- Tips när du ska sälja bil privat 2024 – den ultimata guiden: ro i land en snabb affär, få maximalt betalt och undvik att bli lurad
Tips när du ska sälja bil privat 2024 – den ultimata guiden: ro i land en snabb affär, få maximalt betalt och undvik att bli lurad
Det finns många fördelar med att sälja sin bil privat i stället för till bilfirma. Du får i regel bättre betalt och har kontroll över hela processen. Samtidigt kräver det mycket jobb och du står med alla risker själv. Men hur gör man när man säljer en begagnad bil 2024? Vad ska man tänka på och vad ska man akta sig för? Här är tipsen som hjälper dig göra en snabb affär och få maximalt betalt.
Välkommen till Sveriges kanske bästa guide för dig som vill sälja din bil privat. För enkelhetens skull har vi delat in den i olika kapitel. Du kan läsa guiden i sin helhet eller hoppa direkt till det kapitel du är mest intresserad av genom att klicka på respektive del nedan.
Kapitel 1: Inledande beslut och prisuppskattning
Kapitel 2: Så förbereder du din bil inför försäljning
Kapitel 3: Så skapar du en bra bilannons
Kapitel 4: Så sätter du rätt pris på din bil
Kapitel 5: Så säljer du din bil
Du kan också hoppa direkt till artikelns Sammanfattning
Inledande beslut och prisuppskattning
Innan vi börjar med de faktiska tipsen för hur du ska lyckas sälja din bil privat är det en sak du behöver bestämma dig för – om du ska sälja eller köpa bil först. Efter det är det lämpligt att göra en snabb priskoll för att du ska få ett hum om vad du kan få betalt för din bil.
Ska man sälja eller köpa bil först?
De flesta som köper och säljer bil privat köper en ny bil innan de säljer sin gamla. Har du ekonomi som tillåter dig att betala skatt, försäkring och andra avgifter på två bilar samtidigt är detta absolut smidigast. Du riskerar inte att bli utan bil och kan i lugn och ro sälja din gamla när du väl köpt en ersättare.
Kan du inte stå med kostnaden för två bilar samtidigt (känns ganska onödigt, när man tänker efter) är det bäst att sälja din gamla bil innan du köper en ny. Annars är risken att du måste sälja din gamla bil fort och därför går med på ett sämre pris än planerat.
För en sak är säker, bilköpare på Blocket är som blodhundar. Upptäcker de att du har bråttom att sälja bilen kommer de skambjuda och du riskerar att förlora pengar i onödan. Risken med att sälja först och köpa sedan är dock att du kanske blir utan bil en längre period i väntan på att du hittar en ny bil till rätt pris.
Vilket av alternativen som passar dig bäst avgör du själv. Om du däremot inte kan vara utan bil men inte heller kan stå med kostnaden för två bilar kan det vara bättre att gå till en bilhandlare. Där kan du ofta byta in din gamla bil och köpa en ny vid ett och samma tillfälle.
Se vad du får betalt för din bil av oss på Bilbolaget
Steg 1: Värdera din bil hos handlare och på Blocket
Det absolut första du bör göra när du bestämt dig för att sälja din bil är att göra en uppskattad värdering av bilen på Blocket. Surfa runt på Blocket, titta på vad liknande bilar annonseras med för pris och försök bilda dig en uppfattning om prisspannet.
Värdera sedan din bil hos ett antal bilhandlare (det finns flera onlinetjänster som erbjuder kostnadsfria värderingar med preliminära svar direkt. Vi har exempelvis en, resten får du faktiskt Googla fram, det finns en gräns för hur mycket vi vill gynna våra konkurrenter).
Värdera din bil snabbt och kostnadsfritt i vår onlinetjänst
Fördelen med att göra detta redan nu är att du får ett hum om vad du kan få betalt privat kontra av handlare. Det hjälper dig nämligen avgöra om chansen till extra pengar är värd allt jobb.
Har du exempelvis fått 100 000 som förslag hos en bilfirma och bilar som säljs fort på Blocket ligger ute för 112 000 (de säljs säkert för en lägre summa dock, folk prutar alltid) kan du fråga dig själv om du tycker mellanskillnaden gör det värt allt jobb och risken det innebär att sälja en bil privat.
Vill du fortfarande sälja din bil privat efter den preliminära värderingsundersökningen kan du nu glatt hoppa vidare till nästa steg.
Så förbereder du din bil inför försäljning
Precis som med mycket annat är förberedelserna A och O för en lyckad bilförsäljning. Ska du sälja din begagnade bil själv får du förbereda dig på en hel del jobb och att du faktiskt måste lägga ut pengar för att kunna få maximalt betalt. Det är lite som att sälja en bostad – några få förbättringar kan öka värdet markant. Följande punkter är till för att hjälpa dig få så mycket betalt för bilen som möjligt.
Sälj vid rätt tidpunkt
Det här är egentligen överkurs, men om du planerar din bilförsäljning länge kan du ha tidpunkten i åtanke. För nyare bilar är detta oväsentligt dock, där gäller i regel ju snabbare desto bättre eftersom bilen tappar värde ju äldre den blir.
För bilar med några år på nacken kan säsongen spela roll. Har du en ren sommarbil eller en bil med positiva sommaregenskaper är våren bästa tid för att sälja bilen. Har du å andra sidan en bil med trygga egenskaper som passar på hala vintervägar kan hösten och vintern vara perfekt.
