Laddbara bilar på frammarsch, elbilar ökar mest när BIL Sweden sammanfattar fordonsåret 2021

När branschorganisationen BIL Sweden sammanfattar fordonsåret 2021 kan det konstateras att laddbara bilar verkligen är på frammarsch. Totalt registrerades 301 006 nya personbilar under 2021 och hela 45 procent av dessa var laddbara. Det är en kraftig ökning mot fjolårets 32 procent och nu kan vi i Sverige skryta med att ha flest antal laddbara bilar bland nyregistreringarna i hela EU.
– Det är framför allt elbilarna som driver den svenska elektrifieringen i år med en ökning med 106 procent, säger Mattias Bergman, VD på BIL Sweden.

Under 2020 såg vi en kraftig nedgång i antalet registrerade personbilar jämfört med 2019. Under det gångna året återhämtade sig personbilsmarknaden emellertid något, även om antalet registreringar fortfarande är lägre än de 2019.

Fordonsstatistik 2021
Statistik från Bil Sweden visar att andelen registrerade personbilar har ökat och att andelen laddbara fordon ökat till 45 procent.

Fordonsstatistik: fler personbilar 2021

Enligt statistik från BIL Sweden registrerades 301 006 nya personbilar under 2021, vilket är en ökning med drygt 3 procent jämfört med 2020. Detta alltså trots de stora leveransproblem som bilbranschen dras med i Coronapandemins spår.

En mer markant ökning ser vi hos de laddbara bilarna, det vill säga elbilar och laddhybrider. Av de totala nyregistreringarna under 2021 bestod hela 45 procent av laddbara bilar. Under 2020 var den siffran 32,2 procent och under 2019 enbart 11,3 procent.

Elbilar ökar med 106 procent

Totalt har 135 315 laddbara bilar registrerats under året, vilket alltså motsvarar 45 procent av totalmarknaden. 77 842 av dessa var laddhybrider medan 57 473 var rena elbilar. Även om laddhybriderna är fler sett till antalet har elbilarna stått för en oerhört stor ökning. Från 27 968 stycken år 2020 till dryga det dubbla 2021 – en ökning på 106 procent. Imponerande!

Vi provkör nya Volvo C40 en kall vinterdag i Sundsvall
Volvo C40, en av årets nya elbilar som lanserats på marknaden. Här ute på provkörningstur i Sundsvall.

December rekordmånad för andelen registrerade elbilar

Under fjolårets sista månad, i december 2021, registrerades enligt BIL Swedens siffror 27 605 nya personbilar. Andelen laddbara personbilar av dessa var 60,7 procent. Det är den högsta andelen laddbara bilar någonsin under en enskild månad. Elbilarna stod för 36,4 procent av månadens registreringar och laddhybriderna för 24,3 procent.

Dessutom var decembers mest registrerade bil en elbil, nämligen Tesla modell Y. Totalt registrerades 1532 Modell Y i december men även elbilarna VW ID.4 och Renault Zoe toppar i antal och fick över 1000 registreringar. Resterande tre modeller som landar på över 1000 registreringar är Volvos XC60, XC40 och V60. Dessa modeller finns dock med både fossil- och laddbar teknik.

Uppsving för laddbara bilar

Under 2020 och 2021 har vi sett hur antalet laddbara bilmodeller ökat kraftigt. Fler varumärken tar upp kampen om vem som ska bli det ledande elbilsmärket och under året har buden om när de olika tillverkarna ska sluta med fossila motorer haglat tätt.

Med både fler varumärken och fler modeller i olika prisnivåer på marknaden har laddbara bilar blivit ett mer attraktivt val för fler och större kundgrupper. En utveckling som vi spår kommer fortsätta.

Ljusblå Renault Zoe i stadsnära hamn
Renault Zoe, en av decembers mest registrerade bilar.

Nära varannan nyregistrering var en laddbar bil 2021

Med 45 procent laddbara bilar av alla nyregistreringar utmärker sig Sverige med högst andel laddbara bilar bland nyregistreringarna i EU. Vi var också trea i Europa, åtminstone under årets tre första kvartal.

