Räckvidd

Så långt kan du köra med din elbil

Allt om räckvidd på ett ställe

Hur långt man kan köra med en elbil, d.v.s. hur lång räckvidd den har, påverkas av batteriets kapacitet, bilens förbrukning och yttre faktorer som temperatur, vägförhållanden och körstil. Det sistnämnda betyder att du själv kan påverka din bils räckvidd. Här lär vi dig allt och lite till om just räckvidd. Bland annat hur den mäts, vad som menas med faktisk räckvidd och hur du själva kan maximera den.


Vad innebär räckvidd?

En av de första sakerna som nämns i beskrivningen om en elbil är räckvidden. Fullt naturligt, eftersom det är räckvidden som avgör hur långt du kommer utan att behöva ladda.

Samtidigt byggs laddstationsnätet efter våra svenska vägar ut och många elbilar går att snabbladda på cirka 30 minuter. Det betyder att du nästan laddar lika enkelt som du tankar en fossildriven bil idag. Att titta på räckvidden när du väljer elbil är med det sagt givetvis viktigt, men ha ditt behov i åtanke. Hur ofta kör du väldigt långt och hur ser möjligheten att ladda efter vägen ut?

Hur långt kör du till vardags?
Statistik visar att 90 procent av svenskarna kör mindre än 10 mil om dagen.

Är du osäker på om en elbil kan passa dig?
Kontakta en av våra kunniga säljare idag så berättar de mer.

Hur långt kommer man på en laddning? Elbil som kör på slingrande landsväg.

Hur mäts räckvidden?

Sedan september 2018 anges räckvidden för elbilar i antal kilometer enligt WLTP-standarden. WLTP står för Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure och är ett världsomspännande harmonierat testprogram som är obligatoriskt för alla tillverkare. Detta gör det möjligt för dig och mig att jämföra räckvidden (och bränsleförbrukningen för bilar med förbränningsmotorer) på olika bilar på ett enkelt sätt.

Testet genomförs i laboratoriemiljö på en chassidynamometer som simulerar en ”rullande väg” under bilen. Testets mål är att simulera verklig körning och räckvidden eller bränsleförbrukningen som anges baseras på ett genomsnittligt värde från olika delcykler som stad, landsväg och motorväg.

Däremot tar testet inte hänsyn till faktorer såsom låga temperaturer eller behov av uppvärmning. Värt att nämna är också att WLTP-testet skulle klassas som en lugn förare som planerar sin körning. I praktiken kan räckvidden och förbrukningen alltså skilja sig från WLTP-värdena både uppåt och nedåt.

Vad menas med faktisk räckvidd?

Ibland talar man om räckvidd och om faktisk räckvidd. Med faktisk räckvidd avses den sträcka du kan köra i verkligheten. Ibland är det mer och ibland är det mindre än räckvidden enligt WLTP.

Eftersom WLTP inte tar hänsyn till allt som påverkar räckvidden negativt, exempelvis minusgrader eller motstånd från regn eller snö, kan räckvidden bli kortare i verkligheten än vad WLTP säger.

Samtidigt beräknas räckvidden utifrån att du kör i både stads-, motorvägs- och landsvägstrafik. Av dessa tre är stadstrafik det som drar allra minst energi från din elbil. Kör du enbart i stadstrafik och är en lugn förare kan den faktiska räckvidden därför bli längre än vad WLTP säger.

Vad påverkar räckvidden?

Räckvidden påverkas av hur mycket energi bilen förbrukar. Energiförbrukningen å sin sida påverkas av flera faktorer, nedan presenteras de främsta. Vissa av dessa kan du påverka, andra inte.

Väglag: Snö, regn, is och modd påverkar räckvidden negativt. Eftersom bilen får jobba hårdare för att ta sig fram går mer energi åt.

Temperatur: Ju kallare det är, desto kortare räckvidd får bilen. Detta beror bland annat på att batteriet inte är lika effektivt när det är kallt och att kupévärmaren drar en hel del energi.

Hastighet: Ju snabbare du kör, desto kortare räckvidd får du.

Din körstil: Kör du fort och ofta accelererar eller bromsar kraftigt kommer du att påverka bilens räckvidd negativt. Ju lugnare och jämnare du kör, desto längre kommer du helt enkelt.

