Premiär för nya Volvo EX30 – vi tittar närmare på modellen

Volvo har presenterat något alldeles extra – helt nya, elektriska SUV:en Volvo EX30. Med orden ”Stora nyheter. Något litet är på gång.” annonserade den svenska biltillverkaren att denna spännande modell skulle göra sin globala debut 7 juni. Nu vet vi hur modellen ser ut, vad den kostar och mycket annat. Häng med!

Den nya elbilen Volvo EX30 är resultatet av Volvos mångåriga erfarenhet av att bygga säkra, bekväma och miljövänliga fordon. Modellen blir tillverkarens minsta SUV någonsin och den kommer enbart finnas som elbil.

Trots att bilen blir mindre än sina syskon i modellserien EX/XC kommer nya EX30 erbjuda samma höga kvalitet, säkerhet och prestanda som vi vant oss vid att Volvo levererar.

Global lansering 7 juni

Onsdag 7 juni klockan 13.30 gick den globala lanseringen av nya EX30 av stapeln. Förväntningarna var höga och vi satt som på nålar inför livesändningen.

Så mycket live blev det dock inte.

Istället fick vi se en snyggt redigerad film där Volvo lekt med bilens storlek. En ganska oväntad presentation, långt ifrån den flera timmar långa premiären när storasyskonet EX90 lanserades i vintras.

Se premiären här:

Vi ska dock villigt erkänna att vi gillar konceptet. Kort, koncist och tydligt. Vad tycker du?

EX30 kan beställas nu

Direkt efter lanseringen öppnade Volvo upp för beställning av nya EX30. Det innebär att du inte behöver vänta för att göra din dröm om en elektrisk SUV från Volvo till verklighet.

Eller ja, leveranstiden lär ju knappast vara kort, så lite får du nog vänta trots allt.

ljusblå Volvo EX30 laddas
Volvo EX30 i färgen Cloud Blue, med 20 tum stora 5-ekrade fälgar vid namn Aero.

Tre olika drivlinor

Volvo beskriver EX30 som den lilla Volvon som gör de stora sakerna. Modellen bygger på en helt ny plattform kallad SEA (Sustainable Experience Architecture) med en årlig genomsnittsvolym på cirka 200 000 enheter.

Vid lanseringen erbjuds Volvo EX30 med tre olika drivlinor:

  • Single Motor
  • Single Motor Extended Range
  • Twin Motor Performance

Modellen kommer med tre olika utrustningsnivåer:

  • Core
  • Plus
  • Ultra
Volvo EX30 kommer med tre olika drivlinor
EX30 Single Motor RWD, Ultra.

EX30 kommer alltså valbar med en eller två motorer och batteriet kommer finnas i två olika storlekar så att du kan välja det som passar dig bäst. Volvo förklarar skillnaden mellan de olika drivlinorna och vem de passar för:

Single motor: Om du mest är inne i stan eller bara kör kortare sträckor mellan laddningar passar single motor-alternativet med LFP-batteri. Ett LFP-batteri, vars kemiska sammansättning består av litiumjärnfosfat, är mer kostnadseffektivt och mindre resurskrävande att tillverka. Batteriet är det bästa alternativet om du inte behöver maximal räckvidd.

Single motor Extended Range: Om du ändå vill maximera räckvidden finns alternativet Single Motor Extended Range med ett NMC-batteri för utökad räckvidd. NMC-batteriet består av litium, nickel, magnesium och kobolt och det ger en energiproduktion som är mer effektiv än LFP-batteriet. Varianten med en single motor för utökad räckvidd ger dig en körsträcka på upp till 475 kilometer.

Twin motor Performance: Och slutligen, om prestanda ligger högst på din priolista ska du välja Twin Motor Performance. Här har vi fört samman NMC-batteriet med ytterligare en e-motor. Den här fyrhjulsdrivna EX30-versionen levererar 315 kW (428 hp) och tar dig från 0 till 100 km/h på 3,6 sekunder.

Det där sista gör för övrigt Volvo EX30 till den snabbast accelererande Volvon hitintills. 3,6 sekunder. Det räknas som drag under galoscherna, det vill vi lova.

Moderna färger exteriört och interiört

Volvo EX30 erbjuds i fem olika färger varav en, Moss Yellow, är unik för modellen. Om just Moss Yellow säger Volvo att det är en klar och uttrycksfull färg, inspirerad av den gula lavan som växer på berghällar på den svenska västkusten. Den ger verkligen EX30:n karaktär, menar de.

Well, karaktär är kanske milt beskrivet. Moss Yellow är väldigt… intensiv. Gillar du att synas är det helt klart en färg för dig.

