Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Så testar vi begagnade bilar: ”De ska gå igenom en besiktning utan anmärkning”

Att köpa begagnad bil är inte helt enkelt. Hur ska man veta om den är i bra skick om man inte är bilmekaniker? Nästan omöjligt. Därför testar vi alla begagnade bilar innan vi säljer dem, så att du vet precis vad du får. Häng med, så berättar vi hur det går till när vi testar begagnade bilar på Bilbolaget.

Vi på Bilbolaget har handlat med begagnade bilar i över 80 år. Därför vet vi ganska mycket om att kontrollera begagnade bilar och hur viktigt det är att testa dem ordentligt.

– Vi vill erbjuda begagnade bilar av hög kvalitet. Som kund ska man känna sig trygg med att köpa bil av oss. Därför kontrollerar vi alla begagnade bilar väldigt noga, förklarar Markus Högbom, begagnatansvarig på Bilbolaget.

Har du en begagnad bil du vill sälja till Bilbolaget?
Värdera den kostnadsfritt och få svar direkt.

Detta händer med en begagnad bil på Bilbolaget

För att djupdyka i ämnet biltester ska vi besöka bilmekanikern Joakim på jobbet. Han ansvarar för test av begagnade bilar på Bilbolaget i Gävle. Idag står en begagnad Volvo V60 först på dagordningen.

– Innan vi köper en begagnad bil görs i regel ett inbytestest, antingen av oss eller av vår samarbetspartner Opus. Det testet ger oss en första fingervisning om vad som eventuellt kan behöva åtgärdas på bilen, berättar Joakim.

På Bilbolaget nöjer man sig dock inte med att bara titta på inbytestestet. När bilen kommer in till verkstaden kontrolleras den utförligt av Joakim eller någon av Bilbolagets andra utbildade mekaniker och biltestare.

– Vi kollar i princip samma sak som Bilprovningen, men lite mer. Tanken är att man som kund ska kunna köpa en bil och känna sig trygg med att den är kontrollerad, testad och genomgången av utbildade tekniker, förklarar Joakim.

Begagnade bilar i bilhallen
Alla begagnade bilar i Bilbolagets bilhallar har genomgått noggranna kontroller – för din trygghet.

Alla begagnade bilar testas

Det första som kontrolleras på en begagnad bil är om den har kosmetiska skador utvändigt, till exempel om vindrutan är sprucken eller om det finns skador i plåt och lack. Bilen kontrolleras sedan invändigt. Bland annat testas att elektroniken fungerar som den ska, exempelvis parkeringskameror och sensorer. Efter detta hissas bilen upp och den slutgiltiga kontrollen görs.

– Underredeskontrollen är den samma som vid en besiktning. Vi kollar bland annat att det inte finns skador eller rost, att bromsarna är i bra skick och att det inte finns läckage från motor, växellåda eller bränsletank, förklarar Joakim.

Slutligen provkörs bilarna.

– Även om bilarna kontrolleras noga vill vi även provköra dem. Är man van vid att testa bilar finns det flera saker man kan upptäcka när man provkör, till exempel om det är obalans i däcken eller om det förekommer missljud, säger Joakim.

På Bilbolaget testas alla begagnade bilar innan de säljs
Skulle större fel hittas vid ett begagnattest åtgärdas det innan bilen kommer ut i bilhallen.

Dessa fel åtgärdas

Från testet skickas bilen sedan vidare till Bilbolagets olika avdelningar beroende på vad som behöver åtgärdas. Det kan handla om allt från att byta vindruta och åtgärda plåt- och lackskador till att byta förslitningsdetaljer och laga trasiga komponenter.

Hittas större fel på bilen åtgärdas de medan kosmetiska detaljer, såsom små bucklor och repor, eventuellt lämnas beroende på bilens ålder.

