbil eller en bensinbil.

Även om laddbara bilar och hybrider ökar allt mer i popularitet finns det fortfarande en marknad för diesel- och bensindrivna bilar. Utbudet minskar visserligen år för år, men det gör det kanske bara lättare att välja modell och märke.

Begagnatmarknaden för fossildrivna bilar är och kommer fortsätta vara stark i många år framöver. Framför allt med rådande malussystem – många väljer att köpa en begagnad fossilbil före en ny för att slippa de första tre årens högre malusskatt.

Det betyder att du inte behöver känna dig orolig för att köpa en ny diesel- eller bensinbil 2024. Men vilken av varianterna ska man då välja?

Två bilar från Dacia på en grusplan i skogen. Den ena är en bensinbil och det andra är en dieselbil.
Diesel eller bensin? Valet bör påverkas av dina körvanor och ditt behov.

Ska man välja diesel eller bensinbil?

Om du ska välja en bensin- eller dieselbil beror i första hand på hur dina körvanor och behovet av bil ser ut. Bensin- och dieselmotorer har olika egenskaper och passar därför olika bra beroende på vilka krav du ställer och vad du behöver bilen till.

Nedan listar vi för- och nackdelarna med diesel och bensin. Förhoppningsvis hjälper det dig bestämma dig för om du ska köpa en dieselbil eller en bensinbil.

Fördelar med dieselbilar

Bränsleeffektiva, speciellt vid längre körning
Om du kör mycket och långa sträckor, exempelvis om du har bilen i tjänsten, är en dieselbil fördelaktig, särskilt om du brukar köra mer än 1500-2000 mil per år.

Råstark motor, perfekt att dra tungt med
Har du häst, skoter eller annat som du behöver frakta med släpvagn efter bilen är en dieselbil det bättre alternativet. Förutom att en dieselbil orkar dra tyngre påverkas inte heller bränsleförbrukningen lika dramatiskt som när du drar tungt med en bensinbil.

Lägre CO2-avgasutsläpp (typ)
Nu kanske du rynkar på näsan. Varför beskattar man dieselbilar så hårt om de är bättre för klimatet än bensinbilar? Jo, det hela är lite problematiskt förstår du.

Diesel är energieffektivare än bensin vilket (enkelt förklarat) betyder att en dieselbil förbrukar mindre bränsle per mil än en bensinbil. Även om en liter förbränd diesel släpper ut mer koldioxid än motsvarande mängd bensin kommer du rent teoretiskt sett längre på en liter diesel och därmed är koldioxidutsläppet per mil lägre.

Tyvärr släpper diesel vid förbränning också ut partiklar och kväveoxider som är skadliga för människor. Därför är skatten högre för dieselbilar.

Det är också anledningen till att moderna dieselbilar är utrustade med SCR-reningsteknik och måste fyllas på med AdBlue.

Kan tankas med förnybart drivmedel
Det finns ytterligare ett tillägg till punkten ovan. Förnybar diesel. Tankar du en dieselbil med HVO100 får den ett mycket lägre CO2-avgasutsläpp. Men andra ord blir de ännu bättre ur miljösynpunkt.

Även äldre dieselbilar kan tankas med förnybar diesel. Kontrollera först att biltillverkaren har godkänt HVO100 som bränsle bara, annars kan garantin sluta gälla. Vill du veta mer om både för-och nackdelar med HVO100 kan du läsa vidare här.

Buntar med pengar på en bils motorhuv, hår behövs inget billån eller privatleasing
Väljer du att köpa en ny dieselbil får du förbereda dig på att skatten är ganska hög de första tre åren. Nu behöver du ju inte åka runt med en massa pengabuntar i bilen för det, men det var den bästa bilden vi hittade.

Nackdelar med dieselbilar

Hög fordonsskatt, framför allt första tre åren
Dieselbilar straffas rejält i skattesystemet Bonus Malus. Förutom att skatten beräknas på hur mycket koldioxid en bil släpper ut betalar man ett extra pålägg för dieselbilar. Detta kallas för bränslefaktor och miljötillägg. Har du en bensinbil och en dieselbil som båda släpper ut exempelvis 100 g koldioxid/km får du betala påtagligt mer i skatt för dieselbilen.

Äldre dieselbilar är förbjudna i vissa miljözoner
I vissa städer finns så kallade miljözoner där fordonstrafiken regleras. Detta är en åtgärd för att förbättra luftkvaliteten i särskilt känsliga eller utsatta områden. Det finns idag tre miljözoner, klass 1, 2 och 3.

Miljözon klass 2 omfattar personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar. För att få köra i miljözon klass 2 med ett fordon med dieselmotor måsta det uppfylla miljökraven Euro 6 (reglerar hur mycket kväveoxid och kolvätegaser ett fordon får släppa ut).

Sedan 1 september 2015 får endast bilar som klarar utsläppskraven i Euro 6 säljas, så förutsatt att du inte väljer en äldre dieselbil är så är detta egentligen ingen nackdel.

Mer om miljözoner hos Transportstyrelsen

Vit Volvo XC40 i stadsmiljö
Tänker du köra mitt i city med din dieselbil? Då bör du se till att den klarar utsläppskraven i Euro 6, annars kanske du inte får köra på vissa gator. Hornsgatan i Stockholm är ett exempel.

