Singelolycka – så gör du om du kört av vägen

Vid en singelolycka är endast ett fordon inblandat. Det kan till exempel handla om att du råkat köra av vägen, att du kört på ett föremål eller att du väjt för något och krockat med ett träd. I den här artikeln går vi igenom vad du ska göra om du varit med om en singelolycka och berättar vilket nummer du eventuellt ska ringa. Vi berättar också vad din försäkring täcker när du är vållande till olyckan.

En singelolycka innebär att du har varit med om en bilolycka utan att någon annan bil har varit inblandad. Det kan till exempel vara att du åkt av vägen och kört in i en stolpe eller ner i ett dike. Dessa typer av singelolyckor kallas ibland också avåkningsolyckor.

Om du köra på någon annans egendom, såsom en bil, fastighet eller brevlåda, räknas det också som singelolycka.

Om du krockat med ett vilt djur räknas det som viltolycka. Läs mer om vad du ska göra om du varit med om en viltolycka eller kört på ett tamdjur.

Så ska du agera

En singelolycka kan vara mer eller mindre allvarlig. Från långsamma avåkningar eller dikeskörningar till större olyckor där du, dina passagerare, en trafikanordning eller egendom skadats allvarligt. Hur du ska agerar beror på situationen.

Vilket nummer ska man ringa?

Vid en singelolycka behöver du bara kontakta polis eller räddningstjänst om någon är allvarligt skadad, om du behöver hjälp på olycksplatsen eller om du skadat en trafikanordning eller egendom och ej får tag på ägaren. Beroende på hur akut situationen är ringer du i sådana fall 112 eller 114 14.

Förare som kört i diket med bilen en vinterdag
En singelolycka innebär att du har varit med om en bilolycka utan att någon annan varit inblandad, till exempel om du kört i diket.

Larma, hjälp och varna andra

Om du eller en passagerare är allvarligt skadad ska du omgående ringa 112 och påbörja första hjälpen.

Så ska du agera om någon skadats allvarligt vid en bilolycka

Slå på varningsblinkers och flytta din bil från vägen så snabbt som möjligt för att undvika följdolyckor. Om bilen är så pass skadad att den inte går att köra bör du och eventuella passagerare flytta er till en säker plats. Detta så att ni inte riskerar att bli påkörda av någon annan.

OBS! Om någon skadats svårt eller omkommit i olyckan får du endast flytta på din bil om den utgör fara för annan trafik.

Sätt ut varningstringel

Sätt ut en varningstriangel på lämpligt avstånd från olycksplatsen, cirka 200–300 meter före. Varningstringeln gör att andra trafikanter uppmärksammas och varnas för att en olycka skett.

Försök vistas så lite på vägen som möjligt. Om du har en reflexväst i bilen är det bra att ta på sig den, även om det är ljust ute.

Om din singelolycka resulterat i att det ligger trasiga föremål eller annat på vägbanan bör du försöka flytta på det. Detta förutsätter dock att det kan göras utan att du riskerar din egen säkerhet.

Om du inte klarar att säkra platsen på egen hand, ring polisen på 114 14 och begär hjälp. Om faran är överhängande för dig själv eller andra, ring 112.

Träd som fallit över vägen efter en singelolycka
Om din olycka resulterar i att det hamnat lösa föremål eller annat på vägen ska du försöka röja vägbanan så gott det går. Vid behov, kontakta polisen på 114 14 eller larma 112 om det är akut.

Om din olycka orsakat skador på annat än din bil

Om något skadats i samband med olyckan är du enligt lag skyldig att kontakta ägaren eller polisen. Vem du ska kontakta beror i första hand på vad som skadats.

Vid skada på egendom

Om du skadat någon annans egendom, till exempel en bil, brevlåda eller någons staket, ska du i första hand kontakta ägaren.

Om du inte kan få tag på ägaren kan du vid mindre olyckor, till exempel om du kört på en brevlåda, fullgöra uppgiftsskyldigheten genom att lämna ett meddelande. På en lapp eller dylikt ska du då beskriva vad som hänt och lämna namn, adress och telefonnummer.

Om olyckan är mer omfattande och du inte får tag på ägaren ska du kontakta polisen på 114 14, eller 112 i mer akuta fall.

Vid skada på trafikanordning

Har du kört på och skadat ett vägmärke eller annan trafikanordning, till exempel en vähskylt, ska du i första hand försöka återställa det skadade. Går inte detta ska du kontakta polisen på 114 14.

Om något skadats så allvarligt att det utgör fara för andra trafikanter, till exempel om du kört sönder ett vägräcke, bör du larma 112.

Polisbilar i city
Vid en singelolycka behöver du bara kontakta polis eller räddningstjänst om någon är allvarligt skadad, om du behöver hjälp på olycksplatsen eller om du skadat trafikanordningen eller egendom och ej får tag på ägaren.

Kontakta försäkringsbolaget

Om ingen annan är inblandad och olyckan inte medfört skada på annans egendom eller trafikanordning behöver du inte kontakta polisen. Då räcker det att du anmäler singelolyckan till ditt försäkringsbolag för att få ersättning om du, dina passagerare eller din bil skadats.

