Förläng livslängden på din bil – enkla tips som sparar pengar

I ett samhälle där priserna bara stiger känns det ännu viktigare att förlänga livslängden på sin bil. Det behöver inte vara så avancerat, ibland kan det till och med räcka med att tänka på var du parkerar. Tillsammans med våra tekniker och mekaniker har vi samlat ihop lite härliga och bra tips på hur du tar hand om bilen och får den att hålla längre.

Tänk vilken dröm om bilen aldrig gick sönder – att inte behöva reparera eller köpa nytt för att bilen åldrats eller skadats. Att äga en bil innebär ibland stora kostnader, men om du har tiden och viljan att ta hand om bilen då och då kan du faktiskt förlänga dess livslängd. Med våra enkla tips kan du spara pengar, undvika skador och minska antalet bilrelaterade svordomar.

Kille som putsar sin bil för att förlänga bilens livslängd
Du behöver inte mycket för att förlänga din bils livslängd. Lite vanligt bondvett, omtanke och en putsduk kommer du långt med.

Så undviker du rost på bilen

Kanske har du också fått höra att rost smittar. Det sa min pappa alltid till mig när jag var liten och det stämmer faktiskt. Ja, inte så att rosten hoppar från bil till bil som en influensa, men en rostfläck kommer växa sig större om du inte hindrar den.

Men går det att stoppa en rostattack? Ja, det är absolut möjligt och behöver inte innebära speciellt mycket jobb egentligen. Här har vi samlat de tre bästa tipsen.

1: Tvätta bilen med jämna mellanrum

Salt, vägsmuts och damm binder fukt och påskyndar därför rostbildning. Det bästa och enklaste sättet att undvika rost på bilen är således att hålla den ren – att tvätta den med jämna mellanrum och se till att den hinner torka ordentligt.

Artikel: Därför ska du inte tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten

Ett bra vaxskydd på bilen gör det också lättare att hålla den ren. Vaxet fungerar som en skyddande hinna som avvisar smuts och skadliga partiklar. Det är även många som investerar i en så kallad lackförsegling. Denna behandling skyddar lacken och gör att du inte behöver vaxa bilen lika ofta.

Tre bilar parkerade och övergivna i skogen. Inte ett bra ställe för att undvika rost på bilen.
Skogen är ett typiskt obra ställe att parkera sin bil på. Framför allt om du sedan glömmer bort den. Vill du förkorta bilens livslängd är det dock toppen.

2: Tänk på var du parkerar bilen

Hög luftfuktighet och hastiga temperaturförändringar kan leda till att det bildas rost på bilen. Om du har möjlighet att ställa bilen i ett uppvärmt och ventilerat garage är detta att rekommendera. I alla fall under vinter och höst.

Har du inte möjlighet att parkera i garage bör du åtminstone undvika att parkera bilen på gräs, jord eller liknande material som binder fukt under en längre tid.

3: Ta hand om eventuella skador direkt

Är det något rost älskar är det skador i lacken. Det kan vara tillräckligt med ett litet märke för att plåten ska blottas och börja brytas ner av korrosionen. Om du får lacksläpp och karosskador kan det påskynda rostbildningen, därför bör du ta hand om sådana skador omgående.

Du kan laga lackskador själv. Om det är en liten skada som bara har nått ner till grundfärgen fixar du det enklast med ett lackstift. Vid en större skada måste däremot lös färg och rost skrapas bort. Skrapa försiktig bort lös lack med en kniv och slipa bort rosten med sandpapper. Rengör och måla grundfärg/rostskyddsfärg i tunna skikt med en pensel, låt torka. Måla på täcklack med en pensel, tänk på att inte jobba för långsamt då färgen torkar snabbt och blir trögflytande.

Eller så bokar du in ett besök på någon av våra verkstäder

Förläng livslängden på din bil - person som fyller på olja i bilen.
Lika viktigt som blodet i din kropp – utan olja blir din bil inte speciellt långlivad.

Viktigt att byta olja

Visste du att motoroljan är lika viktig för din bil som blodet i din kropp? Det kan få allvarliga konsekvenser att inte byta olja i bilen med jämna mellanrum. Oljan kan bli utspädd om den inte byts ut regelbundet och på grund av detta kan motorn börja brytas ner. Då skapas friktion som resulterar i onödigt slitage på motordelar som kostar mycket att reparera.

Hur ofta du bör byta olja i bilen beror på bland annat motorns storlek, bränsletyp, ytan på vägarna du kör på och många andra yttre faktorer. I bilens bruksanvisning kan du hitta vad som rekommenderas av tillverkaren.

Fyra oljerelaterade tips

Vi har samlat ihop fyra tips gällande olja som ska hjälpa dig att förlänga livslängden på din bil.

1: Låt motorn bli varm innan den belastas fullt eller varvas hårt. Det tar flera minuter efter start för motoroljan att nå alla punkter i motorn och uppnå full smörjeffekt.

2: Byt olja minst vartannat år, även om bilen körts kortare sträcka än det rekommenderade bytesintervallet. Det absolut bästa är att byta varje år. Helst på hösten för då kommer oljan vara som bäst när vinterkylan kommer.

