SUV

Rymliga bilar med hög markfrigång

Ta dig dit du vill, när du vill

En SUV är en stor personbil med hög markfrigång som kombinerar framkomlighet och komfort. Du sitter högt och bekvämt, får bättre överblick och tar dig fram på de flesta typer av underlag. Du får en bil som passar både i staden och för resor ut på landet utan att du behöver tumma på bekvämlighet eller prestanda. På Bilbolaget har vi ett stort utbud av moderna SUV:ar och Crossovers i olika storlekar och prisklasser, allt för att du ska hitta just din drömbil.

Läs mer


Volvo

EX90

XC40

XC60

XC90


Renault

Captur

Från 270 900 kr

Arkana

Från 333 900 kr


Dacia

Sandero Stepway

Från 201 900 kr

Duster

Från 200 900 kr


Ford

Bronco

Mustang Mach-E

Från 699 900 kr

Mustang Mach-E GT

Puma

Från 296 900 kr

Explorer

Från 1 061 900 kr

Kuga

Från 373 400 kr


Vad betyder SUV?

En SUV, efter engelskans Sport Utility Vehicle, är en större personbil som kombinerar framkomligheten hos ett terrängfordon med komforten i en personbil. Kallas ibland även för stadsjeep. Sport och bruksfunktionalitet i ett, om vi ser till vad den engelska termen antyder.

Det finns även bilar som ser ut som SUV:ar men som kallas Crossovers. Vad som är skillnaden mellan dessa varierar lite beroende på vem du frågar och vilken tillverkare som gjort bilen. Eftersom de olika biltyperna är så lika och har samma positiva egenskaper gör vi här ingen direkt skillnad på dem.

Vill du lära dig mer om vad som skiljer de båda biltyperna åt? Läs artikeln » Vad är skillnaden mellan Crossover och SUV?

Vad är en SUV?

Precis som med småbilar finns det ingen exakt definition av vad en SUV är. Detta eftersom de kan byggas på lite olika sätt och synen på dem har utvecklats genom åren. Det som kategoriserar SUV:ar är att de har hög markfrigång (d.v.s. att det är ett stort avstånd mellan marken och bilens underrede). Detta gör att du sitter högre upp i bilen och får en bra överblick.

Ofta (men inte alltid) har de kraftfulla motorer, förstärkta skärmkanter, stort bagageutrymme, mellan fem och sju sittplatser samt fyrhjulsdrift. Inga av dessa egenskaper är dock självklara, så kolla specifikationerna för just den bil du är intresserad av.

En SUV måste inte heller vara speciellt stor, till skillnad från vad många ofta tänker. Det finns flera varianter på förhållandevis små och kompakta modeller, exempelvis Renault Captur.

Fördelar med SUV:ar

  • Hög markfrigång
  • Hög sittposition, bättre sikt
  • Lätt att kliva i och ur
  • Lätt att lasta
  • Stor och säker
  • God framkomlighet

För vem passar en SUV?

En SUV är perfekt för dig som vill ha en större bil med hög markfrigång, oavsett om du kör i stan eller på landet. Vill du ha en bil som är lätt att kliva i och ur, som du sitter högt i och där du får bra överblick är det ett bra val för dig.

De är också bra för dig som kör mycket landsvägar och i skogen eftersom markfrigången ger dig god framkomlighet och den höga motorhuven gör bilen mer krocksäker vid eventuell kollision med stora vilda djur.

Vilken SUV ska man köpa?

Vilken bil du ska köpa beror på vad du har för behov. Vill du ha en billig SUV finns Dacia med modellerna Sandero Stepway och Duster. Vill du ha en liten SUV som är smidig att köra i stan är Renault Captur, Volvo XC40 eller Ford Puma bra alternativ.

Vill du istället ha en stor SUV med rymlig kupé och gott om bagageutrymme finns Renault Kadjar och Koleos, Ford Kuga och Volvo XC60. Har du en större familj och behöver plats för 7 personer finns bland annat Volvo XC90 och Ford Explorer.

Flera av våra modeller finns med fyrhjulsdrift och som laddhybrider eller rena elbilar.

Vi hjälper dig hitta den bil som passar dig.


SUV:ar och Crossovers i lager Se alla


Nyheter, artiklar och tester Se alla

Kan man laga stenskott själv?

Kan man laga stenskott själv? Ja, MEN det betyder inte att det är något man bör göra själv. Vi berättar vad som blir billigast och bäst.

Tips för att städa bilen snabbt, smidigt och effektivt

Det är väl ingen som gillar att åka i en skitig bil. Därför har vi gjort en lista med tips på hur du ska städa bilen invändigt på bästa sätt.

Då ska du besikta bilen – regler 2023

När och hur ofta du ska besikta bilen beror på hur gammal den är. Vi berättar vilka regler som gäller och när du ska besikta just din bil.

Sveriges populäraste bilar – se listan för 2022

När Mobility Sweden sammanställer listan över årets mest registrerade bilar kommer Volvo XC40 först. Med god marginal dessutom.

Se alla