Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

10 tips: Så maximerar du din elbils räckvidd på vintern

Vi talar mycket om elbilars räckvidd. Naturligt, eftersom det är räckvidden som styr hur långt du kommer på en laddning. Räckvidden är dock aldrig statisk utan påverkas av en mängd faktorer. Kyla och vinterväglag är två av faktorerna som påverkar allra mest. Ju kallare det är, desto sämre räckvidd får du. Men det finns sätt för dig att maximera din bils räckvidd på vintern. Vi berättar hur.

Elbil med takbox som kör ut från ett garage på vintern.

Hur långt man kan köra med en elbil eller laddhybrid, det vill säga hur lång räckvidd den har, påverkas av en mängd faktorer. Batteriets kapacitet och bilens förbrukning givetvis, men också yttre faktorer såsom temperatur och vägförhållanden. Låt oss börja med att förklara hur det fungerar.

Hur räknas räckvidden fram?

När man mäter elbilars räckvidd gör man detta i laboratoriemiljö. Testet, som kallas WLTP, genomförs på en chassidynamometer som simulerar en ”rullande väg” under bilen. Med denna testas stads-, landsvägs- och motorvägskörning och räckvidden som anges baseras på ett snitt från dessa delmoment.

WLTP utförs i två omgångar. En i 23 graders värme och en i 14. Just 14 grader varmt är nämligen europeisk medeltemperatur. Utöver detta tar testet inte hänsyn till temperatur eller behov av uppvärmning.

Hur påverkar kyla elbilens räckvidd?

En av de främsta faktorerna som påverkar elbilars räckvidd är just kyla. Ju kallare det är, desto sämre räckvidd får din bil. Väglaget påverkar också – ju större motstånd desto kortare räckvidd. Att köra på snö kräver med andra ord mer än att köra på torr, bar mark.

För oss, som bor i ett land med vinter ganska många månader om året är detta såklart en nackdel. Din bils faktiska räckvidd kommer att vara kortare än vad som anges enligt WLTP.

Men misströsta inte! Sanningen är att du själv kan påverka hur lång räckvidd din bil har. Och det finns en klar fördel. En elbil har inte alls lika svårt att starta som en bensin- eller dieselbil när det är kallt ute.

Hur gör man för att maximera räckvidden på en elbil? Elbil med skidor på taket som kör över en bro i vinterlandskap.

Så maximerar du elbilens räckvidd

 1. Ladda fram till avfärd
  Ett varmt batteri är effektivare än ett kallt. Det bästa är därför om du kan ställa in avfärdstiden så att din bils batteri laddas tills du ska köra iväg, då har det rätt arbetstemperatur från start.
 2. Värm upp bilen före start
  Det är alltid klokt att värma upp bilen innan du ska köra. Absolut bäst är om du slår på värmaren under tiden som bilen laddas. Då används energin från elnätet istället för batteriet och du får en behaglig temperatur i bilen utan att räckvidden försämras.
 3. Parkera om möjligt inne eller under tak
  Om du har ett garage eller en carport bör du parkera bilen där. Ett uppvärmt garage är såklart bäst eftersom bil och batteri då är varmt direkt från start. Även en parkeringsplats utomhus med enbart tak är bra eftersom du då håller bilen fri från tung snö som innebär extra vikt.
 4. Borsta bort snö och is
  Om din elbil är täckt av snö och is blir den tyngre och då minskar räckvidden. Borsta därför av hela bilen så noga du kan. Kontrollera också att det inte samlats mycket snö och is i hjulhus och kring bilens underrede.

