Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudande och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

E10-bensin ersätter E5 1 augusti 2021 – detta innebär det för dig

I augusti introduceras E10-bensin i Sverige. Dagens 95-oktaniga E5-bensin med 5 procent etanol byts då till E10 med till 10 procent etanol. Införandet av Bensin E10, som redan finns i 14 andra europeiska länder, bidrar till att minska utsläppen från bensindrivna fordon. Alla bensindrivna bilar tillverkade från 2011 kan köras på E10, men även flertalet äldre bilar är godkända.

Kvinna som tankar sin bil på Tanka

Första augusti i år kommer det stå E10 på pumparna med 95-oktanig bensin istället för E5. Detta då inblandningen av etanol ökar i den bensinen, från dagens 5 till 10 procent. Bensin E10, som den också kallas, kommer att bli den nya standardbensinen på alla bensinstationer i Sverige.

Etanol är det i särklass mest använda biodrivmedlet i världen. Höjningen av etanol i den 95-oktaniga bensinen, från 5 till 10 procent, kommer innebära att utsläppen av växthusgaser minskar, något som är avgörande för att Sverige ska nå sina klimatmål.

Vad innebär detta för mig med en bensinbil?

Så länge din bil är godkänd för att köras på E10 fortsätter du bara att tanka som vanligt. Skillnaden är att du får ett mer hållbart drivmedel med högre förnybar andel. Din bil kommer med andra ord släppa ut lite mindre växthusgaser när du kör den.

Hur vet man om man kan tanka sin bil med E10?

Alla bensinbilar tillverkade 2011 och framåt kan köras på E10. Även de flesta äldre bilar kan tanka E10 och totalt räknar man med att cirka 94 procent av alla bensindrivna bilar i Sverige idag är godkända för drivmedlet. Är du osäker på om din bil kan köras på E10 kan du kontrollera detta på Bil Swedens lista.

Vad gör jag om min bil inte är godkänd för E10?

De fordon som inte är godkända för E10 kommer på de flesta bensinstationer kunna tanka 98-oktanig bensin som fortsättningsvis kommer att innehålla max 5 % etanol. Dessa pumpar kommer vara märkta E5. På Tanka innebär det efter 1 augusti GoEasyExtra bensin 98.

Fler frågor kopplade till ämnet

Vad innebär E10?

E10 innebär bensin med upp till 10 % förnybar etanol och som uppfyller gällande drivmedelslagstiftning samt europeisk bensinstandard, SS-EN 228.

Varför införs E10?

Introduktionen av E10 i Sverige är ett steg för att successivt öka andelen förnybara biodrivmedel med minskad klimatpåverkan. Att öka från 5 till 10 procent etanol är ett effektivt sätt att minska växthusgasemissionerna inom de kvalitetskrav för bensin som finns i dagsläget.

När jag tankar på stationen, hur vet jag om det är E10 eller E5 bensin?

På pumpen och pumphandtaget finns det symboler som visar om det är E5 eller E10 bensin. Det är små runda dekaler märkta med E5 eller E10.

Kan jag blanda E10 och E5?

Dessa två bensinkvaliteter är fullt blandbara i alla proportioner. Kan din bil köras på E10 kan du blanda E5 och E10. Det är alltså ingen fara om du först tankat E5 att sedan tanka E10 och vice versa.

Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudande och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2021-07-13

Taggar

Relaterade artiklar

Har du problem med din AC?

Har du problem med din AC, exempelvis att den kyler dåligt, att den inte kyler alls eller att det luktar unket när du startar den? Vi berättar vad det kan bero på och vad man gör åt saken.

Tips inför långresan med bilen

Ska du ut på långresa med bilen? Oavsett årstid och hur långt du ska köra finns det några saker som är bra att kontrollera innan avresa. Vi frågade vår verkstad om tips på saker att kontrollera inför långresan. Här är deras svar »

Den (dugligt) kompletta guiden till en lyckad husvagnssemester

Saker att kontrollera innan ni åker, tips på saker ni inte ska glömma att packa med, råd om hur ni kör säkert och tips på platserna att besöka. Häng med, nu kör vi!

Så mycket roligare (och säkrare) blir din Volvo efter en Polestar optimering

Vem vill inte ha en bil som är rolig, pigg, säker och reagerar snabbt? David, Kim och Mattias på Bilbolaget i Gävle berättar hur mycket roligare din Volvo faktiskt blir efter en Polestar optimering.