Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Högt tryck på begagnatmarknaden – tänk på detta när du köper begagnad bil

Under somrarna är det i regel högt tryck hos Bilbolaget och många är intresserade av att köpa begagnad bil. Med Coronapandemin och nya skatteregler har trycket på begagnatmarknaden ökat ytterligare och därför breddar nu Bilbolaget sitt sortiment av begagnade bilar. Hur? Genom att börja köpa bilar av privatpersoner.

Företaget Bilbolaget, som idag finns på tio orter från Norrtälje i söder till Timrå i norr, har sålt bilar i över 85 år. Begagnade bilar har alltid varit en viktig affär, men i huvudsak har dessa fordon kommit till Bilbolaget som inbytesbilar.

– Tidigare har vi inte köpt begagnade bilar av gemene man, vi har bara bytt in bilar när folk köpt nya av oss, berättar Markus Högbom, försäljningschef på Bilbolaget i Timrå.

Bilbolaget har alltid varit starkt förknippade med Volvo eftersom det var sådana bilar man började sälja 1935 när företaget startade sin verksamhet i Sundsvall. Idag säljer företaget förutom Volvo även nya bilar från Ford, Renault och Dacia. Eftersom man i regel bytt in begagnade bilar enbart när folk köpt ny bil har man också mest fått in begagnade bilar från de ”egna” märkena.

– Skillnaden nu är att vi aktivt köper in begagnade bilar från alla varumärken. Man måste inte heller köpa en ny bil av oss för att få sälja sin gamla. Man behöver inte köpa någon bil alls, det räcker att man vill bli av med den man har, säger Markus och skrattar.

Vill du sälja din bil till Bilbolaget? Värdera den här

På bilbolaget.nu kan du kostnadsfritt värdera din bil i tre enkla steg.
På bilbolaget.nu kan du värdera din bil helt kostnadsfritt. Du väljer själv om du vill gå vidare efter den första värderingen.

Dubbelt så många begagnade bilar ska köpas

I dagsläget köper Bilbolaget in ungefär 1400 begagnade bilar om året, men viljan är att fördubbla de siffrorna.

– Vi har inte satt något exakt mål men vår vilja är att köpa in cirka 2500 till 3000 bilar om året. Och då är alltså inbyten inte inkluderat, förklarar Markus.

För att lyckas med detta har Bilbolaget lanserat en tjänst online där alla kostnadsfritt kan värdera sin bil i tre enkla steg. På hemsidan fyller man i registreringsnummer, antal mil bilen gått och kryssar för en ruta med bilens skick. Direkt får man ett uppskattat värde och kan då välja att gå vidare.

Gör man det värderas bilen manuellt av Bilbolagets personal och man får sedan ett bud på telefon. Sedan är det bara lämna in bilen på test och är grönt säljer man bilen. Som bilägare behöver man inte förbereda något och pengarna har man på kontot inom två arbetsdagar.

– Den nya värderingstjänsten är supersmidig. Man får ett prisförslag på sin bil direkt och kan sedan välja om man vill gå vidare. Vårt mål är att prisförslaget man får online inte ska skilja mer än 5 procent från det slutliga prisförslaget efter värderingstestet. Hittar vi mycket fel på bilen sjunker priset, men har man extrautrustning kan man också få mer betalt, berättar Simon Wessel, begagnatansvarig på Bilbolaget i Norrtälje.

Klicka här för att komma till den kostnadsfria värderingstjänsten

Söker bilar som är yngre än sju år

I första hand är Bilbolaget intresserade av att köpa bilar som är upp till sju år gamla och som gått max 15 000 mil, men även äldre bilar köps in.

– Alla är välkomna som har en bil de vill sälja, både företag och privatpersoner. Vi köper dock färre äldre bilar eftersom de ofta kräver mer reparationer och är svårare att hantera för oss, säger Markus och fortsätter:

– Det handlar dels om vad våra kunder vill ha, men också att vi vill vara en seriös handlare som kan stå för det vi säljer. Vi vill erbjuda begagnade bilar av hög kvalitet som ska hålla. Man ska kunna känna sig trygg med att köpa en begagnad bil av oss och därför måste vi ställa lite högre krav på de bilar vi köper in.

