Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Parkeringsskada – så gör du om din bil skadats eller om du kört på någons bil

Har din parkerade bil skadats av ett annat motorfordon och föraren smitit från platsen? Då har din bil fått en så kallad parkeringsskada. I den här artikeln berättar vi vad du ska göra om du råkat ut för en parkeringsskada samt hur du bör agera om du orsakat en skada på annan parkerad bil.

Begreppet parkeringsskada innefattar inte alla skador som sker på en parkering. För att det ska räknas som en parkeringsskada måste skadan ha inträffat i Sverige och orsakats av ett annat motordrivet fordon. Föraren till den andra bilen måste även ha lämnat platsen utan att ha gett sig till känna.

Om din bil fått en parkeringsskada

Har din bil blivit skadad av ett annat motorfordon och föraren lämnat platsen ska du anmäla händelsen till polisen. Detta eftersom själva smitningen klassas som ett brott. Anmälan kan du göra antingen via polisens e-tjänst, ringa 114 14 eller genom att besöka en polisstation. Se till att du har ditt reg-nummer nära till hands.

Kvinna som ringer och anmäler en parkeringsskada till polisen.
Vid parkeringsskada ska du alltid göra en anmälan till polisen och till ditt försäkringsbolag.

Vid parkeringsskada ska även ditt försäkringsbolag kopplas in genom att du gör en skadeanmälan. För att underlätta försäkringsprocessen och öka dina chanser till ersättning bör du dokumentera skadan på din bil. Detta gör du enklast genom att ta en bild på skadan/skadorna. Dessa bilder kan vara avgörande ifall du får ersättning eller inte, mer om det längre ner.

Är den andra föraren kvar på platsen eller har lämnat sina kontaktuppgifter ska bådas försäkringsbolag kontaktas. Skadan ska inte anmälas till polisen. Detta då händelsen inte klassas som ett brott. Eftersom detta inte klassas som en parkeringsskada kommer vi inte behandla denna typ av ärende mer i denna artikel.

Gör en skadeanmälan

Vart du ska anmäla parkeringsolyckan beror på vad du har för försäkring.

  • Bil med vagnskadegaranti – en ny bil har oftast vagnskadegaranti de tre första åren. Gäller garantin fortfarande ska du göra en skadeanmälan till det försäkringsbolag som hanterar garantin för ditt bilmärke. Informationen om vilket försäkringsbolag som hanterar garantin står på garantibeviset.
  • Bil utan vagnskadegaranti – har du ett försäkrat fordon utan vagnskadegaranti ska du anmäla skadan till ditt försäkringsbolag där du har din bilförsäkring.
  • Bil utan försäkring – har du ingen bilförsäkring eller en bil som är registrerad utomlands ska du istället anmäla skadan till Trafikförsäkringsföreningen (TFF).

Ersättning vid parkeringsskada

Vid en parkeringsskada ersätts skadorna i första hand av Trafikförsäkringsföreningen (TFF) men själva skadehanteringen sköter ditt försäkringsbolag. Låt oss förtydliga.

När du varit med om en parkeringsskada ska du göra en anmälan till polisen och en skadeanmälan till ditt försäkringbolag. Försäkringbolaget sköter sedan skadehanteringen och skadebesiktningen av ditt skadade fordon och gör en bedömning utifrån trafikskadelagen (1945:1410) och TFF:s riktlinjer. Det är även ditt försäkringsbolag som sedan sköter kontakten med TFF om du har rätt till ersättning.

En kundvagn på en parkeringsplats.
En skada från en kundvagn räknas inte som en parkeringsskada.

Det som kan ersättas av TFF är en skada som orsakats:

  • av ett annat okänt motorfordon
  • medan ditt fordon stått parkerat

Du kan därmed inte få ersättning från TFF om din bil fått en skada från exempelvis en cykel eller en kundvagn.

