Leasa eller köpa bil 2024 – en omfattande guide till billån och privatleasing

Att köpa bil innebär ofta en stor investering. Länge har billån varit vanligast men med nya ägandeformer har marknaden förändrats och idag är privatleasing det vanligaste finansieringsalternativet. Men vad är egentligen bäst, att köpa eller leasa bilen? Det finns givetvis både för- och nackdelar med båda alternativen. Vi berättar om skillnaderna mellan billån och privatleasing samt vägleder dig i beslutet.

Oavsett om du ska skaffa en ny eller begagnad bil kan köpet behöva finansieras på något sätt. Köper du bil av bilhandlare kan detta göras på två olika sätt: med billån eller privatleasing.

Ja, att säga att man köper bilen när man leasar är egentligen fel. En leasing är en långtidshyra och inget annat. Dock låter det så fult att hela tiden säga ”skaffa bil”, så ibland kommer vi helt enkelt att försköna det hela och säga ”köpa bil”. Har du förslag på en bättre term tar vi gärna emot den.

För att kunna svara på om lån eller leasing är bäst för just dig behöver vi börja med att titta på vad billån respektive privatleasing innebär samt vilka fördelar och nackdelar som finns med de olika finansieringsalternativen.

Har de redan stenkoll på detta och vill hoppa direkt till delen där vi svarar på vad som är billigast och bäst för dig kan du hoppa direkt till följande kapitel: Vad är billigast, låna eller leasa?

Buntar med pengar på en bils motorhuv, här behövs varken billån eller privatleasing. Det är bara att köpa bilen och dra.
Visst hade det känts gött att vända en väska full med pengar över motorhuven på en bil och säga ”Jag tar den här jag”. Nu är det inte så många av oss som kan det, så vi får nöja oss med att låna eller leasa.

Så fungerar billån: du köper bilen

Ett billån är egentligen som vilket lån som helst. Du lånar en summa av en bank eller annan långivare och betalar ränta på beloppet samt amorterar på lånet.

Sidospår: Vissa långivare gör skillnad på om du köper bil av handlare eller privat och vad bilen kostar. Köper du en lite dyrare bil av handlare kan bilen i regel vara säkerhet för lånet. Det innebär att räntan blir lägre. Köper du bil av privatperson eller om bilen kostar under en viss summa behöver du i regel låna utan bilen som säkerhet. Detta brukar kallas privatlån eller blancolån och räntan blir högre. I denna artikel kommer vi fokusera på det renodlade billånet.

Kostnaden

Du väljer själv hur stor del av bilens värde du vill låna för och om du ska låna med restvärde. Som max lånas 80 procent av kostnaden för bilen ut. Resterande summa kallas kontantinsats och det är den summa du som lägst måste betala vid köpet.

Löptiden, d.v.s. hur länge du ska betala av på lånet, styr hur hög månadskostnaden blir och kan läggas upp på 1-8 år beroende på bank/långivare och hur gammal bilen är. I månadskostnaden är en låneränta inräknad, den kan vara fast eller rörlig.

Avslut

Har du lånat utan restvärde, d.v.s. att du betalar av hela bilen under lånets löptid, äger du bilen när lånet är avbetalat. Du kan i regel avsluta lånet i förtid om du skulle önska. Till exempel om du vill sälja bilen och köpa en annan.

Har du lånat med restvärde förutsätter det att du lämnar tillbaka bilen till handlaren när lånet går ut. Då har du nämligen inte betalat för hela bilen. Då detta är mindre vanligt (och liknar leasing vad gäller regler osv) kommer vi i denna artikel främst syfta på billån utan restvärde.

Bilar du kan köpa med billån Se alla

Så fungerar privatleasing: du ”hyr” bilen

Privatleasing innebär egentligen att du hyr bilen under en längre period, oftast 36 månader. Detta innebär att du inte själv äger bilen utan att du står som brukare.

Kostnaden

När du privatleasar väljer du en bil som du betalar en månadskostnad för. I avgiften ingår det antal mil du får köra samt service och i vissa fall försäkring. Kostnaden baseras på hur dyr bilen är, vilka tillval du gör (exempelvis vinterdäck) och hur många mil om året du vill köra.

Vid privatleasing betalar du i regel ingen kontantinsats och bilens restvärde är garanterat. Det betyder att du inte behöver fundera på bilens värdeminskning. Räntan är ofta rörlig och månadskostnaden kan därför gå både upp och ner under avtalsperioden.

