Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudande och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Tips inför långresan med bilen – dessa saker bör du kontrollera innan du åker

Husvagnssemester, road trip eller en tur till fjällen. De långa resorna vi gör med bilen ser olika ut, men det finns några saker som är bra att kontrollera innan du far, oavsett årstid och hur länge du ska vara borta. Eftersom våra servicetekniker jobbar med att kontrollera bilar hela dagarna frågade vi dem om tips inför långresan. Här är deras svar.

1: Spolarvätska

Att tipsa om att kolla att man har spolarvätska är nästan bil-världens motsvarighet till att fråga om man startat om datorn. Väldigt basic. Det knepiga är dock att det ofta är himla svårt att se hur mycket spolarvätska man har kvar i tanken. Verkstadens tips nummer 1 inför långresan är därför:

”Se till att du alltid har en dunk färdigblandad spolarvätska i bilen.”

Har du dåliga vindrutetorkare? Se till att byta dem innan du åker iväg på långresa.

2: Vindrutetorkarna

Det finns få saker som är så irriterande som dåliga vindrutetorkare. Antingen smetar de ut snö och saltmodd över hela rutan så att man inte ser något eller så lämnar de tjocka linjer av vatten precis i siktfältet. Och ännu mer irriterande är att det verkar som att de alltid fungerar bättre på passagerarsidan. Nåja, med detta sagt är alltså verkstadens tips nummer 2 inför långresan:

”Har du dåliga vindrutetorkare? Byt dem!”

3: Däcken

Enligt svensk lag är minsta tillåtna mönsterdjup 1,6 mm för sommardäck och 3 mm för vinterdäck. Att ha nedslitna däck är verkligen inte bra. Det sämre grepp på underlaget, ökar risken för vattenplaning och ger avsevärt längre bromssträcka. Vi vet hur lätt det är att säga ”en säsong till” men vi vill verkligen uppmana till att inte slarva med detta. Var rädd om dig och alla andra i trafiken! Verkstadens tips nummer 3 inför långresan är därför:

”Kontrollera mönsterdjupet. Köp nya däck om de du har är dåliga.”

P.S. Är du osäker på hur du mäter mönsterdjupet eller kontrollerar däcken kan du läsa mer här. Du är såklart också välkommen in till någon av våra verkstäder, vi hjälper dig avgöra om däcken håller hela säsongen eller ej.

4: Däcktrycket

När vi ändå är inne på däcken tåls det också att påpekas att rätt däcktryck gör stor skillnad för bränsleförbrukningen eller räckvidden. Dessutom blir det säkrare. Du har säkert redan gissat det, men verkstadens tips nummer 4 inför långresan blir därmed:

”Kontrollera däcktrycket och fyll på luft vid behov.”

Boka hjulskifte i vår däckverkstad

5: Muttrarna

Däck är kul, vi stannar där för en punkt till. Det här tipset är egentligen generellt och något man faktiskt bör göra någon gång ibland, inte minst någon vecka efter däckbyte. (Det är lite som med tandtråd, men vet att man bör göra det, men handen på hjärtat, hur bra är man på det?) Verkstadens tips nummer 5 inför långresan är:

”Kontrollera att däckmuttrarna är ordentligt åtdragna. Dra åt dem vid behov.”

6: AC:n

Bara tanken på att sitta i en bil utan AC en varm sommardag får mig att vilja lägga mig i ett isbad. Fy så hemskt det är! Innan du ger dig av på långresa kan det därför vara bra att kontrollera om AC:n blåser kallt som den ska. Även på vintern kan man behöva använda AC:n för att det blir varmt och fuktigt med kupén full med folk. Verkstadens sista tips inför långresan med bilen är alltså:

”Om din AC inte fungerar som den ska, boka tid hos oss direkt och få det åtgärdat.”

P.S. Luktar det unket när du drar igång luftkonditioneringen kan det vara tecken på att du har stora ansamlingar bakterier eller mögel i systemet. Då kan istället en AC-behandling hos verkstad hjälpa. Givetvis fixar vi det med, välkommen att höra av dig till din lokala verkstad.

Lyssna inte alltid på din GPS

(7). Bonustips

Vi vill också skicka med dig några övriga tips som kan vara bra att ha i bakhuvudet på bilsemestern: Kom ihåg att använda blinkers. Säg inte taskiga saker om folk när du har rutan nere. Var nykter och utvilad. Fippla inte med mobilen medan du kör. Glöm inga barn på McDonalds. Sänk farten om du möter en häst på vägen. Kolla så att du har nummer till försäkringsbolag och assistans. Tro inte på navigatorn när den säger ”sväng höger” och du ser att det är en åker där.

Lycka till och kör försiktigt!


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudande och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Relaterade artiklar

EU:s däckmärkning, vad betyder den?

Alla däck som säljs ska testas och märkas med något som kallas för EU däckmärkning. Men vad innebär egentligen märkningen och vad är skillnaden mellan A och E?

Så maximerar du din elbils räckvidd på vintern

Ju kallare det är, desto sämre räckvidd får din elbil. Men det finns sätt för dig att maximera räckvidden på vintern. Vi berättar hur.

Tips till dig som mest kör korta sträckor med bilen

Diesel- och bensinbilar mår inte bra av att bara köras korta sträckor. Men oroa dig inte, det finns några saker du kan göra för att undvika kostsamma reparationer.

Tips inför kontrollbesiktningen – 11 enkla saker att kontrollera

För att slippa få anmärkningar, så kallade två:or, på besiktningen finns det några saker du lätt kan kontrollera själv innan du åker dit. Vi berättar vilka.