Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Imma i bilen – så löser du problemet

Att få imma i bilen är en erfarenhet många bilägare delar. Imman bildas av att det kommit in fukt i bilen som i sin tur blir till imma på rutorna. Det kan vara frustrerande att sitta och vänta på att imman ska lätta, men det är viktigt för att du ska se ordentligt genom vindrutan. I denna artikel kommer vi att ge dig tips på hur du förhindrar imbildning i bilen och även ge några effektiva metoder för att snabbt avlägsna den.

De flesta av oss har nog mer än en gång satt oss i bilen och insett att rutan är helt igenimmad. Du kanske även känner igen dig i att du börjar putsa rutan med dina händer i hopp om att imman ska förvinna.

Spoiler: det naturliga fettet från dina händer gör det bara värre. Använd dig istället av våra tips och skippa de egna lösningarna som kanske bara förvärrar imman.

Arg man som precis upptäckt att det är imma i bilen.
Känslan när man inser att hela vindrutan är igenimmad en stressig vintermorgon.

Därför bildas imma i bilen

Imman på bilrutan orsakas av att det har kommit in fukt i bilen som vid temperaturomslag kondenserar. Fukten kan komma in på flera olika sätt. Vatten utifrån kan ha läckt in i bilen eller så kanske du eller dina passagerare har tagit med fukten in i genom att ha snö på skorna eller en blöt jacka.

Så får du bort imma i bilen

För att slippa imman är det viktigt att få bort den fukt som har kommit in i bilen. Häng med så ger vi dig sju bra tips på hur du både undviker att få in fukt i bilen och hur du får bort imman snabbare.

1. Sätt på luftkonditioneringen

Det första man vill göra en kall decembermorgon är kanske inte att sätta på en kall AC på full effekt. Men om vindrutan är full av imma kan det vara bra att överväga det. Den kalla luften har nämligen bättre effekt på imman än vad varm luft har, även fast man tycker att det kanske borde vara tvärt om.

2. Använd kupévärmaren

Är du en av dem som föredrar värme istället för kyla kan du även använda dig av en kupévärmare för att få bort imman på rutorna.

Har du ingen kupévärmare kan du istället sätta på full värme i bilen. Den varma luften binder nämligen fukten och bidrar till att imman på rutorna försvinner snabbare (men kom ihåg, snabbast går det med kall luft).

När du fått upp värmen i bilen och större delen av imman förvunnit är det även effektivt att låta en sidoruta vara öppen någon centimeter när du kör. Detta då den varma luften ska kunna trycka ut fukten ordentligt samt att den friska cirkulationen hjälper till att hålla fukten borta.

3. Produkter som absorberar fukt

För att få bort fukten är det effektivt att ha produkter som absorberar fukt utplacerade i bilen. Det kan vara exempelvis Pingipåsar, silica-påsar (de små påsarna som du ofta får med när du köpen en väska) eller riskornspåsar. Dessa produkter drar till sig den fukt som kommer in i bilen och ser till att det inte bildas imma på rutorna.

Påse som drar till sig fukt för att slippa imma i bilen.
Påsar som absorberar fukt är ren magi för bilen på vintern.

Glöm inte att byta ut påsarna med jämna mellanrum. När de är fulla med fukt gör de ingen nytta längre.

I våra bildelsbutiker säljer vi återanvändbara fuktabsorberande påsar. De är riktigt effektiva mot imma och när de dragit åt sig maximal mängd fukt kör du dem bara i mikron, så är de good to go igen sedan.

4. Byt till plastmattor

Om du har tygmattor i bilen är ett bra tips att byta ut dem mot plastmattor, speciellt under vintern. Detta då tygmattorna drar åt sig den fukt du tar med in i bilen från exempelvis snöiga eller blöta skor. Med plastmattor blir det enklare att torka bort eventuellt vatten som annars kommer bilda fukt och imma på rutorna.

Tips! Om du har plastmattor och du ser att det bildats en liten sjö efter dina blöta skor, hämta en trasa eller dylikt och sug upp/torka bort vattnet.

5. Tvätta rutorna

Något du kanske inte vet är att en smutsig ruta lättare immar igen. Smutsen på insidan av rutan ger nämligen imman något att fästa på. Du bör därför inte använda dina händer som någon form av trasa då det naturliga fettet från händerna gör att rutan immar igen snabbare.

Rengör istället rutorna med en effektiv glasrengöring så att vindrutan blir ren. Då kommer du även märka att du inte behöver sitta och vänta lika länge på att imman ska försvinna.

En person som tvättar rent sin bil från smuts och vatten för att förhindra imma i bilen.
Genom att hålla bilen fri från smuts och fukt minskar du risken av att mötas av en igenimmad ruta.

6. Håll din bil städad och ren

En bidragande faktor till imma i bilen är smuts. Du kan alltså minska risken för igenimmade rutor genom att se till att din bil är städad. Plocka ur skräpet direkt, dammsug mattorna och lämna inte kläder eller andra föremål i bilen som kan absorbera fukt.

7. Förvara inget blött eller fuktigt i bilen

Om du vill undvika att det immar igen på rutorna bör du undvika att förvara blöta kläder, skor eller andra blöta föremål i bilen. Fukten från kläderna bidrar nämligen till att det bildas fukt i bilen.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2024-01-16

Bilbolaget

2023-12-11

Relaterade artiklar Se alla

Så löser du vinterns fem vanligaste bilproblem

Under vinterhalvåret är det vanligt att få problem med bilen. Vi tar upp fem av de vanligaste problemen och ger dig tips på hur du löser dem.

Därför ska du inte köra med en sprucken vindruta

En sprucken vindruta är dålig av så många anledningar. Du ser sämre genom den, krocksäkerheten minskar och du kan få böter av polisen.

Så löser du problemet med frusen spolarvätska

När temperaturen sjunker ökar risken för frusen spolarvätska i din bil. Vi reder ut varför spolarvätska fryser och hur du löser problemet.

19 tips – så förbereder du bilen inför vintern

Kör säkert och lagligt i vinter. Bilbolagets experter tipsar om hur du förbereder bilen och vilka produkterna som gör billivet enklare i kylan.

Se alla