Sälja bil till bilhandlare – allt du behöver veta 2023

Att sälja sin bil till bilhandlare är i regel enkelt, tryggt och går fort. Du behöver knappt förbereda något och allt administrativt sköts av bilfirman. Därför är det också väldigt populärt. Men vad ska man tänka på? Finns det tips för att göra en bra affär och vilka uppgifter behöver man? I den här artikeln svarar vi på dina frågor och berättar allt du behöver veta om att sälja din begagnade bil till bilhandlare.

Det finns många anledningar till att det är så vanligt att folk säljer sina bilar till bilhandlare. Det går snabbt. Det är enkelt. Det kräver minimalt med jobb, är tryggt och man behöver inte kunna något om vare sig bilar, avtal eller köprättsliga villkor.

– Folk uppskattar att det är så enkelt. Från att de gör en kostnadsfri värdering på vår hemsida till att bilen är såld och de har pengarna på kontot tar det inte mer än några dagar, berättar Markus Högbom, ansvarig för inköp och begagnade bilar på Bilbolaget.

Ja, vill du slippa allt jobb och överlåta hela säljprocessen åt någon annan är det bästa alternativet för dig att sälja eller byta in bilen hos en bilhandlare. Men hur går det egentligen till? Låt oss titta på processen.

Skärmklipp från vår tjänst där du kan värdera din bil
Klicka här för att komma till vår kostnadsfria värderingstjänst

Så går det till att sälja sin bil till bilhandlare

Denna steg för steg-beskrivning baseras i huvudsak på hur det går till när du säljer din bil till oss, men processen är liknande hos de flesta bilhandlare.

Steg 1: Värdera din bil/kontakta företaget

Första steget om du vill sälja din bil till en bilfirma är givetvis att kontakta företaget på något sätt så att de kan värdera bilen. Hos oss på Bilbolaget kan du antingen välja att värdera bilen i vårt kostnadsfria onlineverktyg eller kontakta din lokala säljare direkt.

Värdera din bil här

Steg 2: Godkänn prisförslaget

Efter att din bil blivit värderad återkommer vi med ett prisförslag. Detta kan du antingen tacka ja eller nej till.

I regel binder du inte upp dig när du inleder en försäljningskontakt med en bilhandlare. Det kan emellertid vara värt att kolla innan, så att du när som helst kan tacka nej och välja att inte sälja din bil utan att det medför någon kostnad. Hos oss på Bilbolaget är hela värderings- och försäljningsprocessen gratis och du kan när som helst välja att inte sälja din bil till oss.

Steg 3: Lämna in bilen

Tackar du ja till bilhandlarens prisförslag är det vanligt att bilen lämnas in för en enkel kontroll eller ett inköpstest. Hos oss på Bilbolaget kan du antingen välja att lämna in bilen på någon av våra anläggningar, eller hos vår testpartner Opus. Eftersom de finns i hela Sverige spelar det ingen roll var i vårt avlånga land du bor – alla kan sälja sin bil till oss.

Jag vill sälja min bil

Skylt med texten "Work harder"
Eller inte. Du kan sälja din bil till en bilhandlare, då slipper du allt jobb.

Inför testet behöver du inte städa eller snygga till bilen något nämnvärt. Men tänk på att om testet är ok hämtar du kanske inte din bil igen, utan handlaren behåller den. Se därför till att tömma bilen på personliga tillhörigheter och sådant du vill behålla innan du lämnar in den.

Kom även ihåg att skicka med alla nycklar till bilen, inklusive eventuella nycklar till dragkrok och takhållare samt om du har en specialnyckel/mutter till fälgarna. Och på tal om däcken, kom även ihåg att lägga in den extra uppsättningen hjul samt eventuella andra tillbehör som du och bilhandlaren kommit överens om ska följa med i köpet.

P.S. Ägarbeviset ska du i regel inte lägga i bilen. Säljer du bilen till oss på Bilbolaget behåller du det själv än så länge.

