Laga stenskott

Har du fått ett stenskott? Vi hjälper dig.

Vi lagar stenskott snabbt, enkelt och billigt

Har du fått ett stenskott i vindrutan? Det är viktigt att laga det snabbt så att rutan inte spricker och behöver ersättas med en ny. Våra kunniga glasmästare fixar ditt stenskott snabbt och enkelt i vår auktoriserade verkstad. Vi sköter dessutom all kontakt med ditt försäkringsbolag. Det tar sällan mer än 30 minuter och kostar mellan 0 och 200 kr i självrisk. Vi reparerar stenskott på samtliga bilmärken och modeller.


Vi lagar din ruta på 10-30 minuter

Så snabbt går det faktiskt att laga upp till tre stenskott. Under tiden kan du passa på att njuta av en kopp kaffe och sätta dig ner en stund.

Och du! Ju längre du kör runt med ett stenskott desto större är risken att rutan spricker. Händer det måste du istället byta hela rutan. Det tar både längre tid och är mycket dyrare, så vänta inte med att boka din stenskottsreparation.

Boka tid för att laga stenskott

Vi lagar stenskott på alla märken

Du är välkommen till oss för att laga ditt stenskott oavsett vilket bilmärke du har. Vi kan laga både stora och små stenskott. Kontakta kundtjänst så hjälper vi dig att boka en tid via chatt, mail kundtjanst@bilbolaget.nu eller telefon 020-50 02 50.

Om du har en Volvo, Renault, Dacia eller Ford är det enklaste sättet att boka direkt online.

Laga stenskott i samband med service

Börjar det bli dags för service eller behöver du lämna in din bil på reparation? Vi kan vi se till att din bil blir servad eller reparerad och att ditt stenskott lagas samtidigt.

På så sätt slipper besöka oss två gånger (även fast vi såklart alltid tycker att det är trevligt när du kommer).

Kontakta kundtjänst för att boka alla verkstadstider på en och samma dag. Skicka ett meddelande i chatten eller ring 020-50 02 50.


Varför ska man laga stenskott direkt?

Har du fått ett stenskott försöker vi alltid att laga rutan i första hand. Det går snabbare, är billigare och bättre för miljön. Får du ett stenskott som inte lagas kan vindrutan spricka.

Faktum är att stenskott är den vanligaste anledningen till att rutor spricker. Får du en spricka i rutan måste hela bytas.

En sprucken ruta går aldrig att laga.

Att byta vindruta är mycket dyrare och tar längre tid än att laga ett stenskott. Att laga ett stenskott tar sällan mer än 30 min och kostar mellan 0 och 200 kr i självrisk. Att byta en ruta tar en hel dag och kostar upp till 3 000 kr i självrisk.

Det är med andra ord dumt att chansa på att stenskottet inte ska spricka. Vänta inte! Boka tid för stenskottsreparation idag.

Så går det till

 1. Pang! (Sataaaaan!)

  Det smäller till i rutan och du vet innan du ser det att du fått ett stenskott. Likt Rudolf i Sunes jul vrålar du högt, men det är för sent. Stenskottet är ett faktum.

 2. Boka tid

  Boka tid så snart som möjligt för lagning av vindrutan hos oss på Bilbolaget.

 3. Lämna in din bil

  Kör din bil till oss på utsatt tid och lämna den i glasverkstaden. Vi bjuder på kaffe och Wi-Fi medan du väntar. Normalt är din bil färdig inom 30 minuter.

 4. Betala (kanske)

  Betala eventuell självrisk på plats i verkstaden, exempelvis med ditt Volvo-, Renault- eller CarPay-kort. Hos vissa försäkringsbolag är självrisken 0 kr. Då betalar du inget.

 5. Klart!

  Nu är rutan lagad och allt är klart. Vi sköter kontakten med ditt försäkringsbolag så att du kan roa dig med annat.

Så gör du om du fått ett stenskott

Pang! En sten eller dubb från bilen framför flyger upp och träffar din vindruta. Du kanske inte ser det direkt men när du kliver ur bilen inser du att du fått ett stenskott i rutan. Då ska du göra två saker: tejpa stenskottet och boka tid för stenskottsreparation.

Efter att du fått ett stenskott bör du täcka över skadan med ett stenskottsplåster eller en bit tejp. Detta för att fukt och smuts inte ska komma in i skadan. Annars finns nämligen risken att det inte går att reparera. Var försiktig när du hanterar stenskottet, det kan vara mycket vasst.