Man brukar prata om att begagnatmarknaden är ”het” på våren och hösten medan det säljs lite bilar mitt i sommaren samt från jul till februari någon gång. Samtidigt varierar detta och det går inte på rak arm att säga att en period är bättre än en annan. Det hela beror också på vad du har för bil till salu.
Vårt tips är därför att du inte ska fundera så mycket över tidpunkten, satsa istället på att förbereda bilen och göra en bra annons.
Steg 2: Samla ihop alla dokument och tillbehör
Innan man sålt en bil privat förstår man inte hur viktigt folk tycker att det är att man har ”alla papper på bilen”. Vi förstår det, det är något visst med folk som kommer med alla papper samlat prydligt i en mapp, man litar helt enkelt på dem.
Ta dig därför tiden att samla ihop alla dokument du har som tillhör bilen, till exempel registreringsbevis, servicebok, kvitton från reparationer och besiktningsprotokoll. Lägg allt i en fin liten mapp och ta med till framtida provkörningar.
Och du, när du ändå håller på och letar efter papper, kolla var du har extranycklar, eventuella låsmuttrar till fälgarna samt nyckeln till dragkroken och takboxen. Det är bra irriterande att behöva springa omkring och leta efter dem sekunderna innan en potentiell köpare kommer. Ställ allt till bilen, även stora saker som sommar-/vinterdäck, på ett och samma ställe så har du koll när folk börjar ringa.
Steg 3: serva, laga, besiktiga och betala
För att öka värdet på din bil är det bäst om den är i bra skick. Du bör därför se till att bilen är besiktigad och servad samt att eventuella fel är åtgärdade. Även små skador, till exempel stenskott, bör åtgärdas om du vill få maximalt betalt för din bil. Ju färre saker en potentiell köpare kan pruta på desto bättre för dig.
Ytterligare en fördel är om skatten är betald. Allt detta innebär givetvis kostnader för dig, men du kommer garanterat att få ännu mindre betalt om du försöker sälja en obesiktigad eller trasig bil.
Steg 3B: Låt en oberoende part göra ett konditionstest
Tips från Bilbolagets egen begagnattestare, Joakim
Vill du maximera hur mycket du får för din bil kan det vara värt att låta ett besiktningsföretag genomföra ett utökat konditionstest av bilen.
– Då testar en oberoende part bilen i princip lika utförligt som vi gör när vi på Bilbolaget testar de begagnade bilar vi säljer. Det kostar givetvis extra, men som säljare innebär detta att du kan erbjuda de potentiella köparna en begagnad bil med extra trygghet, säger Joakim som ansvarar för test av begagnade bilar på Bilbolaget i Gävle.
Vi kan inte svara exakt på hur mycket extra du tjänar på detta, men har du en bil i högre prisklasser tycker åtminstone vi att det absolut borde löna sig. Våra kunder uppger i alla fall att den extra tryggheten är en stor anledning till varför de köper bil hos oss på Bilbolaget.
Artikel: Så testar vi begagnade bilar
Steg 3C: Erbjud köpare en CARFAX-rapport
Tips från Marcus Malmberg, digital affärsutvecklare på Bilbolaget
Vill du ge en potentiell köpare maximal känsla av trygghet kan du erbjuda intresserade personer en gratis CARFAX-rapport med fullständig information om bilens historik. I CARFAX-rapporten finns bland annat uppgifter om mätarställning, besiktningar, fordonsskatt, stöldstatus, servicehistorik, byten av bilägare och ett flertal tekniska detaljer som kan vara av intresse.
En rapport kostar några hundralappar men kan ge dig som säljare en stark fördel. Potentiella köpare känner sig tryggare med den begagnade bil du försöker sälja varpå du kan ta ännu lite mer betalt.
– Vi erbjuder till gratis CARFAX-rapporter på alla begagnade bilar vi har till salu. Något som verkligen uppskattas av våra kunder eftersom de upplever att vi är transparenta och erbjuder begagnade bilar av hög kvalitet, berättar Marcus.
Steg 4: Städa, putsa och tvätta bilen
En av de viktigaste sakerna för att få mycket betalt vid försäljningen av din bil är att den är ren och fräsch. Det kan ta ganska många timmar beroende på hur noggrann du är, framför allt om du väljer att både polera bilen och göra en ordentlig motortvätt.
Ett alternativ är också att lämna in bilen på rekond. Det kostar en del, men besparar dig många timmars slit och bilen blir nästan som ny.
Väljer du att tvätta bilen själv kommer här några tips från vår rekondpersonal: Plocka ur bilen på alla personliga tillhörigheter, kasta allt skräp och dammsug den noga. Glöm inte att titta på båda sidor om framsätena, det är lätt hänt att småsaker ramlar ur fickor och hamnar där.
Har du tygklädsel med fläckar bör du rengöra den. Putsa gärna lister och rutor invändigt. Utvändigt bör bilen avfettas, tvättas samt helst putsas, vaxas och poleras för extra glans. Glöm inte fälgarna! Har du möjlighet att rengöra motorutrymmet är det bra, det imponerar på många.
Lukten i bilen är också viktig. Tycker du att det luktar rök, surt eller på något annat oangenämt sätt bör du dock inte fylla bilen med doftgranar. Det är en varningssignal för många.
