Fordonsskatt

Få information om bilskatt med regnr

Så mycket ska du betala i bilskatt

Fordonsskatt, eller bilskatt, är en årlig skatt som ska betalas för alla skattepliktiga fordon som inte är avställda. Det är ägaren av fordonet som ansvarar för att skatten betalas. Här berättar vi vilka fordon du måste betala skatt för, hur stor skatten är och hur den räknas ut.


Hur mycket är skatten på bilen?

Skatt på bil du äger

Vill du veta vad skatten kostar för en bil som du äger ser du det genom att logga in på Tansportstyrelsens tjänst Fordonsuppgifter – ditt fordon eller i deras app Mina fordon.

Skatt på bil någon annan äger

Innan man köper en bil är det ofta intressant att veta hur mycket skatten är. Detta eftersom det till stor del påverkar den totala kostnaden för bilen.

Om du vill se uppgifter om bilskatt för ett fordon som någon annan äger kan du använda tjänsten Fordonsuppgifter – sök med registreringsnummer. Allt du behöver för att ta reda på skatten är ett regnr.

Vad är fordonsskatt?

Fordonsskatt är en obligatorisk avgift som måste betalas för påställda, skattepliktiga fordon. Hit räknas bland annat personbilar, motorcyklar, husbilar och lastbilar.

Det är obligatoriskt att betala bilskatt i Sverige. Om du står som ägare till ett fordon är du ansvarig för att fordonsskatten betalas i tid. Betalar du inte får fordonet inte heller användas i trafik.

Skatten betalas i förskott. Hur mycket du ska betala beror numera på hur mycket koldioxid, CO2, fordonet släpper ut. Den myndighet som handlägger ärenden om fordonsskatt är Transportstyrelsen.

Vad avgör hur mycket bilskatten är?

Personbilar med fordonsår 2006 eller senare samt personbilar som uppfyller kraven för miljöklass 2005 och miljöklass el eller hybrid beskattas utifrån hur mycket koldioxid (CO2) de släpper ut vid blandad körning.

För äldre personbilar (och de som inte uppfyller kraven för miljöklasserna) beräknas skatten utifrån bilens tjänstevikt.

Även lätta lastbilar, lätta bussar och personbilar klass II (husbilar) som tagits i trafik 1 januari 2011 eller senare beskattas utifrån hur mycket koldioxid de släpper ut. Har de tagits i trafik före 2011 beskattas de i stället utifrån skattevikt, det vill säga fordonets totalvikt.

Malus – förhöjd fordonsskatt de tre första åren

Bensin- och dieseldrivna personbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar som tagits i trafik första gången 1 juli 2018 eller senare belastas med något som kallas malusskatt.

Malus är en förhöjd fordonsskatt som drabbar bilar som släpper ut över 75 gram koldioxid per kilometer. Den förhöjda malusskatten betalas de första tre åren, sedan får bilen ”ordinarie skatt”.

Läs mer och beräkna malusskatten

Skattepliktiga fordonstyper

 • Personbilar
 • Lastbilar
 • Bussar
 • Motorcyklar
 • Traktorer
 • Motorredskap
 • Tyngre släpvagnar
 • Tunga terrängvagnar

Ej skattepliktiga fordonstyper

 • Traktorer i skatteklass II (jordbrukstraktorer)
 • Tunga terrängvagnar som inte används på allmänna vägar
 • Motorredskap klass II
 • Utryckningsfordon, efter ansökan
 • Påhängsvagnar över 3 000 kg (i vissa fall)
 • Lätta släpvagnar på högst 750 kg
 • Mopeder
 • Terrängskotrar, snöskotrar och terränghjulingar

Undantag från skatteplikten

Det är inte alla bilar och motorfordon som är skattepliktiga. Undantag gäller bland annat för så kallade veteranfordon, det vill säga bilar, lastbilar, bussar och motorcyklar som är 30 år eller äldre och som inte används i yrkesmässig trafik.

Avställda och tillfälligt registrerade fordon är inte heller skattepliktiga.


Räkna ut fordonsskatten för din bil

Om du vill vara hardcore och räkna ut skatten istället för att använda Transportstyrelsens tjänst kommer här en grundkurs i hur skatten beräknas. Lathund i bilskatt, kallar vi den.

Beräkningen för fordon som beskattas efter hur mycket koldioxid de släpper ut består av två delar: ett grundbelopp och en koldioxidkomponent. För dieselfordon (registrerade i juli 2018 eller senare) tillkommer även bränsle- och miljötillägg.

