Tänk på detta när du väljer företagsbil: 5 saker att undvika
Att välja bil till företaget är inte helt enkelt. Det finns många olika bilar att välja mellan – från små personbilar för stadstrafik till stora transportbilar för specialändamål. Samtidigt är det inte bara själva bilen ni väljer, möjligheten till service och andra förmåner kan också vara avgörande. Här berättar vi vad du ska tänka på när du väljer företagsbil och vilka fällor du ska undvika.
Oavsett om du har en enskild firma, ett handelsbolag eller jobbar på ett enormt aktiebolag kan företaget ha behov av en eller flera bilar som ska användas i tjänsten. Av Skatteverket kallas dessa bilar inte företagsbilar utan tjänstebilar. Det är helt enkelt fordon avsedda för att användas enbart i företaget.
Men hur väljer man bil till företaget? Vad ska man tänka på och finns det några saker att undvika? Här berättar vi allt vi brukar tipsa våra kunder om när de ska välja företagsbil.

1. Utgå från behovet
Det första du behöver göra när du ska välja företagsbil är att utgå från företagets behov. Vem ska använda bilen och vad behöver personen den till? Genom att börja med de frågorna brukar man snabbt kunna svara på det mest fundamentala – ska det vara en personbil eller en transportbil, hur stor och rymlig behöver den vara och finns det några andra krav som bilen behöver leva upp till?
P.S. Ska du använda bilen både i företaget och privat är det egentligen en förmånsbil du söker. De flesta av dessa tips är visserligen användbara även för dig, men vill du hellre läsa om hur det fungerar med förmånsbilar kan göra det här.
Utgå inte från personliga preferenser
Att välja tjänstebil utifrån märke är ett vanligt misstag många företagare gör. Man kanske har en Mercedes privat och därför tänker att det är en sådan man ska ha till företaget med. Risken är då att tjänstebilen inte alls lever upp till behovet och att man, i värsta fall, måste köpa ytterligare en tjänstebil för att täcka behoven som företaget har.

Gissa dig inte till förarnas behov
Ytterligare ett vanligt misstag är att den bilansvarige väljer bil till den anställde som ska köra, utan att tala med den personen om behovet. Fyra anställda, som på pappret har samma yrke, kanske ändå gör olika saker på dagarna och därför har olika behov av bil.
Är du ansvarig för företagets bilflotta på din arbetsplats? Kom ihåg att prata med personen som ska ha ny företagsbil innan du beställer den.
2. Sätt upp en budget och börja sålla
Efter att behovet och eventuella krav på tjänstebilen är fastställda kan du gå vidare och börja sålla bland olika märken. Till exempel genom att sätta upp budget, eventuella gränser för utsläppsvärden och bestämma vad ni vill ha för typ av drivmedel – bensin, diesel, etanol eller kanske el.
Titta inte bara på bilens inköpspris
När du sätter upp en budget är det viktigt att inte bara titta på företagsbilens inköpspris. Se istället bilägandet ur ett helhetsperspektiv – vad kostar bilen i månaden och hur mycket kommer den att ha kostat om tre år? Denna typ av tankesätt utgår från den totala ägandekostnaden och kallas TCO (total cost of ownership).
Här räknar man in sådant som skatter, försäkring, kostnad för drivmedel samt service och eventuella reparationer.
Här kan du läsa mer om TCO och hur man räknar
Det är viktigt att titta på den totala kostnaden eftersom en bil som är dyrare i inköp kan ha en lägre TCO än en billigare bil. Elbilar – som har låg skatt, låga driftskostnader och låga servicekostnader – är tydliga exempel på detta. De kostar ofta mer att köpa men tack vare deras låga drifts- och ägandekostnader kan de på tre år bli billigare än en fossildriven bil som kostar 150 000 kronor mindre i inköp.

