Tjänstebil

Lär dig mer om tjänstebilar

Vi hjälper företag med tjänstebil

En tjänstebil är en person- eller transportbil som ägs och betalas av ett företag. Syftet med tjänstebilen är att den bara ska användas i tjänsten. Vi på Bilbolaget har lång erfarenhet av att hjälpa företag med tjänstebilar, oavsett om det handlar om att köpa tjänstebil eller allt som behövs när företaget väl äger den. Med oss som tjänstebilspartner blir er arbetsdag enkel.


Populära tjänstebilar

Genom att erbjuda allt från smidiga och bekväma personbilar till flexibla och rymliga transportbilar kan vi lösa varje företags bilbehov. Nedan hittar du några av våra kunders tjänstebilsfavoriter, men det finns många fler. Klicka på respektive modell för att läsa mer eller se hela vårt sortiment av person- och transportbilar.

EX90

S90

XC40

Mustang Mach-E GT

Tourneo Connect

Trafic Passenger

Från 366 900 kr

Lär dig mer om tjänstebilar

Termen tjänstebil används av många som ett samlingsnamn för alla typer av företagsbilar, exempelvis tjänstebilar, förmånsbilar, servicebilar och personalbilar. Det finns dock avgörande skillnader mellan dem som är viktiga att känna till eftersom det påverkar hur bilarna får användas, vad de kostar och vem som ska betala vad.

Här kommer vi reda ut vad tjänstebilar är, hur det fungerar att ha tjänstebil, vad det kostar för företaget och hur man köper tjänstebil.

Vill du hellre att någon av våra bilsäljare eller företagsrådgivare berättar om tjänstebilar och hur det fungerar? Kontakta din lokala säljare eller hör av dig till kundtjänst via chatten eller telefon 020-50 02 50.

Vad är en tjänstebil?

En tjänstebil ägs och betalas av företaget. Syftet med en tjänstebil är att den bara ska användas i verksamheten. Enligt Skatteverket får dock tjänstebilar användas för privata syften men enbart i ”ringa omfattning”, det vill säga vid max 10 körtillfällen per år och en sammanlagd körsträcka på 100 mil.

En tjänstebil kan vara en personbil eller en transportbil, så länge syftet med bilen är att den ska användas i tjänsten. Tjänstebilar kallas ibland även för servicebilar eller företagsbilar.

Ska tjänstebilen användas även privat är det en förmånsbil.

Hur fungerar det att ha tjänstebil?

En tjänstebil, i ordets rätta bemärkelse och enligt Skatteverkets regler, är alltså en bil som används för företagets räkning. Företaget äger och betalar för bilen och de anställda kan exempelvis använda den som arbetsredskap eller transportmedel för att ta sig fram i tjänsten.

När arbetsdagen är slut ska tjänstebilen parkeras på företaget. Resor till och från arbetet räknas som privata. Det innebär att en tjänstebil inte får användas till detta. Skatteverket kan kräva bevis på att företagets bilar enbart används i tjänsten, därför kan det vara bra att föra körjournal för företagets tjänstebilar.

Vad kostar det att ha tjänstebil?

En tjänstebil betalas helt av företaget, liksom alla kringkostnader för exempelvis skatt, försäkring, drivmedel och service. Detta eftersom bilen enbart är avsedd för att användas i tjänsten.

Kostnaden för en tjänstebil består alltså av bilens inköpspris eller hyra, så kallad leasing. Utöver detta tillkommer fasta kostnader för fordonsskatt och försäkring samt rörliga kostnader som påverkas av hur bilen används, till exempel drivmedel, trängsel-/broavgifter samt parkering.

TCO för tjänstebil

Idag talar man ofta om en bils TCO (Total Cost of Ownership), det vill säga den totala kostnaden för att äga en bil. Här räknar man alltså in såväl skatt och försäkring som drivmedel, service med mera.

Anledningen till att TCO är intressant är för att en bil som kostar mer i inköp kan ha lägre TCO än en bil som kostar mindre i inköp. Elbilar är ett tydligt exempel på detta – de kan kosta mer i inköp än en bensinbil men tack vare deras låga ägandekostnader i övrigt blir de billigare sett ur ett längre perspektiv.

Läs mer om TCO


Våra erbjudanden till företagskunder

Funderar ni på att välja oss på Bilbolaget som tjänstebilspartner? Kul! Förutom hjälp att köpa tjänstebil erbjuder vi företag och dig som företagare en mängd fördelar. Läs mer om respektive tjänst och förmåner nedan.

Verkstad och service

Vi har auktoriserade verkstäder för Volvo, Ford, Renault och Dacia. Vi vet vad som krävs för att du med tjänstebil ska få en så enkel och bekväm arbetsvardag som möjligt.

Hjulskifte och däckhotell

Vi har tio däckverkstäder och däckhotell. Som företagspartner till oss kan du få hjälp med hjulskifte och däckförvaring i vårt däckhotell – allt till ett mycket förmånligt pris.

