Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Övningsköra privat – tips och regler för förare och handledare

Är det dags att ta körkort eller har du kanske blivit tillfrågad att ställa upp som handledare? Då gäller det att hålla koll på vad som gäller. Det ställs många krav på både förare och handledare för att få övningsköra privat men de många fördelarna gör det värt det. I den här artikeln går vi bland annat igenom vilka regler du behöver ha koll på och vad ni behöver göra innan ni får ge er ut och övningsköra på vägarna.

Så, det är dags att övningsköra och ta körkort. Kanske har du snackat ihop dig med en familjemedlem eller någon annan närstående som kan ställa upp som handledare. Schysst!

Körlektioner hos en trafikskola har blivit ett väldigt dyrt sätt att lära sig köra bil och det är inte heller ett krav för att få ta körkort. Privat övningskörning har därför blivit ett populärt alternativ för många blivande förare. Du får värdefull praktisk erfarenhet bakom ratten under flexibla förhållanden. En av många fördelar med att övningsköra privat är dessutom att det kan kännas tryggare och mer bekvämt att köra med någon du känner. En avslappnad förare är en trygg förare, brukar man säga. Det är även billigare och mer anpassningsbart.

Innan ni börjar övningsköra privat

Innan det är fritt fram att tuta och köra måste både du som förare och din handledare uppfylla vissa krav. Ni ska bland annat ha deltagit i en introduktionsutbildning med godkänt resultat. För att få övningsköra krävs även godkänt körkortstillstånd, godkänt handledarbevis och godkända introduktionsutbildningar som registrerats hos Trafikverket.

Dessa krav finns för att öka säkerheten för handledare, förare och medtrafikanter. De bidrar också till att ni kan känna er tryggare och bekvämare när den privata övningskörningen drar i gång, eftersom ni har tagit del av viktig och relevant information.

Introduktionsutbildning

Introduktionsutbildningen blev en obligatorisk kurs från och med år 2006 för de som vill övningsköra privat i Sverige. Kursen är till för både den som ska ta körkortet och den som ska handleda övningskörningen. Syftet med utbildningen är att ge båda parter en förståelse om vad som krävs för att övningskörningen ska bli så säker och effektiv som möjligt.

Den grundar sig i nollvisionen och innehåller information om bland annat säkerhet och risker, handledarens och förarens ansvar, miljömedveten körning med mera. Utbildningen ska bidra till en effektiv körkortsutbildning samt främja trafiksäkerheten.
Introduktionsutbildningen bokar du via en utbildare eller körskola godkänd av Transportstyrelsen.

Handledare och förare sitter i bil vid privat övningskörning.
Att övningsköra privat är ett mer ekonomiskt sätt att ta körkort med tanke på hur mycket körlektioner kostar idag.

Det spelar ingen roll om du går på introduktionsutbildningen eller ansöker om körkortstillstånd först, du kan vara som yngst 15 år och 9 månader för att delta på introduktionsutbildningen medan körkortstillståndet inte har någon åldersgräns för att ansöka.

En introduktionsutbildning är giltig i fem år och som handledare får du övningsköra privat med upp till fem personer samtidigt. Detta innebär att så länge introduktionsutbildningen är giltig, krävs ingen ny utbildning för att bli handledare för ytterligare elever, endast ett nytt handledarbevis för varje specifik elev som ska övningsköra med dig.

Krav på förare för att övningsköra privat

För att få övningsköra privat som förare krävs det att du:

  • är minst 16 år gammal.
  • har ett giltigt körkortstillstånd. Du kan ansöka om körkortstillstånd på Transportstyrelsens hemsida.
  • har en handledare som är godkänd specifikt för dig. Handledarskapet är personligt.
  • har deltagit på introduktionsutbildning och fått godkänt resultat.

Det är även viktigt att se till att din handledare faktiskt är godkänd att vara just din handledare. Om du övningskör med en handledare som inte är godkänd för dig specifikt riskerar du att dömas för olovlig körning och böter. Du kan även få körkortstillståndet indraget samt en spärrtid på 1–3 månader vilket innebär att du inte får övningsköra eller ta körkort under denna tid. Onödigt, minst sagt.

Krav på handledare för att övningsköra privat

För att bli godkänd handledare krävs det att du har:

  • fyllt 24 år.
  • ett giltigt körkort.
  • haft körkortet i sammanlagt minst fem av de senaste tio åren.
  • deltagit på introduktionsutbildning och fått godkänt resultat.
  • har ett handledarbevis för den specifika föraren. Du kan ansöka om handledarbevis på Transportstyrelsens hemsida.

Utöver dessa krav kan du inte vara handledare om ditt körkort har varit återkallat de senaste tre åren på grund av rattfylleri eller annat grovt brott, eller om körkortet har gällt med villkoret för alkolås.