Om TFF bedömer att du har rätt till ersättning lämnar du sedan in din bil för skadereparation, till exempel hos oss på Bilbolaget. Vi är auktoriserad verkstad för Volvo, Ford, Renault och Dacia. Läs mer om våra skadeverkstäder

Så ökar du din chans till ersättning

För att TFF ska betala för skadorna måste du visa att skadan orsakats av ett annat trafikförsäkringsförpliktigt fordon samt att skadan skett i Sverige. Dock finns ingen grundläggande bestämmelse som säger om du ska få ersättning eller inte, varje skada bedöms efter omständigheterna kring det enskilda fallet. Det finns dock vissa omständigheter som ökar dina chanser till att få ersättning.

För ökad chans till ersättning är det bra om det tydligt går att se på skadans utseende att skadan orsakats av ett motordrivet fordon. Dina chanser ökar även om du kan bevisa hur bilen blivit skadad samt var och när den stod parkerad.

Bil som blivit repad på en parkeringsplats
Genom att dokumentera bilens skador ökar du din chans till ersättning.

Det är även en fördel om det finns vittnen på plats som kan intyga att de såg när skadan skedde eller som kunde iaktta fordonets skick när det parkerades och/eller avhämtades. Har du ett vittne som även kan intyga att det exempelvis funnits hjulspår på platsen, glassplitter eller andra delar från ett påkörande fordon bör även detta redovisas.

Självrisken vid parkeringsskador

Om skadan blir godkänd som en parkeringsskada dras självrisken av på ersättningsbeloppet. Självrisken vid parkeringsskador är lagstadgad och uppgår till fem procent av prisbasbeloppet då skadan inträffade.

När denna artikel skrivs, år 2023, ligger prisbasbeloppet på 52 500 kr. Självrisken på fem procent blir alltså 2 625 kr.

Du kan givetvis välja att laga skadan även om TFF inte ger dig ersättning. Vi kan hjälpa med bland annat repor, bucklor, glasskador och annat. Kontakta oss idag för prisförslag

Om du orsakat skada på någon annan bil

Har du råkat skada ett parkerat fordon? Kanske har du råkat slå upp dörren för hårt eller backat lite för snabbt, då har du vissa skyldigheter.

  • Stanna på platsen där olyckan skett. Om du avviken från platsen gör du dig skyldig till smitning vilket är ett brott i Sverige och kan ge upp till sex månaders fängelse.
  • Försök reda ut situationen med bilägaren till den skadade bilen. Berätta vad som hänt och när det hände.
  • Byt kontaktuppgifter med bilägaren så att ni kan lämna in det till era försäkringsbolag.
  • Dokumentera skadorna.
  • Anmäl olyckan till ditt försäkringsbolag. Skadorna täcks av din trafikförsäkring som ingår i din bilförsäkring.
Kille som skriver ner kontaktuppgifterna till den andra ägaren i sin telefon.
Stanna alltid kvar på platsen och byt kontaktuppgifter med den andra ägaren om du skadat en annan bil.

Kan du av någon anledning inte stanna kvar på platsen ska du dokumentera skadan och lämna dina kontaktuppgifter på en tydlig plats så att ägaren till den skadade bilen slipper anmäla skadan till polisen (och du gör dig skyldig till ett brott).

Om du stannat kvar på platsen ska ingen polisanmälan göras, det är då endast ett ärende för försäkringsbolagen.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2023-09-01

Relaterade artiklar Se alla

Bilolycka – så gör du om du krockat eller kört av vägen

Efter bilolycka: vi berättar vad du ska göra vid krock eller kollision med annat fordon samt vid singelolycka, tex om du kört av vägen.

Bogsera bilen – regler och tips för bogsering

Är du osäker på vilka regler som gäller vid bogsering? Vi berättar vilka lagar du måste följa och ger tips för en smidigare bogsering.

Fylla på och byta bromsvätska – därför är det viktigt

För att bromsarna ska fungera ordentligt måste du regelbundet byta bromsvätska i bilen. Vi berättar varför och hur ofta du behöver göra det.

Viltolycka – så gör du om du kört på vilt eller annat djur

Har du varit med om en viltolycka eller kört på ett tamdjur finns det några viktiga saker att göra och tänka på vid olycksplatsen.

Se alla