Försök istället gå till botten med varför det luktar illa. Någon kan ha rökt i bilen eller så kan det till exempel finnas bakteriesamlingar i luftkonditioneringssystemet. En rekondfirma eller din lokala verkstad kan hjälpa dig beroende på vad du tror felet beror på.
Läs vår verkstads tips för illaluktande bilar i artikeln ”Har du problem med din AC?”
Så skapar du en bra bilannons
Bra jobbat! Nu är alla förberedelser med bilen klara och du kan nu börja skapa din bilannons. Här finns en hel del saker att tänka på. Vi hjälper dig med svar på var du ska annonsera, hur du tar snygga bilder på din bil och hur du skriver säljande annonstexter. Vårt mål, lite lagom högt satt sådär, är att du ska kunna skapa Sveriges bästa bilannons.
Steg 5: Bestäm var du ska annonsera din bil
Förbi är tiden då man annonserade sin bil genom att sätta upp en lapp i bakrutan där det stod ”Till salu” och ett telefonnummer (men det var tider det!). Idag finns det flera olika sätt att göra på, men Blocket är absolut störst när det kommer till privat försäljning av bilar.
Beroende på vad du har för bil är olika så kallade marknadsplatser mer eller mindre aktuella. En väldigt billig bil kanske säljs enkelt på Facebook medan en nostalgibil kanske ska läggas upp på en speciell sajt där de potentiella köparna förstår bilens värde.
Istället för att bara publicera bilen på Blocket av gammal vana, fundera en extra gång på om du kan lägga upp en annons på fler sajter och var du tror att din målgrupp finns.
Steg 6: Ta snygga bilder på din bil
Det är svårare än man kan tro att fotografera bilar. Även rena och snygga bilar kan se fula ut på bild. Ofta är bilderna det första folk tittar på i en bilannons, så lägg lite extra krut här. Dessutom kan snygga bilder få din annons att sticka ut bland bilar av samma modell.
Först och främst, ta många bilder. Ta bilder från olika vinklar och kom ihåg bilens insida och bagageutrymme med. Se till att fotografera så att hela bilen syns på minst en bild.
Rent generellt är bilar snyggast om du fotograferat dem sittandes på huk snett framifrån. Slå på lyset och vrid ratten så att däcken vrids in mot bilen från det håll du sitter, då ser man de där rena fälgarna som du putsat bättre.
Fotografera helst bilen mot en neutral bakgrund i dagsljus. Mot en ren vägg i ett väl upplyst garage fungerar med. Ju renare bakgrunden är, desto bättre kan ögat fokusera på bilen. Undvik ostädade garage, röriga bakgrunder och rat som ligger runt omkring. En snygg husfasad, en vacker himmel eller en fin utsikt är perfekta bakgrunder.
Ta gärna bilder på detaljer. Både sådana som visar att bilen är i gott skick och sådana som visar eventuella skador. Det känns kanske inte så kul, men har du ett gäng bucklor eller repor är det bättre att den potentiella köparen vet om det innan så att hen inte blir besviken och prutar massor.
Steg 7: Skriv en säljande annonstext om din bil
Enligt Blocket säljer annonser med utförlig beskrivning fortare än de med kort annonstext. Man vet ju själv, står det inte mycket mer än ”Ring för mer info” scrollar man vidare och ser om man inte kan hitta en annan bil med utförligare info. Och eftersom det säljs så mycket bilar på Blocket är sannolikheten faktiskt ganska stor att en köpare kan hitta minst en, om inte 50, likadana bilar som den du har till salu.
Med andra ord är det bra att skriva en utförlig och säljande annonstext när du säljer begagnad bil. För att du ska lyckas med det har vi till denna del bett Sara Söderberg som är digital redaktör på Bilbolaget om tips.
Men vänta nu, kanske du tänker. Jag vet ju inget om min bil. Hur ska jag då kunna skriva en bra annonstext? Ett tips till dig som känner så är att gå in på Transportstyrelsens hemsida eller app och söka på fordonsuppgifter. När du fyller i ditt registreringsnummer får du upp MASSOR med fakta om din bil.
Sedan gäller det såklart att sålla bort sådant som inte är intressant, vilket givetvis kan vara svårt om man inte vet något om bilar. Är du helt lost här föreslår vi att du tar hjälp av någon eller börjar titta på andra bilannonser. Vad brukar folk ta upp, vilka uppgifter lämnar de och vad har de skrivit om sin bil? Inspireras och lär dig av dessa, men se såklart till att göra din annonstext ännu lite bättre.
P.S. Om du väljer att visa din bils registreringsnummer på bilderna i annonsen kan folk som är intresserade givetvis söka upp denna info själva. Huruvida du vill lämna ut reg-nummer är en annan femma, det diskuterar vi längre ner. Klicka här för att komma direkt dit.
Säljande rubrik
First things first. Rubriken. Skriv en saklig rubrik som inkluderar bilmärke och modell men lägg gärna till något som gör att potentiella köpare vill klicka på din annons först av alla. Det kan handla om bilens skick (om det är bra, det vill säga) eller positiva egenskaper som är utmärkande för din bil.
– Visst blir man mer sugen på att klicka på en annons där det står exempelvis ”Välservad Volvo XC60 B4 AWD i mycket fint skick” än om det bara står ”Volvo XC60”? Det blir i alla fall jag, förklarar Sara.
