Tips inför besiktningen 2023 – 11 enkla saker att kontrollera

Visst grämer man sig alltid lite inför besiktningen av bilen? För att slippa få anmärkningar, så kallade två:or, finns det emellertid några saker du lätt kan kontrollera innan du åker dit. Har du åtgärdat dessa eventuella fel innan besiktningen slipper du få en anmärkning. Då behöver du inte heller betala för en efterkontroll eller att en verkstad släcker två:an. I den här artikeln får du 11 tips inför besiktningen, så att du slipper oroa dig så mycket.

Denna artikel tar cirka 3 minuter att läsa. Vill du hoppa direkt till listan i kortform, klicka här.

Tänk om det fanns en lista på saker de kontrollerade på besiktningen. Vad enkelt det hade varit då. Då skulle man ju slippa oroa sig.

Well, great news för dig, för det finns det! Den är ju ganska lång förstås, men vi har lustläst den åt dig och sammanfattat några av de vanligaste sakerna att få nedslag på.

Vassego, här får du 11 tips inför besiktningen.

I vår bilverkstad kan du släcka tvåor efter besiktningen
Så här glada blir de på besiktningen om du kommer med en åtgärdad bil. Eller åtminstone tror vi det. Man känner sig hur som helst så där glad när man åker därifrån utan anmärkningar, det är vi säkra på.

Vi börjar med de absolut enklaste sakerna att kontrollera och åtgärda inför bilbesiktningen.

Dessa saker får du ofta en anmärkning utan efterkontroll på. Det innebär att du måste åtgärda dem, men du behöver inte återvända med bilen till besiktningen för att göra en efterkontroll.

Kontrollista inför besiktningen

1. Varningstriangel saknas

Inför besiktningen är det bra om du letar rätt på varningstriangeln och lägger fram den väl synligt, exempelvis i bagageutrymmet. Om du inte har en varningstriangel måste du köpa en sådan.

2. Oljenivån i motorn är för låg

Någon dag innan du ska besiktiga, kontrollera att oljenivån i motorn är ok. Om den är för låg fyller du upp till rätt nivå.

3. Slut på spolarvätska

De flesta har koll på om de har spolarvätska eller ej, men det kan ändå vara bra att fylla på lite extra om det var länge sedan du gjorde det.

4. Den löstagbara dragkroken är inte i bilen

Har du en löstagbar dragkrok ska den vara med i bilen vid besiktningen. Inför besiktningen är det bra om du letar rätt på dragkrok och eventuell nyckel och lägger fram det väl synligt, exempelvis i bagageutrymmet.

5. Lyktor som inte fungerar

Har du lampor på bilen som inte fungerar måste dessa bytas. Kom ihåg att kontrollera blinkers, skyltbelysning samt dim- och parkeringsljus. De lamporna är lätta att glömma.

Två personer som står på besiktningen och går igenom besiktningsprotokollet. Här får du tips inför besiktningen på saker att kontrollera och åtgärda.
Undvik efterkontroll på besiktningen, fixa dessa saker innan.

Resterande punkter är lite större. Får du en tvåa på vissa av dessa måste du tillbaka till besiktningen för efterkontroll. Det innebär ännu fler utgifter du hade kunnat undvika.

6. Däck med för dåligt mönsterdjup

Om du har däck med ett mönsterdjup som inte är godkänt kommer du att få en tvåa eller i värsta fall körförbud på besiktningen. Ett godkänt mönsterdjup för sommardäck är 1,6 mm och 3 mm för vinterdäck.

Mönsterdjupet ska mätas på flera ställen på däcket (eftersom det är sämsta djupet som räknas). Du mäter mönsterdjupet i däckens huvudmönster.

Enklast är det med ett speciellt mönsterdjupsverktyg, men även en linjal eller tumstock fungerar. Du kan till och med använda en krona, bara du först mäter ut var 1,6 respektive 3 mm är.

