Expertens svar om bilservice – allt du behöver veta om att serva bilen
Att hålla bilen i gott skick med regelbunden service är nödvändigt för att säkerställa den långsiktiga prestandan och driftsäkerheten. För att ge dig de mest pålitliga svaren på de vanligaste frågorna om bilservice har vi pratat med en erfaren och kunnig servicetekniker. I den här artikeln delar vi expertens insikter och berättar om fördelarna med att välja en auktoriserad verkstad för din bils service.
Bilservice är viktigt för att eventuella fel på bilen ska kunna upptäckas i tid. När du servar din bil enligt tillverkarens rekommenderade serviceintervall säkerställer du att bilen fungerar som den ska och att den är säker att köra.
– Genom att regelbundet serva bilen kan du undvika framtida kostsamma reparationer. Upptäcks problemen i tid kan de ofta åtgärdas med billigare småfix, berättar Fredrik Pettersson, personlig servicetekniker på Bilbolaget i Sundsvall.

Ofta mer betalt för en bil som servats regelbundet
Att lämna in bilen på service är även viktigt för att få en stämpel i serviceboken av verkstaden. Varför då, kanske du undrar. Serviceboken (som ibland är helt digital numera) är en värdehandling och extra viktig dagen du vill sälja bilen. Detta för att köparen ska kunna se att bilen faktiskt har servats och att du tagit väl hand om den.
– Ofta får man mer betalt för en bil som servats regelbundet och som har alla stämplar i serviceboken. Det blir också lättare att sälja bilen. Man kan ju bara gå till sig själv, säger Fredrik och fortsätter:
– Om jag stod och valde mellan två likadana bilar, där den ena servats och den andra inte, så hade jag absolut valt den med alla stämplar i serviceboken. Även om den var ett par tusen dyrare hade jag fortfarande valt den. Det känns tryggare helt enkelt.
Om du äger en relativt ny bil är det extra viktigt att ta bilen på service för att nybilsgarantin ska fortsätta gälla.
– Ju äldre en bil är desto ovilligare brukar man vara att betala för bilservice. Vilket jag till fullo kan förstå – man kanske varken har pengarna eller lusten att betala tusentals kronor om året för att serva en bil som bara är värd 40 000. Men det är såklart viktigt att serva oavsett bilens ålder, just för att man ska kunna känna sig trygg med att det är en säker bil man kör, säger Fredrik.

Hur ofta ska bilservice göras?
Vanligast är att du lämnar din bil på service en gång per år. Om du har en fossilbil alltså. För elbilar, vars mekaniska komponenter kräver mindre underhåll, är intervallet ofta längre.
Optimalt är att boka in bilservice enligt tillverkarens rekommenderade serviceintervaller för att säkerställa att bilen fungerar som den ska. Information om detta hittar du i bilens instruktionsbok eller servicebok.
Serviceintervallerna är utformade för att bilen ska hålla en viss standard och fungera effektivt.
– De rekommenderade serviceintervallerna brukar vara ungefär varje 2 500-3 000 mil alternativt en gång per år. Det kan se lite olika ut beroende på vilket bilmärke det gäller, förklarar Fredrik.
Nya moderna bilar säger själva till när det är dags för service. Vanligtvis kan du hitta denna information om du klickar runt bland menyalternativen på bilens förardisplay.
Hur går en bilservice till?
Först bokar du tid för bilservice. När det väl är dags att serva bilen åker du till verkstaden och lämnar bilen där.
Är du i behov av bil under tiden när din bil servas? Vissa verkstäder erbjuder lånebil vid behov. Kontakta verkstaden och hör dig för om den möjligheten finns.
– När du lämnar in din bil på service går serviceteknikern igenom bilens olika delar, kontrollerar att allt fungerar och utför nödvändigt underhåll. Vad som faktiskt görs vid en bilservice varierar beroende på vilken verkstad du har valt, bilens motortyp, märke, ålder och miltal, förklarar Fredrik och fortsätter:
– I bilens servicebok står det ofta vad som ska utföras vid olika servicetillfällen. Det betyder att samtliga moment inte kontrolleras varje gång.
Efter servicen provkörs bilen för att se att allt fungerar som det ska. Om serviceteknikern upptäcker ett större fel som kräver reparation informeras du om detta och får ett prisförslag på hur mycket det kommer kosta att åtgärda problemet. Detta väljer du givetvis själv om du vill godkänna eller ej.