Steg 4: Avtal, ägarbyte och pengarna på kontot

I sista steget görs affären klart. Avtal signeras, bilhandlaren för över pengar till ditt konto och ägarbytet registreras. Här behöver du inte tänka på något pappersarbete eller juridisk administration, allt sådant sköter bilfirman.

Det enda du behöver för att vi ska kunna registrera ägarbytet är bilens registreringsbevis del två, det gula pappret. När pengarna är överförda till ditt konto skickar vi en länk till en sida där laddar du upp en bild på registreringsbeviset, till exempel från mobilen. Sedan fixar vi resten. Görsmidigt!

När ägarbytet är registrerat får du en bekräftelse från Transportstyrelsen skickat till din folkbokföringsadress. När Transportstyrelsen har registrerat ägarbytet meddelar de ditt försäkringsbolag att ett ägarbyte har skett och från vilket datum. Därmed sägs din bilförsäkring upp automatiskt, så inte ens det behöver du tänka på.

Steg 5: Happy days

Ja, det finns egentligen inget steg fem. Fyra enkla steg är allt som krävs för att sälja sin bil till en bilhandlare. Så i steg fem firar du. Woopie!

Hund med partyhatt på
Ganska exakt så här gött känns det när du sålt din bil enkelt, snabbt och tryggt till en bilhandlare.

Vem kan sälja sin bil till bilhandlare?

För några år sedan köpte vi på Bilbolaget bara kunders bilar om de samtidigt köpte en ny av oss, ett så kallat inbyte. Numera köper vi begagnade bilar i större skala.

– Man behöver inte köp en ny bil för att få sälja sin gamla till oss. Det spelar inte heller någon roll vad bilen har för märke, vi köper in bilar från alla tillverkare, berättar Markus.

Många stora bilhandlare är främst intresserade av att köpa begagnade bilar som inte är så gamla.

– På Bilbolaget är vi i första hand intresserade av att köpa in bilar som är yngre än sju år och som gått max 15 000 mil, men även äldre bilar med fler mil kan vara av intresse. Vi breddar vårt sortiment allt mer, och kommer dessutom börja med en förmedlingstjänst där vi hjälper kunder få bud från andra handlare på sina bilar, berättar Markus.

Har du en bil du vill sälja? Läs mer och gör en kostnadsfri värdering här.

Har du en äldre begagnad bil kan du givetvis ändå sälja den till bilhandlare, det handlar bara om att hitta rätt bilfirma. Det går även att sälja din bil via bilförmedlare eller på auktion. Då sätter du ofta ett reservationspris som bilen måste uppnå för att du ska gå med på att sälja den.

Kan man sälja en bil med fel på till bilhandlare?

Det beror på, är det kortfattade svaret. Om du kan sälja en bil med fel på avgörs av tre saker: vad det är för bilhandlare, vilket typ av fel det är på bilen och vad det är för bil. Är det en populär bil som många är intresserade av att köpa och felet är enkelt avhjälpt för handlaren kan det absolut gå.

– Säg till exempel att du vill sälja en bil som har slitna bromsklossar. En sådan sak är sällan något problem för en större bilhandlare att åtgärda. Framför allt inte om man väljer en större bilhandlare som också har verkstäder, som oss på Bilbolaget exempelvis, säger Markus.

Tänk bara på att vara ärlig om vilka fel som finns på bilen. Är du inte det kan det straffa sig och i värsta fall får du betala tillbaks alla pengar och får din trasiga bil åter.

De senaste åren har det också dykt upp en mängd olika företag som köper begagnade fordon i alla skick, även defekta och avställda bilar. Är bilen supertrasig kan du även sälja den för dekonstruktion, det vill säga till skroten.

Rostig skrotbil i ödemarken
”Nja, jo den är lite rostig kanske. Och den behöver nog nya däck. Annars är den i ok skick.”

