Mönsterdjup

Är dina däck bra nog?

Dags att byta däck?

Ett däck med bra mönsterdjup är avgörande för att du ska få så korta bromssträckor som möjligt och för att bilen ska ge dig bra gensvar vid manövrering. När du kör slits successivt däckmönstret ner och det är därför du måste byta däck med jämna mellanrum. För att veta när det är dags att köpa nya däck mäter man mönsterdjupet. Minsta tillåtna djup är 1,6 mm på sommardäck och 3 mm på vinterdäck.


Bra däck räddar liv

Torrt, vått, is, slask eller snö. Bra däck är viktigt oavsett väglag. Särskilt eftersom däckens kontaktyta med vägen inte är större än en handflata, i bästa fall. Se därför till att dina däck har ett bra mönsterdjup. Det ger ett stabilt väggrepp som maximerar säkerheten och minimerar bromssträckan.

Dåliga däck bär skulden till otaliga olyckor. Olyckor som inte hade behövt ske. Olyckor som hade kunnat undvikas med nya däck. Upplever du att dina däck är slitna, chansa inte.

Vi hjälper dig hitta nya däck, för din och alla andras säkerhet i trafiken. Har du Volvo-, Renault- eller CarPay-kort kan du dessutom dela upp betalningen räntefritt på fyra månader. På så sätt slipper du får en så hög engångskostnad.

Kontakta oss idag

Minsta mönsterdjup

Minsta mönsterdjup som lagen kräver är 1,6 mm på sommardäck och 3 mm på vinterdäck. Vi rekommenderar emellertid ett mönsterdjup om 4 mm för sommardäck och 5 mm för vinterdäck för att du ska vara på den säkra sidan och för att mönsterdjupet ska hålla en hel säsong.

Mönsterdjup på nya sommardäck ligger på 7-8 millimeter och för nya vinterdäck 9-10 millimeter. En rekommendation är att kontrollera mönsterdjupet var fjärde vecka.

Varför är mönsterdjupet så viktigt?

Med ett mindre mönsterdjup ökar både riskerna och bromssträckan avsevärt. Mät därför mönsterdjupet med jämna mellanrum när däcken börjar bli slitna så att du kör säkert med dina däck hela säsongen.

Det är också bra att veta att risken för vattenplaning ökar när mönstret på sommardäcken blir mindre än 4 mm. Även bromsförmågan försämras ordentligt med slitna däck. Chansa därför aldrig, en olycka händer så lätt. Köp nya däck när mönsterdjupet blivit för nedslitet.


mäter du mönsterdjupet

Att mäta mönsterdjupet görs lättast med ett speciellt mätinstrument avsett för mönsterdjupsmätning. En tumstock eller linjal går också bra.

Mönsterdjupet ska mätas på däckets huvudmönster. Huvudmönstret motsvarar de mittersta 75% av slitbanans bredd. Mönsterdjupet ska mätas på flera ställen på däcket eftersom det är det mest slitna området man utgår från.

Stick ner mätinstrument eller annat verktyg i en av skärorna och läs av värdet.

Vissa däcktillverkare förser däcken med en inbyggd slitagevarnare som tydligt visar när det är dags för ett däckskifte.

Känner du dig osäker är du varmt välkommen in till oss så hjälper vi dig mäta mönsterdjupet och kontrollera dina däck. Skulle däcken vara så dåliga att de behöver bytas kan vi hjälpa dig hitta rätt däck till din bil. Vi har ett stort utbud av nya däck till bra priser.

Kontakta oss


Mönsterdjup och besiktning

På kontrollbesiktningen av din bil kommer de att mäta mönsterdjupet. Det måste då vara över 1,6 mm för sommardäck och 3 mm för vinterdäck. Är mönsterdjupet sämre än så kommer du få en kostsam anmärkning eller i värsta fall körförbud. Ta därför för vana att mäta ditt mönsterdjup inför besiktningen.

Behöver du nya däck?
Läs mer på vår sida om vinterdäck

Mönsterdjupet säger inte allt

Det finns andra former av slitage som kan leda till att du behöver byta däck även om mönsterdjupet är inom laglig gräns. Vanligast är att däcken är gamla. Ju äldre däcken blir desto hårdare och halare blir nämligen gummiblandningen. Gamla däck kan vara precis lika farliga som däck med dåligt mönsterdjup.

Har du dubbade däck behöver du kontrollera att inte för många dubbar saknas eller har slitits ner. Det får inte skilja mer än 25 % i fråga om antalet dubb mellan två av bilens däck. Ju slitnare dubbarna är desto sämre grepp får du.

Känner du dig osäker?
Välkommen in till oss så hjälper vi dig titta på däcken.


Hitta din lokala däckverkstad

Nedan hittar du öppettider och kontaktinformation till respektive verkstad. Har du några frågor, vill boka tid eller få prisuppgift kan du ringa direkt till din lokala däckverkstad eller kontakta kundtjänst via chatten eller telefon 020-50 02 50.

