Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudande och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Vad är skillnaden mellan Crossover och SUV?

Den som börjat läsa på om olika bilmodeller snubblar snart över bilar som ser ut som SUV:ar men som kallas Crossovers eller CUV. Vad är egentligen skillnaden? Knappt tillverkarna vet, verkar det som.

Det finns bilar som kallas SUV och det finns bilar som kallas CUV. De ser ganska lika ut – som stora, lite högre personbilar. Men de borde ju vara olika eftersom de har olika namn. Frågan är bara vad skillnaden är.

Enklast är kanske att leta efter ledtrådar i namnen. SUV står för Sport Utility Vehicle och CUV för Crossover Utility Vehicle. Säger det dig något? Inte mycket va? Den ena är sportigt funktionell och den andra är… en korsning? Njae, vi får nog försöka hitta förklaringen till skillnaderna biltyperna emellan på annat håll.

Dacia Sandero Stepway crossover parkerad framför en gårdsbutik.
Dacia Sandero Stepway: robust och mångsidig Crossover, enligt Dacia.

För den som vill vara teknisk kommer nedan en ganska lång förklaring. För den som redan nu känner att hen inte orkar en teknisk förklaring kommer här ett förenklat svar:

Det spelar ingen större roll – idag är det faktiskt ingen större skillnad på SUV och CUV. En Crossover är ofta något mindre och lättare än en renodlad SUV, men det finns små SUV:ar och stora Crossovers med.

Historiska skillnader

Går vi tillbaka i historien har skillnaden mellan SUV:ar och Crossovers en tydligare förklaring. Förr, och vissa ännu idag, menade man att en riktig SUV skulle baseras på en SUV-plattform och vara byggd på en separat ram.

En Crossover, å andra sidan, som hade utseendemässiga SUV-attribut, baserades på en vanlig personbilsplattform. Det var en högbyggd bil som ändå inte var en SUV eftersom den var baserad på en personbils arkitektur med självbärande struktur och chassi, alltså inte byggd på separat ram.

Samtida liknelser

Numera kan två crossovers vara mycket olika, den ena baserad på en typisk personbilsplattform med höjd fjädring och den andra från början byggd som en SUV.

En modern SUV, å andra sidan, är ofta lättare och har enklare drivteknik än de första generationerna SUV:ar som var mer lika terrängbilar. Kravet på att en SUV ska vara byggd på separat ram håller långt ifrån alla fast vid.

Renault Captur SUV parkerad framför ett hus
Renault Captur, liten och sportig SUV, enligt Renault.

Med andra ord har de båda biltyperna närmat sig varandra och det finns idag ingen solklar skiljelinje dem emellan. Bland tillverkare som ändå gör skillnad på SUV och Crossover är det oftast att den ena är byggd på en SUV-plattform och den andra på en personbilsplattform som skiljer dem åt.

Huruvida den saker spelar någon roll för dig som ska köpa ny bil låter vi vara osagt. Fina, rymliga och praktiska är de hur som haver. God framkomlighet och bra översikt får du också. Oavsett om du väljer en SUV eller CUV alltså.

Blev du sugen på att köpa en SUV/CUV?
Vi har ett stort utbud av nya och begagnade bilar i lager.

Se dem här


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudande och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2021-03-29

Relaterade artiklar Se alla

11 myter om elbilar

De har kort räckvidd, är bara för stadsbor och tar lång tid att ladda. Myterna om elbilar är många, men vilka är sanna och vilka är falska? Häng med när vi reder ut några av de vanligaste elbilsmyterna.

Vad är skillnaden på elbil, laddhybrid och hybrid?

Elbilar, laddhybrider och hybrider har batterier som kan driva bilen. Skillnaden är om de också har en bensin- eller dieselmotor och om de går att ladda.

Köpa diesel- eller bensinbil, vad är bäst?

Ska du köpa ny eller begagnad bil men känner dig osäker på om du ska välja diesel eller bensin? Vi hjälper dig väga de olika motortypernas för- och nackdelar.

Fördelar med elbilar

Det finns många fler fördelar med elbilar än bara miljöaspekten. Elbilar är bland annat tystare, accelererar snabbare, är billigare att köra, kräver mindre underhåll och är bonusberättigade.

Se alla