Laddat

Allt du behöver veta om att ladda elbil

Allt om laddning på ett ställe

El- och laddbara bilar blir allt vanligare i Sverige men innan köpet funderar många över hur det här med laddning fungerar. Här har vi därför samlat allt du behöver veta om att ladda el- och laddhybrider. Hur laddar man en elbil och hur lång tid tar det? Vad kostar det att ladda en bil och hur fungerar det med laddbox hemma? Allt detta, och mycket mer, berättar vi här.


Hur laddar man en elbil?

Du kan ladda din elbil med laddbox hemma eller på någon av alla offentliga laddstationer. Smidigast är såklart att göra det där den står under en längre stund, till exempel hemma eller på arbetsplatsen.

Har du inte tillgång till en laddbox är det också möjligt att ladda bilen i ett vanligt vägguttag. Detta bör dock ses som en nödlösning och är inget som rekommenderas eftersom det finns risk för överhettning.

Ladda din elbil hemma

Enklaste och billigaste sättet att ladda en elbil är att göra det hemma. För hemladdning rekommenderar vi alltid att du installerar en laddbox. En laddbox är en elinstallation och ett uttag som är anpassat för just laddning av elfordon, utvecklat för att klara hög belastning under en längre tid.

Ladda din elbil på laddstation

Du kan också ladda din elbil efter vägen och på offentliga platser där det finns laddstationer. Det blir allt vanligare att hitta offentliga laddstationer vid exempelvis matbutiker och gallerior där du kan ladda din elbil. På ungefär en timme laddar du den mängd el bilen behöver en vanlig dag. Vid snabbladdningsstationer kan du ladda din elbil längs vägen.

Mer information för dig som vill ladda hemmaLadda elbilen hemma, få skatteavdrag med grön teknik

Grön teknik

Som privatperson får du 50 procent i skattereduktion för kostnaden för installation och material när du installerar en laddbox hemma.

Läs mer om Grön teknik-avdraget

Mamma som visar sin dotter hur laddboxen hemma fungerar

Laddboxar

En laddbox ska installeras av en behörig elektriker. Vi på Bilbolaget har ett stort utbud av laddboxar och kan hjälpa dig med installation.

Läs mer och se våra laddboxar


Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Att ladda en elbil kan ta allt från 30 minuter till 12 timmar beroende på hur stort batteriet är och vilken hastighet du laddar med. Laddar du bilen i en laddbox hemma brukar det ta ungefär 6-10 timmar. Perfekt att ladda över natten när du ändå sover och bilen inte används.

Efter vägarna finns offentliga laddare och snabbladdare. De har större kraft och kan ladda din elbil snabbare än vad du kan hemma. De är en förutsättning för att du ska kunna köra längre sträckor utan för långa avbrott.

Det snabbaste sättet att ladda bilen är vid en snabbladdningsstation där stolparna har laddningseffekt på 100 kW eller mer. Då laddas bilens batteri upp till 80 procent på cirka 30 minuter.

Kvinna som sätter i laddsladden för att ladda sin elbil, en blå Ford Kuga.

Vad kostar det att ladda en elbil?

Att ladda en elbil är betydligt billigare än att tanka en bil med bensin eller diesel. Kostnaden för laddningen beror på var du laddar och hur stort batteri din bil har. Genom att multiplicera bilens batterikapacitet (kWh) med kostnaden för el får du fram en ungefärlig kostnad för att ladda din elbil. På så sätt kan du också få fram en ungefärlig kostnad per mil. I uträkningarna nedan har vi använt Renault Zoe som exempel. Zoe har en batterikapacitet på 52 kWh och en räckvidd på upp till 393 km (WLTP).

Så mycket kostar det
att ladda elbilen hemma

Det mest prisvärda alternativet är att ladda elbilen hemma. Utöver investeringen i en laddbox (som du kan få skattereduktion för) är de löpande kostnaderna låga. Elpriset varierar beroende på elbolag, avtal och säsong men som snitt brukar man räkna med 1,50 kr/kWh.

Tar vi Zoe som exempel multiplicerar vi den batterikapaciteten med kostnaden för elen, d.v.s. 1,50 kr:

52 kWh x 1,5 kr = 78 kr/fullt batteri
78 kr / 39 mil = 2 kr/mil

Det kostar med andra ord ungefär 78 kr att ladda Renault Zoe fullt hemma. För de 78 kronorna kommer du cirka 39 mil. Det innebär en kostnad på cirka 2 kr/mil.

Så mycket kostar det
att ladda på laddstation

Kostnaden för att ladda vid offentliga laddstolpar varierar kraftigt och det är svårt att ge ett fast pris, men generellt är det dyrare än att ladda än hemma. Ett normalt pris ligger på omkring 2–8 kronor per kWh. Vissa laddstationer tar även ut en parkeringsavgift.

Tar vi Zoe som exempel och säger att det kostar hela 5 kr per kWh att ladda på den laddstation du valt innebär det följande:

52 kWh x 5 kr = 260 kr/fullt batteri
260 kr / 39 mil = 6,7 kr/mil

Det kostar med andra ord ungefär 260 kr att ladda Renault Zoe fullt vid en offentlig laddstation där du betalar 5 kr/kWh. Det innebär en kostnad på cirka 6,7 kr/mil


Hur långt kommer man på en laddning?

Hur långt du kommer styrs av bilens räckvidd. Det är ett fastslaget mått som berättar för dig hur lång bilens räckvidd anses vara enligt utförda tester.

Den faktiska räckvidden påverkas av flera olika faktorer, bland annat batteriets storlek, bilens effektivitet, din körstil och yttre förhållanden.

Vad betyder BEV, HEV och PHEV?