Avslut

När avtalstiden går ut lämnar du tillbaka bilen till handlaren. Förutsatt att du inte kört mer mil än avtalet tillåter och att du inte slitit mer på bilen är vad som anses vara normalt betalar du inget när du lämnar tillbaks bilen.

Privatleasa bil hos Bilbolaget

Bil som blivit totalmosad av något uppifrån, kanske ett träd eller dylikt.
”Normalt slitage? Mja, den har kanske fått en buckla eller två, men kupén är ren och fin.”

Skillnaden mellan lån och leasing

Vi förstår att det inte är helt lätt att förstå skillnaderna mellan lån och leasing. Därför har vi gjort en tabell som tydligt visar de främsta skillnaderna.

BillånPrivatleasing
BilenNy eller begagnadOftast ny
ÄgandeDu äger bilen Bilen ägs av leasinggivaren, du står som brukare
KontantinsatsJaNej
RäntaFast eller rörligOftast rörlig
MånadskostnadFast eller rörlig (beroende på val av ränta)Rörlig
RestvärdeEj garanteratGaranterat
MilKör så mycket du villRegleras i avtalet
SkickInget kravBilen ska återlämnas i bra skick
FörtidslösenDu kan när som helst lösa ditt lånDu kan avsluta i förtid, men det blir dyrt
AvslutNär lånet är betalt äger du bilenBilen återlämnas till din återförsäljare
Par som köpt ny Volvo efter att ha funderat över skillnaden på billån och privatleasing.
Låna eller leasa ny bil? Det är frågan.

För- och nackdelar med lån och leasing

Fördelar med billån

  • Du äger bilen: Det innebär en större frihet och kontroll samt kan minska oron för slitage.
  • Du kan byta när du vill: I regel kan du lösa lånet och sälja bilen när du vill.
  • Kör hur mycket du vill: Med billån finns inga begränsningar
  • Lägre månadskostnad: Eftersom du betalar en kontantinsats blir månadskostnaden i regel lägre än vid leasing (detta medför dock inte per se att lån är mer ekonomiskt fördelaktigt)
  • Avdrag för räntekostnaden: När du köper bil med lån kan du dra av för räntekostnaden i deklarationen. Därmed “får du tillbaka” lite av den ränta du betalt.

Nackdelar med billån

  • Värdeminskning: Med tiden minskar alla bilar i värde. Hur mycket är dock svårt att säga med säkerhet. Detta är något du behöver ha med i dina beräkningar. Speciellt om du jämför med privatleasing där restvärdet är garanterat.
  • Du måste betala kontantinsats: Minst 20% av bilens kostnad ska betalas vid köpet. (Har man sparkapital är detta egentligen ingen nackdel, men det brukar klassas som det eftersom kontantinsatskravet är ett av de största hindren för folk som vill ta billån.)
  • Du får stå för alla utgifter: Vid billån tillkommer vissa kostnader, exempelvis försäkring och service. Men det kan givetvis även uppstå oväntade kostnader – bilen kan gå sönder. Som bilägare måste du stå för alla reparationskostnader själv.
  • Du behöver sälja bilen själv: När du inte längre vill behålla din bil måste du själv ansvara för att sälja den, antingen till handlare eller privatperson. Har du lån kvar på bilen kan det vara svårt att sälja den till privatperson.

Fördelar med privatleasing

  • Ingen kontantinsats: Du behöver inte binda upp kapital eftersom du inte behöver betala någon kontantinsats. Du får inte heller någon låneskuld.
  • Koll på alla kostnader: Även om räntan är rörlig vid privatleasing har du ändå bra koll på dina bilkostnader eftersom service, försäkring, vägassistans m.m. i regel bakas in i leasingpriset. Du slipper helt enkelt oväntade utgifter.
  • Ny bil utan oro för värdeminskning: Den vanligaste oron när folk köper ny bil är att den ska sjunka mycket i värde. Men vid privatleasing är restvärdet garanterat, så det behöver du inte oroa dig över alls.
  • Enkelt avslut: Eftersom du inte äger bilen slipper du jobbet med att sälja den när det väl är dags för ny. Istället lämnar du bara tillbaka den till bilhandlaren.

