Ställa på och av bilen – viktiga tips vid påställning och avställning

För att du ska få köra en bil måste den vara påställd. Ska bilen å andra sidan inte användas under en längre period kan du spara pengar genom att ställa av den. I den här artikeln berättar vi hur du på bästa sätt ställer på och av ett fordon samt berättar vad som händer med skatt, försäkring och besiktning. Vi ger dig även tips på hur du ska göra om du vill ställa av eller på en bil i samband med ägarbyte.

För att du ska få köra ett fordon måste det vara påställt. Att bilen är påställd innebär enkelt förklarat att den är registrerad hos Transportstyrelsen som ”i bruk”, det vill säga att den används. När bilen är påställd måste du som ägare också ha den försäkrad och du måste betala fordonsskatt.

Ett avställt fordon som du vill börja använda måste alltså först ställas på.

Om du inte ska använda en bil du äger kan du ställa av den. Då slipper du betala fordonsskatt och försäkring. Det är alltså ett sätt att spara pengar när bilen inte används. Om du till exempel har en schysst raggarbil eller en cab som bara används på sommaren kan du ställa av den på vintern och på så sätt spara många hundralappar om året.

Ett fordon blir inte automatiskt avställt om det till exempel får körförbud på grund av utebliven kontrollbesiktning. Du måste alltid själv ställa av din bil.

Sommarbilen, ett bra exempel på en bil man brukar vilja ställa av när vintern närmar sig.
Den här sommargodingen till bil skulle åtminstone jag ställa av när höstkylan slår till.

Det kostar inget att ställa av eller på en bil och du kan göra det hur många gånger som helst. Den tidigare påställningsavgiften som Transportstyrelsen tog ut när man ställde på ett fordon upphörde 1 januari 2015.

Den enda begränsningen är att du inte kan anmäla en påställning följt av en avställning under samma dag. Ställer du på din bil för att köra den på exempelvis tisdagen måste du vänta tills onsdagen med att ställa av den igen.

Så ställer du på och av din bil

Att ställa av eller på en bil är otroligt enkelt och går på under en minut om du gör det online. Du som ägare kan ställa på och av ditt fordon på fyra olika sätt:

  • Via ”Mina sidor” på Transportstyrelsens hemsida
  • Via Transportstyrelsens e-tjänst ”Ställ av/ställ på fordon
  • I Transportstyrelsens app ”Mina fordon”
  • Skriftligen på bilens registreringsbevis

Säkrast är att göra av- eller påställningen digitalt via mobilen eller datorn. Då får du direkt en bekräftelse och ser att din anmälan fungerade. Det är dessutom enkelt och smidigt, du fyller bara i informationen som efterfrågas och klickar dig vidare. Det enda du behöver är e-legitimation, till exempel Bank-ID, och fungerande internetuppkoppling. BUSENKELT!

Om du vill göra det old school, det vill säga skriftligen via ditt registreringsbevis, kryssar du i rutan för påställning eller avställning och skriver under.

Detta görs på del 1 (det blå pappret). Om du gör anmälan i samband med ägarbyte använder du istället del 2 (det gula pappret). Om du har ett registreringsbevis som utfärdats innan september 2004 finns det bara en del, då använder du den.

P.S. Du behöver inte ange koden från kontrollmärket om ditt registreringsbevis har plats för den uppgiften. Kontrollmärkena avskaffades 1 januari 2010.

På bilens registreringsbevis del 1, den blå delen, kan du anmäla avställning och påställning.
På del 1 av bilens registreringsbevis, det blå pappret, kan du anmäla avställning och påställning.

Väl ifyllt skickas registreringsbeviset till Transportstyrelsen, 701 81 Örebro. Adressen är redan förifylld på pappret du ska skicka in. Du behöver bara klistra på ett frimärke i rutan avsedd för brevporto och lägga det ifyllda pappret i en brevlåda. Du behöver alltså inte använda något kuvert.