Om din bil är i så pass dåligt skick att den inte går att köra kan du ringa bärgningshjälp eller assistans som kan ta bilen till en verkstad.

Om det inte uppstått några skador alls i samband med olyckan behöver du inte anmäla den till någon. I sådana fall kör du bara vidare, så fort du är lugn igen.

Läs mer om försäkringsbolagets inblandning och vad du kan få ersättning för vid en singelolycka längre ner.

Dina skyldigheter vid singelolycka

Om du är inblandad i en singelolycka har du enligt Trafikförordningen vissa skyldigheter. Bland annat är du skyldig att stanna kvar på platsen för att varna andra förare och försöka skapa en så säker situation som möjligt (2 kap 8 § Trafikförordningen). Det är därför du ska sätta ut en varningstriangel och så gott det går röja på vägen efter din olycka.

Du måste också lämna kontaktuppgifter samt upplysningar om händelsen till den vars egendom skadats.

Om du lämnar platsen utan att ha detta kan du dömas för det brott som kallas smitning. Det kan ge böter eller fängelse i högst ett år (5 § i Lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott).

Två mekaniker som bär en bilfront. Vid singelolyckor är det vanligt att bilen måste lagas på verkstad.
Behöver din bil lagas efter en singelolycka krävs en helförsäkring eller vagnskadegaranti för att försäkringsbolaget ska stå för reparationen.

Vad täcker försäkringen vid en singelolycka?

Vid en singelolycka är du eller föraren av din bil vållande. Det innebär att försäkringsbolaget anser att du bär skuld till olyckan. Vilka skador som täcks beror på vilken försäkring du har.

Personskador och skador på annans egendom

Vid en singelolycka hjälper din trafikförsäkring dig med ersättning för skador som du orsakat på någon annans bil eller egendom. Trafikförsäkringen ersätter också personskador som du eller dina passagerare råkat ut för.

Hur mycket du ska betala i självrisk varierar. Vissa försäkringsbolag har 0 kronor i självrisk och vissa har 1 000 kr. De flesta bolag har ett tillägg på 1 000 kronor om föraren brutit mot lagen, saknar körkort, varit grovt vårdslös eller rattfull.

Trafikförsäkringen är det lägsta skyddet du kan teckna för din bil. Har du hel- eller halvförsäkring har du alltså både trafikförsäkring och den extra försäkringen. Läs mer om försäkringar.

Bärgning och skador på bilen

För att få ersättning från försäkringsbolaget för skador på din bil (kallas vagnskada) behöver du ha en helförsäkring eller vagnskadegaranti. Det som kallas drulleförsäkring gäller inte vid singelolyckor.

Självrisken för vagnskada är ganska hög och varierar beroende på vad du valt när du tecknande försäkringen. Ofta är den mellan 3 000 och 10 000 kronor.

Har du fri assistans inkluderat i din försäkring kostar bärgningen inget. Då betalar du inte heller någon självrisk för detta. I annat fall varierar självrisk eller kostnad beroende på ditt försäkringsbolags villkor.

Ta hand om dig

Slutligen vill vi säga att vi hoppas att du mår bra trots omständigheterna och att vår guide hjälpte dig.

Det är vanligt att efteråt uppleva oro, stress och må dåligt. Det är absolut inte något du behöver skämmas över. Det finns också hjälp att få, tveka inte att ta den! På 1177.se kan du läsa mer.

Var rädd om dig! <3

Fakta om singelolyckor

En singelolycka är en trafikolycka där endast ett fordon är inblandat. Flera personer kan dock vara drabbade om det fanns passagerare i bilen. Det är den olyckstyp som orsakar flest dödsoffer i trafiken varje år.

Singelolyckor sker oftast på landsvägar utanför tätbebyggda områden, och nästan hälften inträffar i mörker eller gryning. Statistik visar att varannan förare som omkommer i en singelolycka är alkoholpåverkad.

Vanliga orsaker:

  • Trötthet – olyckorna sker ofta i gryning eller mörker.
  • För hög hastighet – ökar risken att tappa kontrollen.
  • Alkohol/droger – försämrar omdöme och reaktionsförmåga.

Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2025-02-14

Relaterade artiklar Se alla

Så gör du om du kört på katt, hund eller annat tamdjur

Om du kört på ett tamdjur, till exempel en katt eller hund, ska du du anmäla olyckan till ägaren eller polisen så snabbt som möjligt.

Bilolycka – så gör du om du krockat med bilen

Efter bilolycka: så ska du göra vid krock eller kollision med annat fordon. Detta nummer ska du ringa √ Det täcker försäkringen √

Bogsera bilen – regler och tips för bogsering

Är du osäker på vilka regler som gäller vid bogsering? Vi berättar vilka lagar du måste följa och ger tips för en smidigare bogsering.

Parkeringsskada – så gör du vid olycka på parkering

Vi berättar vad du ska göra om du råkat ut för en parkeringsskada samt hur du bör agera om du orsakat en skada på annan parkerad bil.

Se alla