När du uppfyller samtliga ovan nämnda krav samt har gjort en ansökan för den specifika eleven du ska övningsköra med skickar Transportstyrelsen hem ett så kallat handledarbevis. Ni får inte ge er ut och övningsköra privat innan ni fått handledarbeviset. Detta kan du få både digitalt och i pappersform.

Kvinna övningskör privat i bil.
Det är viktigt att uppfylla alla krav för att få övningsköra privat innan du och din handledare ger er ut på vägarna.

Viktiga saker att ha med i bilen

Att övningsköra privat är ekonomiskt, smidigt och bekvämt men det finns några viktiga saker att hålla reda på innan ni ger er ut i trafiken.

Det mest grundläggande är den ökända gröna övningskörningsskylten. Hatad av många, älskad av få. Utan övningskörningsskylten synligt monterad bak på bilen vid pågående övningskörning riskerar du som handledare att få böter.

Du kan sätta den i fönstret bak med tejpbitar eller nedanför registreringsskylten eftersom den är magnetisk, men var dock beredd på att ni då kommer tappa både en och två under tiden ni övningskör. Övningskörningsskylt finns att köpa på till exempel OKQ8 och Clas Ohlsson.

Enligt lagen ska föraren ha med giltig legitimation och handledaren sitt körkort vid privat övningskörning. Om du blir stoppad i en poliskontroll och inte har det med dig kan du få böter.

Kanske har du hört historier om folk som blivit stoppade när de inte haft legitimation med sig men att det gick bra ändå eftersom polisen kunde söka på deras personnummer i en databas. Det kan absolut stämma men det är inte en garanti för att du kommer undan med det.

Många tror att man också måste ha med sig körkortstillståndet i bilen men så är inte fallet. Det finns ingen lag som kräver att du ska ha med det, men det skadar ju inte. Det är dock viktigt för handledare att ha med handledarbeviset när ni övningskör privat för att kunna bevisa att denne får köra med den specifika föraren.

Ledsen hund som sitter mitt i skogen med en filt runt sig. Kanske glömde den legitimationen när den var ute och övningskörde.
Ungefär så här synd kommer du att tycka om dig själv om du struntar att ta med legitimation när du ska övningsköra och polisen stannar dig.

Så är du en bra handledare

Handledarskap vid privat övningskörning är en personlig och ansvarsfull roll där du som handledare spelar en central del i förarens utbildning och det finns en del viktiga saker för en handledare att ha i åtanke.

Utöver att följa reglerna är det viktigt att skapa en trygg och stödjande miljö för att den blivande körkortsinnehavaren ska lära sig så mycket som möjligt. Det gäller att vara lugn, metodisk och pedagogisk. Är du stressad, orolig eller kommunicerar dåligt blir oftast övningskörningserfarenheten av det sämre slaget.

Det är viktigt att komma ihåg att handledaren räknas som föraren enligt lag. Detta betyder att trafikförseelser som begås av eleven faller på handledaren.

Du kan för övrigt vara lugn med vetskapen om att bilförsäkringen gäller vid privat övningskörning. Pust!

Sammanfattning

Körlektioner hos en trafikskola är inte ett krav för att få ta körkort. Känner du dig bekväm som förare och handledare med att genomföra all övningskörning privat är det helt okej. Det är även betydligt mer ekonomiskt.

Handledarbevis, förarens giltiga legitimation och handledarens körkort ska finnas med i bilen vid privat övningskörning, den gröna övningskörningsskylten måste även sitta synligt bak på bilen. Detta för att undvika dryga böter ifall ni blir stoppade av polis ute på vägarna.

Kom även ihåg att det är du som handledare som har ett totalansvar vid privat övningskörning eftersom handledaren räknas som föraren.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2024-08-09

Relaterade artiklar Se alla

Så gör du om du kört på katt, hund eller annat tamdjur

Om du kört på ett tamdjur, till exempel en katt eller hund, ska du du anmäla olyckan till ägaren eller polisen så snabbt som möjligt.

AdBlue – vad är det och varför behövs det?

Ordet AdBlue känner många igen men vet kanske inte vad det betyder eller används till. Vi reder ut vad AdBlue är och slår hål på myter.

Bästa däcken fram eller bak – så ska du placera däcken

Undrar du om de bästa däcken ska sitta fram eller bak på bilen? Här får du lära dig allt om hur däcken ska placeras för maximal säkerhet.

Bilens varningslampor – dessa ska du inte ignorera

En tidig reaktion på bilens varningslampor kan förhindra allvarliga olyckor och dyra reparationer. Vi förklarar vad alla lampor betyder.

Se alla