Tjänstebil
Lär dig mer om tjänstebilar
Vi hjälper företag med tjänstebil
En tjänstebil är en person- eller transportbil som ägs och betalas av ett företag. Syftet med tjänstebilen är att den bara ska användas i tjänsten. Vi på Bilbolaget har lång erfarenhet av att hjälpa företag med tjänstebilar, oavsett om det handlar om att köpa tjänstebil eller allt som behövs när företaget väl äger den. Med oss som tjänstebilspartner blir er arbetsdag enkel.
Populära tjänstebilar
Genom att erbjuda allt från smidiga och bekväma personbilar till flexibla och rymliga transportbilar kan vi lösa varje företags bilbehov. Nedan hittar du några av våra kunders tjänstebilsfavoriter, men det finns många fler. Klicka på respektive modell för att läsa mer eller se hela vårt sortiment av person- och transportbilar.
Lär dig mer om tjänstebilar
Termen tjänstebil används av många som ett samlingsnamn för alla typer av företagsbilar, exempelvis tjänstebilar, förmånsbilar, servicebilar och personalbilar. Det finns dock avgörande skillnader mellan dem som är viktiga att känna till eftersom det påverkar hur bilarna får användas, vad de kostar och vem som ska betala vad.
Här kommer vi reda ut vad tjänstebilar är, hur det fungerar att ha tjänstebil, vad det kostar för företaget och hur man köper tjänstebil.
Vill du hellre att någon av våra bilsäljare eller företagsrådgivare berättar om tjänstebilar och hur det fungerar? Kontakta din lokala säljare eller hör av dig till kundtjänst via chatten eller telefon 020-50 02 50.
Vad är en tjänstebil?
En tjänstebil ägs och betalas av företaget. Syftet med en tjänstebil är att den bara ska användas i verksamheten. Enligt Skatteverket får dock tjänstebilar användas för privata syften men enbart i ”ringa omfattning”, det vill säga vid max 10 körtillfällen per år och en sammanlagd körsträcka på 100 mil.
En tjänstebil kan vara en personbil eller en transportbil, så länge syftet med bilen är att den ska användas i tjänsten. Tjänstebilar kallas ibland även för servicebilar eller företagsbilar.
Ska tjänstebilen användas även privat är det en förmånsbil.
Hur fungerar det att ha tjänstebil?
En tjänstebil, i ordets rätta bemärkelse och enligt Skatteverkets regler, är alltså en bil som används för företagets räkning. Företaget äger och betalar för bilen och de anställda kan exempelvis använda den som arbetsredskap eller transportmedel för att ta sig fram i tjänsten.
När arbetsdagen är slut ska tjänstebilen parkeras på företaget. Resor till och från arbetet räknas som privata. Det innebär att en tjänstebil inte får användas till detta. Skatteverket kan kräva bevis på att företagets bilar enbart används i tjänsten, därför kan det vara bra att föra körjournal för företagets tjänstebilar.
Vad kostar det att ha tjänstebil?
En tjänstebil betalas helt av företaget, liksom alla kringkostnader för exempelvis skatt, försäkring, drivmedel och service. Detta eftersom bilen enbart är avsedd för att användas i tjänsten.
Kostnaden för en tjänstebil består alltså av bilens inköpspris eller hyra, så kallad leasing. Utöver detta tillkommer fasta kostnader för fordonsskatt och försäkring samt rörliga kostnader som påverkas av hur bilen används, till exempel drivmedel, trängsel-/broavgifter samt parkering.
TCO för tjänstebil
Idag talar man ofta om en bils TCO (Total Cost of Ownership), det vill säga den totala kostnaden för att äga en bil. Här räknar man alltså in såväl skatt och försäkring som drivmedel, service med mera.
Anledningen till att TCO är intressant är för att en bil som kostar mer i inköp kan ha lägre TCO än en bil som kostar mindre i inköp. Elbilar är ett tydligt exempel på detta – de kan kosta mer i inköp än en bensinbil men tack vare deras låga ägandekostnader i övrigt blir de billigare sett ur ett längre perspektiv.
Våra erbjudanden till företagskunder
Funderar ni på att välja oss på Bilbolaget som tjänstebilspartner? Kul! Förutom hjälp att köpa tjänstebil erbjuder vi företag och dig som företagare en mängd fördelar. Läs mer om respektive tjänst och förmåner nedan.
Köpa tjänstebil
Ska ni köpa tjänstebil till företaget men du känner dig osäker på vad ni ska välja? Lätt hänt. Det finns mycket olika bilar att välja mellan, från små personbilar för stadstrafik till stora transportbilar för specialändamål. Det viktigaste är att utgå från företagets och användarens behov.
