9 tips för att köra bränslesnålt

Att köra bränslesnålt är något som alltid är aktuellt, det är bra både för miljön och din plånbok. Oavsett om bilen körs på diesel eller bensin kan du spara pengar genom att köra så snålt som möjligt. Studier visar faktiskt att du kan minska din bränsleförbrukning med upp till 15 procent genom att köra bränslesnålt. Har du koll på vad du kan göra för att spara så mycket bränsle som möjligt när du kör? Här kommer nio tips för att hålla ner bränsleförbrukningen.

Den här artikeln tar cirka 4 minuter att läsa. Vill du hoppa direkt till listan i kortform, klicka här.

1. Planera din körning

Hastiga inbromsningar och ett ryckigt körsätt påverkar bränsleförbrukningen negativt. Att planera din körning kan göra att du kör mer bränslesnålt. Om du har bra koll på vad som händer omkring dig i trafiken kan du planera hur du kör och på så sätt köra så mjukt som möjligt. Håll en jämn fart och låt bli att stanna i onödan.

Ett annat tips är att släppa på gasen och rulla i nedförsbackar för att spara på bränslet. Genom att hålla avstånd, följa hastighetsbegränsningen och planera din rutt kan du hålla nere bränsleförbrukningen.

Det är viktigt att planera din körning för att kunna köra så bränslesnålt som möjligt.
Det är viktigt att planera din körning för att kunna köra så bränslesnålt som möjligt.

2. Kör på hög växel

Det här tipset gäller främst dig med manuell växellåda, och isåfall kan du med fördel hoppa över några växlar. Att köra på så hög växel som möjligt är ett bra sätt för att minska bränsleförbrukningen. Detta eftersom låga växlar gör bilen starkare och därför förbrukar mer bränsle.

När du startar bilen ska du bara köra på ettans växel en kort bit, accelerera snabbt och växla upp när bilen når 3000–3500 varv, eller 2500 om du har en dieselbil. Ett annat tips är att inte trycka gaspedalen till botten när du växlar upp, utan sikta på att hela tiden ha halv gas.

3. Ta hänsyn till hastigheten

Bränsleförbrukningen påverkas av hastigheten du håller. Ju fortare du kör, desto törstigare blir bilen. För varje 10 km/h högre hastighet över 70km/h du kör, ökar förbrukningen med upp till 1 deciliter per mil. Kör du till exempel 110 km/h på en 90-väg ökar bränsleförbrukningen med upp till 20 procent. Håll hastighetsbegränsningarna, även om det tar lite längre tid att komma fram, så kommer du att köra mer bränslesnålt.

4. Använd motorvärmare

Att varmköra motorn är bättre för både miljön och plånboken. En motorvärmare gör precis vad den säger, värmer upp bilens motor, vilket gör att den snabbare kommer upp i rätt arbetstemperatur. Du ska dock undvika att tomköra för att få upp värmen i motorn.

En bil som kallstartas kan öka bränsleförbrukningen vid start med upp till en deciliter, jämfört med en bil som varmstartas. Därför är motorvärmare är en bra grej, har du kupévärmare blir bilen dessutom varm och gosig. Att värma motorn i förväg är kanske viktigast under vinterhalvåret, men studier har visat att motorvärmare ger positiva miljöfördelar upp till +10 grader.

Kallstarter är dåliga för din bränsleförbrukning, använd motorvärmare.
Förutom att det är väldigt svårt att köra med såhär mycket snö på bilen, är det dessutom olagligt och dåligt för din bränsleförbrukning.

5. Se över däcken

Vilka däck du kör på påverkar hur mycket bränsle din bil slukar. Rätt däcktryck är a och o eftersom ett för lågt tryck kan göra att bränsleförbrukningen blir onödigt hög. Därför bör du kontrollera lufttrycket i däcken med jämna mellanrum och fylla på luft vid behov. Dessutom slits däcken mindre när lufttrycket är korrekt.

En annan grej du kan göra är att köpa däck med lågt rullmotstånd. Det utgör nämligen cirka 20 procent av bränsleförbrukningen på din bil, ju lägre rullmotstånd desto lägre bränsleförbrukning. Skillnaden mellan det bästa och det sämsta däcket, när det kommer till rullmotstånd, är hela 0,6 liter per 100 km.

6. Släpp på gasen

Om du har en manuell växellåda så kan du använda dig av motorbromsning när du kör. Att motorbromsa innebär att du i god tid släpper på gasen och växlar ner, istället för att använda bromspedalen. Håll koll på varvmätaren och när den visar 1200–1300 varv så är det läge att växla ner.

Har du en bil med automat växellåda kan du inte motorbromsa på samma sätt. Men om du släpper gasen och rullar mer kan du köra mer bränslesnålt. Motorbromsning är en del av Eco-driving och minskar bränsleförbrukningen samtidigt som det är snällare mot miljön, bra va?