Skärmklipp från Volvos hemsida, visar nya EX390 i färgen Moss Yellow.
Volvo EX30 i den (karaktärsstarka) färgen Moss Yellow.

Även invändigt bjuder EX30 på färger vi inte tidigare sett hos Volvo. Själva kallar Volvo det för fyra nya, helt läderfria, interiöra rum. Och visst, man får lite hotellkänsla när man tittar in i kupén av nya EX30, så rum kanske är en utmärkt beskrivning av det vi möter.

Att erbjuda helt läderfri interiör började Volvo med redan vid lanseringen av elbilen C40 som kom 2021. I EX30 har man tagit det ett steg längre och alla ”rum” har material med hållbarhetstänk, vart och ett med sitt eget speciella uttryck. Till exempel anammar en kupédesign den tidlösa lockelsen med denim. Här används givetvis restprodukter från återvunnen denim.

Andra exempel på material i rummen är återvunnen plast från restprodukter, till exempel gamla fönsterkarmar och jalusier. Vi hittar även lin, en förnybar fiber som tillhandahålls av Volvo Cars Tech Funds investering Bcomp samt en ullblandning (med 70 procent återvunnen polyester) som är framställd på ett ansvarsfullt sätt.

EX30 kan också erbjuda klädsel i Nordico, ett material som är gjort av textilier som i sin tur kommer från återvunna PET-flaskor och biomaterial från skogar i Sverige och Finland.

EX30 Interior; Indigo R310 – Textile & Nordico, Denim deco,
EX30 med denim-inspirerade interiören Indigo.
EX30 Interior; Pine R430 – Wool blend & Nordico, Flax deco,
Ex30 med den mossgröna klädseln Pine, ett tyg med ullbladning och Nordico.

Leveranstid?

Volvo EX30 kommer att produceras i Zhangjiakou, Kina med byggstart redan vecka 36, 2023 alltså. Så förhoppningsvis blir inte väntan så vansinnigt lång ändå. Detta gäller dock bara Single Motor Extended Range och Twin Motor Performance. Single Motor-versionen med det lilla batteriet har produktionsstart först under början av 2024.

Toppmoderna säkerhetslösningar som skyddar

Nya EX30 må vara den minsta SUV:en någonsin från Volvo Cars, men den är precis så säker som du förväntar dig att en Volvo ska vara. Bilen är konstruerad för att skydda förare och passagerare i händelse av olycka, med en konstruktion och design i världsklass. Eftersom nya EX30 är en elbil har Volvo även fokuserat mycket på integrerade lösningar för batterier.

Den lilla bilen är tydligt skapad med syfte att vara en säker stadsbil, med teknologi speciellt utformad för att skydda människor i kraftigt trafikerade stadsmiljöer. Bland annat presenteras den nya säkerhetsfunktionen Door Opening Alert. Ett system som varnar föraren både visuellt och med ljud innan dörren öppnas framför en passerande cyklist eller annan trafikant.

Dessutom är EX30 utrustad med ett avancerat Driver Alert-system som noterar ögon- och ansiktsrörelser cirka 13 gånger per sekund för att upptäcka om föraren är distraherad eller ouppmärksam. Samma system som kommer lanseras i nya EX90.

Ytterligare en ny funktion är Intersection Auto Brake som är utformat för att hjälpa föraren att undvika olyckor vid korsningar. Detta genom att automatiskt bromsa om en annan bil plötsligt kommer in framför.

Ratt och mediadisplay

Avskalad och enkel ”instrumentpanel”

Att kalla det instrumentpanel känns inte rätt. Invändigt har Volvo nämligen skalat bort det mesta i nya EX30. Istället har man fokuserat på att samla allt på en stor skärm i mitten. 

Den 12,3 tum stora skärmen rymmer ett modernt infotainmentsystem med Google inbyggt. Det gör att du kan få hands-free-hjälp från Google Assistant, Google Maps-navigering samt dina favoritappar på Google Play. EX30 är också den första bilen från Volvo som har trådlös Apple CarPlay.

Volvo har också lagt till en rad smarta förvaringsmöjligheter, bland annat ett utskjutbart fack i mittkonsolen. Man har också flyttat handskfacket och placerat det under skärmen i mitten för att både förare och passagerare enkelt ska komma åt utrymmet. Allt för att du ska få upplevelsen av en stor bil med små medel.

Kupé med stor skärm
Smart mittkonsoll i nya EX30 med utskjutbar förvaring
Smart mittkonsol i nya EX30 med utskjutbar förvaring som kan anpassas på en mängd olika sätt.