Hur vet jag om räckvidden räcker?

Oavsett om du ska åka bara några mil eller ge dig ut på långresa är det skönt att känna sig trygg med bilens räckvidd. I de flesta moderna elbilar finns ett system som hjälper dig övervaka räckvidden och planera laddstoppen.

Det finns också flera sajter som hjälper dig planera din långresa. Bland annat sidan A Better Routeplanner där du fyller i vad du har för elbil och vilken sträcka du vill köra. Ut får du en karta med planerade laddstopp, estimerad tid för laddning samt eventuella förhållningsdirektiv, exempelvis om du inte bör köra över 100 km/h för att maximera räckvidden mellan två sträckor.

Till abetterrouteplanner.com


Så kan du öka räckvidden

Även om yttre faktorer såsom kyla och regn påverkar räckvidden utom vår kontroll finns det flera enkla saker du själv kan göra för att få så lång räckvidd som möjligt.

Först och främst handlar det mycket om din körstil. Ju lugnare du kör, desto längre räckvidd får du. Flera elbilar, bland annat Renault ZOE, har dessutom system för regenerativ bromsning som omvandlar rörelseenergi till laddning i batteriet. När du släpper på gasen eller bromsar återvinner systemet energi och batteriet laddas. På så sätt får du ännu längre räckvidd om du kör planerat och lugnt.

Däcktrycket

Bättre däck ger också längre räckvidd. Ju bättre väghållning, bromsgrepp och rullmotstånd däcken har, desto mindre energi krävs för att driva och hantera bilen. Tänk också på att se till att däcken har rätt däcktryck. Mer energi än man kan tror går åt när däcktrycket inte är korrekt.

Förvärm eller kyl batteriet

Elbilsbatterier är som effektivast när de jobbar i rumstemperatur. Är batteriet kallare eller varmare än så kommer räckvidden att minska. Därför är det bra att förvärma eller -kyla batteriet innan du ger dig i väg på din resa när det är som kallast respektive som varmast ute.

Ladda din elbil innan avfärd för att maximera räckvidden på vintern

Öka räckvidden på vintern

Det finns flera andra tips på hur du får så lång räckvidd som möjligt just när det är kallt ute. Vill du veta mer kan du läsa vår artikel “Så maximerar du din elbils räckvidd på vintern”.


Laddbara bilar i lager Se alla


Vill du veta mer?

Allt om laddning

Det du behöver veta om att ladda elbil

Här har vi samlat allt du behöver veta om laddning av el- och laddhybridbilar. Hur laddar man en elbil och hur lång tid tar det? Vad kostar det och hur fungerar det med laddbox hemma? Allt detta, och mycket mer, berättar vi här.

Laddboxar

Lär dig mer och hitta rätt laddbox

Med en laddbox hemma kan du ladda din elbil eller laddhybrid smidigt, säkert och billigt. Du som installerar en laddbox hemma kan få skattereduktion med upp till 50% av kostnaden. Vi hjälper dig hitta rätt box och få maximalt avdrag.

Elbilar

Upptäck vårt utbud av elbilar

Elbilar drivs helt av uppladdningsbara batterier med lång räckvidd. Köper du en elbil får du en miljövänlig, tyst bil med låg driftkostnad och fantastisk körglädje. Med laddbox hemma blir bilägandet enkelt och bekymmersfritt.

Nyheter, artiklar och tester Se alla

Ford introducerar en ny elbil – helelektriska Explorer

Ford har presenterat en ny elbil: Explorer. Bilen är byggd på en ren elbilsplattform och kombinerar tysk ingenjörskonst med självsäker amerikansk attityd.

Premiär av nya Volvo EX30 – elektrisk SUV i litet format

Volvo har lanserat sin senaste modell – nya EX30. Se pris, utrustning och häng med när vi granskar bilen i de (återvunna) sömmarna.

Renault lanserar ny bil: sjusitsiga Espace

Renault lanserar en ny modell, familjebilen Espace med plats för upp till sju personer. En stor SUV med ultraeffektiv hybriddrivlina. Kan beställas nu!

Så mycket kostar det att ladda en elbil 2023

Vad kostar det att ladda en elbil? Genom att multiplicera bilens batterikapacitet med kostnaden för elen får du fram svaret. Vi visar hur med enkla exempel.

Se alla