Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Dacia Duster Facelift – ny design, mer teknik och äntligen med automatlåda

Nu har en uppdaterad version av Dacia Duster lanserats i Sverige. Duster har fått en facelift med designförändringar såväl in- som utvändigt, automatisk växellåda, mer teknisk utrustning och en ännu komfortablare kupé.

När Dacia Duster introducerades 2010 skakade den om i SUV-segmentet med ett oslagbart pris. Ni minns säkert reklamen och uppståndelsen – en ny SUV för under hundra tusen.

Utan diskussion gjorde Dusters intåg på marknaden att SUV:ar blev mer folkliga och tillgängliga för en mycket större målgrupp. Även om priset idag är något högre är modellen fortfarande mycket populär.

I världen har Duster sålts i över 2 miljoner exemplar och bara i Sverige har drygt 19.500 bilar sålts sedan lanseringen.

Läs mer om Dacia Duster här

Nya Dacia Duster 2022
Nya Duster är fortfarande en robust, prisvärd SUV med fyrhjulsdrift som tillval. Skillnaden är att den blivit lite snyggare, åtminstone enligt vår mening.

Nya Dacia Duster nu i Sverige

För några år sedan lanserades andra generationen av Dacia Duster och nu är det dags för en facelift. Enligt Renault Group, som också äger Dacia, riktar sig nya Duster till konsumenter som både söker en bekväm, attraktiv SUV och samtidigt en robust, fyrhjulsdriven bil.

– Redan från början var Dusters utseende en hit och därför har vi inte ändrat designen märkvärt men bilen har moderniserats och fräschats upp. Nya Duster är precis som den alltid varit. Den har det som är väsentligt, är robust, praktisk och prisvärd, säger Lionel Jaillet, VP Product Performance Dacia.

Boka provkörning av Dacia Duster

Dacia Duster facelift 2021 2022
Äntligen kommer Duster med automatlåda. Vill du ha fyrhjulsdrift är det dock fortfarande manuell växellåda som gäller.

Automatlåda främsta nyheten för nya Dacia Duster

När biltillverkare gör en så kallad ”facelift” på en modell innebär det att de gör små förändringar och uppdateringar på bilen. Oftast görs detta halvvägs in i en modells livscykel, cirka 3-4 år efter lansering det vill säga.

Största nyheten när det kommer till Dacia Dusters facelift är att modellen äntligen kommer som automat. Möjligheten att välja den effektiva EDC-växellådan (en sexväxlad dubbelkopplingslåda som växlar automatiskt) är något som många längtat efter. Dock finns detta alternativ enbart för den som kan tänka sig en tvåhjulsdriven Duster med bensinmotor.

Flera motoralternativ att välja mellan

EDC-växellådan finns till 150 hk bensinmotorn med framhjulsdrift. Vill du ha samma motor med fyrhjulsdrift får du växla manuellt via sex växlar. Det samma gäller om du om du väljer någon annan motor, den 6-växlade manuella lådan finns även till 90- och 150-hästars bensinmotorerna samt till dieselmotorn på 115 hästkrafter.

Den sistnämnda går att få med fram- eller fyrhjulsdrift, de andra två kan bara kombineras med framhjulsdrift.

Är du osäker på om en bensin- eller dieselbil passar dig bäst? Läs vår artikel här.

Nya Dacia Duster modellår 2022 framifrån
Uppdaterade Dacia Duster har ny orange färg, kromad grill och ny strålkastarsignatur med liggande Y.

Ny ljussignatur med Y-form

Förutom den nya snygga färgen är det exteriört framför allt kylargrillen som fått ett mer distinkt utseende och strålkastarsignaturen som ändrats på uppdaterade Dacia Duster. Modellen har fått nya strålkastare av LED-typ för att matcha den Y-formade designen som introducerats på nya Sandero och Stepway. Uppdaterade Duster är dessutom första Dacia-modellen som får LED-blinkers i fronten.

Dacia Duster uppdaterad 2021 nya baklyktor
Även bak får nya Duster uppdaterade lyktor med Y-formad design.

Även baktill har lyktorna uppdaterats och fått den Y-formade designen. Utöver detta har takvingen justerats en aning och fälgarna på 16 och 17 tum har fått ny design. Dessa små förändringar, tillsammans med övergången till LED-ljus, gör nya Dacia Duster något mer effektiv och bränslesnål.

Förbättrad komfort och ny teknik

I kupén har uppdaterade Dacia Duster helt nya säten, nya nackstöd och en hög mittkonsol med justerbara armstöd.

Invändigt får nya Dacia Duster en 8 tums pekskärm
Invändigt har nya Dacia Duster en 8 tums pekskärm som kan spegla innehållet från din iPhone eller Andriod-telefon.

Infotainmentsystemet har uppdaterats och går att välja med eller utan navigering. Som standard sitter nu en 8 tums pekskärm i mittkonsollen. Till den kan både Android- och iPhone-användare spegla sina mobiltelefoners innehåll via Android Auto och Apple CarPlay (trådlöst eller med kabel).

Ytterligare ny teknik i Duster inkluderar döda-vinkelvarning, parkeringsassistent och backkamera samt en stor mängd användbar information för fyrhjulsdriften på mittskärmen. Bland annat lutningsvinkel i sidled, ingång- och utgångsvinklar, höjdmätare och kompass.

Dessutom erbjuds nu en så kallad multi view-kamera: ett kamerasystem med fyra kameror som visar situationen hela vägen runt bilen. Nya Duster blir med andra ord ännu enklare att parkera.

Ta dig an nya äventyr med uppdaterade Duster.

Beställ din nya Dacia Duster idag

Vill du beställa, boka provkörning eller har frågor om uppdaterade Duster? Läs mer på modellsidan, be om en offert eller kontakta din lokala säljare.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2021-07-22

Relaterade artiklar Se alla

9 tips för att köra bränslesnålt och spara pengar

Att köra bränslesnålt är bra för miljön och din plånbok. Oavsett om bilen körs på diesel eller bensin kan du spara mycket pengar. Vi berättar hur.

Köpa diesel- eller bensinbil 2024, vad är bäst?

Ska du köpa ny eller begagnad bil men känner dig osäker på om du ska välja diesel eller bensin? Vi svarar på vad som är bäst för dig.

Höjd malusskatt och sänkt bonus – nya regler 2022

Nya regler för Bonus Malus gör att gränsen för hur mycket CO2 en bil får släppa ut sänks. Nya bensin- och dieselbilar blir dyrare att äga.

Tips till dig som mest kör korta sträckor med bilen

Bilar mår inte bra av att bara köras korta sträckor. Men oroa dig inte, det finns saker du kan göra för att undvika kostsamma reparationer.

Se alla