  P.S. Visste du att det är olagligt att köra med ett snölager på bilens tak?
 5. Använd sätes- och rattvärmare hellre än kupéfläkten
  Att dra på full värme i kupén drar väldigt mycket kapacitet från bilens batteri. Behåll jackan på och använd hellre sätes- och rattvärmen för att få en behaglig temperatur. Dessa förbrukar mindre energi och värmer dig mer direkt.
 6. Kontrollera däcktrycket ofta
  Dåligt däcktryck ger ökat motstånd och med det ökar energiförbrukningen. Att köra med för lågt däcktryck kan minska räckvidden mer än vad kyla och snö gör tillsammans. Säkerställ därför att du har rätt däcktryck. Ligg hellre lite för högt än för lågt.
 7. Anpassa körstilen efter väglaget
  Att anpassa hastighet och körstil efter väglag är inte bara klokt ur säkerhetshänseende. När det är snö och is på vägarna kan du spara mycket energi genom att köra mjukare. Sträva efter att hålla en jämn hastighet och undvik kraftiga accelerationer och hårda inbromsningar.
 8. Undvik oplogade vägar
  Om du kan undvika oplogade vägar så gör det. Håll dig till de större vägarna som oftare är fria från snö och modd. Detta förutsätter såklart att det inte blir mycket längre att välja de större vägarna. Här får du väga motstånd mot sträcka, vad tjänar du mest på?
 9. Försök hålla kupén torr
  Sparka av skorna innan du sätter dig i bilen för att undvika att släpa in snö. Använd gummimattor som du enkelt kan lyfta ur och skaka av. Ibland kan det vara klokt att parkera bilen i ett varmgarage eller att torka upp den ordentligt med en kupévärmare.
 10. Underhållsladda vid korta stopp
  Om du har möjlighet att ladda din bil medan du exempelvis handlar hjälper du batteriet att hålla rätt drifttemperatur, vilket i sin tur bidrar till ökad räckvidd. Och du, kom ihåg punkt 2. Passa på att värma bilen medan den står på laddning.

Vanliga frågor kopplade till artikelns ämne

Klarar elbilar svensk vinter?

Ja, det är inga problem för en elbil att klara den svenska vintern. Räckvidden är inte lika bra som vid sommar och torra vägbanor, men moderna elbilar tappar faktiskt inte alls så mycket kapacitet som många tror. Nyare studier visar att det rör sig om enbart 5-30% minskad räckvidd. Dessutom finns det mycket du själv kan göra för att maximera räckvidden vintertid.

Se svaren i artikeln ovan.

Försämras en elbils räckvidd vid minusgrader?

Ja, kyla påverkar bilens räckvidd. Enligt moderna studier på nya elbilar rör det sig om en minskning i räckvidd på mellan 5 och 30 procent beroende på bilmodell. Det finns flera enkla knep för att maximera räckvidden på vintern.

Se svaren i artikeln ovan.

Tar det längre tid att ladda en elbil när det är kallt ute?

Ja, om batteriet är kallt tar det längre tid att ladda det. Ett varmt batteri kan ta emot en högre laddeffekt än ett kallt batteri.

Vill du lära dig mer om laddning?
Besök vår sida » Laddat

Påverkas batteriets kapacitet av kyla?

Ja, ett uppvärmt batteri är effektivare än ett kallt batteri. Därför är det bra att ladda elbilen fram till avfärd och se till att förvärma bilen.

Ska jag ladda bilen även vid kortare stopp?

Ja, det finns fördelar med att göra det när det är kallt ute. Om du laddar batteriet även vid ett kort stopp hjälper du batteriet att hålla rätt drifttemperatur, vilket i sin tur bidrar till ökad räckvidd.

Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2022-09-13

Bilbolaget

2021-03-29

Relaterade artiklar Se alla

19 tips – så förbereder du din bil inför vintern

Kör säkert och lagligt i vinter. Bilbolagets experter tipsar om hur du förbereder bilen och vilka produkterna som gör billivet enklare i kylan.

Därför är det viktigt att tvätta bilen på vintern

De flesta drar sig för att tvätta bilen när det är minus, men faktum är att det är viktigare att tvätta bilen på vintern än på sommaren. Vi berättar varför.

Tänk på detta när du tvättar bilen på vintern

Din bil är smutsig, men det är vinter och minus. Vågar du tvätta den? JA! Följ våra enkla tips för att tvätta bilen på vintern.

Se alla