Ett stenskottsplåster hindrar dock inte rutan från att spricka. Därför bör du boka tid för att reparera stenskottet så fort som möjligt, även om du satt på ett stenskottsplåster eller tejp.

Boka tid för stenskottslagning

Stenskott i den gröna och gula zonen går i regel att reparera.

Vilka stenskott går att laga?

Om ett stenskott är mindre än 2,5 cm stort och det inte är placerat i närheten av kamera, radar eller precis intill fönsterkanten går det i regel att laga. Så länge du inte har fler än tre stenskott totalt försöker vi alltid att laga din ruta.

Är stenskottet bara en grop i rutan behöver det inte lagas. Det är bara stenskott som har små sprickor i sig som man behöver laga.

 • Rött område: Stenskott nära fönsterkanten får inte repareras eftersom vindrutan fungerar som en del av säkerhetsburen .
 • Gult område: Efter en lagning kan du se en svag brytning vid exempelvis lågt stående sol eller regn, därför lagas enbart mindre stenskott om max 1,5 cm i synfältet.
 • Grönt område: Skador på vindrutans övriga områden kan i regel repareras om de är mindre än 2,5 cm.

P.S. De reparerbara zonerna kan skilja sig mellan bilmärken. Angivna zoner ovan gäller för bilar från Volvo.

Att laga stenskott går på din försäkring

Har du hel- eller halvförsäkring på bilen täcker det en stenskottsreparation. I sådana fall betalar du enbart självrisken. Eftersom försäkringsbolagen gärna ser att du lagar stenskottet brukar självrisken vara mycket låg. Ibland är det till och med gratis att laga stenskott.

Se din självrisk för stenskottsreparation

Har du inte en försäkring som täcker stenskottsreparation kan du höra av dig till oss för prisförslag. Även om det då kostar lite mer är det betydligt billigare än att behöva byta hela rutan. Det kan kosta många tusenlappar utan försäkring.

Så undviker du att få stenskott

Risken för att få stenskott är som störst på våren. Vanligast är att få stenskott när man kör på stora, flerfiliga vägar med hög hastighet.

Så det bästa tipset för att undvika stenskott är alltså att inte köra bil mellan typ februari och april. Under denna period kan du till exempel cykla istället.

Skämt åsido! Det absolut bästa tipset för att undvika stenskott är att hålla bra avstånd till framförvarande bil. När du kör om andra bilar, undvik att svänga in för nära bilen du just kör om. Annars är risken att du är den som orsakar ett stenskott i deras ruta.

Visste du att det finns en skylt som varnar för stenskott?

Denna skylt varnar för att det finns en ökad risk för att få stenskott på vägsträckan. Oftast sätts stenskottsskylten upp i samband med att Trafikverket ytbehandlat vägen och att det därför finns en ökad risk för att löst grus sprätter upp och träffar din eller andras bilar.

För att minska risken för stenskott bör du i första hand sänka hastigheten när du ser denna vägskylt. Du bör även hålla ordentligt avstånd till framförvarande bil, hålla låg fart vid möte och undvika omkörningar.


Här kan vi laga stenskott

Klicka på respektive ort för att se öppettider, hitta kontaktuppgifter och boka tid för stenskottsreparation.

Bollnäs

Hantverkargatan 3, 821 10 Bollnäs

Gävle

Södra Kungsgatan 61-63, 802 55 Gävle

Hudiksvall

Kullbäcksvägen 1, 824 30 Hudiksvall

Ljusdal

Kyrkogatan 9, 827 30 Ljusdal

Norrtälje

Estunavägen 13, 761 51 Norrtälje

Sandviken

Gävlevägen 88, 811 40 Sandviken

Sundsvall

Bultgatan 1, 853 50 Sundsvall

Söderhamn

Flygvägen 4, 826 39 Söderhamn

Timrå

Terminalvägen 2, 861 36 Timrå

Uppsala Kungsgatan

Kungsgatan 97, 753 18 Uppsala

Östhammar

Fabriksvägen 10, 742 34 Östhammar

Vanliga frågor om att laga stenskott

Vad gör jag om jag fått ett stenskott?