Om du har en A-traktor/EPA, mopedbil, moped eller motorcykel fungerar på- och avställning precis likadant som med en bil. Du ställer på eller av ditt fordon hos Transportstyrelsen på samma sätt som vi beskrivit ovan.

Så lång tid tar det

Du kan inte begära på- eller avställning från ett datum bakåt i tiden men själva anmälan går fort och kan i vissa fall registreras direkt. Använder du appen gäller på- och avställningen alltid från och med den dag du gör anmälan.

Så fort du ställt på din bil och fått en bekräftelse på att den är påställd kan du börja använda den. Gör du påställningen digitalt sker detta i regel direkt, förutsatt att du inte väljer ett datum längre fram i tiden.

Vid avställning gäller i princip det samma, förutom att du inte kan välja ett datum längre fram i tiden. Om du använder Transportstyrelsens digitala tjänster och får en bekräftelse gäller avställningen från och med den dag du gör din anmälan. Efter det får du alltså inte använda din bil mer.

Skickar du anmälan om av- eller påställning med ditt registreringsbevis fördröjer postgången ärendet något. Då gäller datumet då en fullständig anmälan kommer in till Transportstyrelsen. Vill du att av-/påställningen ska gå fort är detta alltså inte rätt väg att gå.

Snigel som kryper på ett grässtrå. Illustrerar hur lång tid det tar att anmäla avställning och påställning via registreringsbeviset.
Actual footage of Postnord på väg med ditt ifyllda registreringsbevis till Transportstyrelsen. Eller nej, vad säger vi?! Det är en snigel ju. Vi försöker absolut inte insinuera något.

Systemfördröjning i app och e-tjänst
På vardagskvällar har Transportstyrelsens system någon form av paus. Alla digitala på- och avställningar som sker då läggs i en kö och bearbetas först nästkommande vardagkväll. Själva av- eller påställningen kommer gälla från när du gjorde den, men det kommer inte synas i systemet.

Detta är inte hela världen, förutsatt att du inte tänkt vara snabb och bara ha bilen påställd exempelvis ett dygn för att köra den någonstans och sedan ställa av den igen. Det är nämligen så att om du gör en påställning exempelvis fredag klockan 20 kommer den inte synas i systemet förrän måndag kväll. Du kan inte heller ställa av fordonet igen förrän på måndag kväll.

Vill du undvika detta behöver du göra påställningen innan kvällsbearbetningen startar 19:30 eller göra det under helgen. Hur gammeldags och o-digitalt detta än låter år 2024 är det alltså bara något vi får leva med.

Köra en avställd eller påställd bil

Du kan börja köra din bil från påställningsdatumet, förutsatt att den är besiktigad, försäkrad och att skatten är betald.

I vissa fall får fordonet inte användas trots att det ställts på. Det gäller om bilen har körförbud på grund av utebliven kontrollbesiktning eller användningsförbud på grund av obetald fordonsskatt. Skulle bilen ha kör- eller användningsförbud får du veta det i samband med att du ställer på den via Transportstyrelsens e-tjänst eller app.

Om bilen är avställd får du varken köra eller bogsera den. Det finns dock ett undantag: du får köra kortast lämpliga väg till eller från närmaste besiktning. Mer om det längre ner.

Om du kör ett en avställd bil kan du dömas till penningböter om minst 200 kr och max 4 000 kr, detta oavsett om du äger bilen eller ej. Om någon annan än ägaren kör kan både föraren och ägaren dömas till penningböter (23 § Lag om fordons registrering och användning).

Ibland får du inte köra en bil trots att du ställt på den, till exempel om den stått i en skog i flera år och fått körförbud pga utebliven kontrollbesiktning.
Har din bil varit avställd länge räcker det inte med att bara ställa på den. Sannolikt har den då körförbud på grund av utebliven kontrollbesiktning. Just den här bilen behöver nog lite kärlek också, innan den kan ställas på igen.

