Laddat

Allt du behöver veta om att ladda elbil

Allt om laddning på ett ställe

El- och laddbara bilar blir allt vanligare i Sverige men innan köpet funderar många över hur det här med laddning fungerar. Här har vi därför samlat allt du behöver veta om just laddning. Hur laddar man en elbil eller laddhybrid och hur lång tid tar det? Vad kostar det att ladda och hur fungerar det med laddbox hemma? Allt detta, och mycket mer, berättar vi här.


Hur laddar man en elbil eller laddhybrid?

Du kan ladda din elbil eller laddhybrid med laddbox hemma eller på någon av alla offentliga laddstationer. Smidigast är såklart att göra det där den står under en längre stund, till exempel hemma eller på arbetsplatsen.

Har du inte tillgång till en laddbox är det också möjligt att ladda bilen i ett vanligt vägguttag. Detta bör dock ses som en nödlösning och är inget som rekommenderas eftersom det finns risk för överhettning.

Ladda hemma

Enklaste och billigaste sättet att ladda en elbil eller laddhybrid är att göra det hemma. För hemladdning rekommenderar vi alltid att du installerar en laddbox.

En laddbox är en elinstallation och ett uttag som är anpassat för just laddning av elfordon, utvecklat för att klara hög belastning under en längre tid.

Ladda på laddstation

Du kan också ladda din elbil eller laddhybrid efter vägen och på offentliga platser där det finns laddstationer. Det blir allt vanligare att hitta offentliga laddstationer vid exempelvis restauranger, matbutiker och gallerior där du kan ladda din elbil.

Effekten i offentliga laddstolpar varierar vanligtvis mellan 22 kW och 150 kW. Är effekten över 43 kW klassas det som snabbladdning.

Så mycket kostar det

Vad det kostar att ladda en elbil beror på hur stort batteri bilen har och hur mycket elen kostar. Det kan röra sig om allt mellan några kronor och flera hundra.

För att räkna ut hur mycket det kostar att ladda just den bilen du är intresserad av multiplicerar du bilens batterikapacitet i kWh med elpriset per kWh.

Läs mer om kostnaden för att ladda och se räkneexempel

Mer information för dig som vill ladda hemmaMamma som visar sin dotter hur laddboxen hemma fungerar

Laddboxar

En laddbox ska installeras av en behörig elektriker. Vi på Bilbolaget har ett stort utbud av laddboxar och kan hjälpa dig med installation.

Läs mer om laddboxar

Ladda elbilen hemma, få skatteavdrag med grön teknik

Grön teknik

Som privatperson får du 50 procent i skattereduktion för kostnaden för installation och material när du installerar en laddbox hemma.

Läs mer om Grön teknik-avdraget


Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Att ladda en elbil kan ta allt från 30 minuter till 12 timmar beroende på hur stort batteriet är och vilken hastighet du laddar med. Laddar du bilen i en laddbox hemma brukar det ta ungefär 6-10 timmar. Perfekt att ladda över natten när du ändå sover och bilen inte används.

Efter vägarna finns offentliga laddare och snabbladdare. De har större kraft och kan ladda din elbil snabbare än vad du kan hemma. De är en förutsättning för att du ska kunna köra längre sträckor utan för långa avbrott.

Det snabbaste sättet att ladda bilen är vid en snabbladdningsstation där stolparna har laddningseffekt på 50 kW eller mer. Då laddas bilens batteri i regel upp till 80 procent på cirka 30-40 minuter.

Hur långt kommer man på en laddning?

Hur långt du kommer styrs av bilens räckvidd. Det är ett fastslaget mått som berättar för dig hur lång bilens räckvidd anses vara enligt utförda tester.

Den faktiska räckvidden påverkas av flera olika faktorer, bland annat batteriets storlek, bilens effektivitet, din körstil och yttre förhållanden.


Symbol för laddhybrid med tankstation, batteri och strömkabel

Lär dig mer om laddbara bilar

Gemensamt för elbilar, ladd- eller plug-in-hybrider och hybrider är att de alla har ett batteri som kan driva bilen. Det som skiljer dem åt är om de också har en förbränningsmotor och om de laddas eller tankas. Vilken typ av elektrifierad bil som passar dig beror på hur mycket du kör och vad du har för möjligheter att ladda.

Vill du lära dig mer om skillnaderna mellan de olika biltyperna kan du läsa vår artikel: 
Vad är skillnaden på elbil, laddhybrid och hybrid?


Upptäck vårt sortiment av laddbara bilar

Elbilar

Upptäck vårt utbud av elbilar

Elbilar drivs helt av uppladdningsbara batterier med lång räckvidd. Köper du en elbil får du en miljövänlig, tyst bil med låg driftkostnad och fantastisk körglädje. Med laddbox hemma blir bilägandet enkelt och bekymmersfritt.

Laddhybrider

Upptäck vårt utbud av laddbara bilar

En laddhybrid, även kallad plug-in hybrid, kombinerar två motorer: en elmotor och en bensin- eller dieselmotor. Du får en bil som genererar mindre avgasutsläpp utan att du behöver oroa dig för räckvidden.Vill du veta mer?

Räckvidd

Frågor och svar om elbilars räckvidd

Hur långt man kan köra med en elbil, d.v.s. hur lång räckvidd den har, påverkas av batteriets kapacitet, bilens förbrukning och yttre faktorer som temperatur, vägförhållanden och körstil. Det sistnämnda betyder att du själv kan påverka din bils räckvidd.

Laddboxar

Lär dig mer och hitta rätt laddbox

Med en laddbox hemma kan du ladda din elbil eller laddhybrid smidigt, säkert och billigt. Du som installerar en laddbox hemma kan få skattereduktion med upp till 50% av kostnaden. Vi hjälper dig hitta rätt box och få maximalt avdrag.

Grön teknik-avdraget

Installera laddbox, få skattereduktion

Grön teknik är ett skatteavdrag för installation av laddbox. Skattereduktionen gäller för privatpersoner och ligger på 50 % av kostnaden för material och installation. Vi hjälper dig hitta rätt laddbox och sköter installationen så att du får maximalt avdrag.

Nyheter, artiklar och tester Se alla

Så mycket kostar det att ladda en elbil 2023

Vad kostar det att ladda en elbil? Genom att multiplicera bilens batterikapacitet med kostnaden för elen får du fram svaret. Vi visar hur med enkla exempel.

Så lång tid tar det att ladda en elbil eller laddhybrid

Lär dig vad som påverkar laddhastigheten och hur du räknar du ut laddtiden för din elbil eller laddhybrid. Inkl. tips för snabbare laddning.

Fakta om elbilar 2023: många fördelar och få nackdelar

Det finns fler fördelar med elbilar än bara miljöaspekten. De är bland annat tystare, accelererar snabbare, är billigare att köra och kräver mindre underhåll.

Vad är skillnaden på elbil, laddhybrid och hybrid?

Elbilar, laddhybrider & hybrider har batterier som driver bilen. Lär dig om skillnaderna mellan de olika biltyperna och se vilken som passar dig.

Se alla