Automatisk info från Transportstyrelsen
Om du annonserar på exempelvis Blocket kommer sajten hämta vissa uppgifter från Transportstyrelsen när du fyller i bilens registreringsnummer. Det innebär att du själv slipper fylla i sådant. Till exempel visas i regel modell- och tillverkningsår, typ av växellåda, bränsletyp, drivning och miltal.
Se gärna över den informationen och jämför med vad som står på Transportstyrelsen, är det något du anser är väsentligt som saknas skriver du med det i annonstexten.
Beskriv bilens positiva egenskaper med egna ord
– När du berättar om bilen, beskriv gärna dess positiva egenskaper och kanske vad du haft bilen till eller när den varit bra för dig. Försök komma ihåg varför du valde bilen när du köpte den och skriv ner de sakerna, säger Sara och fortsätter:
– Många köpare har nämligen inte kunskap nog att förstå Transportstyrelsens fakta och även om de har det reagerar de flesta positivt på ord som beskriver egenskaper. Ett lastutrymme på 567 liter innebär exempelvis att bilen är ”rymlig och lättlastad” och en bränsleförbrukning på 3,6 liter/mil betyder att bilen är ”bränslesnål och billig att äga”. Använd på detta sätt beskrivande ord för att sälja in bilen.
Och du, tveka inte att vara rolig (om du har den förmågan vill säga). Annonser med humor sticker ut och blir ofta väldigt uppskattade. Kanske hjälper det dig i och för sig inte att sälja bilen till ett högre pris, men du och alla intressenter får åtminstone en rolig stund.
Berätta om servicehistorik och reparationer
Det är bra om du i annonsen berättar om bilens skick och dess servicehistorik. Om större reparationer genomförts eller om slitagedelar nyligen bytts ut bör detta nämnas. Som potentiell kund innebär dessa åtgärder nämligen att hen förhoppningsvis slipper lägga pengar inom närmaste framtiden på detta, något som verkligen är ett köpeargument som talar för din bil.
Inkludera extra utrustning
Kom ihåg att skriva vilken utrustning som följer med bilen. Till exempel sommar- eller vinterdäck, takräcke och takbox eller hundbur.
Var ärlig
Ytterligare en viktig sak när du skriver annonsen till din begagnade bil är att du är ärlig. Berättar om eventuella fel och skador, även om det bär emot. Dels innebär detta att potentiella köpare får rätt bild av bilen och därmed får rätt förväntningar.
– Man vet själv hur besviken man blivit när någon sagt att en bil, lägenhet, ett hotellrum eller annat är jättefint och så när man ser det i verkligheten är det inte alls så bra. Nej, undvik det! Är du ärlig får du intressenter som faktiskt vill ha bilen i dess befintliga skick, säger Sara.
Dessutom är du som säljare faktiskt skyldig att lämna korrekta uppgifter om bilen och dess skick. Har bilen ett allvarligt fel som du känner till men inte nämner kan en köpare häva köpet och du måste betala tillbaks alla pengar.
Mer information om ditt ansvar som säljare finns i artikeln Fel på bil efter köp – vem är ansvarig?
Undvik stavfel i bilannonsen
Du kommer uppfattas som en mycket mer seriös och ”vettig” säljare om du har en välskriven bilannons utan stavfel och annat slarv. Skriv därför din annonstext i ett program som upptäcker och kan hjälpa dig undvika stavfel.
Sådana program är (tyvärr!) dock inte smarta nog att identifiera syftningsfel, särskrivningar och annat slarv varför du gör klokt i att be minst en annan person läsa igenom din annons innan du publicerar den.
Steg 8: Fråga dig själv, vill du vara anonym i början?
Tyvärr finns det en hel del människor i världen som inte följer vare sig allmänt folkvett eller lagar. Samtidigt är de flesta både schyssta, trevliga och har en känsla för hur man beter sig. Det kan med andra ord gå både bra och dåligt att sälja bil privat.
Vi vill därför inte råda dig att göra på ett eller annat sätt i denna fråga utan uppmanar dig istället att tänka över saken själv och fatta ett beslut utifrån egen vilja. Vill du vara anonym i början när du säljer din bil?
Risken med att publicera exempelvis namn, telefonnummer och/eller registreringsnummer på bilen är att folk kan söka upp dig och bilen utan förvarning. Går du ut med din bils registreringsnummer kan till exempel vem som helst ta reda på var du bor, hitta ditt telefonnummer och söka upp/kontakta dig utan förvarning eller på konstiga tider.
Tyvärr vittnar historier på internet om både den ena och andra otrevliga upplevelsen folk haft då de försökt sälja sin bil.
Samtidigt finns det folk som inte vågar höra av sig på annonser där försäljaren är hemlig och bilens registreringsnummer är dolt av rädsla för att själva bli lurade. Svår avvägning med andra ord.
