Förmånsbil

Lär dig mer om förmånsbilar

Vi hjälper dig med förmånsbil

En förmånsbil är en bil som företaget äger eller leasar men som du som anställd får använda även för privat bruk. Bilen betalas av företaget men eftersom du får använda den privat räknas det som en löneförmån. Därför betalar du som förare inkomstskatt baserat på bilens förmånsvärde. Oavsett om du är företagare, inköpare på ett stort företag eller förare som ska välja förmånsbil kan du få hjälp hos oss – vi gör det enkelt att ha firmabil.


Populära förmånsbilar

Ska du välja förmånsbil? Kul! Nedan hittar du några av våra kunders förmånsfavoriter, men det finns många fler. Klicka på respektive modell för att läsa mer eller se hela vårt sortiment av potentiella förmånsbilar. Du kan också fortsätta läsa på denna sida. Längre ner kommer vi berätta mycket mer om att välja och ”äga” förmånsbil.

V60

XC40

Mustang Mach-E GT

Megane E-Tech 100% electric


Detta erbjuder vi dig

Att välja förmånsbil kan kännas både roligt och lite nervöst. Våra kunniga säljare vet att det är ett stort beslut och de finns där för att hjälpa dig hitta den förmånsbil som passar just dig och dina behov.

Hos oss på Bilbolaget har du ett stort utbud av modeller att välja bland – hela Volvos, Fords, Renaults och Dacias modellprogram finns till ditt förfogande. Självklart hjälper vi dig räkna ut förmånsvärdet och kan berätta vad kostnaden på olika bilar kommer bli för dig som förare. Allt för att det ska bli så enkelt som möjligt att välja förmånsbil.

Är du bilansvarig på ett företag kan våra engagerade företagsrådgivare hjälpa dig skapa en bilpolicy för företagets förmånsbilar. Vi kan ta fram offerter, räkna TCO:er och göra skräddarsydda förslag som anpassats efter företagets vagnpark och behov. Oavsett om ni behöver 1 eller 100 företagsbilar kan vi hjälpa er.

Kontakta oss idag

Därför ska du välja förmånsbil från Bilbolaget

  • Kunniga bilsäljare
  • Stort utbud av bilar att välja mellan
  • Säljer Sveriges populäraste tjänstebilar
  • Engagerade företagsrådgivare
  • Hjälp att räkna förmånsvärde & TCO
  • Fler förmåner, ex rabatt på Tanka & Tvätta

Välja förmånsbil

Denna information riktar sig främst till dig som förare av förmånsbil. Är du företagare och vill erbjuda dina anställda förmånsbil eller jobbar du som inköpare och ska skapa en bilpolicy, kontakta oss på Bilbolaget idag så hjälper vi dig.

Jag har blivit erbjuden att välja förmånsbil

Kul! Att ha förmånsbil är enkelt, smidigt och, precis som det låter, väldigt förmånligt. Du som förare har en fast månadskostnad, fri service och slipper bekymra dig för saker som värdeminskning och oförutsedda kostnader. Dessutom får du en ny, säker och modern bil att tuffa runt i – både i arbetet och privat.

Låt oss berätta hur du går vidare.

Vilken modell kan jag välja?

Svaret på det styrs till stor del av din arbetsgivare. Många arbetsgivare har nämligen en bilpolicy som den anställde ska förhålla sig till. Där brukar först och främst maximal inköpskostnad (anges i prisbasbelopp) eller den maximala totala månadskostnaden (TCO) anges.

Detta är också den vanligaste frågan vi får från våra företagskunder: ”Jag får välja en bil för 7,5 prisbasbelopp/Jag får välja en bil för 7500 kronor i månaden, vad kan jag få?”.

Har du blivit erbjuden att välja en förmånsbil från Volvo, Ford, Renault eller Dacia kan våra duktiga säljare hjälpa dig räkna ut vad du kan få för bil.

Kontakta oss

Förmånsbilar från Volvo

Volvo har ett stort sortiment av populära förmånsbilar, kända för sin höga komfort och säkerhetsnivå. De erbjuder fossildrivna bilar med diesel eller bensin samt laddhybrider och rena elbilar.

Förmånsbilar från Renault

Hos Renault hittar du ett stort utbud av person- och transportbilar i olika storlekar. Med Renault får du en prisvärd förmånsbil och du kan välja mellan hybrider, laddhybrider, elbilar och fossildrivna motorer.

Förmånsbilar från Ford

Ford erbjuder flera olika person- och transportbilar som passar perfekt som förmånsbilar. I deras sortiment hittar du både hybrider, laddhybrider och elbilar samt bilar med bensin, diesel eller E85-motorer.

