Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

EU:s däckmärkning, vad betyder den?

Har du letat efter nya däck online har du kanske noterat att olika sajter presenterar något som kallas för EU däckmärkning. Det är tre ikoner med tillhörande gradering. Påminner om lapparna man ser när man köper vitvaror. Men vad innebär egentligen märkningen och vad är skillnaden mellan A och E? Vi hjälper dig reda ut alla frågetecken.

För att kunna ge standardiserad information om bränsleeffektivitet, våtgrepp och utvändigt däckljud har EU introducerat en obligatorisk däckmärkning för alla nya däck: ”European Tyre Label”. Eller på svenska ”EU däckmärkning”.

Alla däck som säljs ska testas och graderas enligt denna skala. Det gör det enkelt för dig som konsument att jämföra olika däck och välja dem utifrån deras egenskaper. På så sätt kan du välja de däck som passar dina behov bäst.

EU däckmärkning: denna dekal eller dess information ska finnas då du köper nya däck.
EU däckmärkning: denna dekal eller dess information ska finnas då du köper nya däck.

Hur fungerar det?

EU har skapat märkningssystemet för att påtala säkerhet och miljöaspekterna genom att betygsätta däcken inom tre aspekter: bränsleeffektivitet, våtgrepp och bullernivå.

Bränsleekonomi
Rullmotståndsklasser A-G för att bedöma däckets bränsleekonomi.

Våtgrepp
Våtgreppsklasser A-G för att bedöma bromssträckan på vått underlag.

Däckljud
Extern ljudnivå och mätvärdet för extern ljudnivå.

EU däckmärkning, inzoomat på ion och gradering av rullmotstånd och bränsleförbrukning
Ikon och gradering av rullmotstånd och bränsleförbrukning

Rullmotstånd och bränsleförbrukning

Till vänster på däckmärkningen hittar vi en energieffektivitetsgradering som visar däckets inverkan på bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen. Energimärkningen visar däckets energiklass på en skala från A till E, med pilar från mörkt grönt till rött. Däck märkta med energiklass A är effektivast, vilket betyder att de har ett lågt rullmotstånd.

Vad gör ett däck bränsleeffektivt?
Däcken svarar för cirka 20 procent av bilens bränsleförbrukning, främst beroende på sitt rullmotstånd. En sänkning av rullmotståndet kan förbättra energieffektiviteten och på så sätt sänka CO2-utsläppen.

Det är däckets rullmotstånd, mätt i en maskin, som bestämmer dess energieffektivitetsklassificering.

Vad är skillnaden mellan däck i klass A resp. E?
Mellan varje bokstavskategori ökar eller minskar bränsleförbrukningen med cirka 0,1 liter/100 km.

Skillnaden i bränsleförbrukning för en bil med däck av klass A jämfört med klass E är cirka 0,4 liter per 100 km. Det låter kanske inte så mycket, men kör du 1500 mil om året innebär det att du skulle spara ungefär 60 liter bränsle om året genom att välja klass A-däck istället för klass E-däck. Räknar vi med ett bensin- eller dieselpris på 16 kr/liter handlar det alltså om 960 kronor i besparing per år.

Det här är inte bara en betydande besparing för konsumenten, utan innebär också stora fördelar för miljön genom att CO2-utsläppen sänks med flera gram per km.

EU däckmärkning, inzoomat på ikon och gradering av våtgrepp.
Ikon och gradering av våtgrepp.

Inbromsning på vått underlag

Till höger på däckmärkningen hittar vi en skala som visar däckets prestanda vid inbromsning på vått underlag. Märkningen visar hur lång bromssträckan blir på en skala från A till G, med pilar från mörkt grönt till rött. Däck märkta med klass A är effektivast, vilket betyder att de har kortast bromssträcka.

Mätningarna utförs på ett fordon i enlighet med betingelserna i EU-direktivet som då berör hastighet, underlagets karaktär, vattendjup och temperatur.

Vad är våtgrepp?
Våtgrepp är däckets förmåga att bibehålla grepp vid vått väglag. EU-märkningen fokuserar bara på en enda aspekt av våtgreppet: däckets prestanda vid inbromsning på vått väglag.