– Vårt huvudsakliga uppdrag är att alla bilar som säljs av oss ska gå igenom en kontrollbesiktning utan anmärkning. Så länge ett fel inte påverkar trafiksäkerheten kan vi släppa igenom det, exempelvis små repor och skador från dörruppslag, säger Joakim och fortsätter:

– Att reparera stenskott och göra service är de två vanligaste sakerna vi gör. Är det i rätt period ser vi till att bilen besiktigas med. Höst och vår blir det i regel hjulskiften på bilarna. I övrigt diskuterar man vad som ska göras med säljarna.

Alla bilar rekonditioneras

Sista steget innan en begagnad bil kommer ut till försäljning är att den rekonditioneras. Den tvättas såväl invändigt som utvändigt och rengörs noga. Slutligen fotograferas bilen och publiceras online.

– Även om bilen är begagnad vill vi att den ska kännas lika fräsch som när den var ny. Därför är vi jättenoga när vi gör en rekond inför försäljning. Det ska kännas lite lyxigt, säger Joakim och ler.

Se alla begagnade bilar i lager

Vid en utvändig rekond tvättas bilen utvändigt. Person som rengör däcken på en bil.
Alla begagnade bilar städas, tvättas och putsas tills de skiner som om de vunnit på Harry Boy.

Utöver test: gratis historik

Köper du den begagnade bilen av oss på Bilbolaget vet du att den är kontrollerad och testad av en utbildad mekaniker. Alla fel som upptäcks noteras i ett protokoll som du som kund får ta del av.

– På så sätt får du veta lika mycket om bilen som vi vet, säger Joakim.

Du får dessutom tillgång till bilens CARFAX-rapport. I den finns all info om bilens historik, till exempel hur många ägare den haft och om den varit med i en olycka.

– Eftersom vi testar alla begagnade bilar kan man känna sig trygg med bilens kvalitet. Då handlar det mer om att kolla att bilen verkligen motsvarar ens förväntningar, säger Joakim och fortsätter:

– Ta dig tid att syna bilen ordentligt. Har den alla funktioner du vill ha, får hundburen eller barnvagnen plats och så vidare. Gå igenom protokollet från begagnattestet med säljaren så att du känner till eventuella anmärkningar. Du bör också provköra så att du känner att du sitter bra och får rätt känsla. Svårare än så är det egentligen inte, avslutar han och ler.

Ska du köpa begagnad bil privat är det desto mer du bör kontrollera. Detta eftersom du inte får någon garanti och inte har någon reklamationsrätt. Läs vår artikel om vad du ska titta på när du köper begagnad bil privat.

Lista: Detta kollar vi bland annat vid ett begagnattest

  • Att underredet är fritt från skador och rost
  • Att bromsar fungerar och är i bra skick
  • Att inte motorlampa eller andra felmeddelanden visas
  • Att det inte förekommer läckage från motor, växellåda eller bränsletank
  • Att all elektronik fungerar, exempelvis backkamera, elstolar, fönsterhissar m.m.
  • Att mekaniska komponenter såsom bränslevärmare, AC och dylikt fungerar
  • Om det förekommer kosmetiska skador på glas-, plåt- eller lack

Tack vare de noggranna testerna kan vi på Bilbolaget också lämna garanti på de begagnade bilar vi säljer. Något som är en stor trygghet för dig som ska köpa begagnad bil.

Läs mer om våra omfattande garantier


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Relaterade artiklar

Billån och kontantinsats – så köper du bil med och utan handpenning

Ska du köpa bil med billån behöver du betala minst 20% i kontantinsats. Vi berättar hur det fungerar och hur du köper bil utan kontantinsats.

Fel på bil efter köp – vem är ansvarig?

Vid bilaffärer mellan privatpersoner regleras villkoren i avtal eller av köplagen. Vem som är ansvarig för fel på bilen efter köp varierar.

Kontrollera fordonets skulder innan köp

Om det finns fordonsrelaterade skulder på en bil du köper kan det stå dig dyrt. Så kollar du om det finns skulder på bilen, helt gratis.

Tips vid köp av begagnad bil – viktiga saker att kontrollera

Eftersom vi vet att många drar sig för att köpa begagnad bil privat har vi samlat ett antal tips på vad du ska kolla upp innan du slår till.