Det lägsta koldioxidavtrycket någonsin för en Volvo

Volvo fortsätter att göra avtryck i den elektriska fordonsvärlden genom att markant minska sina bilars koldioxiduttryck.

EX30 är framtagen med avsikt att vara både säker och miljövänlig, med det lägsta koldioxidavtrycket någonsin för en Volvo. Eftersom det är en elbil producerar den inga avgasutsläpp och enligt beräkningar minskar det totala koldioxidavtrycket till under 30 ton på en körsträcka av 200 000 kilometer*. Detta representerar en minskning med 25 procent jämfört med företagets nuvarande elektriska modeller, C40 och XC40.

*I pressmeddelandet följer en hel drös asterisker. Vill du läsa mer om uträkningarna och granska alla miljöpåståenden närmare föreslår vi att du klickar dig vidare dit.

Stor andel återvunna material

Volvo EX30 framhäver också företagets åtagande för hållbarhet i alla aspekter av produktionen. Minskningen av koldioxidavtrycket uppnås inte bara genom elektrifiering utan också genom användningen av återvunna material, en minskning av det totalt antalet komponenter och en optimering av produktionsprocessen.

Upp till en fjärdedel av all aluminium och cirka 17 procent av allt stål som används i EX30 är återvunnet, vilket bidrar till att minska koldioxidavtrycket ytterligare. Dessutom är cirka 17 procent av all plast i bilen, från interiörkomponenter till stötfångare, återvunnet. Det är den högsta andelen för någon Volvomodell hittills.

Dessutom kommer EX30 att tillverkas i en fabrik som huvudsakligen drivs av klimatneutral energi och med 100 procent klimatneutral el, vilket tar företaget ett steg närmare sitt mål att bli klimatneutralt till 2040.

Nya Volvo EX30 i Cross Country-utförande
EX30 i Cross Country
2024 kommer nya EX30 i Cross Country-utförande. KUL!

Kommer som Cross Country

Slutligen kommer Volvo med en glad överraskning. Från och med 2024 kommer EX30 även finnas i Cross Country-utförande. Cross Country-versionerna av populära V60 och V90 har nyligen tagits bort från beställningslistorna (eftersom de enbart sålts med fossilmotorer, något Volvo helt slutar med från och med nästa år) och det har onekligen känts som ett tomrum efter dem.

Därför känns det extra roligt att Volvo nu berättar att man från 2024 kan beställa CC-versionen av helt elektriska SUV:en EX30, och att tillverkningen av bilen förväntas börja senare samma år.

Förväntas bli en storsäljare

Ja, så vad kan vi säga om nya Volvo EX30 efter premiären? Vi som haft förmånen att se den i verkligheten och fått testsitta i ”rummen” känner oss onekligen förväntansfulla. Det är en riktigt fin bil, men det är ju å andra sidan alla Volvos.

Nya EX30 har dock något som de andra inte har. Den anammar till fullo känslan av en modern stadsbil som kombinerar det bästa av två värdar – kompakthet och rymlighet. Dessutom är prislappen förhållandevis modest och att den är valbar med olika drivlinor gör att den kan passa många. Lägg därpå till CC-versionen och ytterligare en kundgrupp attraheras.

Det här är dock inte en Volvo för dagens Volvoägare. EX30 är en Volvo för deras barn. För generationerna som vuxit upp i baksäten på Volvo 850 och V70, som nu tar världen med storm och knappt förstår konceptet med att äga saker själva.

Volvo tror det kommer bli en storsäljare och det tror vi också. Men om bilen köps, privatleasas, premunereras eller delas på låter vi vara osagt.

Få offert och provkör

EX30:s modellsida kan du läsa mer, se fler bilder och fylla i vårt formulär för att bli en av de första att få offert och provköra nya EX30 i Sverige.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2023-06-07

Relaterade artiklar Se alla

Nytt stöd för företag som köper eldrivna transportbilar

Nu införs ett stöd för företag som köper eldrivna lätta lastbilar, på upp till 50 000 kr i bonus. Vi lär dig allt om stödet & hur du ansöker.

Bästa bilarna – se listan för 2024

Är du på jakt efter de bästa bilarna 2024? Se vår sammanställning av nominerade och prisvinnande bilar för att hitta den bästa bilen för dig.

2022: Rekordfå registrerade bilar och el vanligaste drivlinan

2022 blev andelen rena elbilar fler än andelen laddhybrider. Det gör el till Sveriges populäraste drivlina sett till antalet registreringar.

Ford introducerar ny elbil – elektriska Explorer

Ford har presenterat en ny elbil: Explorer. Bilen är byggd på en ren elbilsplattform och kombinerar tysk ingenjörskonst med självsäker amerikansk attityd.

Se alla