Ladda elbil vid åska – så farligt är det
Under sommarmånaderna när åskoväder är mer frekventa än under andra månader ställer sig många elbilsägare frågan: är det säkert att ladda och köra sin elbil i åska? Det korta svaret är nej. I denna artikel berättar vi om riskerna och ger dig råd för att säkerställa trygg laddning, även när himlen mullrar.
Hand upp alla som har en mamma eller pappa som vildsint skrikit så att det ekat i hela bostaden “Dra ut teeeeveeeen!” så fort första åskknallen hörts i horisonten. Oavsett om din barndom präglats av dra ut alla sladdar-hysteri eller ej är de flesta av oss medvetna om att det kan vara bra att dra ut elektriska apparater såsom tv, router och dylikt när det åskar.
Men hur är det egentligen med elbilen? Det är ju också en elektrisk apparat, typ.

Ladda (helst inte) elbilen när det åskar
Om det åskar eller finns risk för åska kan det vara en bra idé att dra ur laddkabeln ur både box och elbil om du laddar hemma. Detta för att undvika att laddboxen och laddsladden samt elbilens batteri och elektronik tar skada.
Reparationer och inköp av nya väsentliga tillbehör är nämligen dyra och pengar växer inte på träd. Därför menar vi att det är bäst att ta det säkra före det osäkra.
Även om både laddboxen och laddsladden har ett överspänningsskydd är det inte hundraprocentigt. Ett blixtnedslag som slår ner nära kan leta sig fram till elektriska komponenter i både bil, laddbox och laddsladd och förstöra dessa.
Alltså, ladda elbil + åska = dålig kombo.
För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi dig att du drar ur laddkabeln från både bil och laddbox tills att åskan har dragit förbi. Krisinformation förklarar att om det gått 30 min sedan sista åskknallen kan man koppla in sina elektriska apparater igen.

Du bör även undvika att ladda vid offentliga laddstationer när det åskar eftersom det inte finns något hundraprocentigt skydd mot överspänning. Överspänningsskydd ger bra skydd mot blixtnedslag i närheten men inte direkta nedslag.
Tumregln är att inte ladda elbilen överhuvudtaget när det åskar, för att vara på den säkra sidan.
Finns det laddboxar som klarar åska?
En naturlig följdfråga här är om det finns någon laddbox som ger bättre skydd än andra vid just åska. Svaret är nej. Här börjar vissa prata om IP-klasser och dylikt, men det är inte riktigt relevant i en diskussion om åskskydd.
Låt oss ta på magisterhatten och förklara lite snabbt. IP-klassning är en standard som används för att ange tåligheten hos olika produkter. Klassningen består av två siffror som var och en representerar olika skyddsnivåer.
Den första siffran, som går från 0 till 6, beskriver skyddet mot fasta föremål, till exempel damm. En högre siffra innebär bättre skydd. Den andra siffran, som går från 0 till 9, beskriver skyddet mot vatten. Även här innebär en högre siffra bättre skydd.

IP-klassning för laddboxar
En laddbox som placeras utomhus bör vara minst IP54-klassad. Framför allt är det kanske skyddet mot vatten som är relevant här, det vill säga siffra nummer två. Vi vill ju att det ska kunna regna på vår box utan att den förstörs.
Därför är det också vanligt idag att de flesta laddboxar som säljs i Sverige har IP-klass 54 eller 55.
Nedan ser du vad respektive siffra indikerar att en produkt klarar av. Vi har hoppat över både början och slutet på listan eftersom det framför allt är dessa tre fuktklasser som är relevanta för elbilars laddboxar.
- 4 – Skyddad mot strilande vatten från alla vinklar.
- 5 – Skyddad mot spolande vatten från munstycke.
- 6 – Skyddad mot kraftig överspolning av vatten.
Så tillbaks till själva frågeställningen. Finns det laddboxar som klarar åska? Svaret är fortfarande nej. Det finns idag ingen IP-klassning för laddboxar som garanterar skydd mot åska. Att ladda bilen när det åskar är alltid farligt oavsett vilken IP-klassning din laddbox har.
Köra elbil när det åskar
Det finns en och annan skröna som säger att det är farligare att sitta i en elbil när det åskar än att sitta i en ”vanlig bil”. Om man med en ”vanlig bil” menar en gammal goding, säg en Saab 900 eller en Volvo 245, ja då har man faktiskt en poäng.
Dagens moderna bilar är nämligen till stor del gjord av plast och därmed inte lika bra åskledare som äldre bilar med metallkaross. Därför är det inte säkert på samma sätt som förr att sitta i nyare bilar vid åska, oavsett om det är fossil- eller elbilar vi pratar om.
Så att det skulle vara mer farligt att köra eller sitta i en elbil eller laddhybrid när det åskar i jämförelse med fossilbilar stämmer inte. Du är precis lika trygg (eller otrygg) i en elbil som i en fossilbil vid åska, vare sig du åker eller bara sitter i bilen.
Så om du står i valet mellan att stanna inne eller gå ut och sätta dig i bilen vid åska är det bättre att stanna inne.

Skador som täcks av försäkring
Du kan känna dig lugn med vetskapen om att många försäkringsbolag vanligtvis täcker skador som uppstår på din elbil eller laddhybrid i samband med blixtnedslag genom bilförsäkringens brandmoment.
Reparation eller ersättning av laddbox och laddkabel täcks av din hemförsäkring, förutsatt att laddboxen installerats av en certifierad elektriker. Det är dock viktigt att komma ihåg att det görs åldersavdrag och att det i slutändan kan bli dyrt att ersätta ändå.
Vill du gardera upp dig lite extra? Hör med ditt försäkringsbolag om de erbjuder en tilläggsförsäkring på din hemförsäkring. Tilläggsförsäkring ger dig oftast bättre villkor och skydd på skadad elektronik.
Kontakta ditt försäkringsbolag för att höra vad som gäller för din bil, laddkabel och laddbox.
Det kan vara fördelaktigt att kika vad en märkesförsäkring erbjuder och jämföra försäkringens täckning med andra bolag. Till exempel, Volvia-försäkringen utmärker sig genom att ersätta biltillbehör som skadas av plötsliga oförutsedda händelser, till skillnad från andra stora försäkringsbolag.

Ladda elbil i regn
Somliga tror att det är farligt att ladda elbilen när det regnar men så är inte fallet. Laddstationer har nämligen vattentäta anslutningar och säkerhetsfunktioner som gör det säkert att ladda när det är sämre väder.
Du bör dock torka av laddkontakten om den är blöt när du ska ladda eftersom den inbyggda säkerhetsfunktionen kan känna av att det är fuktigt. I sådana fall kommer bilen inte att laddas. När laddkontakten väl är torr påbörjas laddningen som vanligt.
Vill du vara först med det senaste från oss?
Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.
Senast uppdaterad 2025-02-07
Relaterade artiklar
Allt om räckvidd för elbilar och laddhybrider
Hur långt kommer elbilar och laddhybrider på en laddning? Vi förklarar allt om räckvidd och vad som påverkar den på ett enkelt sätt.
Myter om elbilar – vi berättar sanningen
De har kort räckvidd, är bara för stadsbor och tar lång tid att ladda. Myterna om elbilar är många, men vilka är sanna och vilka är falska?