Laga stenskott

I våra glasverkstäder jobbar kunniga bilglasmästare som kan hjälpa dig med tjänstebil från Volvo, Ford, Renault eller Dacia att laga stenskott eller byta vindruta. Snabbt och smidigt!

Tanka förmånligt

Vi samarbetar med Tanka och kan erbjuda dig med tjänstebil drivmedelskort med förmånliga rabatter på drivmedel. Självklart kan du ladda din eltjänstebil på Tanka också.

Abonnemang på biltvätt

Som företagskund kan vi erbjuda dig förmånliga abonnemang på biltvätt hos Tvätta. Tvätta alla företagets bilar snabbt och enkelt till ett fast pris och få allt samlat på en faktura.

Köpa tjänstebil

Ska ni köpa tjänstebil till företaget men du känner dig osäker på vad ni ska välja? Lätt hänt. Det finns mycket olika bilar att välja mellan, från små personbilar för stadstrafik till stora transportbilar för specialändamål. Det viktigaste är att utgå från företagets och användarens behov.

P.S. Ska du använda bilen privat också är det en förmånsbil du söker. Till sidan om förmånsbilar.

Tips för att välja rätt tjänstebil

Utgå först från behovet och kraven på tjänstebilen – vad ska den användas till och av vem? Efter det kan ni sedan gå vidare och börja sålla genom att sätta upp budget, eventuella gränser för utsläppsvärden samt bestämma vad ni vill ha för typ av drivmedel – bensin, diesel, etanol eller kanske el.

Slutligen bör ni också titta på verkstadsmöjligheterna samt om återförsäljaren kan erbjuda företaget fler fördelar, exempelvis rabatt på drivmedel och biltvätt eller bra pris på serviceavtal och däckhotell.

Fler tips för att välja rätt tjänstebil

Elbil eller laddhybrid som tjänstebil

Det blir allt vanligare att företag väljer elbilar eller laddhybrider som tjänstebilar. Det finns flera fördelar med detta, inte minst företagsekonomiska. Laddbara bilar, i synnerhet rena elbilar men även laddhybrider, har mycket lägre ägandekostnader än fossildrivna bilar. Dels får företaget bonus vid köp av ny elbil eller laddhybrid, dels är skatten mycket lägre.

Sett till omkostnaderna har elbilar och laddhybrider dessutom lägre driftskostnader och är billigare att göra service på. Att elbilar och laddhybrider har lägre CO2-utsläpp är ytterligare en fördel som gör att många företag nu väljer laddbara fordon när de köper nya tjänstebilar.

Vi säljer elbilar och laddhybrider från Volvo, Ford och Renault.

Se alla elbilar här
Se alla laddhybrider här

Vilket drivmedel ska man välja till tjänstebilen?

Vilket drivmedel ni ska välja till företagets tjänstebilar beror till stor del på behovet. Används tjänstebilen i regel för att köras kortare sträckor och finns det enkel möjlighet att ladda, exempelvis på företaget eller vid offentliga snabbladdstationer är en laddbar bil ett utmärkt alternativ. För den som kör många mil under arbetsdagen och inte har enkel tillgång till en laddningsstation passar sannolikt en bensin- eller dieselbil bättre.

Har ni svårt att välja?
Här har vi två artiklar som kanske kan vara till hjälp:

Köpa diesel- eller bensinbil, vad är bäst?

Ska du köpa ny eller begagnad bil men känner dig osäker på om du ska välja diesel eller bensin? Vi hjälper dig väga de olika motortypernas för- och nackdelar.

Vad är skillnaden på elbil, laddhybrid och hybrid?

Elbilar, laddhybrider och hybrider har alla batterier som kan driva bilen. Skillnaden är om de också har en bensin- eller dieselmotor och om de går att ladda.

Behöver ni hjälp att välja tjänstebil?

Fyll i formuläret och berätta lite kort om vad för typ av tjänstebil ni behöver så hör någon av våra kunniga tjänstebilssäljare av sig till dig.

Fyll i formuläret

Vanliga frågor

Får man använda en tjänstebil privat?

En tjänstebil är ett fordon som bara ska användas i verksamheten. Enligt Skatteverket får en tjänstebil dock användas privat i ringa utsträckning. En tjänstebil får alltså användas privat men max tio gånger per år och högst 100 mil.

Behöver man föra körjournal för tjänstebil?

Enligt lag behöver du det inte, men det innebär en extra trygghet för företaget och dig som förare om du gör det. En tjänstebil (alltså inte en förmånsbil) är avsedd att enbart användas i tjänsten. Den privata privat körningen är begränsad till högst 10 tillfällen per år en total körsträcka om 100 mil. Om du kör mer än så kan du bli straffbeskattad. Skatteverket kan be dig bevisa att du bara använder bilen i jobbet. Därför är det viktigt att föra körjournal.

