Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Vad är bäst – att sälja bilen privat eller till bilhandlare?

Den första frågan man måste ställa sig när det är dags att göra sig av med bilen är om man ska sälja den privat eller byta in den hos en bilhandlare. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Vad som passar dig bäst beror främst på vad du har för bil, hur mycket jobb du vill lägga ner och om det är viktigt att du tjänar så mycket pengar som möjligt eller ej. Häng med så berättar vi om det är bäst för dig att sälja din bil själv eller till en bilhandlare.

Att sälja sin begagnade bil är något många drar sig för. Det kan kännas övermäktigt och man vet inte var man ska börja. Men det kan vi berätta! Det absolut första du bör besluta dig för är om du ska sälja din bil privat eller byta in den hos en bilfirma.

Det finns inget ”rätt svar” på frågan utan vad som är bäst beror på vad som är viktigt för dig. Generellt kan man säga att du får mer betalt för din bil om du säljer den privat men det tar mer tid och energi. Risken för att bli lurad ökar också markant. Säljer du bilen till en bilhandlare får du sannolikt mindre betalt men du slipper å andra sidan allt jobb och du kan känna dig trygg genom hela processen.

Vill du veta mer om hur det går till och vad du ska tänka på när du säljer bilen själv? Läs vår artikel ”Tips när du ska sälja bil privat”

Vill du veta mer om hur det går till att sälja bilen till bilhandlare? Läs vår artikel ”Sälja bil till bilhandlare – allt du behöver veta”

Kille som sitter i baksätet och njuter av stunden
Precis den här känslan vill man uppnå när man säljer sin bil. Man riktigt ser hur grabben myser i sin nöjdhet. Men vad får dig att mysa – att slippa göra jobbet eller att tjäna maximalt med pengar? Svaret avgör om du ska sälja din bil privat eller till handlare.

Ska jag sälja till bilhandlare eller göra jobbet själv?

Om du ska sälja bilen privat eller via bilhandlare beror främst på tre saker:

 • Om du vill få så mycket betalt som möjligt
  Vill du få så mycket betalt som möjligt för din bil ska du sälja den själv. Detta eftersom en bilhandlare måste göra egen vinst på bilen. Därmed kan de inte betala lika mycket som en slutkund kan.
 • Hur mycket jobb och tid du vill lägga ner
  Att sälja en bil privat kräver ganska mycket av dig om du vill maximera hur mycket betalt du får. Du ska skriva annons, tvätta, städa och kanske åtgärda skador eller laga något på bilen, svara på samtal, visa bilen för folk som vill provköra, skriva avtal, få betalt och göra ägarbyte. Allt detta utan att bli lurad på kuppen. Det kan ta både lång tid och mycket kraft.

  Säljer du bilen till en bilhandlare behöver du typ inte göra något av det där. Allt sådant sköter handlaren och du har pengarna på kontot inom någon dag. Vill du lägga ner minimalt med jobb och sälja bilen snabbt är alltså handlare bäst väg att gå.
 • Vilken typ av bil du ska sälja
  Har du en nyare bil som kanske bara har några år på nacken och som gått få mil kan det vara bäst att sälja den till en bilhandlare. Framför allt om du har en bil i 200 000 kronors-klassen eller mer. Detta då det inte är speciellt vanligt att privatpersoner kan betala en sådan bil utan att ta lån. Därtill vill folk som köper sådana bilar gärna få någon form av garanti, något de bara kan hos bilhandlare. Har du dessutom själv lån på bilen är det ännu svårare att sälja den till en privatperson eftersom de flesta inte vill ta över någon annans lån.

  Har du en äldre bil eller en mer unik modell kan det å andra sidan vara bäst att sälja den privat. Detta eftersom äldre bilar generellt brukar vara svåra att sälja till handlare och du sannolikt får sämre betalt. Det samma gäller unika modeller och bilar. Samtidigt finns det företag som köper även trasiga och avställda bilar, nästan oavsett deras skick, så om du inte vill maximera hur mycket du får betalt och bara vill bli av med bilen fort kan detta vara ett alternativ.
Lejon som chillar på en gren
Exempel på saker du kan göra om du säljer din bil till en bilhandlare och inte behöver engagera dig i försäljningen: Chilla. Hänga i ett träd. Slappa på en gren. Kolla på antiloper.

För- och nackdelar

Som du förstått finns det för- och nackdelar med båda alternativen. Här har vi sammanfattat för- och nackdelarna med att sälja bilen privat samt för- och nackdelarna med att sälja den till en handlare.

Sälja bil privat

+ Möjlighet att tjäna mer
+ Du har själv kontroll över försäljningen
Mycket tids- och energikrävande
Större risk att bli lurad

Sälja till handlare

+ Kräver minimalt med jobb
+ Går snabbt
+ Liten risk att bli lurad
Sämre betalt

Man som sitter med en dator och jobbar på taket på en skyskrapa
Vill du tjäna maximalt med pengar så att du kan sitta och jobba på en rooftop bar bredvid en flaska champagne och en uppstoppad papegoja (?!) bör du antagligen sälja din bil privat.

Sammanfattning

Om du ska sälja din begagnade bil privat eller till en bilhandlare beror på vad som är viktigt för dig. Vill du få maximalt betalt och är villig att lägga ner tid och energi på att sälja bilen passar det dig att sälja din bil privat. Tycker du å andra sidan att det är värt att få mindre betalt för att slippa jobb och en utdragen process är det bäst att byta in bilen hos en bilhandlare.

Oavsett vad du väljer kan det alltid vara bra att värdera bilen hos en bilhandlare. Oss till exempel. På vår hemsida tar det inte mer än 30 sekunder och några enkla knapptryck. Supersmidigt!

Värdera din bil kostnadsfritt här


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Relaterade artiklar Se alla

Sälja bil till bilhandlare – allt du behöver veta

Att sälja bil till bilhandlare är enkelt, tryggt och går fort. Men hur går det till och vad ska man tänka på? I artikeln berättar vi allt.

Tips när du ska sälja bil privat

Hur gör man när man säljer en begagnad bil? Vad ska man tänka på och vad ska man akta sig för? Här är tipsen som hjälper dig göra en snabb affär, få maximalt betalt och som gör att du undviker att bli lurad.

Högt tryck på begagnatmarknaden

Med Coronapandemin och nya skatteregler har trycket på begagnatmarknaden ökat och därför breddar nu Bilbolaget sitt sortiment av begagnade bilar.

Se alla