Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Stenskott eller sprucken ruta – se om din försäkring täcker skadan

För att din bilförsäkring ska täcka reparation av stenskott eller ett vindrutebyte krävs det i regel att du har en halv- eller helförsäkring. Då betalar du enbart självrisken. Har du bara en trafikförsäkring på bilen ingår inte glasskada, något som innebär att du måste bekosta reparationen själv. Här tittar vi närmare på hur det fungerar och jämför självrisken mellan olika försäkringsbolag.

PANG! Det smäller till i rutan och du vet att du fått ett stenskott redan innan du ser skadan. Satanaperkelefandå. Hoppas nu bara att inte vindrutan spricker också.

Känner du igen dig? De flesta bilförare har någon gång fått ett stenskott som skadat vindrutan på bilen. Som tur är täcker såväl halv- som helförsäkring glasskador och självrisken är mycket lägre än många tror.

Nio arga legogubbe-huvuden
De nio faserna av ilska efter att man fått ett stenskott. Varför man förvandlas till Björn Borg där nära slutet är det ingen som kan riktigt svara på, men så är det ialla fall.

Stenskotten ökar

Under vårmånaderna är risken för stenskott ungefär 30 procent högre än under genomsnittsmånaden. Dessutom har antalet glasskador ökat markant de senaste 20 åren, menar IF Försäkringar.

Med allt fler bilar på våra vägar är det kanske inte konstigt att glasskadorna ökar. Dessutom grusas vägarna i större utsträckning idag och på nytillverkade bilar är det inte lika vanligt som förr med stänkskydd. På SUV:ar sitter bakhjulen inte heller lika långt in under bilen, något som ytterligare ökar risken för stenskott på bakomvarande bil.

Att välja en försäkring som täcker glasskador verkar därmed ganska klokt.

Risken för att få ett stenskott är faktiskt mindre på grusvägar än på motorvägen.
Många tror att risken för stenskott är som störst på grusvägar, men det är faktiskt flerfiliga motorvägar och liknande som är den största boven.

Då täcker din försäkring stenskott och vindrutebyte

Har du hel- eller halvförsäkring (kallas även delkaskoförsäkring) på bilen täcker det en stenskottsreparation eller ett vindrutebyte. Dessa försäkringar täcker kostnaden om vind-, sido- eller bakrutor skadas, spricker eller krossas.

Det spelar alltså ingen roll vilket försäkringsbolag du har, så länge du har minst halvförsäkring ingår glasreparation.

Delkasko btw, himla konstigt ord. Blev tvungen att Googla.

*Ordet delkasko kommer från spanskans casco, som betyder skeppsskrov. Det är ett begrepp som försäkringsbranschen använder för att beskriva skyddet som ingår i din halvförsäkring (utöver det som ingår i trafikförsäkringen d.v.s.). Hit räknas bland annat brand, glas, stöld, räddning och rättsskydd.

I Europa talar man ofta om Partial Casco och Full Casco istället för halv- och helförsäkring, bara så att du vet. Slut på sidospår.

Bil på grusad uppfart som ropar på hjälp. Tur ägaren skaffat försäkring mot stenskott.
Lugn kompis, din försäkring täcker glasskada.

Så mycket ska du betala i självrisk

Om du har en hel- eller halvförsäkring betalar du bara självrisken för att laga stenskott eller byta ruta. Ditt försäkringsbolag står för resterande kostnad.

Eftersom försäkringsbolagen gärna ser att du lagar ditt stenskott i tid – innan rutan spricker och det blir en betydligt dyrare reparation – brukar självrisken för just stenskottsreparationer vara mycket låg. Ibland är det till och med gratis.

Självrisken för att byta vindruta varierar mellan olika försäkringsbolag men brukar ligga omkring 1 800 kronor.

Eftersom självrisken varierar mellan försäkringsbolag har vi ansträngt oss lite för din skull. Nedan ser du en jämförelse av självrisken mellan några av de vanligaste försäkringsbolagen.

FörsäkringsbolagSjälvrisk stenskottSjälvrisk vindrutebyte
IF200 krfr. 1 500 kr
Folksam0 kr”Se försäkringsbrev”
Länsförsäkringar0 kr1 800 kr
Trygg-Hansafr. 50 kr1 500 kr
Svedea0 kr2 500 kr
Hedvig0 kr2 000 kr
Volvia100 kr*fr. 1 800 kr*
Renault & Dacia Försäkring100 kr*fr. 1 800 kr*
Ford Försäkring200 kr1 800 kr

*Volvia och Renault/Dacia försäkring kräver att glasreparationen ska ske hos en auktoriserad verkstad för märket. Exempelvis hos oss på Bilbolaget.

Trafikförsäkring och glasskada

Har du inte en försäkring som täcker glasskada, till exempel om din bil bara är trafikförsäkrad, varierar kostnaden för stenskottsreparationer och vindrutebyten beroende på vilket företag du kontaktar och vad du har för bil.

Om din bil enbart är trafikförsäkrad och du fått ett stenskott eller måste byta vindruta kan du höra av dig till oss för prisförslag.

Välkommen till oss på Bilbolaget

Vi lagar stenskott på alla bilmärken och är auktoriserade att byta rutor på Volvo, Ford, Renault, Dacia och Hyundai. Vi samarbetar med de flesta försäkringsbolag och sköter all kontakt med dem åt dig.

Det enda du behöver göra är att boka tid och dyka upp med bilen i vår verkstad när det är dags. Eventuell självrisk betalar du hos oss och sedan är allt klart.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2024-03-12

Relaterade artiklar Se alla

Imma i bilen – så löser du problemet

Att få imma i bilen är en erfarenhet många bilägare delar. Irriterande! Så löser du problemet och undviker imma på vindrutan i framtiden.

Därför ska du inte köra med en spricka i vindrutan

En sprucken vindruta är dålig av så många anledningar. Du ser sämre genom den, krocksäkerheten minskar och du kan få böter av polisen.

Kan man laga stenskott själv?

Kan man laga stenskott själv? Ja, MEN det betyder inte att det är något man bör göra själv. Vi berättar vad som blir billigast och bäst.

19 tips – så förbereder du bilen inför vintern

Kör säkert och lagligt i vinter. Bilbolagets experter tipsar om hur du förbereder bilen och vilka produkterna som gör billivet enklare i kylan.

Se alla