Hur mycket får en tjänstebil köras privat utan att beskattas?

Det finns två punkter som måste uppfyllas för att en anställd ska slippa förmånsbeskattning för sin tjänstebil:

• Den anställda kör högst 100 mil per år i privata ärenden
• Den anställda kör tjänstebil privat högst 10 gånger per år

Detta är vad Skatteverket definierar som ”ringa omfattning”, och innebär att arbetsgivaren inte ska göra några skatteavdrag på förmånen och inte heller betala arbetsgivaravgift.

Vad kostar tjänstebil för mig som arbetstagare?

En tjänstebil som används privat är egentligen en förmånsbil. Det är viktigt att hålla isär dessa två begrepp.

Som arbetstagare/anställd betalar du inget för en tjänstebil eftersom den bara ska användas av företaget i tjänsten. En förmånsbil å andra sidan får du använda privat, det räknas därför som en förmån som ska beskattas.

Du slipper förmånsbeskattning helt om du kör mindre än 100 mil privat körning under färre än 10 tillfällen per år. Detta eftersom bilen så räknas som tjänstebil och inte förmånsbil.

Påverkas lönen av att ha en tjänstebil?

En tjänstebil ska bara användas av dig som anställd i tjänsten. Det kan med andra ord klassas som ett arbetsredskap som du behöver för att kunna utföra ditt jobb. En tjänstebil får inte heller köras privat i mer än ringa omfattning och därför bör den inte påverka din lön.

Får du köra bilen privat är det istället en förmånsbil. Det måste du betala extra skatt för vilket indirekt innebär att det påverkar din lön.

Har du fler frågor? Kontakta kundtjänst via chatten eller 020-50 02 50 så hjälper vi dig.


Här hjälper vi er med tjänstebil

Våra kunniga säljare är vana vid att hjälpa företagskunder med tjänstebilar och vi förklarar gärna hur det går till över en kopp kaffe. Välkommen in! Klicka på respektive anläggning för att hitta kontaktuppgifter, se öppettider och mycket mer.

Bollnäs

Hantverkargatan 3, 821 10 Bollnäs

Gävle

Södra Kungsgatan 61-63, 802 55 Gävle

Hudiksvall

Kullbäcksvägen 1, 824 30 Hudiksvall

Ljusdal

Kyrkogatan 9, 827 30 Ljusdal

Norrtälje

Estunavägen 13, 761 51 Norrtälje

Sandviken

Gävlevägen 88, 811 40 Sandviken

Sundsvall

Bultgatan 1, 853 50 Sundsvall

Söderhamn

Flygvägen 4, 826 39 Söderhamn

Timrå

Terminalvägen 2, 861 36 Timrå

Uppsala Fyrislund

Fyrislundsgatan 76, 754 50 Uppsala

Uppsala Kungsgatan

Kungsgatan 97, 75318 Uppsala

Östhammar

Fabriksvägen 10, 742 34 Östhammar

Vill du veta mer?

Förmånsbil

Vi hjälper företag och anställda välja förmånsbil

En förmånsbil ägs av företaget men du som anställd får använda den även för privat bruk. Oavsett om du är företagare, inköpare eller förare som ska välja förmånsbil kan du få hjälp hos oss – vi gör det enkelt att ha firmabil.

För företag

Bilar och tjänster för enkla arbetsdagar

Oavsett vad du som företagare eller tjänstebilsförare behöver hjälp med finns vi på Bilbolaget här för dig. Vi har lång erfarenhet av att sälja företagsbilar och erbjuder fullservicelösningar för att göra ert bilinnehav så enkelt som möjligt.

Allt om laddning

Det du behöver veta om att ladda elbil

Här har vi samlat allt du behöver veta om laddning av el- och laddhybridbilar. Hur laddar man en elbil och hur lång tid tar det? Vad kostar det och hur fungerar det med laddbox hemma? Allt detta, och mycket mer, berättar vi här.

Nyheter, artiklar och tester Se alla

Volvo populäraste tjänstebilen – igen

När 2022 års fordonsdata summeras kan vi enkelt konstatera att Volvo är ohotade i toppen av listan över Sveriges populäraste tjänstebilar.

Picea Bygg kör transportbilen Renault Kangoo utan B-stolpe

Yrkesarbetarna tycker det är en väldigt smart lösning och bra bilar, säger Fredrik Malmström, VD på Picea Bygg, om Renault Kangoo utan B-stolpe.

Beräkna förmånsvärde – nya regler 2022

I vår artikel om förmånsvärde berättar vi hur du räknar ut förmånsvärdet och förklarar hur de nya reglerna för 2021 och 2022 påverkar dig.

Tänk på detta när du väljer tjänstebil

Att välja tjänstebil till företaget är inte alltid helt enkelt. Vi berättar vad du ska tänka på och vilka tjänstebilsfällor du ska undvika.

Se alla