Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Tips för att städa bilen snabbt, smidigt och effektivt

Varför ska man städa bilen? Jo, precis som människor är det inte bara utsidan som räknas. Även insidan måste hållas i gott skick och städas regelbundet. Det du behöver är rätt utrustning, lite tålamod och ett härligt humör. Här kommer några städtips som inte bara underlättar jobbet utan även lämnar ett skinande rent resultat.

Det är väl ingen som gillar att åka i en skitig bil. Du vet när den är så skitig att ens kläder känns smutsiga bara för man sitter i bilen. Det är betydligt mycket trevligare att åka i en fräsch och städad bil. Här kommer därför några av våra bästa städtips på hur du rengör bilen invändigt.

Dammsug bilen ordentligt

Det första du bör göra när du ska städa bilen själv är att använda en dammsugare för att få bort damm och smuts. Om du inte dammsuger regelbundet bildas fukt och dålig lukt i bilen, vilket är något ingen vill ha. Det ska vara rent och snyggt såklart. Dammsug bilklädsel, dörrar, handskfack, luftkonditioneringsventiler och bagageutrymme. Se även till att dammsuga mattorna och lyft sedan ut dem och dammsug där de legat.

Ett städtips är att vid de trängre utrymmen kan du använda dig av ett smalt munstycke, det kommer underlätta och göra att städningen blir väldigt smidig. Ytterligare ett tips när du ska städa insidan av bilen är att först skjuta fram stolarna, dammsuga bakom dem, sedan skjuta bak stolarna till max och dammsuga framför dem. Detta för att komma åt ordentligt.

Rengör gummimattor och pedaler

Gummimattorna och pedalerna är ofta hårt utsatta för smuts. När du ska rengöra gummimattorna är det bäst att använda ett skonsamt rengöringsmedel. Tänk inte ens tanken på att använda avfettning då det kan resultera i att mattorna blir hala vilket är livsfarligt.

Ett städtips är att använda en högtryckstvätt för att spola av gummimattorna, det höga trycket avlägsnar smutsen mer effektivt.

Ford Puma kupé interiör

Rengör instrumentpanel, ratt och konsol

Instrumentpanel, ratt och konsol rengörs lättast med en mikrofiberduk och bilrengöringsmedel. Det är en fördel att använda just en mikrofiberduk om du ska städa bilen då den tar bort smuts effektivt. Det spelar ingen roll om det rör sig om fingeravtryck, damm och så vidare, en mikrofiberduk fungerar på allt när du ska städa bilen inuti.

Ett städtips är att även använda slajm. JA, du läste rätt. Slajm är väldigt smidig att använda på sådana utrymmen där det är svårt att komma åt, som exempelvis luftventilerna och konsolpanelen.

Rengör bilklädseln

Oavsett om du har textilsäten eller skinnklädsel är det viktigt att skydda och ta hand om bilklädseln. När du har dammsugit klädseln har vi ett litet tips och det är att använda klädvårdsrulle för att få bort sådant som dammsugaren eventuellt har missat. Efter du har fått bort den ytliga smutsen är det dags att torka sätena med en mikrofiberduk och ett milt rengöringsmedel anpassat för den typ av bilklädsel du har

Ett städtips är att om du har skinnklädsel bör du också använda ett läderbalsam för att återfukta bilklädseln.

Få bort dålig lukt

Vi alla har nog upplevt dålig doft i en bil vid ett eller annat tillfälle. Vilket inte är superkonstigt med tanke på att det ibland kan lämnas kvar skräp eller fläckar som ger otrevlig odör. Dessa försvinner förhoppningsvis efter grundlig rengöring, men skulle så inte vara fallet kan du ställa in en liten kopp med ättika och citron i bilen som du låter stå över natten. Vädra sedan i 30-60 minuter och bilen är som ny igen. Eller ja, i alla fall doftmässigt.

Ett städtips är att använda en luftfräschare i bilen. Och här menar vi alltså inte doftgranar utan produkter speciellt framtagna för att få bort dålig lukt. Det finns en rad olika produkter och dofter att välja mellan.

En sprayflaska med rengöringsmedel när du ska städa bilen

Putsa rutorna

Det finns en sak som många glömmer när de städar bilen och det är att putsa rutorna invändigt, vilket är viktigt för säkerheten. Om insidan är dammig eller har en smutsig hinna är det lätt att bli bländad, vilket gör det svårare att se. Du kan använda vanlig fönsterputs för att få rutorna rena igen.

Ett städtips är att använda en lätt fuktig trasa och sedan torka av med en torr trasa för undvika ränder.

Om du behöver köpa rengöringsprodukter till bilen har vi ett stort utbud i våra butiker. Hitta din närmaste butik här.

Städa bilen, en sammanfattning

Det var våra bästa tips för att städa bilen invändigt själv. Följ dessa städtips och du kommer ha en bil som helt plötsligt känns ny och extremt fräsch. En bil som alla kommer vilja åka i helt enkelt. Här kommer en kortfattad lista.

  1. Dammsug bilen ordentligt
  2. Rengör gummimattor och pedaler
  3. Rengör instrumentpanel, ratt och konsol
  4. Rengör bilklädseln
  5. Få bort dålig lukt
  6. Putsa rutorna

Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2023-02-10

Relaterade artiklar

Tvätta inte bilen på gatan

Är det förbjudet att tvätta bilen på garageuppfarten och kan man få böter för att tvätta bilen på gatan? Svaret på båda frågorna är ’nja’.

19 tips – så förbereder du din bil inför vintern

Kör säkert och lagligt i vinter. Bilbolagets experter tipsar om hur du förbereder bilen och vilka produkterna som gör billivet enklare i kylan.

Tips inför bilsemestern – enkla saker att kontrollera

Dags för bilsemester eller road trip? Här är en lista med 6 enkla saker att kontrollera eller fixa innan avfärd – allt för en lyckad bilsemester.

Tips till dig som mest kör korta sträckor med bilen

Diesel- och bensinbilar mår inte bra av att bara köras korta sträckor. Men oroa dig inte, det finns några saker du kan göra för att undvika kostsamma reparationer.