Därför är det viktigt att tvätta bilen på vintern: 7 tydliga anledningar som får dig att sluta skjuta upp biltvätten

De allra flesta drar sig för att tvätta bilen på vintern. Det är kallt, man är rädd att den ska frysa igen och den blir ändå skitig direkt efter tvätten. Men faktum är att det är viktigare att tvätta bilen på vintern än på sommaren. Detta eftersom dubbdäck i större utsträckning än sommardäck river upp smuts och partiklar från vägbanan som fastnar på bilens lack. Dessa partiklar innehåller dessutom mer salt och tjära vintertid – ämnen som både skadar lacken och ökar risken för korrosion.

Oberoende av väder och årstid lönar det sig att tvätta bilen regelbundet. På sommaren är de flesta bra på detta, men så fort minusgraderna smyger sig på verkar majoriteten av det svenska folket gå in i någon form av smutsklubb där skitigast bil vinner. Nej, okej kanske inte riktigt så, men att folk tvättar bilen mer sällan på vintern råder det inga tvivel om. Handen på hjärtat, när tvättade du själv bilen senast?

Den här artikel handlar alltså om varför det är viktigt att tvätta bilen vintertid. Vill du istället få tips om hur du ska tvätta bilen på vintern utan risk för att den fryser ihop kan du läsa vår andra Tvätta på vintern-artikel här.

Riktigt, riktigt smutsig sportbil i vinterlandskap
Vintersmutsen är obarmhärtig, inte ens de sportigaste av bilar klarar sig undan. I smutsklubben är alla välkomna.

Men varför ska man då tvätta bilen på vintern? Den blir ju ändå bara skitig igen.

Låt oss berätta:

1: Dubbdäck river upp partiklar. Massor med partiklar

På vintern, till skillnad från sommaren, utsätts din bil för något vi sett att vissa kallar för ”dubbsmuts”. Ganska talande uttryck, så vi kör på det. Vinterdäck med dubb river nämligen upp smuts från vägbanan. Det här smutset innehåller i regel vintertid en blandning av salt, tjära och annan smuts som fäster hårt på lacken.

2: Ju längre smutsen får sitta, desto svårare blir den att få bort

Det här är ändå en av de främsta anledningarna till att tvätta regelbundet. Ju oftare du tvättar, desto mindre ansträngning eller pengar krävs det. Vägsalt och smuts fastnar nämligen på bilens lack under vintern och ju längre det får stanna kvar, desto svårare blir det att tvätta loss.

Bil som kör genom en vattenpöl och vattnet skvätter all världens väg
På en nytvättad och vaxad bil kan man riktigt se hur smutsen bara rinner av så fort den träffar bilen. Vi tror därför att nytvättade bilar rullar fram och tyst för sig själv sjunger ”Can’t touch this, du dunu du, dada, dada”.

3: Ren lack automattvättar sig själv

Detta låter lite för bra för att vara sant och ja, lacken tvättar kanske inte sig själv i ordets rätta bemärkelse. Men! Ren lack har bättre smuts- och vattenavvisande funktion. Det innebär alltså att snö, slask och smuts inte fastar på en ren bil i samma utsträckning som när den är smutsig. Detta då partiklar som väl fastnar på lacken gör det lättare för ytterligare partiklar att fastna och så är smutsherraväldet ett faktum.

4: Tjära och salt sliter på lacken och gör den matt

Förutom att vintersmutsen med tjära och salt blir svårare att få bort ju längre det får sitta är det också så att tjära och salt är frätande och bryter ner ytan, oavsett om det yttersta lagret är vax eller bilens lack. Med tiden kommer detta resultera i att bilens lack blir allt mattare.

Gammal bil täckt av smuts med snö på huven.
Gillar du den smutsiga och rostiga stilen? Låt snö, tjära, salt och smuts sitta kvar för all del. Det snabbar på antik-faktorn.

5: Vintersmutsen ökar risken för korrosion

Du vet nu att smuts som får sitta kvar på lacken skadar den, men den binder också fukt. Detta kan på sikt leda till att plåten korroderar, det vill säga att du får rostskador på bilen. Förutsatt att du inte gillar den mer antika looken är detta alltså en ypperlig anledning till varför du ska tvätta din bil på vintern.

6: Säkerheten ökar eftersom du syns bättre

En smutsig bil syns sämre i mörker än vad en ren bil gör. Detta eftersom både lacken, lamporna och registreringsskylten förlorar sin reflekterande förmåga när de är täckta av smuts.

Är registreringsskylten så smutsig att den är svårläst kan polisen dessutom ge dig böter för det. Det gäller för övrigt även om den är täckt av snö, så slarva inte med att borsta bort snön innan du åker iväg (det gäller tak och lyktor med, man kan få böter för en hel del vinterrelaterade grejer).

Smutsig bil som kör i mörkret
Ju smutsigare bil, desto sämre syns du eftersom alla reflekterande ytor är täckta. Om någon dessutom censurerat din regplåt som på bilden, ja då kan du få problem med farbror blå.

7: Skitigast bil vinner-klubben är fejk

Ingen tycker att någon som åker runt i en skitig bil är cool. Dessutom blir du skitig när du kliver i och ur, eller när du öppnar dörrar och bagageluckan. Smuts är bara coolt när det är meningen – och ingen kommer gå på att dina skitiga byxben ”ska se ut så”. Tvätta bilen bara, det tjänar ni båda på.


Sådärja, där har du 7 tydliga anledningar till varför du ska tvätta bilen på vintern. Nu återstår det alltså bara att faktiskt göra det. Kämpa!

Känner du dig osäker på om du vågar tvätta bilen när det är minus ute? Låt oss guida dig! I artikeln Tänk på detta när du tvättar bilen på vintern berättar vi hur du ska göra för att tvätta bilen utan risk för att den fryser ihop.

Nytvättad vinterbil som blänker mot snön
8: Bonusanledning. Legenden säger att en bil som regelbundet blir tvättad under vintern kan tacka sin ägare genom att plötsligt förvandlas till ett riktigt schysst sportåk. Vi vet inte med säkerhet om detta stämmer, men fortsätter tvätta och hoppas på det bästa.

Blev du sugen på att fara och tvätta bilen direkt? Klokt av dig.
Här hittar du din närmaste Tvätta automattvätt


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2024-01-05

Bilbolaget

2021-12-13

Relaterade artiklar Se alla

Så löser du vinterns fem vanligaste bilproblem

Under vinterhalvåret är det vanligt att få problem med bilen. Vi tar upp fem av de vanligaste problemen och ger dig tips på hur du löser dem.

Imma i bilen – så löser du problemet

Att få imma i bilen är en erfarenhet många bilägare delar. Irriterande! Så löser du problemet och undviker imma på vindrutan i framtiden.

Så löser du problemet med frusen spolarvätska

När temperaturen sjunker ökar risken för frusen spolarvätska i din bil. Vi reder ut varför spolarvätska fryser och hur du löser problemet.

19 tips – så förbereder du bilen inför vintern

Kör säkert och lagligt i vinter. Bilbolagets experter tipsar om hur du förbereder bilen och vilka produkterna som gör billivet enklare i kylan.

Se alla