Volvo som rullar i nedförsbacke för att spara bränsle.
Kommer ni ihåg Frondas gamla goding ”Vem kan stoppa mig när jag bara rullar fram?” precis så ska du tänka för att köra bränslesnålt: släpp på gasen och rulla fram.

7. Tänk på hur du använder luftkonditioneringen

Du kanske inte visste det, men luftkonditioneringen, eller AC:n, kan också påverka bränsleförbrukningen. Upp till hela 10 procent faktiskt. Hur mycket bränsle AC:n drar beror på flera faktorer, bland annat vad man har för typ av AC system, temperaturen ute, luftkonditioneringens skick och hur du använder den. Ju varmare det är ute, desto mer kyleffekt behöver du ha i bilen och desto mer bränsle drar den.

Många bilar har idag automatiska eller halvautomatiska system som håller nere förbrukningen. Men för att köra lite mer bränslesnålt kan du tänka på att stänga av luftkonditioneringen när du börjar närma dig din destination.

En annat tips är att se till att systemet är i bra skick, om det finns för lite köldmedel måste luftkonditioneringens kompressor köras oftare och längre än normalt, för att bibehålla kyleffekten, vilket leder till ökad bränsleförbrukning.

8. Skippa onödig last

Ofta kör vi omkring med onödigt mycket prylar i bilen. Det här är också något som påverkar hur mycket bränsle din bil drar. Det säger sig självt, ju tyngre bil, desto mer energi krävs för att ta den framåt och då även mer bränsle. För att dra ner på bränsleförbrukningen, undvik att belasta bilen med onödiga saker som inte behövs. Detsamma gäller takbox och takräcke, ta bort dem när de inte används för att köra mer bränslesnålt.

9. Serva regelbundet

Om du tar hand om din bil tar den hand om dig. Se till att serva bilen regelbundet efter intervallet i serviceboken. En bil som inte servas tenderar att dra mer bränsle än en som servas enligt uppgifter från biltillverkarna. Saker som exempelvis gammal olja eller ett igensatt filter påverkar din bränsleförbrukning negativt.

Om bilen servas som den ska förlänger du även livstiden på den och minskar risken för massa tråkiga reparationskostnader. Har du en Renault, Volvo, Ford eller Dacia kan du serva din bil hos oss på Bilbolaget. Läs mer om bilservice här.

Kund som lämnat in sin bil på service, genom att serva din bil regelbundet så kan du minska din bränsleförbrukning.
Genom att serva din bil regelbundet så kan du minska din bränsleförbrukning.

Följ upp bränsleförbrukningen – fungerar tipsen?

De flesta bilar har idag en färddator, för att hålla koll på din bränsleförbrukning så tipsar vi om att kolla in den. I de flesta bilar kan du se både nuvarande-och medelförbrukning. Men eftersom att bränsleförbrukningen varierar kraftigt mellan stads- och landsvägskörning, samt att det går åt mer bränsle vintertid när motoroljan är kall. Det bästa är att mäta under en längre tid.

Om du nollställer förbrukningen mellan varje gång du tankar får du snabbt ett hum om hur mycket bränsle din bil sörplar i sig. Om du börjar använda någon av dessa tips kan du enkelt kontrollera via färddatorn om bränsleförbrukningen har förändrats, och isåfall hur mycket, sedan du började förändra ditt körsätt.

Sammanfattning: tips för att köra bränslesnålt

  1. Planera din körning
  2. Kör på hög växel
  3. Ta hänsyn till hastigheten
  4. Använd motorvärmare
  5. Se över däcken
  6. Släpp gasen
  7. Tänk på hur du använder luftkonditioneringen
  8. Skippa onödig last
  9. Serva regelbundet

Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Relaterade artiklar

Test av nya Dacia Jogger: ”Världens bästa bil för priset”

Vi har provkört nya Dacia Jogger, en billig familjebil med plats för upp till sju personer. Den imponerar med flexibla egenskaper och förvånansvärt mycket komfort för pengarna.

Höjd malusskatt och sänkt bonus – nya regler 2022

Nya regler för Bonus Malus gör att gränsen för hur mycket CO2 en bil får släppa ut sänks. Nya bensin- och dieselbilar blir dyrare att äga.

Tvätta inte bilen på gatan

Är det förbjudet att tvätta bilen på garageuppfarten och kan man få böter för att tvätta bilen på gatan? Svaret på båda frågorna är ’nja’.

Köpa diesel- eller bensinbil, vad är bäst?

Ska du köpa ny eller begagnad bil men känner dig osäker på om du ska välja diesel eller bensin? Vi hjälper dig väga de olika motortypernas för- och nackdelar.