Regler för dimljus – då får du använda dem
Dimljus, varselljus, parkeringsljus, hel-och halvljus. Det finns en hel del olika belysningsalternativ att välja mellan och vissa är mer vanliga än andra. Men vad ska du använda för belysning en dimmig oktoberkväll och vad är det för regler som gäller kring användningen av dimljus? Sitt lugnt i båten, det ska vi förklara för dig.
Dimljus utgör en del av bilens belysning och består av lampor som sitter både fram och bak på bilen. Deras syfte är att underlätta körning vid dålig sikt till följd av besvärliga väderförhållanden och damm.
Det främre dimljuset, kallas ibland även dimstrålkastare, sitter lågt ned på bilen. Dessa lyktor är viktiga för dig som förare eftersom de gör att du ser bättre när sikten är väldigt dålig. Om det är svårt att se bilen framför dig är det läge att sätta på de främre dimljusen.
Dimbakljusets funktion är att varna bakomliggande fordon med det starka röda ljus det ger ifrån sig. Det är dock ett väldigt bländande sken och bör användas sparsamt, endast för att andra ska se dig när sikten är kraftigt försämrad.
Dimljussymboler
Går du i körkortstankar eller vill du bara friska upp dina bilkunskaper? Oavsett vilket är det bra att ha koll på dimljussymbolerna för att vara väl förberedd om behovet av belysningen uppstår.
Det kan vara svårt att hålla koll på bilens olika belysningssymboler eftersom det finns en hel del. Kanske är det ännu svårare när man är van att köra med automatiskt inställd belysning som anpassar och sköter sig själv (himla bra uppfinning btw!).
Reglaget för dimljus kan se lite olika ut beroende på vilken bil det gäller men allt som oftast sätter du på dimljuset på blinkersspaken vid ratten. Medan du står parkerad kan du kolla efter rätt vred i just din bil och testa dig fram för att aktivera rätt belysning.
När dimljuset och dimbakljuset är påslaget kommer symbolerna för respektive ljus visas på instrumentpanelen.
Regler för användningen av dimljus
Det finns inget krav på att använda dimljus men det fungerar som ett stöd till dig som förare när det råder dåliga siktförhållanden på grund av dimma, kraftigt regn, snö eller damm. Du får bara använda dimljus i mörker när det är riktigt dåligt väder och när det är ljust ute i stället för halvljus, men endast då.
När dimljus inte får användas
I och med dimljusens styrka får de inte användas hur som helst, felaktig användning av lampor och ljuskombinationer kan vara en trafikfara.
- Du får aldrig använda dimljus tillsammans med halvljus.
- Dimbakljuset ska släckas så fort du bedömer att bakomvarande trafik har sett dig.
- Du får inte använda dimljus i mörker (förutsatt att det inte regnar/snöar kraftig eller är dimmigt).
Förbjudna kombinationer
En del strålkastare, till exempel dimljus, får inte användas tillsammans med vissa andra lampor eftersom det kan blända mötande trafik.
Förbjudna ljuskombinationer är:
- Halvljus och dimljus
- Dimljus och varselljus
Dimljus och besiktning
Du, som många andra, kanske funderar på vad som gäller när det kommer till dimljus och besiktning. I jakten på dessa svar ringde vi en besiktningsman på Opus bilprovning. Detta eftersom informationen online är tvetydig och meningarna går isär.
Måste dimljusen fungera? Kan man demontera dem och ändå bli godkänd? Det ska vi nu klargöra en gång för alla.
Reglerna säger att personbilar av årsmodell 1996 och framåt måste ha dimljus för att godkännas på besiktningen. Du får alltså inte demontera dimljusen om din bil är tillverkad 1996 eller senare. Eller ja, du kan ju demontera dem men besiktningen kommer inte godkännas.
Även om dimljus ska finnas på bilen är det inget krav att de faktiskt ska lysa eller fungera. Som besiktningsmannen sa, lyktorna får vara hur trasig som helst så länge det inte sticker ut vassa lyktglasbitar. Om lamporna lyser ska de dock vara rätt riktade för att inte blända.
Vänta nu, kanske du tänker. Får man inte en tvåa eller underkänt på besiktningen om saker på bilen är trasiga? Spontant känner vi likadant, det verkar ju helt flängt att det är okej att saker inte fungerar men dimljus är speciella förstår du.
Som du nu har lärt dig finns det inga situationer i trafiken då lagen kräver att dimljus används. Bilbesiktningens roll är, enkelt förklarat, att se till att det inte finns trafikfarliga bilar på våra vägar. En bil med trasiga dimstrålkastare är aldrig en trafikfara, därför kräver inte besiktningen att de ska fungera.
Behöver du byta dimljus? Om det är en nyare bil kan det vara lite halvknepigt att komma åt lamporna och lösa det själv. Behöver du hjälp att byta dimljus eller andra lyktor på bilen kan vi fixa det åt dig. Kontakta vår verkstad så löser vi det!
Sammanfattning
För att knyta ihop säcken kan vi konstatera att dimljus är till för att förbättra sikten och göra körningen säkrare vid dåligt väder. Det är viktigt att du kommer ihåg att dimljus inte får användas hur som helst – aldrig tillsammans med halvljus och om det är mörkt ute får du bara slå på dem om väderleken berättigar det.
Däremot finns det inte krav på dig som förare att faktiskt använda dem, så har du förträngt allt du just lärt dig och blir osäker på vilka regler som gäller för dimljus är det kanske klokare att inte slå på dem. Kör lugnt där ute!
Vill du vara först med det senaste från oss?
Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.
Relaterade artiklar
Regler för parkeringsljus – så använder du dessa
Vet du hur parkeringsljus ska användas? Vi berättar när och hur dessa positionsljus ska användas samt hur symbolen ser ut. Experten svarar.
Bogsera bilen – regler och tips för bogsering
Är du osäker på vilka regler som gäller vid bogsering? Vi berättar vilka lagar du måste följa och ger tips för en smidigare bogsering.