Om du fått ett stenskott bör du sätta på ett stenskottsplåster/tejp för att undvika att smuts och fukt tränger in i rutan. Boka så snart som möjligt in en tid i vår glasverkstad för att laga stenskottet innan rutan spricker. Vi lagar ditt stenskott på cirka 30 min.

När måste man laga vindrutan?

Du bör laga rutan så fort du fått ett stenskott. Annars finns det risk för att rutan spricker och då måste bytas helt. Det är mycket billigare och går snabbare att laga ett stenskott än att byta en hel vindruta.

Vad är det som gör att stenskott spricker?

Stenskott kan få rutan att spricka av flera anledningar. Vanligtvis beror det på temperaturskillnader, ex. att du har värmen på i bilen när det är kallt ute, eftersom spänningen då ökar i rutan. Även fysisk påverkan, ex. när du kör på en ojämn väg, kan göra att stenskott spricker.

Finns det stenskott man inte lagar?

Ja, det gör det. Ett stenskott som har en liten spricka i sig ska man laga. Är det bara en liten grop i översta fönsterskiktet gör man ingenting. Gropar lagas i regel inte.

Hur går det till att laga ett stenskott på vindrutan?

Du bokar en tid och åker med bilen till vår glasverkstad. Vi lagar stenskottet medan du väntar, det tar 10-30 minuter. När bilen är klar betalar du självrisken till oss så sköter vi kontakten med ditt försäkringsbolag. Snabbt, enkelt, professionellt.

Är det krångligt att få stenskott lagat?

Nej. Du bokar en tid och lämnar in din bil till oss. Lagningen tar cirka 30 minuter. När bilen är klar betalar du självrisken till oss så sköter vi kontakten med ditt försäkringsbolag. Lätt som en plätt!

Påverkas min nybilsgaranti när jag lagar vindrutan?

Nej. Oavsett om du lagar eller byter vindruta hos oss på Bilbolaget fortsätter din nybilsgaranti att gälla precis som vanligt.

Kan man få stenskott lagat gratis?

Ja. Det kan vara gratis om du har en försäkring där du inte betalar självrisk för stenskottslagning. Att laga stenskott kostar oftast mellan 0 och 200 kronor.

Hur långt tid tar det att laga ett stenskott?

Vi på Bilbolaget lagar din vindruta på 10-30 minuter. Medan du väntar i våra sköna soffor bjuder vi på kaffe och gratis WiFi. Du kan också passa på att titta på alla fina bilar i vår bilhall.

Kan man laga stenskott själv?

Japp! Men därmed inte sagt att man bör göra det. Läs vår experts svar i artikeln Kan man laga stenskott själv?

Har du fler frågor? Kontakta kundtjänst via chatten eller 020-50 02 50 så hjälper vi dig.


Vill du veta mer?

Byta vindruta

Att byta vindruta hos oss är enkelt, tryggt och går snabbt. Vi är auktoriserad märkesverkstad och byter rutor på Volvo, Renault, Dacia och Ford. Våra kunniga glasmästare är specialister på bilglas och vet precis vad som krävs för just din bil.

Glasverkstad

Att laga stenskott eller byta vindruta hos oss är enkelt och går snabbt. Vi är specialister på bilglas och vet precis vad som krävs för din bil. Vi sköter kontakten med ditt försäkringsbolag och du betalar självrisken till oss.

Serviceabonnemang

Teckna serviceabonnemang för enkelt och förmånligt bilägande. Med serviceabonnemang betalar du en fast, låg månadskostnad och slipper den höga engångssumman en service innebär. Som en prenumeration alltså, för nya och begagnade Volvo.

Nyheter, artiklar och tester Se alla

Stenskott eller sprucken ruta – se om din försäkring täcker skadan

Vi tittar närmare på vilka försäkringar som täcker reparation av stenskott eller byte av vindruta och jämför självrisken mellan olika bolag.

Imma i bilen – så löser du problemet

Att få imma i bilen är en erfarenhet många bilägare delar. Irriterande! Så löser du problemet och undviker imma på vindrutan i framtiden.

Därför ska du inte köra med en spricka i vindrutan

En sprucken vindruta är dålig av så många anledningar. Du ser sämre genom den, krocksäkerheten minskar och du kan få böter av polisen.

Kan man laga stenskott själv?

Kan man laga stenskott själv? Ja, MEN det betyder inte att det är något man bör göra själv. Vi berättar vad som blir billigast och bäst.

Se alla