SUV

Rymliga bilar med hög markfrigång

Ta dig dit du vill, när du vill

En SUV är en stor personbil med hög markfrigång som kombinerar framkomlighet och komfort. Du sitter högt och bekvämt, får bättre överblick och tar dig fram på de flesta typer av underlag. På Bilbolaget har vi ett stort utbud av moderna SUV:ar och crossovers i olika storlekar och prisklasser, allt för att du ska hitta just din drömbil.


SUV:ar från Volvo

EX30

EX40

XC40

C40/EC40

XC60

XC90

EX90


SUV:ar från Renault

Captur

Megane E-Tech 100% electric

Arkana

Scenic

Austral


SUV:ar från Dacia

Sandero Stepway

Duster


SUV:ar från Ford

Puma

Kuga

Mustang Mach-E

Explorer

Bronco


SUV:ar i lager Se alla

Vad betyder SUV?

En SUV, efter engelskans Sport Utility Vehicle, är en större personbil som kombinerar framkomligheten hos ett terrängfordon med komforten i en personbil. Kallas ibland även för stadsjeep. Sport och bruksfunktionalitet i ett, om vi ser till vad den engelska termen antyder.

Det finns även bilar som ser ut som SUV:ar men som kallas Crossovers. Vad som är skillnaden mellan dessa varierar lite beroende på vem du frågar och vilken tillverkare som gjort bilen. Eftersom de olika biltyperna är så lika och har samma positiva egenskaper gör vi här ingen direkt skillnad på dem.

Vill du lära dig mer om vad som skiljer de båda biltyperna åt? Läs artikeln » Vad är skillnaden mellan Crossover och SUV?

Vad är en SUV?

Det finns ingen exakt definition av vad en SUV är. Detta eftersom de kan byggas på lite olika sätt och synen på dem har utvecklats genom åren. Det som kategoriserar SUV:ar är att de har hög markfrigång (d.v.s. att det är ett stort avstånd mellan marken och bilens underrede). Detta gör att du sitter högt upp i bilen och får en bra överblick.

Ofta (men inte alltid) har de kraftfulla motorer, förstärkta skärmkanter, stort bagageutrymme, mellan fem och sju sittplatser samt fyrhjulsdrift.

En SUV måste inte heller vara speciellt stor, till skillnad från vad många ofta tänker. Det finns flera varianter på förhållandevis små och kompakta modeller, exempelvis Renault Captur.

Fördelar med SUV:ar

  • Hög markfrigång
  • Hög sittposition, bättre sikt
  • Lätt att kliva i och ur
  • Lätt att lasta
  • (Ofta) stor och säker
  • God framkomlighet

För vem passar en SUV?

En SUV är perfekt för dig som vill ha en större bil med hög markfrigång, oavsett om du kör i stan eller på landet.

Vill du ha en bil som är lätt att kliva i och ur, som du sitter högt i och där du får bra överblick är det ett bra val för dig.

De är också bra för dig som kör mycket landsvägar och i skogen eftersom markfrigången ger dig god framkomlighet och den höga motorhuven gör bilen mer krocksäker vid eventuell kollision med stora vilda djur.

Vilken SUV ska man köpa?

Vilken bil du ska köpa beror på vad du har för behov. Vill du ha en billig SUV finns Dacia med modellerna Sandero Stepway och Duster. Vill du ha en liten SUV som är smidig att köra i stan är Renault Captur, Volvo EX30 eller Ford Puma bra alternativ.

Vill du istället ha en stor SUV med rymlig kupé och gott om bagageutrymme finns Ford Kuga samt Volvo XC60. Har du en större familj och behöver plats för 7 personer finns bland annat Volvo XC90 och fossilvarianten av Ford Explorer.

Vi hjälper dig hitta den SUV som passar dig.


Vill du veta mer?

Privatleasing

Enkel privatleasing på Bilbolaget

När du privatleasar väljer du en ny eller begagnad bil och betalar en månadskostnad för att köra den. I avgiften ingår det antal mil du får köra samt fri service och fri vägassistans, så du behöver inte oroa dig för oväntade utgifter. Du behöver inte heller betala någon kontantinsats eller låna pengar.

Finansiering

Förmånliga avtal på billån & leasing

Ska du köpa ny eller begagnad bil erbjuder vi förmånlig finansiering tillsammans med trygga banker. Du får ett tydligt finansieringsförslag anpassat efter ditt behov och vi ordnar allt snabbt och enkelt. Vill du istället leasa bilen går det lika bra.

Fordonsskatt

Så mycket ska du betala i bilskatt

Fordonsskatt är en årlig skatt som ska betalas för alla skattepliktiga fordon som inte är avställda. Ägaren ansvarar för att skatten betalas. Här går vi igenom vilka fordon du måste betala skatt för, hur stor skatten är och hur den räknas ut.

Nyheter, artiklar och tester Se alla

Billån och kontantinsats – köpa bil med och utan handpenning

Ska du köpa bil med billån behöver du betala minst 20% i kontantinsats. Vi berättar hur det fungerar och hur du köper bil utan kontantinsats.

Fel på bil efter köp – vem är ansvarig?

Vid bilaffärer mellan privatpersoner regleras villkoren i avtal eller av köplagen. Vem som är ansvarig för fel på bilen efter köp varierar.

Kontrollera fordonets skulder innan köp – enkla tips

Om det finns fordonsrelaterade skulder på en bil du köper kan det stå dig dyrt. Så kollar du om det finns skulder på bilen, helt gratis.

Tips vid köp av begagnad bil – viktiga saker att kontrollera

Eftersom vi vet att många drar sig för att köpa begagnad bil privat har vi samlat ett antal tips på vad du ska kolla upp innan du slår till.

Se alla