Våtgreppet är en av de viktigaste säkerhetsegenskaperna för ett däck. Ett bra värde innebär en kort bromssträcka på en våt väg. I ett nödfall kan varje meter vara viktig för att undvika en olycka.

Vad är skillnaden mellan däck i klass A resp. E?
Stoppsträckan på våt väg från 80km/h blir upp till 6 meter längre eller kortare mellan varje kategori. Totalt kan det alltså skilja upp till 24 meter i bromssträcka mellan en bil med klass A-däck och en bil med klass E-däck.

EU däckmärkning, inzoomat på Ikonerna för ljudnivå, grepp på snö och grepp på is.
Ikonerna för ljudnivå, grepp på snö och grepp på is.

Ljud utvändigt samt grepp på snö och is

Trafikbuller är en stor källa till irritation. På den nedre delen av däckmärkningen ser vi vilken ljudnivå däcket ger ifrån sig utanför bilen (alltså inte det däckbrus som föraren hör i kupén) mätt i decibel.

Effekterna av däckbullret märks ännu mer i en större skala. Tänk på alla tusentals bilar som kör varje dag. Om vi alla använde däck med lägre bullernivåer – hur mycket tystare skulle då inte vägarna och städerna kunna bli?

Sedan 2021 finns ett tillägg på däcketiketterna som visar om däcket är godkänt och klarar tester för snö och is. Ett däck som är godkänt för svåra snöförhållanden, d.v.s. en vanlig svensk vinter, får ikonen med ett berg och en snöflinga. Ett däck som klarar den internationella testmetoden för isgrepp får ikonen med ett berg med is/snö på toppen.

Vad betyder EU däckmärkning för mig som konsument?

Tack vare märkningen vet du som konsument att däcken du köper har testats mot rullmotstånd, bromsning och bullerljud. Det kominnebär att du kan jämföra olika däck och få ett mer exakt svar om vilka däck som har lägst bullernivå exempelvis.

Du får också lättare att välja däck med miljön i åtanke. Väljer du däck med energiklass A bidrar du till minskade CO2-utsläpp. Väljer du däck med så låg bullernivå som möjligt bidrar du till en tystare miljö.

Tips när du ska välja nya däck

Utöver de tre egenskaperna som uppmärksammas på EU:s däckmärkning finns det flera andra egenskaper som påverkan säkerheten, prestandan och miljön – egenskaper som däckutvecklare uppmärksammar och lyfter i sina presentationer av däck. Dessa kan bland annat vara:

  • Säkerhetsegenskaperna på is och snö
  • Skydd mot vattenplaning
  • Styr- och köregenskaperna
  • Milresultat

När du väljer nya däck är det bäst att välja däck som motsvarar dina behov på bästa möjliga sätt. EU:s däckmärkningen gör det enklare att jämföra olika däcktyper, men det lönar sig att även hämta information från andra håll, bland annat från däckåterförsäljare, motortidningarnas oberoende däcktester och däcktillverkare.

Behöver du köpa nya däck? Vi hjälper dig hitta rätt däck för dig och din bil.
Kontakta oss


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2021-03-26

Relaterade artiklar Se alla

Tvätta inte bilen på gatan

Är det förbjudet att tvätta bilen på garageuppfarten och kan man få böter för att tvätta bilen på gatan? Svaret på båda frågorna är ’nja’.

Hur tungt får jag dra med bilen

Hur tung släpvagn du får dra med bilen beror på dragbilens maximala släpvagnsvikt samt vad du som ska köra har för körkortsbehörighet.

19 tips – så förbereder du din bil inför vintern

Kör säkert och lagligt i vinter. Bilbolagets experter tipsar om hur du förbereder bilen och vilka produkterna som gör billivet enklare i kylan.

9 tips för att köra bränslesnålt

Att köra bränslesnålt är bra för miljön och din plånbok. Oavsett om bilen körs på diesel eller bensin kan du spara pengar. Vi berättar hur »

Se alla