Förmånsbilar från Dacia

Vill du ha en billig förmånsbil är Dacia absolut märket för dig. Här hittar du ett litet utbud av oerhört prisvärda personbilar med traditionella bensin- och dieselmotorer. Populärast är modellen Dacia Duster.

Vad kommer förmånsbilen kosta mig?

En förmånsbil ägs och betalas av företaget men du som förare betalar extra skatt baserat på bilens förmånsvärde. Har du 35 000 kronor i lön och bilens förmånsvärde är 6 000 kronor betalar du inkomstskatt på lönen plus förmånsvärdet, d.v.s. 41 000 kronor. Förmånsbilen kostar dig alltså cirka 1900 kronor i detta fall (om du betalar 32% i skatt).

Din lokala säljare hjälper dig gärna räkna ut vad en förmånsbil från oss på Bilbolaget kommer att kosta dig. Kontakta oss idag för att få hjälp.

Volvo fortsatt Sveriges största tjänstebilsmärke

Volvo blev även 2021 Sveriges största tjänstebilsmärke sett till antalet nyregistreringar. Med en marknadsandel om 23,7 procent är de fortsatt ohotade i toppen, enligt statistik från Vroom.

Att Volvo är så populära som tjänste- och förmånsbilar är enkelt att förstå. För tjänstebilsförare som spenderar många timmar om dagen i sina bilar är komforten viktig och där är Volvo svårslagna – deras bilar är både bekväma, rymliga och säkra. Numera erbjuder Volvo dessutom ett stort sortiment av laddbara bilar, något som är positivt ur ekonomiskt perspektiv eftersom det ger lägre förmånsvärde och TCO.

Se Volvos sortiment av tjänstebilar/förmånsbilar

Vill du ha hjälp att välja förmånsbil?

Oavsett om du vill ha hjälp att välja förmånsbil till dig själv eller om du är bilansvarig på ett företag och ska skapa en bilpolicy för företagets förmånsbilar kan vi på Bilbolaget hjälpa dig.

Våra kunniga säljare har lång erfarenhet av att hjälpa företag och förare hitta den bästa tjänstebilen för just dem. Vi hjälper dig räkna på förmånsvärdet, kan göra TCO:er och hjälper dig välja en bil som passar dina och företagets behov.

Fyll i formuläret nedan och berätta kort vad du funderar på så hör en av våra säljare eller företagsrådgivare av sig till dig inom kort.

Fyll i formuläret

Lär dig mer om förmånsbilar

I dagligt tal säger de allra flesta som besöker oss att de ska ha tjänstebil. Via sitt företag har de fått möjlighet att välja tjänstebil och nu vill de veta vad de får för ett visst antal prisbasbelopp, eller en ungefärlig TCO månadskostnad. Vad de i regel menar är egentligen att de ska skaffa förmånsbil.

Tjänstebil och förmånsbil är nämligen inte samma sak, även om vi såklart förstår vad du som kund menar. En tjänstebil är, enligt Skatteverkets regler, en företagsägd bil som bara ska användas i tjänsten. En förmånsbil däremot får användas även privat.

I vår strävan att göra det här med förmånsbil och företagsbilägande så enkelt som möjligt kommer här en liten grundkurs. Vi berättar vad en förmånsbil är, hur det fungerar att ha förmånsbil och vad det kostar företaget och dig som förare.


Vad är en förmånsbil?

En förmånsbil ägs eller leasas av ett företag men du som anställd får använda bilen även för privat bruk. En förmånsbil betalas av företaget men eftersom du får använda den privat räknas det som en löneförmån. Därför betalar du som förare inkomstskatt för en förmånsbil.

Detta beskattas enligt en schablon där förmånsvärdet för bilen motsvarar den besparing du gör jämfört med att äga bilen själv. Om företaget även betalar bensinen, räknas kostnaden för den också som förmånsvärde och läggs ovanpå bilens.

Svart Renault Arkana SUV
En förmånsbil ägs av företaget men du som förare får använda den privat. Det innebär till exempel att du kan använda den till och från jobbet.

Hur fungerar det att ha förmånsbil?

Som förare är det enkelt och smidigt att ha förmånsbil, men några saker skiljer sig från att äga bilen privat. Till en början är det företaget som äger och betalar alla fasta kostnader för bilen. Detta innefattar bland annat lån eller leasingavgift på bilen, skatt och försäkring.