Det här händer med försäkring

När du ställer på bilen

För att kunna ställa på bilen måste du ha en trafikförsäkring. Om din bil tidigare varit påställd och försäkrad brukar bilen ha ett vilande försäkringsbevis. Det innebär att du kan ställa på den utan att kontakta ditt försäkringsbolag.

Transportstyrelsen meddelar då försäkringsbolaget att du ställt på bilen och din bilförsäkring startar automatiskt med samma omfattning som tidigare. Hade du till exempel en halvförsäkring när du ställde av bilen kommer du automatiskt få en halvförsäkring när du ställer på bilen igen.

Om du inte har haft bilen påställd och försäkrad tidigare kan du inte ställa på den utan att först teckna en bilförsäkring. När det är klart kan du ställa på bilen.

Saknar din bil vilande försäkringsbevis eller en aktiv trafikförsäkring kommer det inte att gå att ställa på bilen via Transportstyrelsens digitala tjänster. Du får då ett felmeddelande som säger att försäkring saknas. Är du osäker på om din bil har en vilande försäkring är alltså detta ett enkelt sätt att kontrollera saken på.

Förare som just ställt på och försäkrat sin bil
Bilen är påställd och den vilande försäkringen aktiverad. Woopie! På med cobojsar-hatten och öppna takluckan, nu far vi!

När du ställer av bilen

Ett avställt fordon behöver inte ha trafikförsäkring. När du ställer av din bil hos Transportstyrelsen meddelar de därför ditt försäkringsbolag och din bilförsäkring avslutas eller ändras automatiskt. Medan bilen är avställd ligger försäkringsuppgifterna vilande i vägtrafikregistret.

Eftersom din bilförsäkring avslutas betalar ditt försäkringsbolag ut pengarna för den återstående tiden av försäkringen.

Har du en halv- eller helförsäkring ändrar vissa försäkringsbolag det till en avställningsförsäkring, även kallad garageförsäkring. Vad som ingår i avställningsförsäkringen varierar lite mellan de olika försäkringsbolagen, men generellt inkluderas brand, drulle, stöld, glas och rättsskydd.

Det finns inget krav på att ha en avställningsförsäkring men för en bil med högt värde är det tryggt att ha. Om din bil är avställd och oförsäkrad riskerar du nämligen att stå helt utan ersättning om något händer.

Träd som vällt över en bil. Hoppas personen hade en avställningsförsäkring.
Skulle ett träd falla över bilen medan den är avställd kan det vara väldigt bra att ha en avställningsförsäkring.

Det här händer med skatten

När du ställer på bilen

Förutsatt att du inte har ett skattebefriat fordon måste du betala fordonsskatt om din bil är påställd. Efter att du ställt på din bil får du en faktura på fordonsskatten och eventuell vägtrafikregisteravgift från Transportstyrelsen.

Fakturan kommer som pappersavi på posten eller till din digitala brevlåda i Kivra. Skatten ska betalas senast tre veckor från dagen då du ställde på ditt fordon.

Se hur mycket skatt du ska betala för din bil

När du ställer av bilen

När du ställer av din bil behöver du inte längre betala fordonsskatt. Om det finns överskjutande fordonsskatt, det vill säga att du betalat skatt för flera månader framåt i tiden, betalar Transportstyrelsen tillbaka den. Detta kallas återbetalning av fordonsskatt.

Återbetalningen sker till den person som är registrerad som ägare (eller brukare, om fordonet leasas) vid avställningstillfället. Belopp under 50 kronor återbetalas dock inte.

P.S. Även om din bil är avställd måste du varje år betala vägtrafikregisteravgiften (långt ord, svårt att skriva men ganska kul att säga). Avgiften ska täcka Transportstyrelsens kostnader för att driva och utveckla vägtrafikregistret. I det ingår kostnader för olika tjänster, bland annat av- och påställning av bilar samt ägarbyten.