Grundbelopp
Grundbeloppet är avgiften alla skattepliktiga bilar måste betala oavsett hur mycket eller lite de släpper ut. Grundbeloppet är 360 kronor om året.

Koldioxidkomponent
Utsläppsvärdet baseras på antal gram koldioxid som bilen släpper ut per kilometer vid blandad körning. Du betalar 22 kronor per gram koldioxidutsläpp över 111 gram/km.

Om bilen kan drivas med alternativa drivmedel (etanol, E85, naturgas eller biogas) är summan lägre: 11 kronor per gram koldioxidutsläpp över 111 gram/km.

Bränsletillägg (bara för dieselbilar)
Bränsletillägget beräknas genom att det totala antalet gram koldioxid som fordonet släpper ut per kilometer multipliceras med 13,52.

… undra vem som kom på det jämna och braiga numret.

Miljötillägg (bara för dieselbilar)
För bilar tagna i trafik 1 januari 2008 eller senare är miljötillägget 250 kronor.

Malus (för bilar med höga utsläpp)
Om du köper en bil som inte hunnit fylla tre kan den också vara belastad med en högre skatt, så kallad Malusskatt. Den tillkommer de första tre åren för bilar som släpper ut mer än 75 gram koldioxid per kilometer.

RÄKNA UT SKATTEN

Elbil
Grundbelopp

RÄKNA UT SKATTEN

Bensinbil & laddhybrid
Grundbelopp +
ev. koldioxidkomponent

RÄKNA UT SKATTEN

Dieselbil
Grundbelopp + ev. koldioxidkomponent + bränsletillägg + miljötillägg


När ska fordonsskatten betalas?

Sista siffran i fordonets registreringsnummer bestämmer i vilken månad fordonsskatten ska betalas.

Om skatten är högre än 3 600 kronor (utan vägtrafikregisteravgift), delas den automatiskt upp på tre perioder. Du kan inte själv välja att dela upp din betalning på annat sätt.

Sista siffraBetalningsmånadExtra betalningsmånader
0marsjuli & november
1aprilaugusti & december
2majseptember & januari
3junioktober & februari
4augustidecember & april
5oktoberfebruari & juni
6novembermars & juli
7decemberapril & augusti
8januarimaj & september
9februarijuni & oktober

Bilar med låg skatt

Många som köper bil vill att skatten ska vara så låg som möjligt. Tillhör du den gruppen ska du titta efter bilar med så låga CO2-utsläpp som möjligt.

Bilar som släpper ut lite koldioxid får nämligen lägre fordonsskatt än de bilar som släpper ut mycket koldioxid. Det betyder att elbilar har lägst skatt av alla bilar. Även laddhybrider har låg skatt.

Se elbilar & laddhybrider i lager


Vill du veta mer?

Bonus Malus

Skatt eller bonus på nya bilar

Bonus Malus innebär att bilar med låga koldioxidutsläpp (köpta före 8 november 2022) får bonus medan bilar med höga koldioxidutsläpp får förhöjd fordonsskatt under de tre första åren. Här förklarar vi hur det fungerar.

Finansiering

Förmånliga avtal på billån & leasing

Ska du köpa ny eller begagnad bil erbjuder vi förmånlig finansiering tillsammans med trygga banker. Du får ett tydligt finansieringsförslag anpassat efter ditt behov och vi ordnar allt snabbt och enkelt. Vill du istället leasa bilen går det lika bra.

Carpay

Kreditkort & app för billigare bilägande

Med CarPay kreditkort och app blir ditt liv med bilen lite billigare och smidigare. Du får bonus på alla köp och fina rabatter på bland annat drivmedel, laddning och biltvätt. Du betalar tryggt och får allt samlat digitalt. Korten har ingen årsavgift.

Nyheter, artiklar och tester Se alla

Billån och kontantinsats – så köper du bil med och utan handpenning

Ska du köpa bil med billån behöver du betala minst 20% i kontantinsats. Vi berättar hur det fungerar och hur du köper bil utan kontantinsats.

Fel på bil efter köp – vem är ansvarig?

Vid bilaffärer mellan privatpersoner regleras villkoren i avtal eller av köplagen. Vem som är ansvarig för fel på bilen efter köp varierar.

Kontrollera fordonets skulder innan köp

Om det finns fordonsrelaterade skulder på en bil du köper kan det stå dig dyrt. Så kollar du om det finns skulder på bilen, helt gratis.

Tips vid köp av begagnad bil – viktiga saker att kontrollera

Eftersom vi vet att många drar sig för att köpa begagnad bil privat har vi samlat ett antal tips på vad du ska kolla upp innan du slår till.

Se alla