3: Byt oljefilter samtidigt med oljan. Ett filter som använts länge blir igensatt men släpper förbi olja, och därmed smutsen, via en skyddsventil (annars hade motorn inte fått någon olja alls). Smutspartiklarna kan då cirkulera tillbaka in i motorn och göra skada.

4: Gör det till en vana att kontrollera oljenivån, gärna en gång i månaden. Ett bra tillfälle kan vara i kön till tvättautomaten.

Genom att serva bilen regelbundet ger du den de bästa förutsättningarna för ett långt och lyckligt liv.

Serva bilen regelbundet

Det finns de som tycker att det är onödigt att serva bilen på verkstad. Mycket av de saker som görs kan man klara av själv, som exempelvis att kolla olja och andra vätskenivåer. Visserligen är det sant, men en service på bilen består av så mycket mer.

Vid en service går mekanikern igenom bilens alla arbetande delar. Efter en fast checklista byts viktiga delar ut och andra kontrolleras. Det kan faktiskt vara så att vid servicen kan mekanikern upptäcka fel som du inte har märkt av än, och det är i regel mycket billigare att åtgärda ett begynnande fel innan problemet uppstår.

En bilreparation är dyr. Med hjälp av regelbunden service kan du undvika en reparation och förlänga livslängden på din bil.

Detta är inte den enda fördelen med att lämna in bilen på service. Många försäkringar gäller till exempel inte om inte bilen servats regelbundet. Dessutom finns det många företag som erbjuder fri assistans om du servar bilen hos dem, något som alltid kan vara bra att ha.

Olika serviceintervall

Hur ofta du ska serva bilen beror på dess serviceintervall. Då alla bilar inte är byggda på samma sätt har de också olika serviceintervall. Dessutom finns det olika typer av serviceintervall, vanligast är milbaserad och årsbaserad.

Moderna bilar säger till när det börjar bli dags för service, annars hittar du informationen i din instruktionsbok.

Har du en Volvo, Ford, Renault eller Dacia? Då kan du boka service här

På bilbolaget hjälper vi dig byta till sommardäck på bilen
Även om däck är en förbrukningsvara kan du med enkla knep få dem att hålla mycket längre.

Håll koll på däcken

Det är viktigt att du tar hand om dina däck. Om du följer dessa fem tips kan du både känna dig trygg och förhoppningsvis köra längre med dina däck.

1: Kontrollera lufttrycket regelbundet. Om trycket inte är jämnt i alla däck blir köregenskaperna sämre och däcken slits ojämnt. I din bils instruktionsbok kan du hitta vilket lufttryck som är rekommenderat för din bil.

2: Kolla alltid däckets rotationsriktning på däcksidan när du monterar däck. Om ett däck monteras i fel rotationsriktning blir köregenskaperna sämre.

3: Kör lugnt. Plötsliga inbromsningar och sidosladdar sliter extra mycket, speciellt på dubbdäck.

4: Kolla alltid dina däck när du byter dem. Rätt monterade däck och ett lugnt körsätt ger jämnt däckslitage. Om däcken slits ojämnt trots att du har ett korrekt lufttryck och inte kör som en dåre bör du låta en däckverkstad göra däckbytet och samtidigt kontrollera hjulinställningen.

Boka hjulskifte eller hjulinställningskontroll i någon av våra däckverkstäder

Övergiven bil i öken, sjunger "oooooh no, baby please don´t go" - Gör inte som ägaren till denna. Följ våra tips och förläng livslängden på din bil.
Överge inte din bil. Ta hand om den och följ våra enkla tips för att förlänga dess livslängd, så slipper du höra hur den sjunger deppsånger som ger dig dåligt samvete.

Sammanfattning

Drömmen om att bilen aldrig ska gå sönder är ganska svår att göra till verklighet. Om du följer våra tips och råd kan du i alla fall förlänga livslängden på din bil, och det borde väl vara helt okej det med?

Sammanfattningsvis handlar det om att göra det du kan för att undvika rost, byta olja regelbundet, serva bilen enligt tillverkarens intervall och ta hand om däcken.

Kanske känner du att inte för göra arbetet själv. Då finns vi här som en räddare i nöden och kan hjälpa dig med både service, oljebyte och däckskifte.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2024-01-12

Bilbolaget

2023-04-27

Relaterade artiklar Se alla

Så löser du vinterns fem vanligaste bilproblem

Under vinterhalvåret är det vanligt att få problem med bilen. Vi tar upp fem av de vanligaste problemen och ger dig tips på hur du löser dem.

Regler för dimljus – då får du använda dem

Är du en av de som är osäker på hur dimljus får användas? Vi berättar vilka regler som gäller och visar hur symbolerna för dimljus ser ut.

AdBlue – vad är det och varför behövs det?

Ordet AdBlue känner många igen men vet kanske inte vad det betyder eller används till. Vi reder ut vad AdBlue är och slår hål på myter.

Regler för parkeringsljus – så använder du dessa

Vet du hur parkeringsljus ska användas? Vi berättar när och hur dessa positionsljus ska användas samt hur symbolen ser ut. Experten svarar.

Se alla