En förmånsbil får du använda både i tjänsten och privat. Huruvida du har fria mil eller ej regleras i avtalet mellan företaget och återförsäljaren av bilen. Är bilen leasad ingår exempelvis ett visst antal mil i avtalet.

Du betalar skatt, företaget resten

Eftersom du får köra bilen privat räknas det som en löneförmån som du betalar skatt för. Bilens förmånsvärde styr hur mycket extra skatt du betalar för din förmånsbil.

Extra kostnader för bilen, exempelvis för drivmedel och trängselavgifter, kan du eller företaget betala för. Betalar företaget är även det en förmån och då ska alla kostnader relaterade till privata resor förmånsbeskattas. I sådana fall är det viktigt att föra körjournal.

Alla företag gör inte på samma sätt när det kommer till avtal om förmånsbil och därför är det viktigt att du som förare har koll på vad som gäller där just du jobbar.

Eftersom du får använda förmånsbilen privat räknas det som beskattningsbar förmån. Det innebär att ditt företag drar extra skatt på din lön som ”betalning” av bilen.

Vad kostar förmånsbil för mig som förare?

Att ha förmånsbil innebär att du som anställd får en beskattningsbar förmån som regleras mot din lön. Du betalar alltså inte någon faktura för din förmånsbil – istället dras det mer skatt från din lön.

Hur mycket extra skatt du betalar för förmånsbilen beror på förmånsvärdet för den bil du har valt. Förmånsvärdet baseras bland annat på bilens nypris, eventuell extrautrustning och fordonsskatten.

Läs mer om förmånsvärde

Så här räknar du:

Vid beräkning av hur mycket skatt du ska betala läggs förmånsvärdet till på din lönespecifikation. Har du 35 000 kronor i lön före skatt och din bil har ett förmånsvärde på 6 000 kr ska du betala skatt för 41 000 kronor totalt.

Ser vi till uträkningen nedan, där vi jämför skatt och lön med respektive utan förmånsbil, kostar det dig som förare 1 920 kronor mer i skatt att ha en förmånsbil med 6 000 kronor i förmånsvärde. En riktigt bra affär, med andra ord.

Utan förmånsbil

Lön: 35 000 kr
Skatt (32% av 35 000 kr): 11 200 kr
Nettolön (35 000 – 11 200): 23 800 kr

Med förmånsbil

Lön: 35 000 kr
Förmånsvärde: 6 000 kr
Skatt (32% av 41 000 kr): 13 120 kr
Nettolön (35 000 – 13 120): 21 880 kr

Här ska det tilläggas att denna uträkning är baserad på att du betalar 32 procent i skatt. Tjänar du så pass mycket att du kommit över brytpunkten för statlig skatt betalar du upp till 55 procent i marginalskatt, vilket alltså gör att kostnaden för förmånsbilen också ökar. Din lokala säljare kan förklara mer ingående hur det fungerar, om du känner dig osäker på alla termer.

Givetvis tillkommer de rörliga kostnaderna för bilen, såsom drivmedel, trängselavgifter och parkering. Vissa företag betalar även bilens rörliga kostnader, då betalar du som förare förmånsskatt på de kostnader som är relaterade till din privata körning. Betalar du själv alla rörliga kostnader får du istället ersättning från företaget, exempelvis milersättning, för de kostnader som uppstår i tjänsten.

Volvo XC90 tjänstebil som kör över en bro. Kostnaderna för en tjänstebil står företaget för.
Vem som betalar de rörliga kostnaderna för förmånsbilen, exempelvis broavgifter och dylikt, påverkar också hur mycket du som förare betalar.

Förmånsbil ur företagsperspektiv

Vad kostar förmånsbil för företaget?

När man köper en förmånsbil på företaget är det företaget som äger bilen och ska betala alla fasta kostnader. Förutom bilens pris eller leasingkostnad ska företaget alltså betala skatt och försäkring.

En sak värd att notera är att företaget i vissa fall kan dra av momsen på kostnaden för bilen. Vid företagsleasing kan ni exempelvis göra 50 procent momsavdrag för leasingavtalet, förutsatt att bilen används minst 100 mil per år i verksamheten. Köper företaget bilen kan ni inte dra av någon moms.

Fasta och rörliga kostnader

Utöver de fasta kostnaderna tillkommer rörliga kostnader, exempelvis däckskifte, service och reparationer. Ytterligare rörliga kostnader är driftskostnader såsom drivmedel, parkering samt trängsel- och broavgifter.

Betalar företaget alla dessa summor, exempelvis genom att ge den anställde ett CarPay-kort som används för att betala allt drivmedel, kommer den anställde att förmånsbeskattas för detta. Företaget kan dock göra 100 % momsavdrag för alla driftskostnader.