Sälja bil med billån

Får man sälja en bil med lån kvar? Ja! Om du har lån kvar på din bil är det enklast att sälja den till bilhandlare. Detta då många privatpersoner drar sig för att ta över någon annans lån.

Har du en bil med restskuld kan en bilhandlare hjälpa dig att lösa lånet samtidigt som de tar över ägandet. Detta är ett vanligt förfarande och inget som gör det svårare att sälja bilen till en handlare.

– Hos oss är det enkelt att sälja en bil med lån kvar. Det enda vi behöver är information om vilken bank eller långivare som har lånet samt info om skuldens storlek. Resten löser vi i samband med betalning och ägarbyte, säger Markus.

Hur fungerar det med inbyte?

Säljer du din bil med avsikt att köpa en ny eller begagnad bil hos bilhandlaren kan du istället byta in din bil. Då räknas försäljningspriset för din gamla bil av från den nya bilens pris och så får du betala eventuell mellanskillnad. Smidigt!

Vissa sajter påstår att detta är en ekonomiskt dålig affär för att inbytesvärdet är lägre än vad försäljningspriset skulle vara. Vi har ingen aning om var de fått denna information från, kanske vill de bara att du ska sälja bilen till dem istället. Detta är hur som helst helt felaktigt.

– Det spelar ingen roll om du vill byta in din bil eller sälja den. Vi värderar den på samma sätt och betalar exakt lika mycket oavsett om du köper en ny bil av oss eller ej, förklarar Markus.

Att byta in sin bil är därmed både smidigt och likvärdigt som att sälja sin bil till bilhandlare ur ett ekonomiskt perspektiv. Dock förutsätter det förstås att du hittar en ny bil du vill ha hos bilhandlaren i fråga.

Neonskylt med texten "This is the sign you've been looking for" - att sälja din bil till bilhandlare alltså.
Japp, så är det. Bara att värdera bilen och sälja den till en bilfirma idag.

Tips när du ska sälja bil till bilhandlare

Det är väldigt enkelt att sälja sin bil till en bilhandlare, men det finns ändå några tips vi vill skicka med dig.

Jämför för att få maximalt betalt

Vill du få så mycket betalt som möjligt för din bil ska du nog sälja den privat. De främsta anledningarna till att sälja den till en bilhandlare är enkelheten, snabbheten och tryggheten – inte priset. Med det sagt förstår vi ändå att du såklart vill få så mycket betalt som möjligt för din bil ändå.

Vill du kan du då börja med att kolla priser på diverse marknadsplatser för privata bilaffärer, exempelvis Blocket. Där får du ett hum om vad andra försöker sälja sina bilar för. Kom dock ihåg att priset du ser sannolikt inte är vad personen faktiskt kommer att få betalt. Det prutas hejvilt när man säljer sin bil privat. Bilens ”Blocket-värde” kan du sedan ha i åtanke när du pratar med bilhandlare och får bud från dem. Även om du inte kommer att få den summan kan det kan hjälpa dig förhandla om priset.

Efter detta kan det vara bra att värdera bilen hos flera bilhandlare. Då märker du snabbt vilka som kommer med bra erbjudanden och vilka som inte gör det. Får du inga bra erbjudanden alls kan du ju alltid försöka sälja din bil privat istället.

Läs vår artikel ”Tips när du ska sälja bil privat”

Var realistisk

Kom ihåg att en bilhandlare aldrig kan betala marknadspriset/marknadsvärdet för en bil. Detta eftersom handlaren behöver kunna sälja bilen med vinst. Dessutom tillkommer en hel del kostnader för handlaren, till exempel för test, arbetstid, eventuella reparationer och rekond av bilen. Allt sådant som du slipper fundera på och betala för när du säljer till handlare, med andra ord.

En bilhandlare kommer därmed att lämna ett bud som är ekonomiskt rimligt för denne. Det kan finnas förhandlingsutrymme (du kan alltid fråga om mer betalt) men de kan aldrig betala lika mycket som en slutkund. Du behöver därför vara realistisk i dina förväntningar när du säljer bil till en bilfirma.