Bestämmer du dig för att du vill vara anonym i början när du säljer din bil privat kommer här några tips:
- Skapa en tillfällig mailadress för all kontakt
- Dölj bilens registreringsnummer på annonsbilderna
- Lägg inte ut ditt namn eller telefonnummer i annonsen
- Skriv i annonsen att du ringer upp och att intresserade ska lämna namn och nummer
- Kolla upp folk innan du ringer upp – sortera bort de personer som hör av sig och eller har oklar identitet eller ber att bli uppringda på telefonnummer som inte finns på exempelvis Eniro
Så sätter du rätt pris på din bil
Ojoj, att veta vad som är rätt pris på en begagnad bil är verkligen inte helt lätt. Därför har vi gjort det här med att bestämma pris på din begagnade bil till ett helt eget kapitel i denna guide. Hur ska man tänka när man sätter pris på en begagnad bil? Ska man sätta ett lågt pris och få bilen såld snabbt eller ett högt pris och riskera att få vänta länge och kämpa för att få bilen såld?
Generellt kan sägas att ju snabbare du vill bli av med bilen, desto lägre pris ska du sätta. Men någonstans går också gränsen där du får lika mycket betalt som av en bilhandlare, och då har du gjort allt jobb hitintills helt i onödan.
Steg 9 (fast egentligen 1): Värdera hos bilhandlare
Som vi sagt redan i inledningen är det klokt att börja med att värdera sin bil hos en eller flera bilhandlare samt att undersöka ungefärliga marknadspriser på Blocket. Detta för att du tidigt ska få ett hum om vad du kan sälja din bil för och vad du får betalt privat kontra av handlare.
Ponera dock att du aldrig gjorde det (om du läser vår artikel men inte lyder, varför läser du då artikeln?). I så fall är det dags att göra det nu. Du kan till exempel börja med att värdera din bil hos oss genom att klicka på länken nedan.
Värdera din bil kostnadsfritt i tre enkla steg – svar direkt på mail
Ofta får man mindre betalt för begagnade bilar hos bilfirmor men du slipper å andra sidan allt arbete. Tänk att slippa allt det vi skrivit att du ska göra såhär långt till exempel, ganska skönt va?
Exempel: Om du värderat din bil hos handlare först hjälper det dig avgöra vilket ditt absolut lägsta pris bör vara. Har du fått 100 000 som förslag hos en bilfirma kanske du känner att du måste sälja för minst 14 000 kronor mer än det för att du ska få igen spenderade pengar och att det ska kännas värt jobbet och risken.
Steg 10: Titta på andra annonser
Titta på liknande bilannonser på Blocket och andra marknadsplatser för privatpersoner. Vad har de bilarna för pris? Jämför din bil med dem – är din bil sämre, bättre eller likvärdig? Ta hänsyn till exempelvis ålder, miltal, skick och utrustning när du jämför.
Försök sedan att göra en realistisk bedömning av vilket pris du borde kunna få ut. Tänk också på att den absoluta botten på prisbilden sällan syns, de bilarna var så billiga att de såldes snabbare än en gris blinkar.
Om du sätter ditt pris i den övre delen av skalan kan det dröja länge innan din bil blir såld men du får å andra sidan mycket betalt. Ligger du i den lägre delen ökar chanserna för en snabb affär men då får du mindre pengar i plånboken.
Att ligga i den övre delen av prisskalan är sällan något problem, framför allt inte om du följt våra tips hitintills. Då är ditt lite högre pris berättigat av den fina bilen och den grymma annonsen, så intressenter lär höra av sig. Har du inte bråttom att sälja föreslår vi därför att du börjar där. I värsta fall får du bara sänka priset efter några veckor.
Steg 11: Räkna ihop dina kostnader innan du sätter slutpriset
Innan du slutligt bestämmer dig för en summa du ska sätta ut bilen för bör du också räkna ihop det du redan lagt ut på bilen för att få den säljklar. Detta tåls verkligen att lyftas för det är lätt att man bara tittar på slutsumman när man jämför att sälja privat kontra till handlare.
Exempel: Blir du bjuden 100 000 av en bilfirma får du 100 000 kronor och behöver inte lägga några pengar alls på bilen. Säljer du din bil på Blocket för 110 000 men har lagt 2000 kronor på rekond, 1500 kr på en ny vindruta och 500 kronor på annonsering är mellanskillnaden plötsligt bara 6000 kronor. Eftersom du spenderat 4 000 kronor för att göra bilen säljklar måste du alltså sätta ut den för minst 114 000 för att få de där tilltänkta 10 000 kronorna extra.
Steg 12: Räkna in prutmån
När du sätter ditt pris måste du också räkna med en viss prutmån. Sätt helt enkelt ett något högre pris än det du vill ha så att det finns förhandlingsutrymme. Om du sedan drar av några tusen på priset för att göra en snabb affär kan du ändå sälja din bil utan att bli besviken.
Exempel: Du kan alltså inte sätta ut din bil för 114 000 kronor om det är 114 000 du vill ha betalt. Lägg på minst några tusen skulle vi säga, men åter igen, det är en avvägningsfråga i förhållande till övriga annonsers priser.
Steg 13: Spika priset och publicera annonsen
När du nu tagit schyssta bilder, skrivit en grym annonstext, bestämt dig för om du ska vara anonym eller ej och du har spikat ett pris är det bara att lägga ut annonsen på de marknadsplatser du bestämt dig för. Det klarar du utan vårt stöd, så vi hoppar vidare till vad som händer sedan.
