Hur tungt får jag dra med bilen – regler för dragvikt och körkortsbehörighet 2024
Hur tung släpvagn får jag dra med bilen? En av de vanligaste frågorna vi får från våra kunder när de är på jakt efter ny bil. Svaret är i regel tvådelat och beror på hur mycket bilen får dra samt vad den som ska köra har för körkortsbehörighet. Att bara titta på bilens maximala släpvagnsvikt ger alltså bara halva svaret. Häng med så förklarar vi hur det fungerar.
Om du har en släpvagn, hästtransport eller husvagn och vill veta om du får dra den med bilen du tittar på att köpa är det absolut enklast att gå till Transportstyrelsens släpvagnskalkylator. Där fyller du i bilens och släpets registreringsnummer samt din körkortsbehörighet. På några sekunder får du svar på om bilen passar eller ej.
Hur tung släpvagn du får dra med din bil beror på två saker, dragbilens begränsning (vad den är godkänd för) samt din körkortsbehörighet.
Vi kommer i den här artikeln använda termen släp eller släpvagn genomgående, men reglerna är givetvis de samma för husvagnen, hästtransporten och dylikt.
Det som däremot är viktigt att skilja på är om släpet är bromsat eller obromsat eftersom reglerna varierar mellan dessa släptyper. Ett obromsat släp är inte utrustat med egna bromsar och villkoren för dessa är därmed annorlunda.
Tjänstevikt, bruttovikt och totalvikt
När man pratar om vad en släpvagn väger finns det olika termer att ta hänsyn till och det är lätt att man blandar ihop de olika begreppen. Här kommer därför en kort presentation av vad de olika viktmåtten står för.
Tjänstevikt: En släpvagns tjänstevikt beskriver hur tung den är i sitt grundutförande, d.v.s. vad den vägde när den rullade ut från fabriken.
Bruttovikt: Bruttovikten är hur mycket vagnen väger när du har dina saker i. Till exempel vad släpvagnen väger full med virke, vad hästtransporten väger när hästen står i eller vad husvagnen väger när den packats full med all husgeråd.
Totalvikt: Totalvikten anger hur mycket vagnen maximalt får väga när du kör iväg med den.
Även din bil har en tjänstevikt och en totalvikt. Bilens tjänstevikt är bilens vikt ”körfärdig”, alltså inklusive förare och full bränsletank. Bilens totalvikt är summan av tjänstevikten och maxlasten. Maxlast är den tyngsta last som bilen är konstruerad för. I bilens registreringsbevis, eller på Transportstyrelsen, kan du se din bils tjänstevikt och totalvikt.
Hur tung släpvagn får bilen dra?
Olika bilar har olika kapacitet för hur mycket de kan dra. Ofta talar man exempelvis om bra dragbilar. Då talar man generellt om bilar med kraftfulla motorer och hög tillåten släpvagnsvikt. Även termen dragvikt används för att beskriva den högsta tillåtna släpvagnsvikten som en bil får dra.
Uppgiften om hur tungt släp din bil får dra anges som högsta släpvagnsvikt eller maximal vikt för släpkärra och finns på bilens registreringsbevis eller hos Transportstyrelsen. Här skiljer man på bromsat och obromsat släp. I regel får det bromsade släpet väga mycket mer än det som inte har egna bromsar.
Den maximala släpvagnsvikten som anges i registreringsbeviset kommer från biltillverkaren och avser släpets bruttovikt (tjänstevikt plus last vid tillfället). Observera dock att bara för att det står att din bil får dra exempelvis 2100 kg betyder inte det att du får köra din bil med ett så tungt släp. Det är nämligen så att din körkortsbehörighet spelar stor roll.
Hur tung släpvagn får du dra enligt körkortet?
Din körkortsbehörighet styr också hur tungt du får dra. Eller egentligen styr körkortsbehörigheten hur tungt hela ekipaget får vara. Man tittar här på bilens och släpvagnens sammanslagna totalvikt, alltså bilen och släpet tillsammans. Detta innebär egentligen att ju tyngre bil du har, desto mindre får du dra.
Det grundläggande villkoret med B-körkort är att du får köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3500 kilo.
B-körkort
Har du B-körkort får du alltid dra släp vars totalvikt är lägre än 750 kg. Om din bil skulle väga 3500 kg innebär detta att ekipaget alltså tillsammans får väga upp till 4250 kg.
Om du har B-körkort och släpet väger mer än 750 kg går det också bra, men då får får bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiga 3500 kg.
En mellanstor bil och en normalstor släpvagn har i regel en totalvikt på under 3500 kilo, men har du husvagn, hästsläp eller dylikt som väger lite mer kan det vara på gränsen.
P.S. Eftersom moderna bilar blir allt tyngre presenterades 2023 en motion till regeringen som föreslog att den tillåtna totalvikten med B-körkort skulle ökas till 4250 kg. Detta för att göra det möjligt att med en normalstor bil framföra exempelvis en husvagn utan att ta utökat körkort. Motionen avslogs dock under 2024, så reglerna ovan är fortsatt de som gäller.
B-körkort med utökad behörighet
Har du B-körkort med utökad behörighet (B96) får den sammanlagda totalvikten för bil och släp får vara upp till 4250 kg.
Har du en stor bil och ett stort släp, exempelvis en husvagn, kan utökat B-körkort vara nödvändigt.
BE-körkort
Har du BE-kort får du köra med en eller flera tillkopplade släpvagnar. Släpvagnens eller -vagnarnas sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 3 500 kg. Totalt kan ekipaget alltså väga upp till 7 000 kg.
Har du en stor bil och ett tungt släp, exempelvis en hästtransport som du kommer köra två hästar i, kan detta vara körkortet för dig.
Grandfather rights
För att förvirra lite extra säger körkortslagstiftningen i Europa att gamla regler kan fortsätta att gälla för den som redan har ett körkort när nya regler införs. Principen kallas ”grandfather rights” (farfarsrättigheter).
Ett exempel är att ett B-körkort som förvärvats före den 1 juli 1996 ger rätt att köra personbil med en totalvikt över 3 500 kg.
För att veta exakt vad som gäller med ditt körkort, besök Transportstyrelsen.
Får du dra din släpvagn med din bil?
Okej, nu när du har koll på detta kan du slå ihop all denna info och kontrollera att du med din bil får dra ditt släp. Det gör du enklast med släpvagnskalkylatorn hos Transportstyrelsen.
Här anger du bilens och släpets registreringsnummer samt din körkortsbehörighet. Direkt får du svar på om det är ok för dig att köra bilen och släpet, om det finns några begränsningar (exempelvis att du inte får lasta släpet fullt) eller om kombinationen inte är tillåten.
Insåg du just att du behöver en ny bil?
Kolla här på alla bilar med dragkrok vi har i lager
Vill du vara först med det senaste från oss?
Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.
Senast uppdaterad: 2024-07-23
Relaterade artiklar
Kontrollera fordonets skulder innan köp – enkla tips
Om det finns fordonsrelaterade skulder på en bil du köper kan det stå dig dyrt. Så kollar du om det finns skulder på bilen, helt gratis.
Tips vid köp av begagnad bil – viktiga saker att kontrollera
Eftersom vi vet att många drar sig för att köpa begagnad bil privat har vi samlat ett antal tips på vad du ska kolla upp innan du slår till.