Tänk på detta när du tvättar bilen på vintern

Det är minusgrader ute och bilen ser ut som en lorthög. Eftersom du vet att bilens lack kan ta skada av att smuts, tjära och vägsalt sitter kvar vill du tvätta bilen. Men hur? Ska du våga trots att det är minusgrader? Klart du ska! Det är ingen fara att tvätta bilen på vintern, bara du följer dessa enkla tips.

Den här artikeln tar ungefär fyra minuter att läsa. Vill du bara få en kort sammanfattning kan du klicka här.

För att få konkreta tips om att tvätta bilen på vintern från ett riktigt bilproffs bad vi Eva Elfström, bildelschef på Bilbolaget i Sandviken om råd. Hon berättar att många uttrycker en oro för att tvätta bilen på vintern.

– Så länge det inte är för kallt, det vill säga kallare än 10-15 grader, är det ingen fara att tvätta bilen på vintern. Däremot finns det några saker man bör göra när man tvättar på vintern som man inte behöver göra under sommarhalvåret, men man behöver absolut inte vara orolig. Det går utmärkt att tvätta bilen på vintern, förklarar Eva lugnande.

Mmmm, snöslask och vintermög. Sitter som en smäck på lacken.

Ren bil utan problem

Vi kanske också ska tillägga att denna artikel inte kommer handla om hur du tvättar bilen. Vi kommer inte prata om specifika bilschampon eller annat utan kommer istället att fokusera på universalknep som ger dig en ren bil utan problem.

Hur du väljer att tvätta din bil är upp till dig själv. Däremot rekommenderar vi att du väljer en automattvätt eller åker till en tvätthall eller dylikt, främst för att det i flera kommuner inte är tillåtet att tvätta bilen hemma på uppfarten men också för att det är klart bekvämare. Dels slipper du stå ute och frysa, dels undviker du att smuts och förorenat vatten rinner ner i våra dagvattenbrunnar och vidare till sjöar och hav.

En klar fördel med att välja en automattvätt, exempelvis Tvätta, är att de är utrustade med varmblås som torkar bilen efter att den tvättats. Det minskar risken för att den ska frysa ihop markant. Det är nämligen det som är den största risken med att tvätta bilen på vintern.

Hitta närmaste Tvätta biltvätt här

Kan du ställa bilen i ett varmt garage och låta den stå och torka med dörrarna öppna direkt efter att du tvättat den är det såklart det mest optimala, men det är inte så många som har den möjligheten.

Det för oss raskt över till listan med Evas tips.

Gör detta när du tvättar bilen på vintern

1: Kör bilen varm innan du påbörjar tvätten

Oavsett om bilen ska tvättas i en automattvätt, tvätthall eller utomhus i en självtvätt bör du se till att bilen är varm. Har du en kort sträcka att köra till där bilen ska tvättas kan du förbereda den genom att låta motor- och kupévärmaren eller dylikt gå innan avfärd.

Tvättresultatet blir nämligen bättre om bilens yta inte är så kall. Dessutom minskar risken för att eventuella stenskott och små sprickor i bilens vindruta förvärras av de kraftiga temperaturskillnaderna som blir om du tvättar en iskall bil med varmvatten.

2: Borsta av snö och is innan du börjar tvätta

Innan du börjar tvätta, borsta försiktigt bort så mycket snö och is som möjligt från bilen. Förutom att snö och is gör att bilen fortsätter vara kall kan det nämligen hindra avfettning och schampo från att träffa den smutsiga ytan.

Samtidigt som du putsar bort snön kan du ha bilen på tomgång så att den fortsätter värmas upp.

3: Vaxa bilen

När du väl tvättar, passa på att vaxa bilen eller välja ett tvättprogram där vaxning ingår om du kör genom en automattvätt. Att vaxa bilen är alltid bra eftersom det skyddar bilens lack och håller bilen ren längre, men på vintern är detta extra viktigt. Dels hindrar en nyvaxad yta vägsaltet från att skada bilens lack, dels gör det att bilen bättre står emot den geggiga vintersmutsen. Genom att vaxa bilen ser den alltså ren ut längre. Bra grej!

Var noga och torka dörrlisterna efter tvätt när du tvättar bilen på vintern
Ett litet rim för att minnas punkt 4:
Torka torka liten dörrlist, inte frysa för då blir jag pist.

4: Torka bilen efter tvätt

Efter att du tvättat bilen bör du se till att den torkas ordentligt, framför allt om det är minusgrader eller väntas bli det inom närmaste timmarna efter att du tvättat bilen.

Speciellt viktigt är det att torka dörrlisterna för att minska risken för att de fryser fast. Det finns få saker som är så irriterande som att inte få upp dörrarna på bilen när man ska iväg.

I automattvättar såsom Tvätta m.fl. sköts den utvändiga torkningen automatiskt men vi rekommenderar att du själv torkar dörrlisterna efter tvätten.

