Släpvagnsregler – så fort får du köra med släp, husvagn och lastbil
Att köra med släp och husvagn kräver mer än bara att koppla på och gasa i väg. Det finns tydliga regler och hastighetsbegränsningar att följa. Kör du för fort eller har släp på fel typ av väg kan det leda till både böter och farliga situationer.
Är du ny på att köra med släp? Ingen fara! I den här guiden går vi igenom vilka hastighetsregler som gäller för släp, husvagnar, lastbilar och husbilar – samt vilka konsekvenser det kan få om du bryter mot dem.
Vill du undvika onödiga böter och köra säkert? Läs vidare!

Olika regler för bromsade och obromsade släp
Planerar du att köra med släp? Börja med att ta reda på om det är bromsat eller obromsat – hastighetsgränserna skiljer sig nämligen åt.
I Transportstyrelsens ögon finns det två typer av släpvagnar: bromsade och obromsade. I övrigt spelar det ingen roll om det är ett hästsläp, skotersläp eller kåpsläp – det är bromssystemet som avgör hastighetsgränsen.
- Ett bromsat släp har en egen bromsanordning som hjälper till att sakta ner när du bromsar med bilen.
- Ett obromsat släp saknar egen broms och bromsas endast av bilen. När du bromsar trycker hela släpets rörelsekraft på bilen, vilket ställer högre krav på bilens bromsar.
Så fort får du köra med släp och husvagn
- Bromsat släp: Max 80 km/h
- Obromsat släp: Max 40 km/h
Reglerna för maxhastighet gäller oavsett vad det står på hastighetsskylten för vägen du kör på. Kör du till exempel på motorväg med ett bromsat släp är maxhastigheten fortfarande 80 km/h, även om skylten säger 110 km/h.
Dessa regler gäller även husvagnar. Kör du med en bromsad husvagn får du köra i 80 km/h. Är den obromsad är det 40 km/h som gäller.
Följer du inte hastighetsreglerna för släpvagn och husvagn riskerar du att få böter av Polisen.

Obromsat släp är förbjudet på motorväg
Har du en obromsad släpvagn får du inte köra på alla typer av vägar. Detta på grund av hastighetsbegränsningen. Eftersom du max får köra i 40 km/h om du kopplar en obromsad släpkärra efter din bil får du inte köra på motorväg eller motortrafikled.
Det samma gäller oavsett typ av släpvagn. Har du till exempel en obromsad husvagn är motorväg och motortrafikled förbjuden. Straffet för att köra med obromsat släp på motorväg är böter.
Vett och etikett för dig som kör med släp
Du som kör släp eller husvagn har ingen skyldighet att flytta dig eller köra åt sidan, men det kan vara snällt mot andra trafikanter om du ger dem möjlighet att köra om.
När du kör på motorväg och landsväg med släp eller husvagn är det viktigt att vara extra uppmärksam på omgivningen. Detta eftersom du kör så pass mycket långsammare än övrig trafik. Om det finns två filer bör du hålla dig i höger körfält så mycket som möjligt.

Om du kör på enfilig landsväg har du ingen skyldighet att hålla dig i vägrenen och låta andra passera, men kan du göra detta utan risk för din egen säkerhet uppskattas det mycket av övriga trafikanter. Om du märker att långa köer bildas bakom dig kan det vara läge att svänga in vid till exempel en rastplats eller mötesplats och låta bakomvarande fordon köra om.
Så fort får du köra med husbil
Många tror att hastighetsreglerna för husbilar är de samma som de för husvagnar. Detta är helt fel. Husbilar har andra regler i trafiken än husvagnar eftersom det är olika fordonstyper med olika köregenskaper och riskfaktorer.
Hos Transportstyrelsen har husbilar klassificeringen ”personbil klass II”. Det betyder att du får köra enligt skyltad hastighet, precis som med en vanlig bil.

Men! Det finns fall då husbilar klassas som lastbilar. Då gäller helt andra regler, åtminstone om husbilen väger över 3,5 ton, eftersom den då räknas som ett tungt fordon. Längre ner kan du läsa om de reglerna.
Att en husbil är klassad som lastbil är inte speciellt vanligt längre, men du som äger och kör husbil behöver ha koll på vad den är registrerad som hos Transportstyrelsen. Det ser du enklast genom att fylla i husbilens registreringsnummer i Transportstyrelsens databas för fordonsuppgifter.
Så fort får du köra med lätt och tung lastbil
Lastbilar är visserligen inga släp, men eftersom många söker information om hur fort de får köra svarar vi på det med. En lätt lastbil med en total vikt på högst 3 500 kg följer samma hastighetsregler som en personbil. Det innebär att man får köra enligt vad som står på vägskyltarna.
Så långt allt enkelt. Men väger lastbilen lite mer skärps kraven på maxhastighet, och för att göra det extra krångligt är det olika regler beroende på typ av väg.
Enligt Transportstyrelsen får en tung lastbil som väger över 3 500 kg köra max 90 km/h på motorväg eller motortrafikled. Alla tunga lastbilar måste till och med ha en fartbegränsare som gör att de inte kan köra snabbare än 90 km/h.
Om du kör med din tunga lastbil på annan väg, till exempel landsväg, får du max köra 80 km/h. Samma maxhastighet gäller oavsett väg om du har kopplat ett släp till lastbilen.
- Lätt lastbil (max 3 500 kg):
Kör enligt skyltad hastighet - Tung lastbil (över 3 500 kg):
Max 90 km/h på motorväg/motortrafikled
Max 80 km/h på andra vägar
Med släp: alltid max 80 km/h

Andra länder har olika regler
Om du kör utomlands med släp, husvagn, husbil eller lastbil kan hastighetsgränserna skilja sig från Sveriges regler. Kontrollera alltid gällande trafikregler i de länder du ska köra i för att undvika böter.
Får jag köra med släpvagn?
Innan du kopplar på ett släp är det viktigt att veta om du har rätt körkortsbehörighet. Många är osäkra på hur tungt släp de får dra med sin bil. I vår artikel om hur tungt får jag dra med bilen kan du läsa mer om regler för dragvikt och körkortsbehörighet 2025.
Vill du vara först med det senaste från oss?
Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.
Senast uppdaterad: 2025-04-25
Relaterade artiklar
Hur tungt får jag dra med bilen
Hur tung släpvagn du får dra med bilen beror på dragbilens maximala släpvagnsvikt samt vad du som ska köra har för körkortsbehörighet.
Köra bränslesnålt – så minskar du bilens bränsleförbrukning
Att köra bränslesnålt är bra för miljön och din plånbok. Oavsett om bilen körs på diesel eller bensin kan du spara mycket pengar. Vi berättar hur.