Grön teknik-avdraget

Skattereduktion för installation av laddbox hemma

Installera laddbox, få skattereduktion

Grön teknik är ett skatteavdrag som bland annat gäller för installation av laddbox för elbil. Sedan 1 januari 2021 ersätter skatteavdraget för Grön teknik det tidigare Ladda hemma-stödet. Skattereduktionen för laddboxar gäller för privatpersoner och ligger på 50 % av kostnaden för material och installation. Reduktionen får uppgå till högst 50.000 kronor per person och år. Vi hjälper dig hitta rätt laddbox och sköter installationen så att du får maximalt avdrag.


Grön teknik i korthet

  • 50% av kostnaden för installation och material
  • Högst 50 000 kr per person och år i avdrag
  • Avdraget görs direkt på fakturan
  • Arbete och material måste ligga på samma faktura
  • Skattereduktionen söks av leverantören

Skattereduktion för installation av laddbox

Sedan 1 januari 2021 kan du som installerar en laddbox för elbil hemma få skattereduktion för detta. Skatteavdraget kallas Grön Teknik och innebär bland annat att du kan få skattereduktion, likt ROT-avdraget, på kostnaden för installation av laddningspunkt till elfordon.

Skattereduktionen för laddboxar ligger på 50 % av kostnaden för material och installation och får uppgå till högst 50.000 kronor per person och år. Detta innebär att du får göra avdrag för kostnaden av själva laddboxen och för installationen av den. Observera dock att material och installation måste ligga på samma faktura för att du ska få avdrag.

Beställer du laddbox och installation av oss drar vi av dessa summor direkt vid beställning och tar sedan hand om ansökning av bidraget.

Läs mer om laddboxar


Osäker på vad du behöver?

Oroa dig inte! Vi hjälper dig hitta rätt laddbox och ser till att du får den installerad med maximalt avdrag. Besök din lokala Bilbolaget-anläggning eller fyll i formuläret via knappen nedan och berätta vad du funderar på så hör någon av våra kunniga laddboxspecialister av sig till dig.

Jag är intresserad av laddbox

Elbil som laddas med laddbox hemma

Nya regler kring laddboxar från 2021

Tidigare fick du som privatperson bidrag vid installation av laddbox. Detta stöd kallades Ladda hemma-stödet. Från och med 1 januari 2021 har Skatteverket tagit över ansvaret från Naturvårdsverket och stödet har övergått till en skattereduktion.

Mer information om Grön Teknik

Skattereduktionen söks av leverantören. Du som privatperson får avdraget direkt på fakturan. Bidraget gäller upp till 50 procent för installation av system för lagring av egenproducerad el eller installation av laddningspunkt för elfordon. Du kan få en skattereduktion på upp till 15 procent för installation av solceller.

Det är endast arbete och material som ger rätt till avdrag. Det är krav på elektronisk betalning för rätt till skattereduktion för grön teknik. Installationen ska både vara utförd och betalad tidigast 1 januari 2021.

Mer information finns hos Skatteverket.

Man som just ska dra ur laddkontakten ur sin elbil

Vem kan söka bidraget?

Skattereduktionen Grön Teknik fungerar på liknande sätt som ROT-avdraget. Det är företaget som utför installationen som söker bidraget. Du får avdraget direkt på din faktura. Kom ihåg att uppge att du vill ha avdrag när du köper laddbox eller kontaktar installatören.

Ladda elbilen hemma, få skatteavdrag med grön teknik

Hur mycket kan jag få i bidrag?

Du kan som mest få 50 000 kronor per år i skattereduktion för installation av grön teknik. Skattereduktionen gäller för upp till 50% av kostnaden på fakturan. Du kan alltså göra avdrag på summor upp till 100 000 kr per person och år och får då alltså max 50 000 kr avdraget.


Vill du veta mer?

Laddboxar

Lär dig mer och hitta rätt laddbox

Med en laddbox hemma kan du ladda din elbil eller laddhybrid smidigt, säkert och billigt. Du som installerar en laddbox hemma kan få skattereduktion med upp till 50% av kostnaden. Vi hjälper dig hitta rätt box och få maximalt avdrag.

Allt om laddning

Det du behöver veta om att ladda elbil

Här har vi samlat allt du behöver veta om laddning av el- och laddhybridbilar. Hur laddar man en elbil och hur lång tid tar det? Vad kostar det och hur fungerar det med laddbox hemma? Allt detta, och mycket mer, berättar vi här.

Bonus Malus

Skatt eller bonus på nya bilar

Bonus Malus innebär att bilar med låga koldioxidutsläpp (köpta före 8 november 2022) får bonus medan bilar med höga koldioxidutsläpp får förhöjd fordonsskatt under de tre första åren. Här förklarar vi hur det fungerar.

Nyheter, artiklar och tester Se alla

Ford introducerar en ny elbil – helelektriska Explorer

Ford har presenterat en ny elbil: Explorer. Bilen är byggd på en ren elbilsplattform och kombinerar tysk ingenjörskonst med självsäker amerikansk attityd.

Premiär av nya Volvo EX30 – elektrisk SUV i litet format

Volvo har lanserat sin senaste modell – nya EX30. Se pris, utrustning och häng med när vi granskar bilen i de (återvunna) sömmarna.

Renault lanserar ny bil: sjusitsiga Espace

Renault lanserar en ny modell, familjebilen Espace med plats för upp till sju personer. En stor SUV med ultraeffektiv hybriddrivlina. Kan beställas nu!

Så mycket kostar det att ladda en elbil 2023

Vad kostar det att ladda en elbil? Genom att multiplicera bilens batterikapacitet med kostnaden för elen får du fram svaret. Vi visar hur med enkla exempel.

Se alla