Så säljer du din bil
Grymt bra jobbat än så länge! Du har förberett bilen och lyckats publicera en annons med snygga bilder och ett bra pris. Nu börjar det förhoppningsvis höra av sig folk. Men vad ska man tänka på när man pratar med potentiella köpare? Hur går en provkörning till och hur genomför man en säker betalning? Vem ansvarar för ägarbyte och hur gör man det på säkrast sätt? Vi svarar på allt det och lite till i följande del.
Steg 14: Var tillgänglig och påläst
När annonsen väl är publicerad är det viktigt att du finns tillgänglig. Har du lämnat ut mail och telefonnummer kan folk både ringa, skicka sms och maila. Det är olika vad folk föredrar, så se till att finnas tillgänglig och svara oavsett kontaktsätt.
Var en aktiv säljare och svara så fort du kan på alla bud och frågor från potentiella köpare som verkar seriösa och genuint intresserade av din bil. Är du inte snabb nog finns tyvärr risken för att folk köper en annan bil. Rena skambud behöver du dock inte svara på.
Genom att vara tillgänglig och tillmötesgående ökar du dina chanser att få bilen såld. Det är också bra om du är så påläst om din bil som möjligt, eller att du snabbt kan öppna Transportstyrelsens hemsida/app för att svara på eventuella faktafrågor.
Att köpa en bil är för de flesta en stor investering och det är naturligt att man som köpare har många frågor. Även om du inte är ett bilproffs är det ju dig de kommer fråga eftersom det är din bil, så förbered dig så gott du kan.
När man säljer bil som privatperson måste man också vara beredd på att få besök av främlingar i sin privata sfär. Spekulanter kommer vilja titta på bilen i verkligheten. De allra flesta som vill köpa bil privat kommer att vilja besöka dig på kvällar och helger så det är viktigt att du inte planerar in för mycket saker på din fritid medan du försöker sälja din bil.
Och du, om du dagligen använder bilen du försöker sälja, se till att den är ren och fräsch inför varje visning. En snabb biltvätt kan göra underverk.
Våga strunta i krångliga köpare
Ibland får man direkt en känsla av att någon är strulig och krånglar. Det kan vara redan vid första kontakten. Magkänslan säger att det är något skumt. Folk ställer konstiga frågor, är för privata, kommer med tjatiga skambud eller kan inte riktigt svara på hur de ska betala eller när de ska komma och titta på bilen.
Det finns ingen hejd på historier folk berättat om konstiga personer och vad som hänt när de försökt sälja sin bil privat. Vårt tips är att du vågar säga nej eller strunta i dessa personer. Det finns bra köpare också och det kommer att kännas mycket bättre för dig att sälja bilen till dem.
Se upp för falska bilförmedlare
Både Polisen och Försäkringsbolaget IF varnar för att falska bilförmedlare ringer efter att de sett en annons och påstår att de har en köpare till bilen. De kan vara väldigt vältaliga och förtroendeingivande.
Vanligtvis försöker de övertala dig som säljare att skicka eller lämna in registreringshandlingarna på bilen mot att du får ett kontrakt som visar när pengarna ska betalas ut. Det kan se seriöst och lagligt ut, men du som säljer ser aldrig susen av några pengar.
Vår rekommendation är därför som grund att inte nappa på denna typ av erbjudanden. Har du vid det här laget redan tröttnat på att försöka sälja din bil själv är det bättre att du vänder dig till den bilfirma som erbjöd dig bäst pris tidigare.
Steg 15: Dags för provkörning
När det är dags för en potentiell köpare att komma och titta på och provköra din bil är det några saker du behöver tänka på för att inte riskera att bli lurad. Be personen om namn och telefonnummer innan och kolla om uppgifterna verkar stämma.
Fråga gärna innan mötet hur personen tänkt betala vid en eventuell affär. Vissa betalsätt bör du som säljare inte acceptera och det kan vara bra att ha klargjort detta redan innan ni ses så att du slipper visa bilen för en person som sedan vill delbetala bilen eller som kommer med 114 000 kronor kontant.
Vi pratar om trygg betalning längre ned, hoppa direkt dit
För att du själv ska känna dig bekväm vid detta tillfälle rekommenderar vi att du bestämmer träff på en plats där du känner dig trygg, gärna en allmän plats med folk i närheten. En parkering i stan eller utanför mataffären kan vara en bra idé om du inte vill ses hemma hos dig.
Tänk dock på att om personen vill köpa bilen direkt blir det kanske svårt för dig att ta dig hem utan bil, så åk inte för långt eller se till att du kan få skjuts med någon hem. Ta vid behov med dig en till person om det känns bättre att inte vara själv.
När ni ses bör du säkerställa att personen är den hen utger sig för att vara genom att kolla legitimation. Ett ägarbyte går nämligen inte igenom om uppgifterna är falska. I värsta fall står du då kvar som ägare av en bil du inte har och skatt, skador och parkeringsböter kommer du bli skyldig att betala.
Vid själva provkörningen kan du göra på olika sätt. Antingen åker du själv med i bilen om det känns bra eller så ber du personen lämna exempelvis plånbok, legitimation eller egen bilnyckel som pant. Det du ska komma ihåg är att du inte får ersättning från ett försäkringsbolag om den som provkör stjäl bilen eftersom du frivilligt lämnat ifrån dig nyckeln.