Hur lång tid tar det att serva bilen?
En bilservice kan ta allt från 30 minuter till 4 timmar. Det beror helt på vad som ska göras. Ju fler saker som ska kontrolleras och åtgärdas desto längre tid tar det. En bilservice som inkluderar ett kamremsbyte kan till exempel ta upp till 3 timmar.
Behöver du veta mer exakt hur lång tid det kommer ta är det bäst att ringa och fråga verkstaden som ska utföra servicen hur lång tid de behöver.
Fördelen med service på märkesverkstad
Du har säkert hört skräckhistorier om oberoende verkstäder som släcker lampor och rensar felkoder utan att faktiskt åtgärda felen. Det är därför ofta rekommenderat och ansett tryggast att anlita en auktoriserad märkesverkstad.
När du tar din bil till en märkesverkstad vet du att den tas hand om på rätt sätt av utbildade tekniker med specialkunskaper om din bils märke.
– Du kanske tänker ”märkesverkstad låter dyrt och onödigt, jag kan ta bilen till Nisse runt hörnet i stället”. Faktum är att det inte nödvändigtvis är dyrare och en bil med stämplar från en märkesverkstad i serviceboken värderas ofta högre. Den dagen du vill sälja kan du potentiellt få mer betalt för bilen, berättar Fredrik.

En märkesverkstad erbjuder expertis och specialisering, garantier och försäkringsskydd, originaldelar samt avancerad utrustning och teknik. Utöver fördelen med högutbildade tekniker som specialiserar sig på märket har de tillgång till funktioner och kontakter som inte oberoende verkstäder har.
Bilbolaget har auktoriserade märkesverkstäder för Volvo, Ford, Renault, Dacia, Polestar och Hyundai. Boka service nu
Vad ingår i bilservice?
Serviceutbudet kan se lite olika ut beroende på var du gör bilservice. Tar du din bil till en oberoende verkstad måste du oftast välja vilket servicepaket du vill ha baserat på vad bilen behöver.
När du tar din bil till en märkesverkstad behöver du inte bekymra dig om vilket servicepaket du ska välja och vad för typ av underhåll bilen behöver. Märkesverkstäder utgår från biltillverkarens rekommendationer baserat på bilens ålder och antalet mil bilen har gått. Servicen som då utförs säkerställer att bilen får det underhållsarbete som den behöver.
– Enkelt förklarat kan man säga att en service består av tre delar. Kontroller, underhållsarbete och eventuella tillval, förklarar Fredrik på sitt allra mest pedagogiska sätt. Det märks att han är van vid att folk inte riktigt förstår vad som ingår vid en bilservice.

Kontroller
Serviceteknikern kontrollerar bilen utifrån vad som står i serviceprotokollet. De kontrollerar bland annat bakvagn, framvagn, bälte, lampor och rörliga komponenter.
– Teknikern kontrollerar att bromsarna fungerar som de ska och att viktiga delar som bromsok, bromsskivor och bromsklossar inte är för slitna. Däckens mönsterdjup mäts, airbags och bälten kontrolleras och så vidare, förklarar Fredrik.
Exempel på delar som kontrolleras vid en bilservice är:
- Motor
- Vätskor
- Bromsar
- Däck
- Lampor
- Elektronik
- Säkerhetsanordningar (t.ex. airbags och bälten)

Underhållsarbete och mjukvaruuppdateringar
Vad för typ av underhåll som görs vid en bilservice beror på motortyp, bilens ålder och hur många mil den har gått. Det handlar till stor del om att byta ut delar såsom luft- och kupéfilter samt vätskor såsom olja.
– Oljebyte är ett exempel på rutinmässigt underhåll som kan utföras när bilen servas. Då tappas bilen på motorolja, vi byter oljefilter och fyller på med ny olja. Detta är viktigt för att smörja och minska slitaget på motorn i fossilbilar, förklarar Fredrik.
Vanligtvis utför även teknikern en serviceuppdatering av bilens mjukvara.
– När man servar en elbil är det oftast bara kupéfiltret som byts vilket är en stor skillnad från den bilservice fossildrivna bilar kräver. Detta beror på att de inte har lika många mekaniska delar som bensin- och dieselbilar. Det är dock viktigt med noggranna kontroller av elbilens batteri, så man ska inte slarva med servicen bara för att man har en elbil.

