Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Därför ska du inte köra med en spricka i vindrutan

Många är de bilister som kör runt med en spricka i vindrutan. Det kan kännas oviktigt att åtgärda men faktum är att en trasig vindruta inte bara försämrar din sikt, den försämrar även din säkerhet. Eftersom vindrutan är en viktig del av bilens bärande konstruktion innebär en spräckt bilruta en försvagning och därmed ökad risk för alla som åker i bilen. Dessutom kan du få böter om polisen stoppar dig.

Din bils vindruta bjuder på mer än bara vacker utsikt, den är betydligt viktigare än vad du kanske tror. Vindrutan är nämligen en förutsättning för att flera av bilens säkerhetssystem ska fungera som det är tänkt. Din vindruta kan med andra ord rädda ditt, och andras, liv.

Om du har en skadad eller trasig vindruta på bilen bör du därför laga den så snabbt som möjligt. Detta gäller oavsett om du “bara” fått ett stenskott eller om din ruta spruckit.

chockad katt med jättestora ögon
Känslan när bilen framför skjuter sten eller dubb på ens vindruta, sekunden innan man ser om det gick bra eller blev en spricka.

Statistiken talar för sig själv

Först och främst handlar det givetvis om hur väl du ser ut genom din vindruta. En undersökning från VTI, Statens Väg- och trafikforskningsinstitut, visar att du med en ny vindruta har en siktlängd på 200 meter.

I en bil som rullat 15.000 mil är motsvarande siffra 91 meter och efter 35.000 mil är den bara 69 meter. En sliten vindruta är alltså en trafikfara, speciellt vid körning i mörker, regn eller mot en lågt stående sol.

lågt stående sol som skiner in genom en sliten vindruta
Fotografens tanke med denna bild var säkert att det skulle se härligt ut och att man ska känna äventyrslusta. Själv tänker jag bara på hur orimligt skitig och sliten vindrutan är.

Vindrutan en del av bilens krockzoner

En vindruta ska inte bara skydda mot väder och vind. Det många kanske inte vet är att bilrutan också är en del av bilens krockzoner, vilket betyder att den tar upp en del av energin vid en kollision. Dessutom fungerar den också som stöd för passagerarsidans krockkudde.

Därför är det viktigt att byta en sprucken vindruta omgående.

Se lediga tider för att byta vindruta

Innehåller en mängd teknik du inte ser

På nya bilar är vindrutan en viktig del i fordonets avancerade system för förarstöd. Här sitter antenn, kamera och laser som styr bland annat funktionerna bakom trötthetsvarnare, autobroms, avståndskontroll och trafikskyltsinformation.  

Vid byte av vindrutan är det viktigt att den nya har samma egenskaper som originalrutan. Bilens avancerade system fungerar bara tillförlitligt om de optiska toleranserna, glastjockleken och vikten är exakt rätt, samt att rutan monterats på ett korrekt sätt.  

Det där kanske mest låter som tekniskt blahaj och du behöver inte direkt lägga det på minnet. Så länge du kommer ihåg att att om du har en modern bil med avancerade förarstöd bör du säkerställa att glasverkstaden använder rätt typ av vindruta och teknik för just din bil.

Att köra runt med en sprucken vindruta är dåligt av flera anledningar, speciellt om sprickan sitter i förarens siktfält.
Blir du stoppad av polisen och vindrutan ser ut så här är risken stor att du får böter.

Polisen kan stoppa dig om du har en spricka i vindrutan

Om du kör runt med en spricka i vindrutan kan polisen stoppa dig och ge dig böter. Extra stor risk löper du om sprickan sitter i det som kallas förarens siktfält. Detta även om du själv tycker att du ser tillräckligt bra ut genom rutan.

Det räcker egentligen med att rutan är väldigt repig eller att du har stenskott som sitter i synfältet för att du ska kunna få böter. Lagmässigt klassas detta som att vindrutan är bristfällig, något som kan ge 500 kronor i böter.

Dessutom kommer din bil inte gå igenom en besiktning om sprickan sitter i förarens siktfält. I sådana fall får bilen en så kallad tvåa, det vill säga en anmärkning med krav på ombesiktning. Helt klart onödiga extrakostnader att dra på sig.

Boka tid för glasreparation 

Glasmästare byter ruta på bil inne i verkstaden
Byter du din spruckna vindruta hos en professionell bilglasmästare kan du känna dig säker på att alla bilens säkerhetsfunktioner fortsätter skydda dig såsom tillverkaren tänkt.

Byt rutan hos en auktoriserad verkstad

Om du har en spricka i vindrutan behöver den bytas på ett professionellt och fackmannamässigt sätt. Med ditt märkes originaldelar är du säker på att bilen håller samma säkerhetsnivå som när den lämnade fabriken.

Vi på Bilbolaget använder alltid originalrutor eller högkvalitativa rutor från marknadsledande glastillverkare. I kombination med rätt teknik och ett kraftigt lim skapar detta hållfasthet för maximal krocksäkerhet.

Dessutom kalibrerar vi alltid din nya vindruta i de fall tillverkaren rekommenderar det – något som är nödvändigt för att bilens viktiga säkerhetsfunktioner ska fungera som det är avsett.

Vi har fler än tio bilglasverkstäder i Sverige, från Norrtälje i söder till Timrå i norr. Vi byter rutor på bland annat Volvo, Ford, Renault och Dacia. I Timrå kan vi byta vindruta på alla märken. Läs mer om att byta vindruta hos oss och boka tid idag


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Senast uppdaterad: 2024-04-10

Bilbolaget

2023-04-27

Relaterade artiklar Se alla

Så löser du vinterns fem vanligaste bilproblem

Under vinterhalvåret är det vanligt att få problem med bilen. Vi tar upp fem av de vanligaste problemen och ger dig tips på hur du löser dem.

Regler för dimljus – då får du använda dem

Är du en av de som är osäker på hur dimljus får användas? Vi berättar vilka regler som gäller och visar hur symbolerna för dimljus ser ut.

AdBlue – vad är det och varför behövs det?

Ordet AdBlue känner många igen men vet kanske inte vad det betyder eller används till. Vi reder ut vad AdBlue är och slår hål på myter.

Regler för parkeringsljus – så använder du dessa

Vet du hur parkeringsljus ska användas? Vi berättar när och hur dessa positionsljus ska användas samt hur symbolen ser ut. Experten svarar.

Se alla