Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Elbilar är renare än fossildrivna bilar och Sverige är bäst i klassen

Är elbilar verkligen bättre än fossildrivna bilar ur ett livscykelperspektiv, det vill säga om vi även räknar med produktionen av bilen och elen den förbrukar? Ja! En rapport från 2020 konstaterar att elbilar vinner mot fossildrivna bilar även ur ett livstidsperspektiv, men beroende på var bilens batteri produceras och var bilen används är skillnaderna olika stora.

Denna artikel tar mindre än tre minuter att läsa. Vill du hoppa direkt till sammanfattningen, klicka här.

En av de främsta fördelarna med elbilar är att de har noll avgasutsläpp. Inga. Inte minsta lilla puff av koldioxid eller kväveoxid. På det sättet är elbilar mycket bättre för miljön än bensin- och dieselbilar. Ingen diskussion där. Men är elbilar miljövänliga? Nej det är dem inte. Ingen bil är miljövänlig eftersom bilproduktionen förbrukar energi och släpper ut växthusgaser.

Elbilar är renare än fossildrivna bilar även ur ett livscykelperspektiv
Eftersom elbilar inte släpper ut några avgaser är de mer miljövänliga än fossildrivna bilar. Men hur är det med utsläppen från produktionen av el som krävs för att driva bilarna?

Elbilens utsläpp = elproduktionens utsläpp

Tar vi det ett steg längre kan elbilens utsläpp diskuteras baserat på hur elen producerats. När el produceras genereras nämligen utsläpp av klimatpåverkande gaser och i vissa fall även andra skadliga ämnen.

Man kan med andra ord påstå att elbilens ”avgasutsläpp” bör likställas med de utsläpp som genereras när elen produceras (visserligen genereras utsläpp när man producerar bensin och diesel med, men vi bortser från det i den här artikeln, annars blir den ännu längre).

I Sverige är elproduktionen väldigt ”ren” och kommer elen dessutom från exempelvis vind- eller vattenkraft blir de totala utsläppen ändå väldigt låga.

I vissa andra länder är elproduktionen ”smutsigare”. El som produceras i kolkraftverk har till exempel högre totalt utsläppsvärde. En elbils utsläppsvärden skulle med denna princip variera beroende på vilket land du laddar den i.

Elbil som kör genom landskap med vindkraftverk.
I Sverige har vi en elproduktion som genererar låga utsläpp av koldioxid. Bland annat tack vare vår stora andel elproduktion från vatten- och vindkraft.

Bilens totala livscykel

Vill man gå ännu längre kan man titta på det som kallas för en bils livscykel. Det vill säga hur mycket bilen genererar i utsläpp från att den produceras till att den skrotas.

Anledningen till att detta är intressant är för att elbilar har högre CO2-utsläpp i produktionsfasen än bensin- och dieseldrivna bilar, något som till stor del beror på produktionen av batteriet. Kan produktionens utsläpp jämna ut skillnaden mellan el- och fossildrivna bilar vad gäller miljöpåverkan?

Organisationen och tankesmedjan Transport & Environment i Bryssel publicerade 2020 en rapport och ett verktyg med uträkningar som baseras på uppgifter från olika vetenskapliga studier i ämnet.

Kortfattat konstaterar man att elbilar alltid har lägre miljöpåverkan än fossildrivna bilar, men att produktionen och var bilen används påverkar hur mycket det skiljer biltyperna emellan.

Värsta tänkbara scenario för elbilsproduktion och användning
Om elbilens batteri produceras i Kina (stapeln till höger, ljusblå färg) släpps det ut nästan lika mycket växthusgaser från detta som från produktionen av en hel bensinbil i Europa. Skrämmande!

Värsta tänkbara scenario

I studien presenteras ett värsta och ett bästa tänkbara scenario. Värsta tänkbara scenariot för elbilen är om batteriet produceras i Kina och bilen används i Polen. Detta eftersom de båda länderna har en elproduktion med mycket höga utsläpp. I Polen kommer en stor del av elen nämligen från kolkraft.

Trots den smutsiga bil- och elproduktionen släpper en elbil i detta fall ut 22 procent mindre än motsvarande dieselbil och 28 procent mindre än motsvarande bensinbil.

Bästa tänkbara scenario för elbilsproduktion och användning
Stanna en stund och titta på hur lite koldioxid som vår svenska elproduktion genererar under en elbils hela liv (stapeln till höger, grå färg). Snacka om bra!

Bästa tänkbara scenario

Bäst tänkbara scenariot är att batteriet produceras i Sverige och att bilen används i Sverige. Kul va?! Över sin livscykel släpper elbilen då ut 80 procent mindre CO2 jämfört med motsvarande dieselbil och 81 procent mindre än motsvarande bensinbil.

Redan efter 1 150 mil är elbilen bättre för miljön. Det kan jämföras med att medelsvensken i snitt kör 1 200 mil per år. Redan första året än alltså elbilen bättre ur miljöperspektiv.

Sammanfattning

Om du inte orkade läsa allt mellan inledningen och detta stycke, eller om du bara blev förvirrad av hur många olika sätt man kan försöka jämföra om elbilar är renare än fossildrivna på, kommer här en sammanfattning:

Elbilar har mindre miljöpåverkan, oavsett hur man än vrider och vänder på det. Ur miljösynpunkt är miljöbilar alltså bättre än bensin- och dieselbilar. Att säga att elbilar är miljövänliga är däremot missvisande eftersom produktionen trots allt genererar ganska stora CO2-utsläpp.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2024-03-13

Bilbolaget

2021-05-21

Relaterade artiklar Se alla

Bästa bilarna – se listan för 2024

Är du på jakt efter de bästa bilarna 2024? Se vår sammanställning av nominerade och prisvinnande bilar för att hitta den bästa bilen för dig.

Ford introducerar ny elbil – elektriska Explorer

Ford har presenterat en ny elbil: Explorer. Bilen är byggd på en ren elbilsplattform och kombinerar tysk ingenjörskonst med självsäker amerikansk attityd.

Premiär av nya Volvo EX30 – elektrisk SUV i litet format

Volvo har lanserat sin senaste modell – nya EX30. Se pris, utrustning och häng med när vi granskar bilen i de (återvunna) sömmarna.

Så mycket kostar det att ladda en elbil 2024

Vad kostar det att ladda en elbil? Genom att multiplicera bilens batterikapacitet med kostnaden för elen får du fram svaret. Vi visar hur med enkla exempel.

Se alla