Har du börjat kolla runt på laddbara bilar har du kanske snubblat över förkortningarna BEV, HEV eller PHEV någon gång. Förkortningarna står för de engelska benämningarna på de olika typerna av elbilar.

BEV (Battery Electric Vehicle) = ren elbil

PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) = laddhybrid

HEV (Hybrid Electric Vehicle) = hybridbil


LÄR DIG MER OM LADDBARA BILAR

Elbil, laddhybrid eller hybrid

Gemensamt för elbilar, ladd- eller plug-in-hybrider och hybridbilar är att de alla har ett batteri som kan driva bilen. Det som skiljer dem åt är om de också har en förbränningsmotor och om de laddas eller tankas.

Vill du lära dig mer om skillnaderna mellan de olika biltyperna kan du läsa vår artikel: 
Vad är skillnaden på elbil, laddhybrid och hybrid?

Symbol för elbil med batteri och strömkabel

Elbil

En elbil drivs enbart av en elmotor och laddas med ström från en laddbox eller en laddstation. En elbil har därför noll CO2-avgasutsläpp.

Symbol för laddhybrid med tankstation, batteri och strömkabel

Laddhybrid

En ladd- eller plug-in-hybrid kombinerar en elmotor med en förbränningsmotor. Laddhybriden kan laddas med ström och tankas med traditionellt drivmedel. 

Symbol för hybrid med tankstation och batteri

Hybrid

En hybridbil har ett litet batteri som stöttar förbränningsmotorn. En hybridbil kan du inte själv ladda – den laddas enbart genom bromskraftåtervinning när bilen körs.


Vilken typ passar mig?

Vilken typ av elektrifierad bil som passar dig beror på hur mycket du kör och vad du har för möjligheter att ladda. 

Elbil som laddas hemma utanför en bostad

Jag skulle kunna ladda hemma

Har du möjlighet att parkera hemma på uppfarten, i ett garage eller på en plats med god tillgång till laddning vid jobbet kan du enkelt göra laddningen till en naturlig del av din dagliga rutin. Då passar en elbil eller en laddhybrid bra även om du ofta kör längre sträckor.

Elbil som laddas utanför en arbetsplats och en man som ställer in laddningen med mobilen

Jag skulle kunna ladda ibland

Har du bara möjlighet att ladda ibland kan en elbil passa. Kör du inte så många mil dagligen räcker det nämligen att ladda någon gång i veckan. Om du kör desto mer kan en laddhybrid, som drivs med fossilt bränsle när du inte kan ladda, vara ett bättre alternativ.

Kvinna som springer inomhus på ett löpband, utanför på gatan laddas hennes elbil

Jag skulle kunna ladda längs vägen

Har du bara möjlighet att ladda kortare stunder, exempelvis utanför gymmet eller affären, kan en laddhybrid vara ett bra alternativ. Även en vanlig hybrid som inte behöver laddas är ett lämpligt alternativ för dig som ändå vill minska dina CO2-utsläpp.


Upptäck vårt sortiment av laddbara bilar

Elbilar

Upptäck vårt utbud av elbilar

Elbilar drivs helt av uppladdningsbara batterier med lång räckvidd. Köper du en elbil får du en miljövänlig, tyst bil med låg driftkostnad och fantastisk körglädje. Med laddbox hemma blir bilägandet enkelt och bekymmersfritt.

Laddhybrider

Upptäck vårt utbud av laddbara bilar

En laddhybrid, även kallad plug-in hybrid, kombinerar två motorer: en elmotor och en bensin- eller dieselmotor. Du får en bil som genererar mindre avgasutsläpp utan att du behöver oroa dig för räckvidden.


Laddbara bilar i lager Se alla


Vill du veta mer?

Räckvidd

Frågor och svar om elbilars räckvidd

Hur långt man kan köra med en elbil, d.v.s. hur lång räckvidd den har, påverkas av batteriets kapacitet, bilens förbrukning och yttre faktorer som temperatur, vägförhållanden och körstil. Det sistnämnda betyder att du själv kan påverka din bils räckvidd.

Laddboxar

Lär dig mer och hitta rätt laddbox

Med en laddbox hemma kan du ladda din elbil eller laddhybrid smidigt, säkert och billigt. Du som installerar en laddbox hemma kan få skattereduktion med upp till 50% av kostnaden. Vi hjälper dig hitta rätt box och få maximalt avdrag.

Grön teknik-avdraget

Installera laddbox, få skattereduktion

Grön teknik är ett skatteavdrag för installation av laddbox. Skattereduktionen gäller för privatpersoner och ligger på 50 % av kostnaden för material och installation. Vi hjälper dig hitta rätt laddbox och sköter installationen så att du får maximalt avdrag.

Nyheter, artiklar och tester Se alla

Höjd malusskatt och sänkt bonus – nya regler 2022

Nya regler för Bonus Malus gör att gränsen för hur mycket CO2 en bil får släppa ut sänks. Nya bensin- och dieselbilar blir dyrare att äga.

Fördelar med elbilar

Det finns många fler fördelar med elbilar än bara miljöaspekten. Elbilar är bland annat tystare, accelererar snabbare, är billigare att köra, kräver mindre underhåll och är bonusberättigade.

Vad är skillnaden på elbil, laddhybrid och hybrid?

Elbilar, laddhybrider och hybrider har alla batterier som kan driva bilen. Skillnaden är om de också har en bensin- eller dieselmotor och om de går att ladda.

11 myter om elbilar

De har kort räckvidd, är bara för stadsbor och tar lång tid att ladda. Myterna om elbilar är många, men vilka är sanna och vilka är falska? Häng med när vi reder ut några av de vanligaste elbilsmyterna.

Se alla