Steg 16: Däcksparkandet och prutandet tar vid
När en potentiell köpare provkört börjar i regel det obligatoriska däcksparkandet. Det behöver givetvis inte handla om att personen faktiskt sparkar på däcken men det är ett uttryck som fastnat hos gemene man av en anledning.
Det hela handlar om en nästan kulturellt inlärd dans mellan säljare och köpare där köparen hittar något att klaga på och säljaren svarar med att sänka priset. Så kan det hålla på några varv innan man landar i en överenskommelse.
När man väl står där som säljare och kanske pratat med flera personer i telefon redan är det lätt att gå med på några tusenlappar mindre bara för att man inte orkar längre. Man vill bara sälja bilen och få fokusera på annat i livet.
Vårt tips är därför att du förbereder dig mentalt för denna däcksparkardans redan innan provkörningen. För vi kan nästan lova dig att prutande kommer att ske. Bestäm dig för ett målpris och ett absolut lägsta pris. Målpriset är vad du helst av allt vill ha, säg någon tusenlapp under utsatt pris, och absolut lägsta pris är den summa som du absolut inte tänker gå under. Även här kan du nu ha bilfirmans eventuella värdering från tidigare i bakhuvudet.
Stå sedan på dig och sälj inte bilen för mindre än ditt absolut lägsta pris. Pruta långsamt nedåt och ha marginal till ditt lägsta-pris när du börjar knorra ordentligt om att ”bilen faktiskt är värd mer än så”. Förhoppningsvis får du ditt målpris och vägrar de betala ens ditt lägsta-pris tackar du nej och hoppas på bättre lycka med nästa potentiella köpare.
Extra tillbehör kan sälja bilen
Har du saker i garaget som du kan skicka med bilen? Det kan göra affären enklare. Har du en gammal takbox eller takräcken som du ändå vill bli av med kan du ju lika gärna skicka med dem. Kanske kan det bli avgörande för att affären ska gå i mål och att du ska få ditt målpris.
Steg 17: Sälj tryggt med kontrakt och försäkring
När du och köparen kommit överens om ett pris är det en bra idé att skriva ett kontrakt. Skriver ni inget eget kontrakt gäller köplagen. I kontrakten ska era uppgifter framgå, liksom vad köpet avser, skicket på bilen och vad som ingår i köpet. Det gör det enkelt för er båda att se att ni har samma upplevelse av vad ni kommit överens om.
Säljer du din bil via Blocket erbjuder de kostnadsfritt ett juridiskt giltigt köpekontrakt som ni båda signerar med mobilt bank-id. Även de flesta försäkringsbolag erbjuder köpekontrakt.
Här hittar du Blockets köpekontrakt
Läs mer om köplagen och vad som gäller på Hallå konsuments hemsida
Steg 18: Betalning
Betalningen är på något sätt både det ljuva och det fasansfulla. Man ska äntligen få betalt för sin bil efter allt slit men man är å andra sidan livrädd för att bli lurad. Och är det någonstans i processen som risken för att bli lurad är stor så är det tyvärr här.
Du som säljare av en begagnad bil bör därför vara uppmärksam, påläst om betalningsmetoder och aldrig lämna ifrån dig bilnycklarna förrän betalningen är genomförd. Som tur var kommer vi här berätta vilka betalningsmetoder som finns och vilka du som säljare (både av bil och annat som du säljer privat egentligen) inte bör acceptera.
Dessa betalmetoder kan du som säljare känna dig trygg med
Det enklaste och säkraste sättet att ta betalt som privatperson är med Swish. Swish kan användas för belopp upp till 150 000 kronor och pengarna överförs direkt utan möjlighet för köparen att dra tillbaks dem i efterhand.
Den dagliga beloppsgränsen för Swish är dock mycket lägre än 150 000 och för att få swisha stora summor krävs det ibland att man ringer sin bank eller höjer beloppet med bankdosa (mobilt bank-ID räcker alltså inte alltid).
Det kan vara klokt av dig som säljare att påtala detta för en potentiell köpare (ja, det borde de kolla upp innan men alla är inte lika pålästa som dig) innan ni ses så att hen har förberett detta. På så sätt slipper ni förhoppningsvis strul med det vid köptillfället och ni båda kan känna er bekväma med transaktionen.
Vid köp över 150 000 kr är det bästa alternativet att vända sig till banken. Du och köparen träffas då tillsammans på köparens bank och gör överföringen där. Tänk dock på att man kan behöva boka tid för detta hos banken.
Eftersom Blocket är beroende av att folk använder deras sajt för att sälja begagnade varor har de genom åren erbjudit olika säkra tjänster för betalning. Dessa tjänster är i regel trygga för både säljare och köpare och kan därmed vara ett alternativ till Swish och direktöverföring på banken.
Här kan du läsa mer om Blocketbetalning
Dessa betalmetoder bör du som säljare inte acceptera
Att köparen betalar genom att göra en banköverföring på internet känns säkert men är tyvärr inte att rekommendera. Detta då det är möjligt för en bedragare att uppge falsk identitet och avbryta överföringen precis efter köpet. Du upptäcker detta först efter att personen kört iväg med din bil och eftersom hen uppgett falsk identitet kan du inte få tag på personen igen.
Handlar det om stora summor, vilket det ofta gör vid bilköp, ska du helst inte acceptera att få betalt med kontanter.