Gulligt får vid en skolbänk som räknar (?) matte. Kanske funderar den på hur mycket dess ägare kan få tillbaks om hen ställer av bilen.
Håll i dig, nu blir det matte á la Transportstyrelsen.

Så mycket pengar får du tillbaka

Om den årliga fordonsskatten på din bil är lägre än 4 800 kronor återbetalas enbart skatten för hela kvarvarande månader. Får Transportstyrelsen din anmälan om avställning efter den första dagen på månaden får du alltså inte tillbaka skatten för den månaden.

Exempel:

  • Du ställer av din bil 1 september. Transportstyrelsen betalar tillbaka fordonsskatt från och med september.
  • Du ställer av din bil 5 september. Transportstyrelsen betalar tillbaka fordonsskatt från och med oktober.

Om årsskatten på din bil är mer än 4 800 kronor gäller andra regler. Då återbetalas skatten från dagen då avställningen registrerades, oavsett när på månaden det sker.

Men! Om du ställer på bilen igen inom 15 dygn (4 dygn från 1 mars 2021 för personbil klass II med malusbeskattning) måste du betala skatt från avställningsdagen och inte påställningsdagen.

Om det sker ett ägarbyte mellan avställningen och påställningen får den nya ägaren bara betala fordonsskatt från påställningsdagen, även om den är inom 15 respektive 4 dygn från avställningsdagen.

Exempel:

  • Du ställer av din bil 5 september. Transportstyrelsen betalar tillbaka fordonsskatt från och med 5 september.
  • Du ställer på din bil igen 15 september. Transportstyrelsen tar ut fordonsskatt från och med 5 september.
Du kan ställa på och av bilen samtidigt som du gör ett ägarbyte
Dags för ägarbyte? Inga problem att ställa på eller av bilen samtidigt.

Ställa av eller på bilen i samband med ägarbyte

Det är vanligt att man ställer av och på ett fordon i samband med att bilen byter ägare. Du kan göra ägarbyte på Transportstyrelsens hemsida, i deras app eller skriftligen via registreringsbeviset.

Antingen gör du på-/avställningen samtidigt som ägarbytet, eller så gör du först en på-/avställning och sedan ägarbytet. Ordningen avgör vem som ska betala eller få tillbaka skatten.

Läs mer om hur du gör ägarbyte

Påställning och ägarbyte samtidigt

Om en bil ska ställas på i samband med ett ägarbyte kommer antingen den nya eller gamla ägaren att bli skattskyldig. Det beror på vem som är registrerad som ägare till bilen vid påställningstillfället.

Om du anmäler ägarbyte och ställer på bilen samma dag (kan göras via Transportstyrelsens e-tjänst, app eller på registreringsbeviset) kommer den nya ägaren bli den som ska betala skatten.

Om du ställer på bilen en eller flera dagar före ägarbytet kommer istället du få fakturan för skatten och bli skattskyldig. Detta alltså även om du säljer bilen innan skatten ska vara betald.

Eftersom fordonsskatten ibland är för ett helt år kan det kännas väldigt surt att åka på, så var noga med detta om du ska sälja en bil som är avställd.

Person med papperspåse, som någon målat en ledsen gubbe på, på huvudet.
Låt ingen lura dig vid ägarbyte. Se till att du har koll på när du ska ställa på eller av bilen för att inte riskera att förlora pengar.

Avställning och ägarbyte samtidigt

Om en bil ska ställas av i samband med ett ägarbyte och du vill få tillbaka pengarna du betalat för skatten måste du ställa av fordonet innan det säljs. Detta bör göras senast dagen innan ägarbytet för att du ska undvika att bli lurad av köparen.

Det är nämligen så här: Om det kommer in en anmälan om ägarbyte som gäller från samma dag (eller tidigare) som du ställt av bilen kan den nya ägaren begära omprövning av återbetalningen av fordonsskatten hos Skatteverket.