Vanliga tillval
Vanliga tillval vid en bilservice inkluderar bland annat byte av slitagedelar. Det kan handla om lampor och annat som behöver bytas med jämna mellanrum för att det gått sönder eller börjat fungera dåligt.
– Många ber oss byta torkarblad och fylla på spolarvätska i samband med att bilen är på service. Det är också vanligt att man vill få stenskott reparerat eftersom vi har bilglasverkstäder vägg i vägg. Sådant betalar man ju extra för, men det är smidigt att få allt åtgärdat samtidigt, säger Fredrik.
Andra vanliga tillval är byte av bromsvätska och service av automatlåda. Det är lite större ingrepp men behövs inte lika ofta. Det är dock valfritt men tillvalen minskar risken för att kostsamma fel uppstår längre fram vilket gör att du sparar pengar i längden.
Gör du din service hos en auktoriserad märkesverkstad kan de föreslå viktiga tillval baserat på din biltillverkares rekommendationer.
Kan man göra bilservice själv?
Ja, du kan serva bilen själv. Detta förutsatt att du vet vad du håller på med. Risken är annars att du råkar förstöra något.
– Det är viktigt att gå igenom alla kontrollpunkter som görs vid en service för att säkerställa att bilen är säker att köra, inte bara utföra det rutinmässiga underhållet. Om du till exempel byter oljan själv men inte vet hur man kontrollerar slitage på bromsskivor och bromsok riskerar du att åka omkring i en bil som inte säker att köra.
Nackdelen med att utföra servicen själv är att du inte får en stämpel i serviceboken. För att få en stämpel måste bilen servas på en verkstad.

Vad kostar det att serva bilen?
Priset för bilservice varierar mellan olika verkstäder, bilmärken, servicepaket och vad som ingår. Normalt kostar det någonstans mellan 3 500 och 6 000 kronor att göra en service.
– Vanligtvis är det billigare att serva en elbil jämfört med en fossildriven bil. Detta eftersom de har färre rörliga delar som ska kontrolleras och en mer simpel drivlina jämfört med fordon med förbränningsmotorer. Dessutom behöver elbilar inte oljebyte eller kamremsbyte, förklarar Fredrik och fortsätter:
– En kamremsservice kan kosta upp till 15 000 kronor. Hur ofta kamremsbytet ska göras beror på bilens motortyp och märke. För mer exakta siffror är det bäst att kontakta en auktoriserad verkstad som har koll på när kamremsbytet ska göras på just din bil.
Jämför inte bara priset
Fredrik poängterar hur viktigt det är att jämföra innehållet, inte bara priset, om du kontaktar olika verkstäder innan du bokar en service.
– Vissa verkstäder drar ner på innehållet i servicen bara för att kunna erbjuda ett attraktivare pris, så det är viktigt att du gör ett medvetet val och inte bara tittar på summan.
Om du är osäker på vilken verkstad du ska välja, ring runt till olika företag och ta reda på vad det kostar samt vad som faktiskt ingår i servicen. Gör det som känns tryggast för dig.
Är det dags för bilservice? Boka verkstadsbesök. Hos oss kan du välja att delbetala servicen räntefritt på fyra månader. Allt som behövs är ett kostnadsfritt CarPay-kort.

Fördelar med att boka bilservice hos Bilbolaget
När du gör bilservice hos Bilbolagets auktoriserade märkesverkstäder blir din bil omhändertagen av välutbildade servicetekniker med expertkompetens. Utöver det erbjuds du:
- Personlig servicetekniker
- Originaldelar
- Servicegaranti
- Billigare service för äldre bilar
- Förlängd vägassistans
Vi finns på 12 orter och har märkesverkstad för Volvo, Polestar, Ford, Renault, Dacia och Hyundai. Se mer information om var du hittar oss eller boka verkstadsbesök direkt.
Vill du vara först med det senaste från oss?
Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.
Senast uppdaterad: 2025-02-11
Relaterade artiklar
Bilens varningslampor – dessa ska du inte ignorera
En tidig reaktion på bilens varningslampor kan förhindra allvarliga olyckor och dyra reparationer. Vi förklarar vad alla lampor betyder.
Fyll på (rätt) kylarvätska – guide med enkla instruktioner
Vi förklarar hur du fyller på, berättar vad skillnaden är på glykol & kylarvätska samt förklarar varför du inte ska blanda olika vätskor.