Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Kan man laga stenskott själv?

Kan man laga ett stenskott själv? Det är förmodligen en fråga som vi alla har funderat på vid ett eller annat tillfälle. Svaret är ja, MEN det betyder inte att det är något man bör göra själv. Den enda anledningen till att laga stenskott själv är om du inte har en försäkring som täcker glasskada. Detta då en reparationssats för att laga stenskott kostar ungefär lika mycket (eller mer) som självrisken om du lämnar in bilen och låter en glasmästare laga rutan.

Att försöka undvika stenskott gör vi alla men hur göra man när olycka väl är framme? Antingen kan man försöka sig på att laga stenskottet själv, eller lämna in bilen till en verkstad.

Vi berättar vad som är smartast och vad som blir billigast. Häng med!

Hur lagar man stenskott själv?

För att kunna laga stenskott själv finns det stenskotts kit att köpa från diverse hobbybutiker, som till exempel Biltema eller Jula. På dessa kit finns instruktioner, följ dem. Tillvägagångssättet varierar beroende på val av reparationssats.

Det finns dock nackdelar med att laga stenskott själv. Om du har ett stenskott som inte lagas korrekt från början blir det betydligt mycket dyrare än om stenskottet blev lagat ordentligt från start. Med andra ord kan det löna sig att gå till en specialist istället för att försöka sig på att laga stenskottet själv.

Vi på Bilbolaget lagar stenskott på alla märken, läs mer och boka

Smartare att reparera bilrutan hos erfaren specialist

En person som vet vad den håller på med helt enkelt. Varför borde du göra det? Jo, en dålig stenskottslagning kan aldrig göras om. Skulle du misslyckas finns risken att det slutar med att bilen inte går igenom besiktningen och du måste betala (dyrt) för att byta hela rutan.

Vi hjälper dig laga stenskott eller byta vindruta på din Ford
Så här glada blir våra bilglasmästare när du lämnar in din bil och låter oss laga ditt stenskott.

Boka stenskottslagning

Är det billigare att köpa ett stenskotts kit?

Visste du att ett stenskotts kit för att laga stenskott själv kostar ungefär detsamma som det kostar för att lämna in bilen på en verkstad för att få sin bilruta lagad? Om du har en försäkring som täcker glasskada, det vill säga.

Ofta är det försäkringen som då täcker det mesta av jobbet och självrisken brukar landa på som högst 200 kronor. Vilket är ungefär samma summa som vad ett stenskotts kit hade kostat ifall du köpt det!

Ibland är det till och med gratis att lämna in bilen och få stenskott lagat, till exempel om du har en bra försäkring där självrisken är noll kronor. Det kan med andra ord bli dyrare att göra det själv.

Har du inte en försäkring som täcker glasskada är det desto dyrare att laga stenskott på verkstad. Då kostar det någonstans mellan 1000 och 2000 kronor beroende på verkstad. Betydligt dyrare än ett stenskotts kit alltså, men säkrare och sannolikt bättre resultat.

Stort stenskott, eller ja krossad ruta
För stora stenskott krävs stora stenskottsplåster. Ser vindrutan ut så här hjälper varken stenskottsplåster eller stenskotts kit. Man undrar också vad det står på den där lappen på vindrutan. ”Hej, jag råkade släppa en stor stenbumling på din bil. Ring mig.” kanske.

Laga stenskottet snabbt och använd stenskottsplåster

Oavsett om du lagar själv eller lämnar in bilen är det viktigt att laga stenskottet fort. Väntar du för länge är risken att skadan utvecklas till en spricka som gör att du behöver byta hela rutan i stället.

Fram till reparationen är det bra om du skyddar ditt stenskott mot smuts och fukt. Detta gör du med hjälp av ett stenskottsplåster, vilket är en liten klisterlapp som sätts utanpå bilrutan över stenskottet. Därför är det en bra idé att alltid ha några stenskottsplåster liggandes i bilen ifall en skada skulle uppstå.

Observera dock att stenskottsplåster inte förhindrar rutan från att spricka. Därför är det fortfarande viktigt att laga det stenskott som uppstått så snabbt som möjligt.

Är olyckan framme finns vi där för dig. Boka en tid hos oss idag så löser vi resten och du slipper laga stenskottet själv!


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2023-02-03

Relaterade artiklar

6 anledningar till att ratten vibrerar eller bilen skakar

Upplever du vibrationer i ratten eller skakar bilen när du kör? Vi berättar vad det kan bero på och vad du ska göra när du hittat felet.

Bogsera bilen – regler och tips för bogsering

Är du osäker på vilka regler som gäller vid bogsering? Vi berättar vilka lagar du måste följa och ger tips för en smidigare bogsering.

Förläng livslängden på din bil – enkla tips

Att förlänga livslängden på bilen behöver inte vara så avancerat, det kan till och med räcka med att tänka på var du parkerar.

Fylla på och byta bromsvätska – därför är det viktigt

För att bromsarna ska fungera ordentligt måste du regelbundet byta bromsvätska i bilen. Vi berättar varför och hur ofta du behöver göra det.