Arbetsgivaravgift på bilförmånen

En förmånsbil innebär också att den anställde har rätt att använda bilen privat och då tillkommer ett förmånsvärde som den anställde själv betalar skatt på varje månad. Arbetsgivaren ska i detta fall betala en arbetsgivaravgift samt göra skatteavdrag på den förmånen.

Full arbetsgivaravgift är 31,42 procent på den bruttolön och de förmånsvärden som företaget betalar ut. Enligt exemplet ovan blir ”lönen” 6 000 kr högre i månaden, vilket innebär att kostnaden för den anställda ökar med 31,42 procent av det förmånsvärdet. I detta fall 1 885 kr per månad.

Jobba som servicesäljare på Bilbolaget
Känner du dig mer förvirrad nu än när du började läsa? Sorry! Låt en av våra kunniga företagsrådgivare eller säljare hjälpa dig istället. De är specialister på att förklara allt som är krångligt.

Yr av all info?

Vi fattar det. Att ha förmånsbil är jätteenkelt och smidigt, men det är en del info att ta till sig när man funderar på att tacka ja till tjänstebil. Blev du inte helt klok av all info på denna sida är du välkommen att kontakta oss på Bilbolaget, vi hjälper dig gärna om du har frågor eller funderingar.


Här hjälper vi dig med förmånsbil

Våra kunniga säljare är vana vid att hjälpa företagskunder skaffa förmånsbil och vi förklarar gärna hur det går till över en kopp kaffe. Välkommen in! Klicka på respektive anläggning för att hitta kontaktuppgifter, se öppettider och mycket mer.

Bollnäs

Hantverkargatan 3, 821 10 Bollnäs

Gävle

Södra Kungsgatan 61-63, 802 55 Gävle

Hudiksvall

Kullbäcksvägen 1, 824 30 Hudiksvall

Ljusdal

Kyrkogatan 9, 827 30 Ljusdal

Norrtälje

Estunavägen 13, 761 51 Norrtälje

Sandviken

Gävlevägen 88, 811 40 Sandviken

Sundsvall

Bultgatan 1, 853 50 Sundsvall

Söderhamn

Flygvägen 4, 826 39 Söderhamn

Timrå

Terminalvägen 2, 861 36 Timrå

Uppsala Fyrislund

Fyrislundsgatan 76, 754 50 Uppsala

Uppsala Kungsgatan

Kungsgatan 97, 75318 Uppsala

Östhammar

Fabriksvägen 10, 742 34 Östhammar

Vill du veta mer?

Allt om laddning

Det du behöver veta om att ladda elbil

Här har vi samlat allt du behöver veta om laddning av el- och laddhybridbilar. Hur laddar man en elbil och hur lång tid tar det? Vad kostar det och hur fungerar det med laddbox hemma? Allt detta, och mycket mer, berättar vi här.

För företag

Bilar och tjänster för enkla arbetsdagar

Oavsett vad du som företagare eller tjänstebilsförare behöver hjälp med finns vi på Bilbolaget här för dig. Vi har lång erfarenhet av att sälja företagsbilar och erbjuder fullservicelösningar för att göra ert bilinnehav så enkelt som möjligt.

Tjänstebil

Person- & transportbilar för företagskunder

En tjänstebil ägs av företaget och ska bara användas i tjänsten. Vi på Bilbolaget har lång erfarenhet av att hjälpa företag med tjänstebilar. Vi har ett stort sortiment av bilar och tjänster som gör er arbetsdag enklare.

Nyheter, artiklar och tester Se alla

Volvo populäraste tjänstebilen – igen

När 2022 års fordonsdata summeras kan vi enkelt konstatera att Volvo är ohotade i toppen av listan över Sveriges populäraste tjänstebilar.

Picea Bygg kör transportbilen Renault Kangoo utan B-stolpe

Yrkesarbetarna tycker det är en väldigt smart lösning och bra bilar, säger Fredrik Malmström, VD på Picea Bygg, om Renault Kangoo utan B-stolpe.

Beräkna förmånsvärde – nya regler 2022

I vår artikel om förmånsvärde berättar vi hur du räknar ut förmånsvärdet och förklarar hur de nya reglerna för 2021 och 2022 påverkar dig.

Tänk på detta när du väljer tjänstebil

Att välja tjänstebil till företaget är inte alltid helt enkelt. Vi berättar vad du ska tänka på och vilka tjänstebilsfällor du ska undvika.

Se alla