Och även för elbilsskeptikern finns det anledning att fira. Koldioxidutsläppen från nya bilar har nämligen minskat med 19 procent under året tack vare den höga andelen laddbara fordon som registrerats.

Något att vara stolt över: 2019 och 2020 var Sveriges minskning bland de snabbaste inom EU och årets resultat tyder på att denna goda utveckling fortsätter.

Coronapandemin fortsätter att påverka bilbranschen

Även om vi ser en ökning av antalet registrerade personbilar under 2021 jämfört med 2020 fortsatte pandemin i hög grad att påverka branschen. Den främsta anledningen är den globala bristen på komponenter, bland annat halvledare, som påverkar mer eller mindre alla biltillverkare. Komponentbristen har resulterat i stora störningar i produktionen och har påverkat både antalet fordon och deras leveranstider.

Dessvärre ser komponentbristen inte heller ut att vara löst inom den närmaste tiden och vi får nog räkna med ett 2022 som präglas av fordonsbrist och långa leveranstider på nya bilar.

Renault Megane Electric elbil med många fördelar
2022 lanseras helt nya Renault Megane E-tech Electric. Kommer den att bidra till att elbilarnas andel går om laddhybridernas under 2022? Spänningen är oooolidlig, som Peter Harrysson skulle sagt.

Prognos för 2022

BIL Swedens prognos för 2022 är att 325 000 nya personbilar kommer registreras, det vill säga en ökning med åtta procent jämfört med 2021. Föga förvånande tror de också att andelen laddbara fordon kommer att öka ytterligare. Vad som däremot är anmärkningsvärt är att de tror att det kommer registreras fler elbilar än laddbara bilar under året. Tvärt emot de senaste två åren, det vill säga.

– Prognosen för andelen laddbara bilar 2022 är 60 procent av nyregistreringarna, där elbilarnas andel uppgår till 34 procent och laddhybridernas till 26 procent, säger Mattias Bergman, VD på BIL Sweden.

Ja, den som lever får se. Kommer 2022 bli året då det registreras fler laddbara bilar än fossildrivna bilar och kommer elbilarna att ta över den ledande rollen från laddhybriderna? Kommer komponentbristen fortsätta påverka branschen negativt? Spännande tider väntar!


Källa för 2020 och 2021 års siffror:

https://www.bilsweden.se/statistik/Nyregistreringar_per_manad_1/nyregistreringar-2021/definitiva-nyregistreringar-under-2021

https://www.bilsweden.se/statistik/Nyregistreringar_per_manad_1/nyregistreringar-2021/rekordstark-utveckling-for-laddbara-bilar-under-2021-trots-ett-ryckigt-fordonsar

Källa för 2019 års siffror:

https://www.bilsweden.se/statistik/Nyregistreringar_per_manad_1/nyregistreringar-2020/definitiva-nyregistreringar-under-2020


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudande och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2022-01-07

Relaterade artiklar

11 myter om elbilar

De har kort räckvidd, är bara för stadsbor och tar lång tid att ladda. Myterna om elbilar är många, men vilka är sanna och vilka är falska? Häng med när vi reder ut några av de vanligaste elbilsmyterna.

Vad är skillnaden på elbil, laddhybrid och hybrid?

Elbilar, laddhybrider och hybrider har batterier som kan driva bilen. Skillnaden är om de också har en bensin- eller dieselmotor och om de går att ladda.

Fördelar med elbilar

Det finns många fler fördelar med elbilar än bara miljöaspekten. Elbilar är bland annat tystare, accelererar snabbare, är billigare att köra, kräver mindre underhåll och är bonusberättigade.

Elbilar är renare än fossildrivna bilar

Är elbilar verkligen bättre miljömässigt än fossildrivna bilar om vi även räknar med produktionen av bilen och elen den förbrukar? Ja! En ny rapport konstaterar att elbilar är renare, men hur mycket varierar bl.a. beroende på var bilen används.