Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Fem vanliga problem med bilen på vintern – så löser du dem snabbt och enkelt

Under vinterhalvåret är det vanligt att få problem med bilen. Is, kyla och fukt kan skapa mycket irritation och problem, något man ofta glömmer bort under de varmare månaderna. I den här artikeln tar vi upp några av de vanligaste problemen du kan få med din bil på vintern och berättar vad du ska göra när det händer.

Vintermånaderna kan bjuda på ett flertal problem för dig som bilägare. Dörrar som fryser, snö och is som fastnar på jobbiga ställen och ett batteri som inte vill samarbeta. Ja, listan kan göras lång.

Med vetskapen om hur du kan lösa problemen, och i vissa fall kanske till och med hur du ska förebygga dem, kommer vinterhalvåret förhoppningsvis bli lite trevligare. Häng med så går vi igenom några av de vanligaste problemen.

Bil som har fått problem med frost.
Om bilen är täckt av frost är det bara att hålla tummarna för att inte dörrarna eller låset har frusit.

Du kommer inte in i bilen

Det finns några saker med vintern som är riktigt kul. Åka skoter i nysnö. Skida ner för en o-åkt backe. Åka skridskor på en frusen sjö och sedan grilla korv.

I andra änden av skalan finns de otrevliga sakerna med vintern. Att halka och slå sig inför folk kommer sannolikt på första plats. På andra plats kommer stunden när du står vid din bil och inser att du inte kommer in i den. UUUURGH, vad irriterande det är.

Dörrar som frusit fast

Att dörrarna fryser fast på bilen har du säkert varit med om någon gång. Man drar och drar men ingenting händer. Misströsta inte, det finns några knep du kan ta till för att få upp dörrarna när de har fryst fast.

Tips 1. Vinäger eller alsolsprit

Att använda vinäger eller alsolsprit är ett enkelt sätt att få upp de frusna dörrarna.

Vinäger: Blanda två tredjedelar vinäger och en tredjedel vatten i en sprayflaska. Spraya blandningen på det på frusna området. Efter att du sprayat på området tar det några minuter för vinägern att göra sin magi, sen är det bara att öppna dörren och köra iväg.

Häll inte outspädd vinäger direkt på det frusna området, den höga syran kan bilda fläckar som kan vara svåra att få bort.

Alsolsprit: Blanda lika delar vatten med minst 90 procentig alsolsprit. Spraya blandningen på området och öppna sedan dörren, enkelt.

Om dina bildörrar ofta fryser fast bör du inte använda alsolsprit varje gång. Detta eftersom det kan orsaka permanenta skador på dörrens gummi. Följ istället vårt råd i tips nummer två nedan, så undviker du att dörrarna fryser fast i första skedet.

En frusen bildörr med ett handgjort hjärta på fönstret i hopp om att lite kärlek ska få upp dörren.
Att ge bilen lite extra kärlek när dörren har frusit fast är en bra idé. Tyvärr tror vi inte att det hjälper att rita hjärtan på fönsterna, men vi tycker absolut att du ska testa.

Tips 2. Smörj listerna för att förebygga problemet

Att stå som en idiot och slita i bildörrar som frusit fast är verkligen ingen höjdare. Oavsett om du ofta råkar ut för att dörrarna fryser fast eller om du aldrig råkat ut för fastfrusna dörrar kan det vara bra att förbereda bilen så att du slipper denna skam.

Ett effektivt knep är att smörja dörrarnas gummilister med ett silikonstift som är speciellt framtaget för just dörrlister. Detta hindrar vatten från att komma in i gummit, vilket i sin tur bidrar till att det blir svårare för den bråkiga gummilisten att frysa fast.

Köp ditt silikonstift hos oss på Bilbolaget. Hitta din närmaste butik.

Fruset lås

Idag är det inte lika vanligt att man behöver använda en faktisk nyckel för att låsa upp bildörren. Men det förekommer självklart fortfarande och då kan även ett fruset lås ställa till problem.

Därför ska vi självklart även ge några tips på hur du får bukt med ett fruset lås.

Tips 1. Handsprit

Många har säkert handsprit hemma idag. Handspriten är inte bara effektiv för att döda bakterierna på händerna, den är även utmärkt för att lösa upp isen i ett fruset billås.

Gnid in låset och nyckeln med handsprit. För in nyckeln i låset och vänta några minuter innan du vrider om så att du med säkerhet vet att låset har tinat upp. Nu är du klar för avfärd!