Behöver du hjälp att räkna ut TCO:n för olika bilar?
Kontakta oss idag.
3. Provkör ordentligt
Om tjänstebilen kommer användas i stor utsträckning, till exempel om det är en servicebil som den anställde kör runt i hela dagarna eller om bilen kommer användas för långresor, är körkomforten oerhört viktig.
Man talar mycket om ergonomi för kontorsarbetare, att de ska sitta rätt vid skrivbordet o.s.v., men ergonomin i en tjänstebil är minst lika viktig. Därför är det viktigt att provköra de tilltänkta företagsbilarna ordentligt.
Provkör inte bara en snabb sväng
När du provkör en tilltänkt företagsbil, provkör den ordentligt. En kvart till en timme räcker sällan för att till fullo kunna skapa sig en bild av hur bekväm bilen är.
Be istället om att få låna bilen en längre stund, exempelvis över natten, och försök att utvärdera bilens funktioner ordentligt. Fyller den alla krav ni har och är den bekväm nog att ha som arbetsredskap?
Är du inköpare på ett företag och ska välja tjänstebil till många, låt gärna flera personer provköra. Kanske kan ni få låna bilen till företaget och ha den där några dagar för provkörning? Rådgör med din återförsäljare.

Har du hittat en bil från oss på Bilbolaget som du eller ditt företag vill provköra? Kontakta din lokala tjänstebilssäljare idag.
4. Tänk på verkstadsmöjligheterna
När du väljer företagsbil rekommenderar vi att du väljer från ett märke som har en auktoriserad verkstad förhållandevis nära där bilen ska användas.
Vi på Bilbolaget är exempelvis auktoriserad verkstad för Volvo, Ford, Renault och Dacia. Det innebär att vi är auktoriserade av tillverkarna att göra service samt kan utföra garantireparationer och övriga reparationer med originaldelar om något skulle hända.
Närheten till verkstad ska inte underskattas, du vill sällan vara utan företagets tjänstebil någon längre stund.
När vi ändå är inne på verkstadstjänster och att du inte vill vara utan företagets bil, fundera ett varv till på just den saken. Kan ni vara utan bilen någon dag då och då eller måste bilen användas varje dag utan uppehåll?

Ignorera inte behovet av lånebil
Om svaret är att bilen är nödvändig för verksamheten och att den kommer användas varje dag, undersök då möjligheterna att få låna en annan bil när tjänstebilen är inne på service eller eventuell reparation.
Att låna en personbil brukar sällan vara ett problem, men har ni högre krav på tjänstebilen eller är det kanske en transportbil med speciell utrustning kan det vara svårare. Be återförsäljaren berätta om hur det fungerar med lånebil och vilka möjligheter som finns.
Tecknar du serviceavtal hos oss på Bilbolaget finns hyrbil som tillval. På så sätt kan den anställde utföra sitt jobb som vanligt, trots att tjänstebilen är på service.
Läs mer om serviceavtal och hur det fungerar
5. Kontrollera tjänster och förmåner som återförsäljaren erbjuder
Ytterligare en sak att kolla upp när du ska välja tjänstebil är om återförsäljaren kan erbjuda några fler förmåner eller fördelar. Kan du exempelvis få rabatt på drivmedel eller biltvätt, erbjuder de serviceavtal och hur fungerar det med exempelvis hjulskifte och däckhotell?
Vår erfarenhet är att man som företagare vill att tjänstebilsägandet ska vara så enkelt och smidigt som möjligt – välj en tjänstebilspartner som kan erbjuda det.
Läs mer om vad vi på Bilbolaget erbjuder företagare här

Vill du vara först med det senaste från oss?
Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.
Senast uppdaterad: 2024-01-08
Relaterade artiklar
Det blir billigare med förmånsbil under 2025
Prisbasbeloppet höjs medan statslåneräntan sänks. I praktiken innebär det att det under 2025 kommer att bli billigare med tjänstebil. Woho!
Nytt stöd för företag som köper eldrivna transportbilar
Nu införs ett stöd för företag som köper eldrivna lätta lastbilar, på upp till 50 000 kr i bonus. Vi lär dig allt om stödet & hur du ansöker.