Fördelar med bensinbilar

Bra i city & om du mest kör korta sträckor
Om du bor i stadsbebyggelse eller mest kör korta sträckor är bensin att föredra framför diesel. Detta eftersom bensinmotorer fungerar bättre vid låga temperaturer. Dessutom begränsas inte bensinbilar på samma sätt i miljözoner.

Tips till dig som mest kör korta sträckor med bilen

Här vill vi dock lyfta en liten sak – om du kör mest korta sträckor kanske en elbil eller laddhybrid vore allra bäst. Vi säger inte att du borde välja det, men om vi ska vara ärliga med vilken biltyp som är bäst lämpad för detta vinner varken diesel- eller bensinbilar.

Ofta tystare
Bensinmotorer är vanligtvis tystare än dieselmotorer. Är du en person som vill ha en så tyst bil som möjligt är en bensinbil alltså ett bättre val. Men ännu en gång, om så är fallet är en ren elbil det allra bästa valet eftersom deras motorljud knappt hörs alls.

Om du nu blev nyfiken på om en elbil kanske skulle vara något för dig kan du läsa artikeln ”Skillnaden på elbil, laddhybrid och hybrid”. Där presenterar vi skillnaden mellan de olika biltyperna och reder ut vem de passar för.

Lägre skatt
I och med systemet för Bonus Malus är skatten på bensinbilar också ganska hög, framför allt de första tre åren, men den är åtminstone billigare än för dieselbilar.

Störst utbud på begagnatmarknaden
Bensin är, och har i årtionden varit, det överlägset vanligaste bränslet för bilar i Sverige. Därför finns det också ett stort utbud av begagnade bensinbilar och du får lätt att hitta en modell i en prisklass som passar dig.

Verklig dragkraft med Ford Explorer SUV laddhybrid
Vill du ha en bil att dra tungt med kanske inte en bensinare är det bästa alternativet.

Nackdelar med bensinbilar

Svagare motor, mindre lämplig för att dra tungt
Bensinbilar har inte samma styrka som dieselbilar. Drar du ofta släp eller husvagn är därför en bensinbil inte det bästa alternativet för dig. Då är en dieselbil bättre. Dessutom ökar bränsleförbrukningen mer markant när du drar med en bensinbil än vad det gör när du drar med en dieselbil.

Högre bränsleförbrukning
Trots att bensinbilar blivit mer bränsleeffektiva har de fortfarande högre bränsleförbrukning än dieselbilar.

Sammanfattning

Kortfattat kan vi sammanfatta kampen mellan dieselbilar och bensinbilar genom att säga följande: kör du ofta väldigt långa sträckor eller har behov av att dra tungt är en dieselbil i regel rätt val för dig. Kör du ofta i stadsbebyggelse och mest korta sträckor är en bensinbil mer fördelaktig.


Vanliga frågor kopplade till artikelns ämne

Vad är miljövänligast, diesel eller bensin?

Diesel är ett energieffektivare bränsle vilket gör att dieselbilar i regel förbrukar mindre mängd bränsle per mil än vad motsvarande bensinbil gör. En dieselbil släpper därmed rent teoretiskt sett ut mindre CO2 per mil än en bensinbil.

Ser man till utsläpp av koldioxid (CO2) är alltså dieselbilar mer miljövänliga än bensinbilar. Dieselbilar kan dessutom tankas med Neste MY förnybar diesel (HVO100) vilket sänker CO2-utsläppen ytterligare.

Tyvärr släpper diesel vid förbränning också ut partiklar och kväveoxider som är skadliga för människor och miljön i övrigt. På så sätt är bensinbilar bättre.

Vad drar mest, diesel- eller bensinbil?

Bensinbilar. Dieselbilar förbrukar i regel mindre mängd bränsle per mil än vad motsvarande bensinbil gör. Med andra ord har bensinbilar högre bränsleförbrukning än dieselbilar.

Vad är billigast, diesel eller bensin?

Priset på bensin och diesel varierar, men i regel är diesel idag dyrare än bensin. Dock ska det tilläggas att en bensinbil drar mer än en dieselbil, så det kan ändå vara så att du kommer längre med en dieselbil än en bensinbil om du tankar för 900 kr.

Vad är bäst, diesel eller bensin?

Det beror på vad du har för körvanor. Kör du mycket korta sträckor och i stadsbebyggelse är en bensinbil bäst. Kör du mycket långa sträckor och har behov av att dra släp är en dieselbil bäst.

Vill du veta varför kan du läsa artikeln ovan.

Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2024-03-12

Bilbolaget

2021-03-30

Relaterade artiklar Se alla

AdBlue – vad är det och varför behövs det?

Ordet AdBlue känner många igen men vet kanske inte vad det betyder eller används till. Vi reder ut vad AdBlue är och slår hål på myter.

HVO100 diesel – vad är det för bränsle?

HVO100 är ett drivmedel som är näst intill identiskt med diesel. Vi berättar vilka bilar som kan tanka det och vilka för-och nackdelarna är.

9 tips för att köra bränslesnålt och spara pengar

Att köra bränslesnålt är bra för miljön och din plånbok. Oavsett om bilen körs på diesel eller bensin kan du spara mycket pengar. Vi berättar hur.

Höjd malusskatt och sänkt bonus – nya regler 2022

Nya regler för Bonus Malus gör att gränsen för hur mycket CO2 en bil får släppa ut sänks. Nya bensin- och dieselbilar blir dyrare att äga.

Se alla