Det innebär att det i stället kan bli den nya ägaren som får tillbaka pengarna du betalat för fordonsskatten.

Om fordonet ställs av i samband med ägarbytet, det vill säga i samma anmälan (fungerar i appen och på registreringsbeviset), betalar Transportstyrelsen ut skatten till den nya ägaren.

Du kan anmäla ägarbyte direkt på bilens registreringsbevis, den gula delen.
På del 2 av registreringsbeviset kan man göra ägarbyte och av-/påställning samtidigt. En avställning kan dock inte registreras bakåt i tiden, så bilen kommer att vara påställd tills att Transportstyrelsen får anmälan. Den nya ägaren behöver därför skaffa försäkring för de första dagarna.

Tips till dig som köpare

Om du är köpare av en bil som ska ställas av bör du tänka på en sak här. I Transportstyrelsens e-tjänst kan man inte göra ägarbyte och avställning i samma anmälan. Du får då ställa av bilen efter ägarbytet istället. Så länge du har e-legitimation kan du som ny ägare göra det så fort ägarbytet registrerats och då ställs bilen av direkt.

P.S. Tänk dock på att du i så fall inte kan köra hem bilen från platsen där du köper den. Avställningen (och uppsägningen av försäkringen) sker direkt och räknas från datumet du gör det.

Om du inte har e-legitimation måste du vänta på att bilens registreringsbevis kommer med posten. Eftersom bilen då kommer fortsätta vara påställd måste du skaffa minst trafikförsäkring till den.

Typ det samma gäller om ni gör ägarbyte och avställning via registreringsbeviset. Ett ägarbyte kan registreras bakåt i tiden (det datum ni skriver på anmälan) medan avställningen gäller först från att Transportstyrelsen tagit emot och registrerat anmälan.

Med dagens postgång kan det skilja flera dagar däremellan och eftersom bilen då är påställd måste du som ny ägare ha den trafikförsäkrad.

Läs mer om försäkring efter ägarbyte

Bil som kontrolleras på besiktning
Dags att besikta bilen? Du får köra den dit, trots att den är avställd.

Besiktning

Är bilen påställd måste den besiktas enligt fastställda intervaller. En avställd bil, å sin sida, behöver inte besiktas. Detta eftersom det inte får användas på allmän väg och därmed inte räknas som ”i trafik”.

Se när du ska besikta din bil

Om du har en avställd bil och det var länge sedan du besiktade den har den sannolikt fått körförbud. Det betyder att du inte får köra bilen, trots att du ställt på den, utan att först besikta den. Vid själva besiktningen behöver bilen dock inte vara påställd.

Du får nämligen köra en avställd bil kortaste vägen till och från besiktningen. Dock behöver du se till att det inte finns någon obetald fordonsskatt på bilen och du måste ha en trafikförsäkring innan du kör.

Du kan alltså besikta bilen och se att den går igenom innan du ställer på den och börjar betala skatt.


Vill du vara först med det senaste från oss?

Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.

Bilbolaget

2024-05-15

Relaterade artiklar

Ägarbyte på bil – så gör du för att inte bli lurad

Det finns gott om fula fiskar där ute. Vi berättar hur du säkrast & enklast gör ägarbyte på bil för att inte bli lurad som säljare eller köpare.

Fel på bil efter köp – vem är ansvarig?

Vid bilaffärer mellan privatpersoner regleras villkoren i avtal eller av köplagen. Vem som är ansvarig för fel på bilen efter köp varierar.

Kontrollera fordonets skulder innan köp – enkla tips

Om det finns fordonsrelaterade skulder på en bil du köper kan det stå dig dyrt. Så kollar du om det finns skulder på bilen, helt gratis.

Tips vid köp av begagnad bil – viktiga saker att kontrollera

Eftersom vi vet att många drar sig för att köpa begagnad bil privat har vi samlat ett antal tips på vad du ska kolla upp innan du slår till.