Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Hur tungt får jag dra med bilen – regler för dragvikt och körkortsbehörighet

Hur tung släpvagn får jag dra med bilen? En av de vanligaste frågorna vi får från våra kunder när de är på jakt efter ny bil. Svaret är i regel tvådelat och beror på hur mycket bilen får dra samt vad den som ska köra har för körkortsbehörighet. Att bara titta på bilens maximala släpvagnsvikt ger alltså bara halva svaret. Häng med så förklarar vi hur det fungerar.

Om du har en släpvagn, hästtransport eller husvagn och vill veta om du får dra den med bilen du tittar på att köpa är det absolut enklast att gå till Transportstyrelsens släpvagnskalkylator. Där fyller du i bilens och släpets registreringsnummer samt din körkortsbehörighet. På några sekunder får du svar på om bilen passar eller ej.

Hur tung släpvagn du får dra med din bil beror på två saker, dragbilens begränsning (vad den är godkänd för) samt din körkortsbehörighet.

Vi kommer i den här artikeln använda termen släp eller släpvagn genomgående, men reglerna är givetvis de samma för husvagnen, hästtransporten och dylikt. Det som däremot är viktigt att skilja på är om släpet är bromsat eller obromsat eftersom reglerna varierar mellan dessa släptyper. Ett obromsat släp är inte utrustat med egna bromsar och villkoren för dessa är därmed annorlunda.

Pytteliten husvagn
Men om jag bara har en pytteliten husvagn då?

Tjänstevikt, bruttovikt och totalvikt

När man pratar om vad en släpvagn väger finns det olika termer att ta hänsyn till och det är lätt att man blandar ihop de olika begreppen. Här kommer därför en kort presentation av vad de olika viktmåtten står för.

Tjänstevikt: En släpvagns tjänstevikt beskriver hur tung den är i sitt grundutförande, d.v.s. vad den vägde när den rullade ut från fabriken.

Bruttovikt: Bruttovikten är hur mycket vagnen väger när du har dina saker i. Till exempel vad släpvagnen väger full med virke, vad hästtransporten väger när hästen står i eller vad husvagnen väger när den packats full med all husgeråd.

Totalvikt: Totalvikten anger hur mycket vagnen maximalt får väga när du kör iväg med den.

Även din bil har en tjänstevikt och en totalvikt. Bilens tjänstevikt är bilens vikt ”körfärdig”, alltså inklusive förare och full bränsletank. Bilens totalvikt är summan av tjänstevikten och maxlasten. Maxlast är den tyngsta last som bilen är konstruerad för. I bilens registreringsbevis, eller på Transportstyrelsen, kan du se din bils tjänstevikt och totalvikt.

Hos Transportstyrelsen finns alla uppgifter om hur tungt bilen får dra

Hur tung släpvagn får bilen dra?

Olika bilar har olika kapacitet för hur mycket de kan dra. Ofta talar man exempelvis om bra dragbilar. Då talar man generellt om bilar med kraftfulla motorer och hög tillåten släpvagnsvikt. Även termen dragvikt används för att beskriva den högsta tillåtna släpvagnsvikten som en bil får dra.

Uppgiften om hur tungt släp din bil får dra anges som högsta släpvagnsvikt eller maximal vikt för släpkärra och finns på bilens registreringsbevis eller hos Transportstyrelsen. Här skiljer man på bromsat och obromsat släp. I regel får det bromsade släpet väga mycket mer än det som inte har egna bromsar.

Den maximala släpvagnsvikten som anges i registreringsbeviset kommer från biltillverkaren och avser släpets bruttovikt (tjänstevikt plus last vid tillfället). Observera dock att bara för att det står att din bil får dra exempelvis 2100 kg betyder inte det att du får köra din bil med ett så tungt släp. Det är nämligen så att din körkortsbehörighet spelar stor roll.

Hur tung släpvagn får du dra enligt körkortet?

Din körkortsbehörighet styr också hur tungt du får dra. Eller egentligen styr körkortsbehörigheten hur tungt hela ekipaget får vara. Man tittar här på bilens och släpvagnens sammanslagna totalvikt, alltså bilen och släpet tillsammans. Detta innebär egentligen att ju tyngre bil du har, desto mindre får du dra.

Det grundläggande villkoret med B-körkort är att du får köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3500 kilo.

Illustration från Transportstyrelsen: bil och släpkärra

B-körkort

Har du B-körkort får du alltid dra släp vars totalvikt är lägre än 750 kg. Om din bil skulle väga 3500 kg innebär detta att ekipaget alltså tillsammans får väga upp till 4250 kg.

Om du har B-körkort och släpet väger mer än 750 kg går det också bra, men då får får bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiga 3500 kg.

En mellanstor bil och en normalstor släpvagn har i regel en totalvikt på under 3500 kilo, men har du husvagn, hästsläp eller dylikt som väger lite mer kan det vara på gränsen.

Illustration från Transportstyrelsen: bil och husvagn

B-körkort med utökad behörighet

Har du B-körkort med utökad behörighet (B96) får den sammanlagda totalvikten för bil och släp får vara upp till 4250 kg.

Har du en stor bil och ett stort släp, exempelvis en husvagn, kan utökat B-körkort vara nödvändigt.

Illustration från Transportstyrelsen: bil och stor husvagn

BE-körkort

Har du BE-kort får du köra med en eller flera tillkopplade släpvagnar. Släpvagnens eller -vagnarnas sammanlagda totalvikt får vara upp till 3 500 kg. Totalt kan ekipaget alltså väga upp till 7 000 kg. Har du en stor bil och ett tungt släp, exempelvis en hästtransport som du kommer köra två hästar i, kan detta vara körkortet för dig.

Grandfather rights

För att förvirra lite extra säger körkortslagstiftningen i Europa att gamla regler kan fortsätta att gälla för den som redan har ett körkort när nya regler införs. Principen kallas ”grandfather rights” (farfarsrättigheter). Ett exempel är att ett B-körkort som förvärvats före den 1 juli 1996 ger rätt att köra personbil med en totalvikt över 3 500 kg.

För att veta exakt vad som gäller med ditt körkort, besök Transportstyrelsen.

Stor bil, stort släp
Stor bil + stort släp = fler bokstäver krävs på körkortet

Får du dra din släpvagn med din bil?

Okej, nu när du har koll på detta kan du slå ihop all denna info och kontrollera att du med din bil får dra ditt släp. Det gör du enklast med släpvagnskalkylatorn hos Transportstyrelsen.

Här anger du bilens och släpets registreringsnummer samt din körkortsbehörighet. Direkt får du svar på om det är ok för dig att köra bilen och släpet, om det finns några begränsningar (exempelvis att du inte får lasta släpet fullt) eller om kombinationen inte är tillåten.

Insåg du just att du behöver en ny bil?
Kolla här på alla bilar med dragkrok vi har i lager


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Relaterade artiklar

Betala för en begagnad Volvo men få en nästan ny

Begagnade bilar är hetare än någonsin. Bilbolaget erbjuder ”nästan nya” Volvobilar där kunden betalar för begagnat, men får bilar i nyskick med förmånliga garantier.

Högt tryck på begagnatmarknaden

Med Coronapandemin och nya skatteregler har trycket på begagnatmarknaden ökat ytterligare och därför breddar nu Bilbolaget sitt sortiment av begagnade bilar. Hur? Genom att börja köpa bilar av privatpersoner.

Tolv fördelar med att köpa begagnad bil på Bilbolaget

Är du på jakt efter en begagnad bil? Här är 12 (väldigt övertygande) anledningar till varför du bör köpa den av oss på Bilbolaget.