Läs mer om hur det går till att sälja sin bil till Bilbolaget

På Bilbolaget testas alla begagnade bilar innan de säljs
Skulle större fel hittas vid ett begagnattest åtgärdas det innan bilen kommer ut i bilhallen.

Alla bilar testas noggrant

Ja, det där med att köpa begagnad bil är inte helt lätt. En studie som bilsajten Wayke gjort tillsammans med Sifo visar att många tycker att det är så pass jobbigt att de hellre deklarerar, storhandlar eller till och med stukar foten än tar itu med bilaffären.

På Bilbolaget jobbar man därför aktivt för att göra det enkelt och tryggt att både sälja och köpa begagnad bil. Bland annat genomför man noggranna tester på alla begagnade bilar som är till försäljning.

– Tanken är att man som kund ska kunna köpa en bil och känna sig trygg med att den är kontrollerad, testad och genomgången av utbildade tekniker, berättar Fredrik Elson som ansvarar för test av begagnade bilar på Bilbolaget i Gävle.

Läs mer om hur vi testar begagnade bilar inför försäljning

Köpet av en begagnad bil är bara början

På Bilbolaget ser man inte köp av begagnad bil som något slutgiltigt. Istället ser man det som början på en lång relation med kunden.

– Förutom att vi erbjuder bra garantier, har fina bilar och är noggranna i hela processen när vi byter in en bil med tester och åtgärder så kan vi också erbjuda väldigt bra service efter köpet. Här kan du göra en helhetsaffär och fixa försäkring, serviceavtal och få en personlig tekniker. Vi månar om kunderna även efter bilaffären, säger Simon.

Simon Wessel Bilbolaget Norrtälje
Inne i bilhallen hos Simon Wessel i Norrtälje finns många begagnade bilar att titta på.

Vet du inte riktigt vad det är för bil du ska köpa kan du också få mycket hjälp genom att prata med en säljare.

– Många kunder kommer in och säger ”vi ska köpa begagnad bil, men vet inte vad vi ska ha”. Då hjälper vi dem analysera deras behov och utifrån det kan vi rekommendera och jämföra olika bilar. Fördelen är också att vi har ett så pass stort utbud av begagnade bilar att vi kan ge flera förslag, berättar Simon.

Se alla begagnade bilar i lager just nu

Privatleasing: använd summan från en inbytesbil för att sänka månadskostnaden

Ytterligare ett alternativ för den som är på jakt efter ny bil är privatleasing. Det många inte känner till är att man på Bilbolaget kan använda summan från en inbytesbil för att sänka månadskostnaden på leasingen.

– Privatleasing är flexiblare än man kan tro. Har man en befintlig bil och vill börja privatleasa kan man kolla med oss om att byta in den gamla bilen och använda den summan för att få en lägre månadskostnad. På så sätt slipper man besväret med att sälja den gamla först, säger Henrik Ljungberg, säljare på Bilbolaget i Hudiksvall.

Henrik Ljungberg utanför Bilbolaget i Hudiksvall
Henrik Ljungberg privatleasar själv en Volvo XC40 och rekommenderar det varmt.

Henrik, som själv är inne på sin andra privatleasingbil, förstår att privatleasing blir allt populärare.

– Många kunder vill veta vad de betalar i månaden för bilen och allting kring. Man vill slippa oväntade utgifter. Det är helt enkelt smidigt, bekvämt och man vet vad man betalar varje månad. Man behöver inte tänka på saker som andrahandsvärde, reparationer och annat, man bara kör.

Läs mer om privatleasing


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Relaterade artiklar

Tips vid köp av begagnad bil – viktiga saker att kontrollera

Eftersom vi vet att många drar sig för att köpa begagnad bil privat har vi samlat ett antal tips på vad du ska kolla upp innan du slår till.

Billån och kontantinsats – så köper du bil med och utan handpenning

Ska du köpa bil med billån behöver du betala minst 20% i kontantinsats. Vi berättar hur det fungerar och hur du köper bil utan kontantinsats.

Kontrollera fordonets skulder innan köp

Om det finns fordonsrelaterade skulder på en bil du köper kan det stå dig dyrt. Så kollar du om det finns skulder på bilen, helt gratis.

Nu blir det ännu tryggare att köpa begagnad bil av bilhandlare

Nya konsumentköplagen gör det lättare att köpa begagnad bil och hindrar handlare från att använda friskrivningar som ”säljes i befintligt skick”.