P.S. Ska du använda bilen privat också är det en förmånsbil du söker. Till sidan om förmånsbilar.
Tips för att välja rätt tjänstebil
Utgå först från behovet och kraven på tjänstebilen – vad ska den användas till och av vem? Efter det kan ni sedan gå vidare och börja sålla genom att sätta upp budget, eventuella gränser för utsläppsvärden samt bestämma vad ni vill ha för typ av drivmedel – bensin, diesel, etanol eller kanske el.
Slutligen bör ni också titta på verkstadsmöjligheterna samt om återförsäljaren kan erbjuda företaget fler fördelar, exempelvis rabatt på drivmedel och biltvätt eller bra pris på serviceavtal och däckhotell.
Elbil eller laddhybrid som tjänstebil
Det blir allt vanligare att företag väljer elbilar eller laddhybrider som tjänstebilar. Det finns flera fördelar med detta, inte minst företagsekonomiska. Laddbara bilar, i synnerhet rena elbilar men även laddhybrider, har mycket lägre ägandekostnader än fossildrivna bilar. Dels får företaget bonus vid köp av ny elbil eller laddhybrid, dels är skatten mycket lägre.
Sett till omkostnaderna har elbilar och laddhybrider dessutom lägre driftskostnader och är billigare att göra service på. Att elbilar och laddhybrider har lägre CO2-utsläpp är ytterligare en fördel som gör att många företag nu väljer laddbara fordon när de köper nya tjänstebilar.
Vi säljer elbilar och laddhybrider från Volvo, Ford och Renault.
Vilket drivmedel ska man välja till tjänstebilen?
Vilket drivmedel ni ska välja till företagets tjänstebilar beror till stor del på behovet. Används tjänstebilen i regel för att köras kortare sträckor och finns det enkel möjlighet att ladda, exempelvis på företaget eller vid offentliga snabbladdstationer är en laddbar bil ett utmärkt alternativ. För den som kör många mil under arbetsdagen och inte har enkel tillgång till en laddningsstation passar sannolikt en bensin- eller dieselbil bättre.
Har ni svårt att välja?
Här har vi två artiklar som kanske kan vara till hjälp:
Behöver ni hjälp att välja tjänstebil?
Fyll i formuläret och berätta lite kort om vad för typ av tjänstebil ni behöver så hör någon av våra kunniga tjänstebilssäljare av sig till dig.
Vanliga frågor
Får man använda en tjänstebil privat?
Behöver man föra körjournal för tjänstebil?
Hur mycket får en tjänstebil köras privat utan att beskattas?
• Den anställda kör högst 100 mil per år i privata ärenden
• Den anställda kör tjänstebil privat högst 10 gånger per år
Detta är vad Skatteverket definierar som ”ringa omfattning”, och innebär att arbetsgivaren inte ska göra några skatteavdrag på förmånen och inte heller betala arbetsgivaravgift.
Vad kostar tjänstebil för mig som arbetstagare?
Som arbetstagare/anställd betalar du inget för en tjänstebil eftersom den bara ska användas av företaget i tjänsten. En förmånsbil å andra sidan får du använda privat, det räknas därför som en förmån som ska beskattas.
Du slipper förmånsbeskattning helt om du kör mindre än 100 mil privat körning under färre än 10 tillfällen per år. Detta eftersom bilen så räknas som tjänstebil och inte förmånsbil.
Påverkas lönen av att ha en tjänstebil?
Får du köra bilen privat är det istället en förmånsbil. Det måste du betala extra skatt för vilket indirekt innebär att det påverkar din lön.
Har du fler frågor? Kontakta kundtjänst via chatten eller 020-50 02 50 så hjälper vi dig.
Här hjälper vi er med tjänstebil
Våra kunniga säljare är vana vid att hjälpa företagskunder med tjänstebilar och vi förklarar gärna hur det går till över en kopp kaffe. Välkommen in! Klicka på respektive anläggning för att hitta kontaktuppgifter, se öppettider och mycket mer.
Vill du veta mer?
Nyheter, artiklar och tester
Volvo populäraste tjänstebilen – igen
När 2022 års fordonsdata summeras kan vi enkelt konstatera att Volvo är ohotade i toppen av listan över Sveriges populäraste tjänstebilar.
Picea Bygg kör transportbilen Renault Kangoo utan B-stolpe
Yrkesarbetarna tycker det är en väldigt smart lösning och bra bilar, säger Fredrik Malmström, VD på Picea Bygg, om Renault Kangoo utan B-stolpe.