Bollnäs

Telefon verkstad 0278-63 95 00

Måndag-fredag 07:00 – 16:00
Lördag Stängt
Söndag Stängt

Gävle

Telefon verkstad 026-65 57 00

Måndag-fredag 07:00 – 16:00
Lördag Stängt
Söndag Stängt

Hudiksvall

Telefon verkstad 0650-54 83 00

Måndag-fredag 07:00 – 16:00
Lördag Stängt
Söndag Stängt

Ljusdal

Telefon verkstad 0651-76 64 00

Måndag-fredag 07:00 – 16:00
Lördag Stängt
Söndag Stängt

Norrtälje

Telefon verkstad 0176-756 00

Måndag-fredag 07:00 – 17:00
Lördag Stängt
Söndag Stängt

Sandviken

Telefon verkstad 020-50 02 50

Måndag-fredag 07:00 – 16:00
Lördag Stängt
Söndag Stängt

Sundsvall

Telefon verkstad 060-18 08 00

Måndag-fredag 07:00 – 17:00
Lördag Stängt
Söndag Stängt

Söderhamn

Telefon verkstad 0270-737 00

Måndag-fredag 07:00 – 16:00
Lördag Stängt
Söndag Stängt

Timrå

Telefon verkstad 060-53 56 00

Måndag-fredag 07:00 – 17:00
Lördag Stängt
Söndag Stängt

Östhammar

Telefon verkstad 0173-109 40

Måndag-fredag 07:00 – 16:00
Lördag Stängt
Söndag Stängt

Vanliga frågor om mönsterdjup

Vad är minsta mönsterdjup för sommardäck?

Sommardäcken på en personbil är olagliga när mönsterdjupet slitits till under 1,6 mm. Säkerhetsrekommendationen säger dock att du bör ha minst 3 mm för sommardäck. När mönsterdjupet blir mindre än 3 mm ökar nämligen risken för vattenplaning vid vått väglag betydligt. Dessutom blir bromssträckan påtagligt längre.

Vad är minsta mönsterdjup för vinterdäck?

Vinterdäcken på en personbil är olagliga när mönsterdjupet slitits till under 3 mm. Säkerhetsrekommendationen säger dock att du bör ha minst 5 mm för vinterdäck. När mönsterdjupet blir mindre än 5 mm minskar däckets förmåga att leda bort slask och få grepp på is.

Ska man sätta däcken med bäst mönsterdjup fram eller bak?

De däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet monteras bak på fordonet. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Hur ofta ska man mäta mönsterdjupet?

Det beror på hur gamla däcken är och hur mycket du kör. Är däcken mindre än 2 år gamla och du inte kör mer än 1500 mil om året räcker det i regel att du mäter mönsterdjupet när du skiftar däck. Är däcken äldre eller du kör många mil bör du se över mönsterdjupet varje/varannan månad.

Vad händer om man har för litet mönsterdjup?

Förutom att olycksrisken ökar markant när mönstret på däcken slits är det olagligt att köra med sommardäck med mönsterdjup mindre än 1,6 mm och vinterdäck med mönsterdjup mindre än 3 mm. Gör du detta kan du få böter av Polisen. Bilen kommer inte heller gå igenom en besiktning.

Har du fler frågor? Kontakta kundtjänst via chatten eller 020-50 02 50 så hjälper vi dig.


Fler däcktjänster

Hjulskifte

Låt en professionell däckverkstad hjälpa dig med hjulskiftet. Vi byter däck på alla typer av bilar och kontrollerar alltid däckens skick samt rengör och smörjer alla viktiga delar. Har du Volvo-, Renault- eller CarPay-kort får du dessutom rabatt.

Däckverkstad

I våra moderna däckverkstäder jobbar kunnig personal med specialistutbildning inom däck och fälg. Hos oss kan du köpa däck och fälg samt få hjälp med bland annat däckbyte, montering, balansering, vibrationskontroll och hjulinställningar.

Vinterdäck

Vi har ett stort sortiment av säkra vinterdäck, friktionsdäck och dubbdäck som passar din bil och dina behov. Du som har Volvo-, Renault eller CarPay-kort får rabatt på alla däck och kan dessutom dela upp ditt däckköp räntefritt.

Nyheter, artiklar och tester Se alla

19 tips – så förbereder du din bil inför vintern

Kör säkert och lagligt i vinter. Bilbolagets experter tipsar om hur du förbereder bilen och vilka produkterna som gör billivet enklare i kylan.

EU:s däckmärkning, vad betyder den?

Alla däck som säljs ska testas och märkas med något som kallas för EU däckmärkning. Men vad innebär egentligen märkningen och vad är skillnaden mellan A och E?

Så väljer du rätt sommardäck till bilen

Vad ska man tänka på när man ska välja sommardäck till bilen? I den här artikeln delar vår däckexpert med sig av sina bästa tips inför köpet.

Tips inför besiktningen – 11 enkla saker att kontrollera

För att slippa få anmärkningar, så kallade två:or, på besiktningen finns det några saker du lätt kan kontrollera själv innan du åker dit. Vi berättar vilka.

Se alla