Du ska heller inte acceptera betalning med exempelvis Western Union eller Paypal. Båda dessa betalmetoder är förhållandevis vanliga vid bedrägerier och en betalning därigenom är enkelt att förfalska på olika sätt.
Vi rekommenderar även att aldrig acceptera någon form av avbetalningsplan mellan dig och den tilltänkta köparen. Detta är förhållandevis vanligt då folk säger sig inte kunna ändra den dagliga beloppsgränsen och så vidare. Säg då istället åt personen att ni kan mötas vid senare tillfälle på hens bank och göra överföringen där. Dyker personen aldrig upp vet du att du, tack vare din nyförvärvade kunskap, just klarat dig från att bli lurad.
Steg 19: Skriv papper och gör ägarbyte
Sådär ja, pengarna på kontot och ni är nästan i hamn. Nu kvarstår ägarbytet. För att kunna göra ett ägarbyte behöver du bilens registreringsbevis, oavsett om du registrerar bytet digitalt eller på papper.
För maximal trygghet bör ägarbytet genomföras i Transportstyrelsens app eller på deras hemsida. Där signerar båda parter med bank-ID och ägarbytet registreras direkt, något som gör det svårare för köparen att uppge falsk identitet.
Ni kan även registrera ägarbytet genom att fylla i registreringsbeviset och skicka det till Transportstyrelsen. För att säkerställa att handlingarna verkligen skickas är det bäst att du tillsammans med köparen postar det påskrivna ägarbytet direkt.
Kontrollera också en extra gång att alla uppgifter stämmer mot köparens legitimation och att ni fyllt i alla uppgifter. En legitimation kan dock vara falsk, därför rekommenderar vi i första hand att du gör ägarbytet digitalt.
Läs mer: Ägarbyte på bil – så gör du för att inte bli lurad
Vem är ansvarig för fordonsskatten när jag säljer bilen?
P.S. En liten detalj. Om du står som ägare till bilen vid uppbördsmånadens första dag (det vill säga den första den månad som bilens skatt ska betalas, exempelvis 1/3) är du skyldig att betala skatten, även om den så är för hela kommande året och du just sålt bilen. Ta hänsyn till detta vid förhandlingen och när du skriver köpekontraktet så att du inte går miste om pengar.
När bilen väl är såld
Bilen är såld, du har pengarna på ditt konto och allt är frid och fröjd. Ja, åtminstone hoppas vi det för din skull.
Det finns tyvärr otaliga fall där säljare och köpare blir oense efter en bilaffär. Som säljare behöver du därför känna till några saker om dina skyldigheter och rättigheter i samband med och efter en bilaffär. Vad händer till exempel om köparen ringer efter fem dagar och säger att bilen gått sönder?
Svaren får du i vår artikel Fel på bil efter köp – säljarens och köparens rättigheter och skyldigheter.
Sammanfattning
Det finns flera fördelar med att sälja sin bil privat men det kräver också mycket jobb och risken för att bli lurad är tyvärr stor. Genom förberedelser och hårt arbete kan du dock se till att maximera summan du får vid försäljning.
För att tjäna så mycket pengar som möjligt när du säljer bil privat är det bra att samla ihop alla dokument, se till att bilen är hel, ren och besiktigad, ta snygga annonsbilder och skriva en riktigt bra och säljande annonstext. Du måste också sätta ett attraktivt pris som lockar köpare och ändå ger dig så mycket pengar i fickan som möjligt.
För att sälja bilen snabbt måste du vara tillgänglig och påläst samt vara beredd på att folk vill komma och titta på bilen på din fritid. Du måste vara beredd på att folk har massor med frågor och att de alltid vill pruta.
För att undvika att bli lurad när du säljer bil privat får du inte lämna ut bilnycklarna utan säkerhet vid provkörning, du måste ha koll på vilka betalningsmetoder som är säkra och helst av allt bör du göra ägarbytet digitalt – givetvis först efter att du fått pengarna för bilen på kontot.
Ja, där har du det. Den ultimata guiden till hur du säljer din bil privat snabbt, får maximalt betalt och undviker att bli lurad. Vi önskar dig ett stort lycka till!
Har du läst igenom allt detta innan du ens börjat försöka sälja din bil och insett att det hela kanske var lite mer jobb än du först tänkt är du fortfarande välkommen att höra av dig till oss.
Gör en gratis onlinevärdering och få ett uppskattat försäljningspris för din bil direkt på mail.
Vi köper bilar från privatpersoner och du kan känna dig både trygg och säker vid affären. Du får pengarna fort och behöver faktiskt inte förbereda något. Inte ens städa bilen, det fixar vi. Vi sköter allt administrativt och du kan gott slappna av med vetskapen om att du sålt din bil utan minsta ansträngning.
Läs mer om att sälja din bil till oss på Bilbolaget
Vill du vara först med det senaste från oss?
Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.
Senast uppdaterad: 2024-02-23
Relaterade artiklar
Välja bilförsäkring – tips och råd för bilägare
Ska man ha hel-, halv- eller trafikförsäkring på bilen? Vilket försäkringsbolag är egentligen bäst? Vår försäkringsrådgivare ger dig svaren.
Ägarbyte på bil – så gör du för att inte bli lurad
Det finns gott om fula fiskar där ute. Vi berättar hur du säkrast & enklast gör ägarbyte på bil för att inte bli lurad som säljare eller köpare.