Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudande och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Köpa diesel- eller bensinbil, vad är bäst?

Ska du köpa ny eller begagnad bil men känner dig osäker på om du ska välja diesel eller bensin? Vilken biltyp som passar dig beror på hur mycket du kör och vad du har för behov. Vi hjälper dig väga de olika motortypernas för- och nackdelar mot varandra så att du enklare kan bestämma dig för om du ska köpa en dieselbil eller en bensinbil.

Två bilar från Dacia på en grusplan i skogen. Den ena är en bensinbil och det andra är en dieselbil.
Diesel eller bensin? Valet bör påverkas av dina körvanor och ditt behov.

Även om laddbara bilar ökar allt mer i popularitet är marknaden för diesel- och bensindrivna bilar fortfarande störst. Du behöver heller inte känna dig orolig för att köpa en ny diesel- eller bensinbil. Begagnatmarknaden för fossildrivna bilar är och kommer fortsätta vara stark i många år framöver.

Om du ska välja en bensin- eller dieselbil beror i första hand på hur dina körvanor och behovet av bil ser ut. Bensin- och dieselmotorer har olika egenskaper och passar därför olika bra beroende på vilka krav du ställer och vad du behöver bilen till.

Nedan listar vi för- och nackdelarna med diesel och bensin. Förhoppningsvis hjälper det dig bestämma dig för om du ska köpa en dieselbil eller en bensinbil.

Fördelar med dieselbilar

 • Bränsleeffektiva, speciellt vid längre körning
  Om du kör mycket och långa sträckor, exempelvis om du har bilen i tjänsten, är en dieselbil fördelaktig, särskilt om du brukar köra mer än 1500-2000 mil per år.
 • Råstark motor, perfekt att dra tungt med
  Har du häst, skoter eller annat som du behöver frakta med släpvagn efter bilen är en dieselbil det bättre alternativet. Förutom att en dieselbil orkar dra tyngre påverkas inte heller bränsleförbrukningen lika dramatiskt som när du drar tungt med en bensinbil.
 • Lägre CO2-avgasutsläpp
  Nu kanske du rynkar på näsan. Varför beskattar man dieselbilar så hårt om de är bättre för klimatet än bensinbilar? Jo, så här är det. Diesel är energieffektivare än bensin vilket betyder att varje förbränd liter diesel släpper ut mindre koldioxid än motsvarande mängd bensin. Tyvärr släpper diesel vid förbränning också ut partiklar och kväveoxider som är skadliga för människor. Därför är skatten högre för.
 • Tanka med förnybart drivmedel
  Det finns ytterligare ett tillägg till punkten ovan. Förnybar diesel. Tankar du en dieselbil med Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) får den ett mycket lägre CO2-avgasutsläpp. Men andra ord blir de ännu bättre ur koldioxidutsläppssynpunkt. Även äldre dieselbilar kan tankas med Neste MY, men kontrollera först att biltillverkaren har godkänt HVO100 som bränsle, annars kan garantin sluta gälla.

Nackdelar med dieselbilar

 • Hög fordonsskatt, framför allt första tre åren
  Dieselbilar straffas rejält i det nya skattesystemet Bonus Malus. Förutom att skatten beräknas på hur mycket koldioxid en bil släpper ut betalar man ett extra pålägg för dieselbilar. Detta kallas för bränslefaktor och miljötillägg. Har du en bensinbil och en dieselbil som båda släpper ut 110 g koldioxid/km får du betala påtagligt mer i skatt för dieselbilen.
 • Från 2022 kommer äldre dieselbilar att förbjudas i de nya miljözonerna
  Varje kommun får själv bestämma om miljözoner, så vi lär se en ökning av denna typ av reglementet i flera av våra städer. Därför är det viktigt att se till att din dieselbil uppfyller miljökraven Euro6, vilket innebär att de släpper ut mindre mängder kväveoxid.

