Bonus Malus
Skatt eller bonus på nya bilar
Bonus malus, skatt eller bonus på nya bilar
Enkelt förklarat innebär bonus malus-systemet att bilar med låga koldioxidutsläpp, exempelvis elbilar och laddhybrider, får ”bonus”. Bilar med höga koldioxidutsläpp bestraffas med en förhöjd fordonsskatt, det vill säga ”malus”, under de tre första åren. Här förklarar vi hur det fungerar och vad det innebär för dig.
Vad betyder bonus malus?
På latin betyder bonus malus ”bra dåligt”. Det är ett beslut som regeringen och riksdagen fattat i syfte att öka andelen miljöanpassade fordon i Sverige och bidra till att uppnå målet om en fossilfri fordonsflotta.
Så fungerar bonus malus
Bonus malus innebär att miljöanpassade fordon med låga utsläpp av koldioxid premieras med en bonus. Samtidigt belastas fordon med relativt höga utsläpp av koldioxid med en förhöjd skatt under tre år, så kallad maulsskatt.
Med miljöanpassade fordon menas elbilar, laddhybrider och gasbilar. För att få bonus får en sådan bil släppa ut max 50 gram koldioxid per kilometer. En malusbil, å sin sida, är en fossildriven bil som släpper ut mer än 75 gram koldioxid per kilometer.
Grundprincipen är att intäkterna från malusskatten ska täcka utgifterna för att betala ut bonusen. Det är därför man kan höra uttryck som att ”bonusen är slut”.
Systemet uppdateras regelbundet
Bonus malus togs i bruk 1 juli 2018 men har uppdaterats flera gånger sedan dess. Bland annat i april 2021 och nu i juni och juli 2022. Ytterligare en förändring kommer i januari 2023.
Varje uppdatering gäller för bilar registrerade efter det datum då uppdateringen infördes. De nya reglerna som gäller från 1 juni respektive 12 juli 2022 gäller således enbart för bilar registrerade efter det datumet.
Läs mer om skillnaden de senaste ändringarna innebär i vår artikel Höjd malusskatt och sänkt bonus, nya regler 2022.
Bonus malus förkortningslista
För att avgöra om en bil får bonus eller malusskatt pratar man om utsläppsgränser. Här pratar vi om mängden koldioxid (mäts i gram) som bilen släpper ut per kilometer. Detta förkortas CO2/km.
Malusskatten beräknas sedan per gram koldioxid släpper ut. Här pratar man om att man får x antar kronor i förhöjd skatt per gram CO2 bilen släpper ut, förkortas kr/g.
Malus
Skatt för bilar med höga utsläpp
- Förhöjd fordonsskatt gäller för bensin- och dieseldrivna bilar som släpper ut över 75 gram CO2/km vid blandad körning.
- Bilar som släpper ut mer än 75 gram CO2/km får en fordonsskatt på 107 kr/g (som överstiger 75). Släpper bilen ut 76 gram är malusskatten alltså 107 kr.
- Släpper bilen ut mer än 125 gram ökar beloppet till 132 kr/g för det utsläpp som överstiger 125.
- Dieseldrivna bilar betalar även ett miljötillägg om 250 kr och ett bränsletillägg*. Bränsletillägget räknas ut genom att ta det totala antalet gram koldioxid som fordonet släpper ut per kilometer och multiplicera det med 13,52.
- Fordon som släpper ut under 75 g CO2/km får inte förhöjd skatt.
*Observera att miljö- och bränsletillägget för dieselbilar inte är en del av malusskatten. Även efter tre år betalar du för dessa tillägg i din bilskatt.
RÄKNA UT SKATTEN
Bensindrivet fordon
Grundbeloppet (360 kr) +
koldioxidbelopp
RÄKNA UT SKATTEN
Dieseldrivet fordon
Grundbeloppet (360 kr) + koldioxidbelopp +
miljötillägg (250 kr) + bränsletillägg
Exempel: Ska du köpa en bensinbil med ett koldioxidutsläpp på 100 gram per kilometer blir fordonsskatten 3 035 kronor per år under de första tre åren.
För en dieselbil med samma gram koldioxidutsläpp blir fordonsskatten istället 4 637 kronor per år de första tre åren.
Bonus
Premie för miljöbilar med låga utsläpp
- Bilen får kosta max 700 000 kr för att du ska få bonus.
- Bonusen får högst motsvara 25 procent av bilens nypris.
- Högsta möjliga bonus för elbilar är 70 000 kr.
- Högsta möjliga bonus för laddhybrider är 20 000 kr.
- Lägsta bonusen för laddhybrider är 5 000 kr.
- En laddhybrid får max släppa ut 50 g CO2/km för att få bonus.
- Bonusbeloppet för en laddhybrid som släpper ut 1 gram CO2 uppgår till 20 000 kronor. Därefter sänks bonusen med 300 kronor per utsläppt gram koldioxid (upp till maxgränsen 50 gram).
- Bilar som kan drivas med annat gasbränsle än gasol, exempelvis fordonsgas (blandning av biogas och naturgas), får 10 000 kr i bonus.
Bonus för elbilar
- Bilen får kosta max 700 000 kr.
- Bonusen får motsvara max 25% av bilens pris.
- Högsta möjliga bonus: 70 000 kr.
Bonus för laddhybrider
- Bilen får kosta max 700 000 kr
- Högsta möjliga bonus: 20 000 kr
- Utsläppsgräns: 50 gram CO2/km
- Lägsta bonus: 5 000 kr.
Bonus för företag
Bonusen beräknas på olika sätt för privatpersoner och företag. Även en så kallad enskild firma räknas som ett företag när bonusen ska beräknas. För företag gäller bonusreglerna ovan, men:
- En bonus till ett företag får uppgå till högst det belopp som motsvarar 35 procent av prisskillnaden mellan bilens nypris och nypriset för närmast jämförbara bil*, om bilens nypris är högre än nypriset för den närmast jämförbara bilen.
*Med jämförbar bil menas förenklat motsvarande bil med konventionell drift av samma fabrikat, modell och utrustningsnivå som klimatbonusbilen.

Verkar det krångligt?
Det är det tyvärr. Men oroa dig inte. Våra kunniga säljare hjälper dig reda ut alla frågetecken och kan berätta för dig vad skatten blir eller hur du gör för att få bonus.
Vanliga frågor om bonus malus
Vilka bilar omfattas av bonus malus?
Hur fungerar bonus malus för dieselbilar?
Hur fungerar bonus malus för bensinbilar?
Jag funderar på att köpa en bensinbil som kan drivas med E85. Är det malusskatt på den?
Hur mycket bonus kan jag få för en elbil?
Hur mycket bonus kan jag få för en laddhybrid?
Måste man göra något för att få bonus?
Om jag privatleasar en elbil eller laddhybrid, vem får då bonusen?
Hur påverkas förmånsvärdet på min nya tjänstebil?
Har du fler frågor? Läs mer hos Transportstyrelsen eller kontakta din lokala säljare.
Vill du veta mer?
Nyheter, artiklar och tester
Vi testar Ford Mustang Mach-E
Häng med när vi provkör Ford Mustang Mach-E. Den flexibla elbilen som är sportig, vansinnigt rolig och perfekt för familjen »
11 myter om elbilar
De har kort räckvidd, är bara för stadsbor och tar lång tid att ladda. Myterna om elbilar är många, men vilka är sanna och vilka är falska? Häng med när vi reder ut några av de vanligaste elbilsmyterna.