Tips 2. Plastpåse med varmvatten

Varmt vatten har nog de flesta hört är ett effektivt knep mot ett igenfruset lås. Innan vi går in på själva tipset vill vi dock antitipsa om något som vi vet är väldigt vanligt, nämligen att hälla varmt vatten direkt på låset.

Om du häller vatten direkt på låset kommer isen att tina – perfekt – men du får också in mer vatten i låset som vid minusgrader kommer att frysa igen. Så tekniskt sett blir det bara en ond cirkel.

Tipset är alltså att tina upp låset med varmt vatten i en plastpåse istället för att hälla vatten direkt på området. På så sätt får du effektivt bort isen samtidigt som du inte utsätter låset för ny fukt.

En vindruta som har frost på både insidan och utsidan.
Hur irriterande är det inte när man precis skapat klart utsidan av rutan och inser att även insidan behöver skrapas.

Frost inne i bilen

Att få frost inne i bilen kan vara väldigt irriterade. De flesta kan nog skriva under på att man inte vill skrapa både utsidan och insidan på rutorna innan man kör iväg på morgonen.

Orsaken till att det bildas frost inne i bilen är den samma som när du får imma i bilen, det vill säga att det finns fukt i kupén. Vill du få en grundlig förståelse för hur problemet uppstår och hur du ska gå tillväga kan du läsa vår artikel ”Imma i bilen – så löser du problemet”.

Här kommer en liten snabbgenomgång på hur du undviker problemet.

  • Håll bilen fri från blöta kläder. Fuktiga kläder och skor bidrar till imma i bilen, vilket i sin tur fryser till is på dina rutor.
  • Använd kupévärmare. Den både smälter frosten på insidan och gör att bilen torkar invändigt.
  • Placera ut fuktabsorberande påsar. I våra bildelsbutiker säljer vi återanvändbara fuktabsorberande påsar. När de dragit åt sig maximal mängd fukt kör du dem bara i mikron, så är de good to go igen sedan.
  • Byt till plastmattor.
  • Tvätta rutorna, helst med fönsterputs anpassad för bilrutor. Sådan kan du också köpa hos oss.

Fruset tanklock

Att tanklocket fryser fast kan nog många relatera till. Du kanske har stått och försökt bända upp locket med frusna fingrar eller andats intensivt på locket i hopp om att isen ska smälta. Ibland fungerar det men det finns smidigare sätt.

Tips 1. Påse med varmt vatten

Tidigare i artikeln tipsade vi om att använda en påse med varmt vatten om låset till bilen frusit fast. Det tipset fungerar lika bra även när tanklocket frusit.

Tips 2. Använd vinäger eller alsolsprit

Likt tipset för att få upp en frusen bildörr fungerar även vinäger eller alsolspritsblandningen för ett fruset tanklock.

Tips 3. Ställ bilen i ett varmt garage

Har du tillgång till ett uppvärmt garage kan du parkera bilen där inne för att låta isen tina.

Ett argt barn som tydligt visar hur arg man blir när man inser att bilen krånglar en tidig vintermorgon.
Känslan när man kvart över försenad står på bensinstationen i den isande vinden (varför blåser det alltid kallt när man ska tanka?!) och inser att tanklocket frusit fast.

Is och snö i fälgarna

Om du ofta kör på dåligt plogade vägar eller om snö har blåst in i fälgarna när bilen stått parkerad kan både is och snö fastna inne i fälgen. Detta kommer skapa en obalans som visar sig i form av skakningar när du kör, något som kan kännas lite obehagligt och hyfsat störigt.

Tips 1. Använd en högtryckstvätt

För att få bort snön/isen som sitter fast inne i fälgarna kan du blåsa mellan ekrarna med en högtryckstvätt.

Nackdelen med detta är att bilen blir blöt och det är kanske ingen höjdare på vintern. Risken för att några av de problem vi diskuterat ovan ska uppstå är då ganska stor. Detta förutsatt att du inte kan ställa bilen i ett varmt garage efteråt förstås. Men hade du kunnat göra det hade du ju inte behövt släpa fram högtryckstvätten, så vi antar att det inte är ett alternativ.

Det för oss raskt vidare till nästa tips.