Nackdelar med privatleasing

  • Leasinggivaren äger bilen: Din frihet med bilen är begränsad eftersom du inte själv äger bilen. Det betyder att du måste följa uppsatta regler, skötselråd, servicekrav med mera.
  • Bestämd körsträcka: Privatleasingavtalet reglerar hur många mil du får köra med bilen och det kan lätt bli dyrt om du kör för mycket. Samtidigt är det onödigt att betala mer för mil du kanske inte kör.
  • Du får betala för onormalt slitage: Enligt leasingavtalet ska bilen vara i bra skick med normalt slitage när den lämnas tillbaka. Är bilen mer sliten, ex om du fått bucklor, långa repor eller om saker skadats i kupén kan du få betala för att åtgärda detta.
  • Du är bunden till avtalet: Du blir bunden till din bil och avtalet, oftast i tre år, och det är ganska lång tid. Behöver avtalet brytas i förtid kan det bli både krångligt och dyrt.
Två barn i en röd leksaksporsche, bredvid en riktig sportbil.
Den där röda sportbilen du privatleasade kanske inte känns lika cool med en bilbarnstol i. Kommer bilen du väljer verkligen passa i tre år? Det är frågan man måste ställa sig innan man privatleasar.

Vad är billigast, låna eller leasa?

Anledningen till att vi inte tidigare i denna artikel talat om vad som är mest ekonomiskt fördelaktigt är för att det inte finns ett enkelt svar. Det går inte att på förhand säga vad som är billigast av lån eller leasing.

Ibland är billån billigare, ibland är privatleasing billigare. Det varierar mellan bilmärken och modeller, storlek på bil och olika företag. Ytterligare en sak som påverkar är vad bilens restvärde kommer att vara (vilket man inte med säkerhet kan svara på).

Vill man verkligen göra en bra affär (så ska man handla med fastigheter och inte bilar, hehe) måste man lägga tid på att kolla marknaden. Det handlar helt enkelt om att jämföra och räkna, vad kommer lånet att kosta och vad kommer privatleasing att kosta. Det kan dessutom finnas många tusenlappar att spara om man kan vänta in en kampanj eller lyckas förhandla till sig en lägre ränta.

En sak som dock går att säga rent generellt ur ett ekonomiskt perspektiv är att om du köper en begagnad bil är risken mindre för att bilens värde sjunker så drastiskt. Det är egentligen första ägaren som tar den största värdeminskningssmällen, nästan oavsett om bilen säljs efter ett eller fem år.

Vill du nödvändigtvis ha en sprillans ny bil kanske privatleasing därmed är mer fördelaktigt. Vill du köpa en begagnad bil kan lån däremot vara mer fördelaktigt.

Bilar som går att privatleasa Se alla

Man som sitter vid en dator med en skeptisk min och ordentlig tankerynka i pannan. Funderar sannolikt på om han ska välja att leasa eller köpa bil.
Nej, att fundera över billån och privatleasing är kanske inte skitkul. Men förhoppningsvis kommer följande frågor hjälpa dig reda ut vad som blir bäst för dig.

Ska man leasa eller köpa bil med lån?

För att kunna svara på om billån eller privatleasing är bäst för dig måste du svara på några frågor.

Är du säker på att du kan ha bilen i tre år?
Ska du privatleasa är du bunden till bilen i tre år, vilket är en förhållandevis lång tid (även om det nu börjar dyka upp privatleasingavtal som är två år med).

Det du behöver fundera över är om din familjesituation kommer se likadan ut – kommer bilens storlek att passa i tre år? Kommer du bo på samma ställe och jobba på samma ställe – kommer milen att räcka? Är svaret ja på denna fråga kan du privatleasa.

Är svaret nej bör du välja billån.

Vill du bara ha bilen i tre år?
Tror du att du vill ha bilen längre än tre år är det billån som gäller. Vissa företag gör det visserligen möjligt att köpa ut den privatleasade bilen efter tre år, men detta brukar inte vara speciellt ekonomiskt fördelaktigt.

Hur många mil om året kör du? Och kör du ungefär lika långt varje år?
Kör du mindre än 2000 mil om året eller i snitt under 6000 mil på tre år? Då kan privatleasing passa. Kör du mer än så är billån det bästa alternativet.