Hund som stirrar intensivt på en kille
Syna bilhandlaren, -förmedlaren eller auktionssajten noga innan du väljer vilket företag du ska sälja in bil till.

Kolla upp bilhandlaren

Det är tråkigt att behöva skriva detta, men tyvärr finns det oärliga och oseriösa bilhandlare och -förmedlare. Innan du använder dig av en bilfirma, bilförmedlare eller auktionssajt för att sälja din bil är det därför bra att kolla upp företaget, till exempel genom att läsa recensioner. Är det många som varit missnöjda med sin bilaffär finns det risk för att du kommer få en liknande upplevelse.

Du kan även kolla tidningen Råd & Röns Svarta lista. Där hamnar företag som inte följer besluten från Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Även om dessa fall främst rör köp av begagnad bil kan det ändå ge en fingervisning om handlarens vilja att ”göra rätt för sig”.

Ett litet P.S. Alla bilhandlare anslutna till MRF, till exempel vi på Bilbolaget, har åtagit sig att alltid följa ARN:s beslut. Bra för dig att veta om du går i köp- och säljtankar.

Välj helt enkelt en handlare du får förtroende för. Det kan vara en lokal bilfirma eller en stor onlinetjänst, huvudsaken är att de verkar bra och att du får den service du förväntar dig.

Kolla villkor och avtal

Kolla gärna lite extra på handlarens villkor/avtal. Är det till exempel gratis att använda tjänsten, kan du när du vill avsluta försäljningsuppdraget utan kostnad och vad händer om bilförmedlaren eller auktionssajten inte kommer upp i det pris du vill ha?

Vanliga frågor om att sälja bil till bilhandlare

Kan man sälja bilen i befintligt skick eller måste jag göra något innan försäljningen?

Du behöver inte göra något med din bil innan försäljning utan kan sälja den i befintligt skick. Däremot är det alltid bra att vara tydlig med eventuella skavanker och fel på bilen.

Vilka uppgifter behöver jag ha om jag vill sälja min bil?

För att värdera bilen hos en bilhandlare behöver du i regel bara ha koll på bilens registreringsnummer och hur många mil den gått. För att sälja bilen behöver du bilens registreringsbevis, del 2.

Kan man sälja bil till handlare utan registreringsbevis?

Nej, du behöver behöver den gula delen av registreringsbeviset, den som kallas del 2. Om du har e-legitimation kan du beställa ett nytt registreringsbevis via Transportstyrelsens hemsida utan kostnad och du får hem det i brevlådan inom några dagar. Givetvis kan du ändå påbörja värdering med mera, men för att slutföra försäljningen krävs registreringsbeviset.

Måste jag själv skapa ett köpekontrakt?

Nej. Handlaren hjälper dig med allt pappersarbete för att du ska känna dig helt trygg med din bilförsäljning.

Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2023-02-28

Bilbolaget

2022-11-24

Relaterade artiklar

Tips vid köp av begagnad bil – viktiga saker att kontrollera

Eftersom vi vet att många drar sig för att köpa begagnad bil privat har vi samlat ett antal tips på vad du ska kolla upp innan du slår till.

Billån och kontantinsats – så köper du bil med och utan handpenning

Ska du köpa bil med billån behöver du betala minst 20% i kontantinsats. Vi berättar hur det fungerar och hur du köper bil utan kontantinsats.

Kontrollera fordonets skulder innan köp

Om det finns fordonsrelaterade skulder på en bil du köper kan det stå dig dyrt. Så kollar du om det finns skulder på bilen, helt gratis.

Nu blir det ännu tryggare att köpa begagnad bil av bilhandlare

Nya konsumentköplagen gör det lättare att köpa begagnad bil och hindrar handlare från att använda friskrivningar som ”säljes i befintligt skick”.