Tips 2. Kör genom en biltvätt

Kör bilen genom en biltvätt. Väljer du ett lite längre program med hjulrengöring kommer all snö och is med allra största sannolikhet försvinna. Dessutom blåses din bil torr i en biltvätt, så du slipper risken med alla andra vattenrelaterade problem.

I samarbete med Tvätta kan vi erbjuda modern (vinteranpassad!) och mjuk biltvätt vid flera av våra anläggningar. Hitta närmaste biltvätt

Två bilar som sladdar i snön vilket har orsakat is i fälgarna.
Att sladda runt i snön är ett perfekt sätt att få in is och snö i fälgarna, testa om du vill!

Känner du dig osäker på om du vågar tvätta bilen när det är minusgrader? Det är inga problem. Följ tipsen i den här artikeln: Tänk på detta när du tvättar bilen på vintern

Tips 3. Byt fälgar

Har du många ekrar på dina fälgar kan detta problem uppstå oftare. Om du har möjlighet att byta till fälgar med färre ekrar kan det både minska risken för att snön/isen fastnar, plus att det är lättare att få bort ifall det händer.

Tips 4. Varmt garage

Likt tidigare tips är det absolut enklaste sättet att få bort is och snö från fälgarna att ställa bilen i ett uppvärmt garage.

Batteriet dör

Bilbatterier är känsliga mot kyla, något vi i Sverige har gott om under vinterhalvåret. Redan vid 0 grader har ett fulladdat batteri förlorat cirka en tredjedel av sin starteffekt. Dock påverkar kylan främst de batterier som redan är i dåligt skick.

P.S. Här kan man tro att en elbil är extra svår att starta på vintern. Så är dock inte fallet, raka motsatsen faktiskt.

För att göra ditt liv lite enklare på vintern kommer här några tips på hur du håller din fossilbils batteri i bra skick.

Bild på en bil med ett batteri som inte är i bra skick vilket bidragit till att bilen inte startar när det är kallt ute.
Om du har ett gammalt batteri som inte är i ett bra skick kan det kalla vintervädret bidra till att du inte får igång bilen.

Tips 1. Kontrollera batteriets skick

Kontrollera batteriets skick när det börjar bli kallare ute. Till detta behöver du ett fulladdat batteri och en multimeter.

Ställ in mätaren på V-läget (v-20) och koppla den svarta kabeln till batteriets minuspol och den röda kabeln till pluspolen. Ett batteri i bra skick ska ha en spänning mellan 12,7 och 12,8 volt. Visar batteriet under 12,6 volt är det i så pass dåligt skick att det behöver bytas ut.

Känner du dig osäker eller bara vill förenkla processen hjälper våra verkstäder gärna dig kontrollera batteriets skick. Här hittar du närmaste verkstad

Tips 2. Kör regelbundet

Kör regelbundet längre sträckor på minst 15-20 km för att hålla batteriet i ett sunt laddningstillstånd.

Tips 3. Ladda batteriet

Ladda ditt batteri var 4–6:e vecka för att hålla det i optimalt skick. Detta är extra viktigt om du mest kör korta sträckor eller om din bil står parkerad längre perioder.

Att ladda ett bilbatteri hemma är väldigt enkelt, om du har en batteriladdare det vill säga. Stäng av bilen, öppna huven och koppla batteriladdarens röda klämma till bilbatteriets pluspol och den svarta klämman till minuspolen. Sätt elsladden i uttaget och vänta tills batteriet är fulladdat – klart!

Behöver du köpa en bilbatteriladdare? Kom in till någon av våra bilbelsbutiker så hjälper vi dig.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2024-01-26

Relaterade artiklar Se alla

Imma i bilen – så löser du problemet

Att få imma i bilen är en erfarenhet många bilägare delar. Irriterande! Så löser du problemet och undviker imma på vindrutan i framtiden.

Så löser du problemet med frusen spolarvätska

När temperaturen sjunker ökar risken för frusen spolarvätska i din bil. Vi reder ut varför spolarvätska fryser och hur du löser problemet.

19 tips – så förbereder du bilen inför vintern

Kör säkert och lagligt i vinter. Bilbolagets experter tipsar om hur du förbereder bilen och vilka produkterna som gör billivet enklare i kylan.

Därför är det viktigt att tvätta bilen på vintern

De flesta drar sig för att tvätta bilen när det är minus, men faktum är att det är viktigare att tvätta bilen på vintern än på sommaren.

Se alla