Laddboxar

Ladda hemma med en säker laddbox

Ladda din bil smidigt och säkert

Med en laddbox hemma kan du ladda din elbil eller laddhybrid smidigt, säkert och billigt. En laddbox, eller wallbox som det också kallas, är en elinstallation och ett uttag som är anpassat för just laddning av elfordon, utvecklat för att klara hög belastning under en längre tid. Du som installerar en laddbox hemma kan få skattereduktion med upp till 50% av kostnaden.


Vad är en laddbox?

En laddbox, även kallad wallbox från den engelska termen, är enkelt förklarat en box som sätts upp på väggen eller på en stolpe i närheten av bilens parkeringsplats.

Laddboxar är specifikt utformade för laddning av elfordon och ska klara hög belastning under en lång tid. Boxen innehåller flera elektriska komponenter som ser till att laddningen av din bil sker säkert och snabbt.

Kan jag inte bara ladda i det vanliga vägguttaget?

Jo, det kan du. När du köper en laddningsbar bil ingår det ofta en nödladdare som är anpassad för att användas direkt i ett vanligt uttag.

Observera dock att en nödladdare är just en NÖD-laddare. Ett vanligt vägguttag är nämligen inte skapat för att klara av så hög belastning under så lång tid. Därför ska de bara användas i undantagsfall.

Ladda på rätt sätt

Att ladda en elbil är som att ladda flera hundra mobiler samtidigt, i ett och samma uttag. Det finns flera risker med detta. Förutom att proppen kan gå finns det risk för att uttaget överhettas och att det börjar brinna.

Skulle detta ske är det inte säkert att branden täcks av ditt försäkringsbolag eftersom du själv är ansvarig för att se till att elinstallationer används på rätt sätt.

Installera en laddbox istället, det är bättre, går snabbare och är mycket säkrare.

Skattereduktion för installation av laddbox

Som privatperson kan du få upp till 50% i skattereduktion för kostnaden för installation och material när du installerar en laddbox hemma.Skatteavdraget kallas Grön Teknik och innebär bland annat att du kan få skattereduktion, likt ROT-avdraget, på kostnaden för installation av laddningspunkt till elfordon. Vi hjälper dig hitta rätt laddbox och installerar den så att du får maximalt avdrag.

Installera en laddbox

En laddbox ska installeras av en behörig elektriker. Vi på Bilbolaget har ett stort utbud av laddboxar och kan hjälpa dig med installation. Låt en av våra kunniga säljare hjälpa dig hitta rätt laddbox idag.

Välj rätt laddbox

Vilken laddbox ska jag välja? Det är en av de vanligaste frågorna vi får. Svaret är att det beror på vad du har för behov.

Vill du kunna ladda en eller två bilar samtidigt? Ska boxen ha en fast kabel? Hur fort vill du att din bil ska ladda fullt? Vill du att laddboxen ska vara uppkopplad så att du kan styra den och få statistik?

Det finns många olika laddboxar att välja på och ibland kan det vara svårt att veta vilken man ska ha. Men oroa dig inte. Kontakta oss idag så hjälper vi dig välja rätt laddbox utifrån just dina behov.


Vill du veta mer?

Grön teknik-avdraget

Installera laddbox, få skattereduktion

Grön teknik är ett skatteavdrag för installation av laddbox. Skattereduktionen gäller för privatpersoner och ligger på 50 procent av kostnaden för material och installation. Vi hjälper dig hitta rätt laddbox och ser till att du får maximalt avdrag.

Allt om laddning

Det du behöver veta om att ladda elbil

Här har vi samlat allt du behöver veta om laddning av el- och laddhybridbilar. Hur laddar man en elbil och hur lång tid tar det? Vad kostar det och hur fungerar det med laddbox hemma? Allt detta, och mycket mer, berättar vi här.

Bonus Malus

Skatt eller bonus på nya bilar

Bonus Malus innebär att bilar med låga koldioxidutsläpp (köpta före 8 november 2022) får bonus medan bilar med höga koldioxidutsläpp får förhöjd fordonsskatt under de tre första åren. Här förklarar vi hur det fungerar.

Nyheter, artiklar och tester Se alla

Så lång tid tar det att ladda elbil eller laddhybrid

Lär dig vad som påverkar laddhastigheten och hur du räknar du ut laddtiden för din elbil eller laddhybrid. Inkl. tips för snabbare laddning.

Så mycket kostar det att ladda en elbil 2024

Vad kostar det att ladda en elbil? Genom att multiplicera bilens batterikapacitet med kostnaden för elen får du fram svaret. Vi visar hur med enkla exempel.

Fakta om elbilar 2024: många fördelar och få nackdelar

Det finns fler fördelar med elbilar än bara miljöaspekten. De är bland annat tystare, accelererar snabbare, är billigare att köra och kräver mindre underhåll.

Vad är skillnaden på elbil, laddhybrid och hybrid?

Elbilar, laddhybrider & hybrider har batterier som driver bilen. Lär dig om skillnaderna mellan de olika biltyperna och se vilken som passar dig.

Se alla