Är du osäker på hur många mil du kör är privatleasing inte ett lika lämpligt alternativ eftersom det kan bli dyrt om du kör mycket mer än avtalet tillåter. Samtidigt kan det kännas onödigt att betala för 1500 mil och så visar det sig att du bara kör 500 mil om året.

Har du tillräckligt mycket sparat kapital för att betala handpenning?
Eftersom du måste betala minst 20 procent av bilens kostnad i handpenning vid köpet behöver du ha de pengarna (eller en inbytesbil som motsvarar den summan) för att kunna ta ett billån. Ju dyrare bil desto högre summa i handpenning.

Om du kan och är villig att binda kapital genom att betala handpenning kan du välja billån. Om du inte kan eller inte vill låsa upp sparpengar är privatleasing en möjlighet.

Känns det viktigt att du äger bilen och får bestämma över den?
Är det viktigt för dig att själv äga dina saker? Vill du fritt kunna bestämma över allt kopplat till bilen och ha flexibilitet att själv välja försäkringsgivare, däck och så vidare? Då är billån det enda alternativet. Är detta inte speciellt viktigt för dig kan du privatleasa.

Kan du hålla en bil i normalt slitage-skick?
En viktig sak när man privatleasar är att man måste vara rädd om bilen eftersom den ska lämnas tillbaks efter avtalets slut. Sedan kan det i och för sig sägas att du alltid bör vara rädd om din bil, även om du äger den – ju bättre skick desto mer är den värd när den ska säljas.

Men vid privatleasing handlar det om att bilen inte får vara mer sliten eller skadad än avtalet tillåter. Har den skador som är större än vad som anses vara normalt skick kommer du att få betala för att få detta åtgärdat (det mesta går dock på försäkring, men det är ändå en självrisk som ska betalas).

Äger du bilen gör du som du själv vill när den ska säljas. Är du ok med att vara rädd om bilen och beredd på att få betala några tusenlappar om olyckan skulle vara framme kan du privatleasa. Känns detta inte bra ska du välja billån.

Äldre kvinna som röker och har hund i bilen. För henne är det nog bäst att köpa bilen hellre än att leasa den.
Tänker du röka i bilen? Ha en hund i framsätet? Då är nog billån snäppet bättre än privatleasing för dig.

Sammanfattning

Billån ger dig mer frihet men också större ansvar och mer risk. Eftersom du äger din bil gör du som du vill med den – det finns varken begränsningar gällande ombyggnation, försäkringsval eller körsträcka. Någon diskussion behöver heller inte uppstå kring vems ansvar det är om en skada uppstår. Hela ansvaret ligger på dig som bilägare men det innebär också att alla kostnader hamnar på dig.

Privatleasing är enkelt, smidigt och du vet på förhand vad du kommer betala varje månad. Samtidigt är du begränsad till att följa någon annans regler för bilen – hur den ska skötas, hur långt du får köra och hur länge du ska ha den.

Vad som passar dig bäst beror helt på dina förutsättningar och vad som blir billigast varierar från fall till fall. En sak som dock alltid är säker är att det lönar sig att jämföra.

Alternativen på marknaden är många, oavsett om du väljer privatleasing eller billån. Såväl kostnaderna som villkoren kan skilja väsentligt, så var inte rädd för att fråga din bilhandlare om råd.

Behöver du hjälp att reda ut om billån eller privatleasing är bäst för dig? Kontakta oss idag. Våra kunniga säljare hjälper dig gärna.


Bilar i lager Se alla

Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2024-04-25

Relaterade artiklar Se alla

Välja bilförsäkring – tips och råd för bilägare

Ska man ha hel-, halv- eller trafikförsäkring på bilen? Vilket försäkringsbolag är egentligen bäst? Vår försäkringsrådgivare ger dig svaren.

Billån och kontantinsats – köpa bil med och utan handpenning

Ska du köpa bil med billån behöver du betala minst 20% i kontantinsats. Vi berättar hur det fungerar och hur du köper bil utan kontantinsats.

Fel på bil efter köp – vem är ansvarig?

Vid bilaffärer mellan privatpersoner regleras villkoren i avtal eller av köplagen. Vem som är ansvarig för fel på bilen efter köp varierar.

Kontrollera fordonets skulder innan köp – enkla tips

Om det finns fordonsrelaterade skulder på en bil du köper kan det stå dig dyrt. Så kollar du om det finns skulder på bilen, helt gratis.

Se alla