Enligt vår högst ickeprofessionella uppskattning (som bara baserar sig på känsla och inte rena fakta) ligger de flesta automattvättar i anknytning till en bensinstation. Där brukar det finnas papper, så skulle du glömt att ta med dig hushållspapper eller dylikt kan du svänga in på macken och ta papper där.

Bil utanför Tvätta och tanka på vintern
*Som ett bevis på ovan nämnda teori om att biltvättar typ alltid ligger bredvid en mack.

5: Smörj dörrlisterna

Efter att bilen tvättats och dörrlisterna torkats av rekommenderar vi att du smörjer dörrarnas gummilister med silikon. Det finns bland annat supersmidiga silikonstift speciellt framtagna för dörrlister som är enkla att använda. Vi säljer dem bland annat i våra butiker. Genom att göra detta minskar du risken ytterligare för att dörrarna ska frysa fast på bilen.

Hitta närmaste Bilbolaget-butik

6: Droppa olja i låsen

Det här är måhända överkurs, men lås i dörrar och bagagelucka mår bra av en droppe olja för att undvika frysning.

Nu kanske du tänker att det här är old news, vem har ens bil med nyckellås idag? Men ha, säger vi, för även om de flesta använder det fjärrstyrda centrallåset kan bilens batteri dö eller så kan nyckeldosans batteri ta slut och då måste man kunna använda den fysiska nyckeln för att komma in i bilen.

Sammanfattning: hur ska man tvätta bilen på vintern?

Du behöver inte vara orolig för att tvätta bilen på vintern. Följ dessa enkla knep för att få en skinande ren bil som står emot smuts och salt utan att riskera att den fryser ihop.

  1. Kör bilen varm innan du påbörjar tvätten
  2. Borsta av snö och is innan du börjar tvätta
  3. Vaxa bilen
  4. Torka bilen efter tvätt
  5. Smörj dörrlisterna
  6. Droppa olja i låsen
Ren och fin bil efter tvätt
Tadaaa! Bilen är åter vit som snö och alla är glada. Snipp snapp snut, så var sagan slut.

Vanliga frågor från våra kunder

Är det något man ska tänka på när man tvättar bilen i en automattvätt på vintern?

Om det är väldigt kallt och bilen är väldigt smutsig finns det risk för att borstarna i automattvätten gnuggar in smutsen. Därför ska man varmköra bilen innan, borsta bort så mycket snö och is man kan med en mjuk borste eller dylikt och välja ett tvättprogram med avspolning/förtvätt. Det samma gäller såklart när du tvättar bilen manuellt med, det är lika enkelt att repa bilen när du tvättar den själv med.

Finns det något man inte bör göra när man tvättar bilen på vintern?

När man tvättar bilen på vintern bör man inte glömma att torka ur dörrhålen och smörja listerna med silikon. Det minskar risken för att dörrarna ska frysa fast markant.

Behöver man vara orolig för att tvätta bilen på vintern?

Nej, så länge du kommer ihåg att torka bilen och att torka dörrlisterna och smörja dem med silikon. Bilen behöver tvättas mer på vintern än på sommaren. Gör man det tätare hinner den inte bli så skitig heller.

Vill du veta varför det är viktigare att tvätta bilen på vintern än sommaren? Läs svaren i vår artikel ”Därför är det viktigt att tvätta bilen på vintern”.

Hur ofta ska man tvätta bilen på vintern?

En bra tumregel är att tvätta bilen åtminstone en gång i månaden om du använder den dagligen. På vintern kan det vara bra att tvätta ännu lite tätare eftersom allt vägsalt sliter mer på lacken.

Kan man tvätta bilen när det snöar?

Ja, men kom ihåg att försiktigt borsta bort så mycket snö och is som möjligt innan du tvättar bilen. Ha förslagsvis bilen på tomgång medan du gör detta så att bilen värms upp, då blir tvättresultatet bättre.

Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2024-01-05

Bilbolaget

2022-01-21

Relaterade artiklar Se alla

Regler för dimljus – då får du använda dem

Är du en av de som är osäker på hur dimljus får användas? Vi berättar vilka regler som gäller och visar hur symbolerna för dimljus ser ut.

Så löser du vinterns fem vanligaste bilproblem

Under vinterhalvåret är det vanligt att få problem med bilen. Vi tar upp fem av de vanligaste problemen och ger dig tips på hur du löser dem.

Imma i bilen – så löser du problemet

Att få imma i bilen är en erfarenhet många bilägare delar. Irriterande! Så löser du problemet och undviker imma på vindrutan i framtiden.

Då ska du besikta bilen – regler 2024

När och hur ofta du ska besikta bilen beror på hur gammal den är. Vi berättar vilka regler som gäller och när du ska besikta just din bil.

Se alla