Fördelar med bensinbilar

 • Bra motorval vid mycket stadskörning
  Om du bor i stadsbebyggelse och mest kör korta sträckor är bensin att föredra framför diesel. Detta eftersom bensinmotorer fungerar bättre vid låga temperaturer. Dessutom förbjuds snart äldre dieselbilar (enbart Euroklass 6 tillåts) i vissa städers miljözoner. Däremot vill vi lyfta att om du kör mest korta sträckor kanske en elbil eller laddhybrid vore allra bäst.
 • Ofta tystare
  Bensinmotorer är vanligtvis tystare än dieselmotorer. Är du en person som vill ha en så tyst bil som möjligt är en bensinbil alltså ett bättre val. Men ännu en gång, om så är fallet är en ren elbil det allra bästa valet eftersom deras motorljud knappt hörs alls. Om du nu blev nyfiken på om en elbil kanske skulle vara något för dig kan du läsa artikeln ”Vad är skillnaden på elbil, laddhybrid och hybrid”. Där presenterar vi skillnaden mellan de olika biltyperna och reder ut vem de passar för.
 • Lägre skatt
  I och med systemet för Bonus Malus är skatten på bensinbilar också ganska hög, framför allt de första tre åren, men den är åtminstone billigare än för dieselbilar.
 • Störst utbud på begagnatmarknaden
  Bensin är, och har i årtionden varit, det överlägset vanligaste bränslet för bilar i Sverige. Därför finns det också ett stort utbud av begagnade bensinbilar och du får lätt att hitta en modell i en prisklass som passar dig.

Nackdelar med bensinbilar

 • Svagare motor, mindre lämplig för att dra tungt
  Bensinbilar har inte samma styrka som dieselbilar. Drar du ofta släp eller husvagn är därför en bensinbil inte det bästa alternativet för dig. Då är en dieselbil bättre. Dessutom ökar bränsleförbrukningen mer markant när du drar med en bensinbil än vad det gör när du drar med en dieselbil.
 • Högre bränsleförbrukning
  Trots att bensinbilar blivit mer bränsleeffektiva har de fortfarande högre bränsleförbrukning än dieselbilar.

Sammanfattning

Kortfattat kan vi sammanfatta kampen mellan dieselbilar och bensinbilar genom att säga följande: kör du ofta väldigt långa sträckor eller har behov av att dra tungt är en dieselbil i regel rätt val för dig. Kör du ofta i stadsbebyggelse och mest korta sträckor är en bensinbil mer fördelaktig.


Vanliga frågor kopplade till artikelns ämne

Vad är miljövänligast, diesel eller bensin?

Dieselbilar förbrukar i regel mindre mängd bränsle per mil än vad motsvarande bensinbil gör. Diesel är också energieffektivare än bensin vilket betyder att varje förbränd liter diesel släpper ut mindre koldioxid än motsvarande mängd bensin. Ser man till utsläpp av koldioxid (CO2) är alltså dieselbilar mer miljövänliga än bensinbilar. Dieselbilar kan dessutom tankas med Neste MY förnybar diesel (HVO100) vilket sänker CO2-utsläppen ytterligare.

Tyvärr släpper diesel vid förbränning också ut partiklar och kväveoxider som är skadliga för människor och miljön i övrigt. På så sätt är bensinbilar bättre.

Vad drar mest, diesel- eller bensinbil?

Bensinbilar. Dieselbilar förbrukar i regel mindre mängd bränsle per mil än vad motsvarande bensinbil gör. Med andra ord har bensinbilar högre bränsleförbrukning än dieselbilar.

Vad är billigast, diesel eller bensin?

Priset på bensin och diesel varierar, men i regel är diesel idag dyrare än bensin. Dock ska det tilläggas att en bensinbil drar mer än en dieselbil, så det kan ändå vara så att du kommer längre med en dieselbil än en bensinbil om du tankar för 900 kr.

Vad är bäst, diesel eller bensin?

Det beror på vad du har för körvanor. Kör du mycket korta sträckor och i stadsbebyggelse är en bensinbil bäst. Kör du mycket långa sträckor och har behov av att dra släp är en dieselbil bäst.

Vill du veta varför kan du läsa artikeln ovan.

Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudande och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2021-03-30

Relaterade artiklar Se alla

11 myter om elbilar

De har kort räckvidd, är bara för stadsbor och tar lång tid att ladda. Myterna om elbilar är många, men vilka är sanna och vilka är falska? Häng med när vi reder ut några av de vanligaste elbilsmyterna.

Vad är skillnaden mellan Crossover och SUV?

Det finns bilar som ser ut som SUV:ar men som kallas Crossovers eller CUV. Vad är egentligen skillnaden? Knappt tillverkarna vet, verkar det som.

Vad är skillnaden på elbil, laddhybrid och hybrid?

Elbilar, laddhybrider och hybrider har batterier som kan driva bilen. Skillnaden är om de också har en bensin- eller dieselmotor och om de går att ladda.

Fördelar med elbilar

Det finns många fler fördelar med elbilar än bara miljöaspekten. Elbilar är bland annat tystare, accelererar snabbare, är billigare att köra, kräver mindre underhåll och är bonusberättigade.

Se alla