Läs mer om mönsterdjup

Vi hjälper dig gärna hitta nya däck till din bil. Självklart hjälper vi dig byta dem på befintlig fälg och balansera dem om du vill det. Till vår däckverkstad

7. Stenskott eller spricka i vindrutan

Har du ett stort stenskott eller en spricka i vindrutan som sitter i siktfältet måste det åtgärdas, annars får du en tvåa på besiktningen.

Ett stenskott kan du laga själv, men eftersom det kostar så lite i självrisk är det oftast billigare att låta en glasverkstad fixa det. Med vissa försäkringsbolag är det helt gratis att få stenskott lagat.

Läs mer om att laga stenskott och boka tid

Har du en spricka i rutan måste tyvärr hela rutan bytas. Har du halv- eller helförsäkring betalar du enbart självrisken för detta, cirka 1500 kronor.

Läs mer om att byta vindruta och boka tid

8. Tuta som inte fungerar

Bilens signalhorn, d.v.s. tutan, måste fungera för att din bil ska gå igenom besiktningen. Är du duktig kan du laga tutan själv, annars kan en verkstad hjälpa dig.

9. Vindrutetorkare som ej fungerar

Om du har spolarvätska men vindrutetorkarna inte fungerar kommer du tyvärr ändå få en anmärkning. Om bladen på vindrutetorkarna är dåliga behöver du bara byta dessa, det gör du enkelt själv.

Om själva vindrutetorkarna inte fungerar alls eller om de ”hackar” sig fram behöver mekaniken kontrolleras och repareras. Är du duktig kan du göra detta själv, annars kan en verkstad hjälpa dig.

10. Bilbälten som kärvar

Även om ingen någonsin åker i baksätet måste alla bilens bälten löpa fritt, vara hela och fungera som de ska. På besiktningen uppskattar de om du spänt fast bilbälten bak, då ser de snabbt och smidigt att de fungerar.

Har bältet bara vikts eller fastnat kan du lösa det själv. Skulle något bälte vara trasigt eller väldigt skadat behöver det bytas helt.

11. Motorlampan lyser

Om motorlampan lyser på besiktningen kommer du att få en tvåa med krav på efterkontroll. Detta gäller oavsett vad felet beror på.

Vet du inte varför din motorlampa lyser kan du antingen köpa ett felkodsverktyg och försöka åtgärda felet själv, eller så lämnar du in din bil på verkstad för kontroll och reparation.

Sammanfattning: tips inför besiktningen

Innan du åker till besiktningen kom ihåg att kontrollera och åtgärda dessa 11 saker. Lycka till!

  1. Varningstriangel saknas
  2. Oljenivån i motorn är för låg
  3. Slut på spolarvätska
  4. Den löstagbara dragkroken är inte i bilen
  5. Lyktor som inte fungerar
  6. Däck med för dåligt mönsterdjup
  7. Stenskott eller spricka i vindrutan
  8. Tuta som inte fungerar
  9. Vindrutetorkare som ej fungerar
  10. Bilbälten som kärvar
  11. Motorlampan lyser

Är du osäker på när det är dags för din bil? Här berättar vi när du ska besikta bilen och vilka regler som gäller.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2023-09-19

Relaterade artiklar Se alla

Kan man laga stenskott själv?

Kan man laga stenskott själv? Ja, MEN det betyder inte att det är något man bör göra själv. Vi berättar vad som blir billigast och bäst.

Tips för att städa bilen snabbt, smidigt och effektivt

Det är väl ingen som gillar att åka i en skitig bil. Därför har vi gjort en lista med tips på hur du ska städa bilen invändigt på bästa sätt.

Då ska du besikta bilen – regler 2023

När och hur ofta du ska besikta bilen beror på hur gammal den är. Vi berättar vilka regler som gäller och när du ska besikta just din bil.

Fylla på och byta bromsvätska – därför är det viktigt

För att bromsarna ska fungera ordentligt måste du regelbundet byta bromsvätska i bilen. Vi berättar varför och hur ofta du behöver göra det.

Se alla